Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Aσε βρε τους επαγγελματιες γιατι δεν τους προσεξες τι ακριβως ειπαν.
Εδω σε εχω λοιπον γιατι καλη η θεωρια αλλα η πραξη ισως ειναι λιγο διαφορετικη απο οτι νομιζεις :)

Αυτοβουλκανιζομενη ιδια με αυτη που εβαλες και ισως και πιο λεπτη
n9vc2pBl.jpg

Σε περιμενω την αλλη φορα που θα ερθεις για καφε να κανεις δουλεια σε λεπτα πολυκλωνα καλωδιακια, ετοιμα τα εχω, να σε βλεπω και να γελαω :)
NAe3txml.jpg

Γιατι καποιος φιλος που προφανως γνωριζει, ειπε παραπανω οτι η δουλεια αυτη στα λεπτα καλωδια ειναι για ...φυλακισμενους και σε πιο λεπτα καλωδια δεν κανει καθολου.

Ισως αξιζει τον κοπο να δοκιμασει κανεις να περασει κομμενο θερμοσυστελλομενο στην περιπτωση που δεν μπορει να περαστει ολοκληρο.

Εδω κοπηκε κατα μηκος θερμοσυστελλομενο για να περαστει πανω απο το καλωδιο της δοκιμης
M7djbrGh.jpg

Προυποθεση για να πιασει ειναι να τυλιχτει σφιχτα με καποιο λεπτο συρμα, οπως στη φωτογραφια.
SvIQxmZ.jpg

Μετα το περασμα με αναπτηρα ή θερμοπιστολο, το συρμα αφαιρειται ευκολα και μενει το συρρικνωμενο θερμοσυστελλομενο.
WgM2roVl.jpg

Φαινεται να εχει πιασει καλα. Πιθανον να χρειαζεται και δευτερο θερμοσυστελλομενο, ειτε λιγη μονωτικη.
Παντως αξιζει να πειραματιστει κανεις.

Μιχάλη ολο και περισσότερο μου θυμιζεις το ανεκδοτο με τον Χιωτη και το σαπουνι.

Αστο καλύτερα, την συγκεκριμένη ταινια δεν την γνωρίζω. Οταν αγορασεις μια Νιττο θα το καταλαβεις.

Κρατα την αποψη σου να κρατησω και εγω και ο Θοδωρης και ο Satsea που δεν ξερουμε την δικια μας.

Καλη καρδια.

NAe3txml.jpg

Γιατι καποιος φιλος που προφανως γνωριζει, ειπε παραπανω οτι η δουλεια αυτη στα λεπτα καλωδια ειναι για ...φυλακισμενους και σε πιο λεπτα καλωδια δεν κανει καθολου.

Για το καλώδιο παραπάνω μου είναι πιο εύκολο να το μονώσω με αυτοβουλκανιζόμενη παρά με θερμοσυστελλόμενο.
Ειδικά όταν έχεις να συνδέσεις φωτιστικό κήπου μέσα στα φυτά στην άκρη του κήπου.

Τυλίγεις τα καλώδια, τα γυρίζεις επάνω στη μόνωση και το τελικό αποτέλεσμα είναι τριπλό πάχος.
Άσε που αν κόψεις κομμάτι και το δουλέψεις με τα χέρια σου ενώνεις και μικρότερα καλώδια.

Μήπως αυτή που έχεις είναι διαφορετική και για αυτό επιμένεις?

Και επειδή δεν πολυπροσέχω πώς ενώνω τα καλώδια, μου παχαίνει σε ένα σημείο και το θερμοσυστελλόμενο δε βολεύει καθόλου.
Είναι πολύ πιο γρήγορο να τελειώσω με τη αυτοβουλκανιζόμενη.

• Like
Reactions: enduras1
Οι γνήσιες wonder tape είναι made in Taiwan κι έχουν ανάγλυφη την λέξη wonder σε όλο το μήκος της ταινίας. Οι made in China μάλλον είναι κάποια απομίμηση που χρησιμοποιούν το όνομα.

Οι μονωτικές που αναφέρω είναι αγορασμένες σε ένα απο τα μεγαλύτερα καταστήματα ηλεκτρολογικού υλικού, οπότε δεν νομίζω να είναι απομίμηση.
Είχα μόνο 2 σε κλειστή συσκευασία και αρκετές ανοιχτές. Από τις ανοιχτές, άλλες είχαν το ανάγλυφο και άλλες όχι (κάποιες είναι αρκετά παλιές).

Η λευκή, η οποία δεν έχει ούτε barcode (?) ούτε origin. Εμφανές το wonder.
20240518_192019.jpg

Η μαύρη made in China και barcode από Ελλάδα. Εμφανές πάλι το wonder, αλλά διαφορετικό και εισαγωγή από https://www.eurolamp.gr/el/.

