Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Περυσι ειχα κολλησει στα σκαλοπατια προς το εργαστηριο, για δοκιμη, δυο αντιολισθητικες ταινιες ιδιου πλατους.
Μια απο το Jumbo με 1.3 ευρω (4m x 25mm) και μια μαρκας MGI (5m x 25mm) που την ειχα χρυσοπληρωσει σε συνοικιακο μαγαζι...4.5 ευρω!!!

Εδω οι ταινιες...
M4XyQGrh.jpg

...και εδω το αποτελεσμα μετα απο πολυμηνη χρηση, βροχες, καυσωνες, μουσωνες, χαλάζια, χιονια και λοιπα καιρικα φαινομενα.
1ToSvLch.jpg

Η πανω ταινια με το J ειναι η ταινια του Jumbo. Αριστη αντοχη και λιγοτερο ξεθωριασμα απο την MGI που και αυτη κρατησε μια χαρα.

Οικονομικες αντιολισθητικες αυτοκολλητες ταινιες Jumbo -προτεινονται!

Βεβαια οι καλυτερες αντιολισθητικες ταινιες για μενα αναφορικα σε αντοχη στον χρονο ειναι της 3Μ, τις οποιες τις εχω σε διαφορες σκαλες, εσωτερικες/εξωτερικες και ειναι κυριολεκτικα σαν καινουργιες μετα απο 10+ χρονια. Ομως κοστιζουν...

Μακαρι και οι παραπανω τσιπικες του Jumo να αντεξουν το ιδιο, θα το δουμε στην πορεια :)

Nα συμπληρωσω και να πω οτι ο λευκος ανεξιτηλος μαρκαδορος ειναι απο τους μαρκαδορους με την μπιλια μεσα, που ειχε φερει πριν καποιους μηνες το Λιντλ σε διαφορες αποχρωσεις.
Ειναι εντυπωσιακο οτι δεν εχει ξεθωριασει το χρωμα τοσους μηνες τωρα, παρα τα καιρικα φαινομενα και το ποδοπατημα!!

• Like
Reactions: Nektarios2015
@Χιωτης
Ηθελα να σε ρωτησω σχετικα με την εποξικη κολλα 2 συστατικων που αγορασαμε ολοι πριν κανα μηνα απο το lidl στα 2.5€.
Η ερωτηση αφορα στο πως αφαιρειται το διπλο πώμα την ΠΡΩΤΗ φορα με το που ανοιγουμε τη συσκευασια. Εγω το τραβουσα προς τα εξω να βγει μα δεν εβγαινει και στριβοντας το μου εσπασε 1 σημειο απο ενα πωμα (το αλλο ειναι οκ). Τελικα τα λυγισα προς τα κατω για να σπασουν και να απελευθερωθουν απο τα σωληναρια.

Αποκωδικοποίηση της ημερομηνίας παραγωγής της Titebond

Αγόρασα πρόσφατα μια Titebond μπλε, και μου φάνηκε σαν να είχε πήξει, περισσότερο από όσο πρέπει.
Δηλαδή έβγαινε πιο δύσκολα από όσο συνήθως και αναρωτήθηκα μήπως ήταν πολύ παλιά. :unsure:

ΤΒ1.jpg

Ψάχνοντας λοιπόν στο internet ανακάλυψα πως όλες οι Titebond αναφέρουν την ημερομηνία παραγωγής τους μέσω ενός κωδικού που είναι τυπωμένος στο μπουκάλι τους.
Ο κωδικός διαβάζεται ως εξης:

ΤΒ2.jpg

Έκανα και ένα συγκριτικό μεταξύ μιας πράσινης φρέσκιας και μιας ληγμένης εδώ και ένα χρόνο.
Πράγματι η παλιά ήταν πιο πυκνόρρευστη από τη φρέσκια και το χρώμα της παλιάς ήταν πιο σκούρο.
Μια ακόμα πιο παλιά (από το 2018) κόκκινη είχε αρχίσει να κάνει μεγάλους σβώλους μεσα της
Έκανα δοκιμές, όλες δούλεψαν (στο βαθμό που δεν μπορούσα να καταλάβω διαφορές)

Συνεχίζοντας το διάβασμα κατέληξα στα εξής:
  • Η τυπική ζωή της Titebond είναι τα 2 χρόνια. Το γράφει και η ίδια άλλωστε στο επίσημο PDF

• H πραγματική ζωή μιας κόλλας είναι σαφώς μεγαλύτερη και θα πρέπει να την πετάμε όταν αρχίζει να κολλάει με τον εαυτό της, όταν δηλαδή κάνει μεγάλες μπάλες (σβώλους) μέσα στο μπουκάλι όπως η δικιά μου.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Μην ανησυχείς που πάλιωσε κι έγινε λίγο πιο πηχτή.
Η Titebond μπορεί να αραιωθεί με νερό χωρίς να χάσει απολύτως τίποτε απο τα πλεονεκτήματα και τις ιδιότητές της.
Στην αραίωση η αναλογία νερού μπορεί να φτάσει και στο 30% αν επχει πήξει πολύ, εσύ ξεκίνα αρκετά χαμηλότερα, γύρω στο 10% και βλέπεις…
Αν σου ξεφύγει και λίγο παραπάνω νερό και γίνει πιο νερουλή απ’ότι ήθελες μην ανησυχείς, απλά θα προσέχεις λίγο παραπάνω τα τρεξίματα, η κόλλα εξακολουθεί να είναι όπως την ήξερες.
Ά… και δε θέλει ψυγείο.

Last edited:
Μην ανησυχείς που πάλιωσε κι έγινε λίγο πιο πηχτή.
Η Titebond μπορεί να αραιωθεί με νερό χωρίς να χάσει απολύτως τίποτε απο τα πλεονεκτήματα και τις ιδιότητές της.
Στην αραίωση η αναλογία νερού μπορεί να φτάσει και στο 30% αν επχει πήξει πολύ, εσύ ξεκίνα αρκετά χαμηλότερα, γύρω στο 10% και βλέπεις…
Αν σου ξεφύγει και λίγο παραπάνω νερό και γίνει πιο νερουλή απ’ότι ήθελες μην ανησυχείς, απλά θα προσέχεις λίγο παραπάνω τα τρεξίματα, η κόλλα εξακολουθεί να είναι όπως την ήξερες.
Ά… και δε θέλει ψυγείο.
Μπαμπη στον Παπαδοπουλο εκανα εξ αρχης αυτην την ερωτηση και ηταν δια μετρου αντιθετος με νερο.....
Του ειπα οτι σε ολες τις κολλες σχεδον βαζω μετα απο καποιο διαστημα λιγη ποσοτητα νερου αλλα μου ανταπαντησε οτι στην Titebond οχι...
Μπαρουφες μου ειπε τελικα..;

Νικο θα το τσεκαρω και εγω για ημερομηνια....

Μπαμπη στον Παπαδοπουλο εκανα εξ αρχης αυτην την ερωτηση και ηταν δια μετρου αντιθετος με νερο.....
Του ειπα οτι σε ολες τις κολλες σχεδον βαζω μετα απο καποιο διαστημα λιγη ποσοτητα νερου αλλα μου ανταπαντησε οτι στην Titebond οχι...
Μπαρουφες μου ειπε τελικα..;

Μάλλον Κωστή…
Κι εμένα πιο παλιά μου έπηξαν δύο μπουκάλια Titebond αλλά, μετά από συζήτηση στο Φράγκο, την αραίωσα με νερό και δούλεψε μια χαρά.

• Like
Reactions: KOSSTV
Εχω ξυλοκολλα UHU 10ετιας και ειναι τοσο δυνατη οσο και οταν την πρωτοαγορασα. Μαλιστα δεν εχει χρειαστει να την αραιωσω ακομα.

Πριν κανα διχρονο ειχα κανει ενα δοκιμαστικο (το εχω αναρτησει στο νημα) και αυτη η γεροντικη UHU μαζι με την Titebond την πρασινη ξεχωρισαν μεσα σε αρκετες γνωστες ξυλοκολλες.

Οποτε συμφωνω με τον Νικο οτι η πραγματικη ημερομηνια ληξης μιας επωνυμης ξυλοκολλας, απο την ημερομηνια παραγωγης, μπορει καλλιστα να αγγιξει ακομα και την δεκαετια.

Η δικιά μου από την πρόσφατη ομαδική αγορά, Αν καταλαβαίνω σωστά είναι από τον Ιανουάριο 2019, δηλαδή 3 ετών;
Τον Σεπτέμβριο θα την στείλω προνήπιο 😄

Μου φαίνεται ο κρητικός ξεστοκάρισε με την ομαδική ☹️

Attachments

• 20220213_193103.jpg
    20220213_193103.jpg
    386.5 KB · Views: 11
Μάλλον Κωστή…
Κι εμένα πιο παλιά μου έπηξαν δύο μπουκάλια Titebond αλλά, μετά από συζήτηση στο Φράγκο, την αραίωσα με νερό και δούλεψε μια χαρά.

Πάντως, η λογική λέει πως ο Φράγκος κάνει λάθος Μπάμπη (ή μίλαγε για την κόκκινη)

Ναι, για όλες τις ξυλόκολλες ισχύει η αραίωση με νερό, το ήξερα και εγώ.

Όμως, ειδικά για την αδιάβροχη (μπλε και πράσινη) Titebond ακούγεται παράλογο να την αραιώνεις με νερό. Δεν πρέπει να είναι σωστό.

Το νερό θα είναι σίγουρα ΟΚ για την κλασική, κόκκινη Titebond, αλλά για τις άλλες δυο ... θέλει ψάξιμο.

Το νερό θα είναι σίγουρα ΟΚ για την κλασική, κόκκινη Titebond, αλλά για τις άλλες δυο ... θέλει ψάξιμο.

Δεν ξέρω, ίσως να έχεις και δίκιο αλλά εγώ τη δουλεύω την αραιωμένη πράσινη χωρίς κανένα πρόβλημα.
Πιο παλιά χρησιμοποιούσα την αδιάβροχη ξυλόκολλα της Mercola αλλά αυτήν ποτέ δεν θα την αραίωνα με νερό γιατί είναι πολυουρεθάνης.
Στο Φράγκο είναι αλήθεια οτι μιλάγαμε για κόλλες Τitebond γενικά, χωρίς να αναφέρουμε χρώμα.

Προφανώς αυτό που λέει ο τύπος στο βίντεο για τις ημερομηνίες παραγωγής πρέπει να είναι πρόσφατο πρωτόκολλο γιατί στις παλιότερες όπως του Μπάμπη και στις δικές μου δεν βγαίνει νόημα.

IMG_3307.JPG

Ναι Νίκο, έχεις δίκιο, ξέχασα να το αναφέρω. Είναι πράγματι πρόσφατη αυτή η κωδικοποίηση της Titebond (των τελευταίων λίγων χρόνων).

Η Κωδικοποιηση αλλαξε την 1/1/2019 βαζοντας τα δυο τελευταια νουμερα του ετους ενω μεχρι τοτε εβαζε μονο το τελευταιο.

Εδω οι απαντησεις στην απορια σας Μπαμπη και Νικο.

Οι κολλες σας ειναι του 2018.

Frequently Asked Questions​

How Do I Read The Lot Numbers?​

Current format for product made after 1/1/2019: Ayymmddbbb
The first letter is A for made in America, the first two digits after the A is the last two digits of the year of manufacture, the fourth and fifth digits represent the month, the sixth and seventh digits represent the day of the month and the last three digits represent the batch number for that day.
Example: A190615023 – This material was manufactured on June 15, 2019

Format for product made prior to 1/1/2019: Aymmddbbbb
The first letter is A for made in America, the first digit after the A is the last digit of the year of manufacture, the third and fourth digits represent the month, the fifth and sixth digits represent the day of the month and the last four digits represent the batch number.
Example: A604270023 – This material was manufactured on April 27, 2016

Πηγη: http://www.titebond.com/resources/use/glues/faqs

Και γραφοντας αυτα μολις ειδα πως η κολλα που εχω στα χερια μου απο τον κρητικο ξεκιναει επισης απο Α80.......

Θα του στειλω μειλ ζητωντας εξηγησεις.

Πάντως, η λογική λέει πως ο Φράγκος κάνει λάθος Μπάμπη (ή μίλαγε για την κόκκινη)

Ναι, για όλες τις ξυλόκολλες ισχύει η αραίωση με νερό, το ήξερα και εγώ.

Όμως, ειδικά για την αδιάβροχη (μπλε και πράσινη) Titebond ακούγεται παράλογο να την αραιώνεις με νερό. Δεν πρέπει να είναι σωστό.

Δεν θέλει ψάξιμο Νικ.
Το νερό είναι ο διαλυτης της κολλάς και με αυτό την αραιωνεις πριν την εκθέσεις στην ατμόσφαιρα να στεγνώσει.
Σκέψου τα βερνίκια νερου που βάφουμε ακόμα και αυτοκίνητα πλεον αν είχαν θέμα με το νερό δε θα πλεναμε τα αμάξια μετά.

Last edited:
μαστορες: ενας φιλος φτιαχνει ψηφιδωτά, σε ξύλινο τελάρο (βαθουλωμενο με ρουτερ) κομματακια μαρμάρου/πετρας ισως και γυαλί. ψάχνει μια κολλα που να του δινει περιθωριο εργασίας ανω των 2 ωρών, και με την πάροδο του χρονου να μην χαλαει και πεφτουν τα υλικα. εχουμε να προτεινουμε κατι?

μαστορες: ενας φιλος φτιαχνει ψηφιδωτά, σε ξύλινο τελάρο (βαθουλωμενο με ρουτερ) κομματακια μαρμάρου/πετρας ισως και γυαλί. ψάχνει μια κολλα που να του δινει περιθωριο εργασίας ανω των 2 ωρών, και με την πάροδο του χρονου να μην χαλαει και πεφτουν τα υλικα. εχουμε να προτεινουμε κατι?
Με δυο ωρες παραθυρο μόνο το υγρό γυαλί μου έρχεται σαν λυση.

• Like
Reactions: mikemtb