20240518_192413.jpg

Και οι 2 καλύπτουν την οδηγία RoHS.

Μία ανοιχτή κίτρινη που είχα, δεν έχει το ανάγλυφο, αλλά ο πυρήνας είναι ίδιος.
20240518_192650.jpg

Και συνεχίζουμε......

Ο ΚΑΥΚΑΣ εισάγει WONDER από την Taiwan
1716058143520.jpeg

Ο ΜΕΪΔΑΝΗΣ και το PRAKTIKER από την Κίνα

1716058306845.jpeg

Άρα έχουμε τουλάχιστον 2 εργοστάσια παραγωγής. Πάντως είναι εντυπωσιακό το πόσες εταιρείες στην Ελλάδα την εισάγουν για λογαριασμό τους.

Και επειδή όταν ψάχνεις όλο και κάτι βρίσκεις, βρήκα και 2 Taiwan (και άλλες 15-20 ανοιχτές :LOL::ROFLMAO::LOL:)
20240518_193049.jpg

Καλησπέρα. Με τι κόλλα θα κολλάγατε το πλαστικό αυτό;. Είναι η εταζιερα στο αυτοκίνητο. Πλέον έχει κοπεί εντελώς.
IMG20240528162258.jpg
IMG20240528162239.jpg
Ευχαριστώ !!!

οπως το βλεπω πολυ δυσκολα να καταφερεις κατι....
ερωτησεις
1. εχεις περιθωριο 5 χιλιοστα+ για να χτισεις γυρω απο την ριζα του κυλινδρου?
2. εχεςι προσβαση στο εσωτερικο? αν ναι βαζεις/κολλας απο μεσα ενα αναλογο μπουλονι με μια ροδελα και εισαι βασιλιας.

• Like
Reactions: ggeorge
Με υαλοταινια και κολλα δυο συστατικων.
Καλησπέρα. Με τι κόλλα θα κολλάγατε το πλαστικό αυτό;. Είναι η εταζιερα στο αυτοκίνητο. Πλέον έχει κοπεί εντελώς.
View attachment 234740
View attachment 234741
Ευχαριστώ !!!

Θα δοκιμαζα μια απο τις δυο εναλλακτικες για το συγκεκριμενο σημειο:
- κοινη εποξειδικη κολλα δυο συστατικων με προσθηκη υαλουφασματος για εξτρα ενισχυση, ειτε
-κολλα δυο συστατικων πολυουρεθανης που ενδεικνυται περισσοτερο για πλαστικα.

Αριστερα η κολλα πολυουρεθανης, δεξια η κοινη κολλα δυο συστατικων με το υαλουφασμα.
NkcT37Nh.jpg

Εχω δουλεψει και τους δυο τροπους με επιτυχια πανω σε πλαστικα. Οπου μπορω ομως, προτιμω την προσθηκη του υαλουφασματος, αν το επιτρεπει το σημειο.

• Like
Reactions: ggeorge
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ίσως βάλω μέσα κανένα κομμάτι πλαστικό για να πιάσει πιο πολύ η κόλλα. Είναι κούφιο το εξόγκωμα και στο άλλο μέρος υπάρχει μια τρύπα
Το υαλουφασμα ίσως να δημιουργεί πρόβλημα στο ότι κουμπώνει πάνω του η εταζιερα και ίσως το εμποδίζει από την περιστροφή. Θα θέλει γιαλοχαρτισμα ίσως

Σε ευχαριστώ και παλι

Παιδιά συγνώμη έγγραφα από κινητό και δεν είχα καταλάβει ότι είχατε απαντήσει και άλλοι δύο. Μου ήρθε ειδοποίηση και είδα μόνο το τελευταίο. Ναι θα βάλω ενίσχυση από μέσα σίγουρα
Σας ευχαριστώ και τους δύο.
Και τους τρεις 😀

Καλησπέρα σας όλους!

Skoda Fabia είναι; Εάν υπάρχει πρόσβαση σε 3d printer παρακάτω προτείνω μια λύση:

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ίσως βάλω μέσα κανένα κομμάτι πλαστικό για να πιάσει πιο πολύ η κόλλα. Είναι κούφιο το εξόγκωμα και στο άλλο μέρος υπάρχει μια τρύπα
Το υαλουφασμα ίσως να δημιουργεί πρόβλημα στο ότι κουμπώνει πάνω του η εταζιερα και ίσως το εμποδίζει από την περιστροφή. Θα θέλει γιαλοχαρτισμα ίσως

Σε ευχαριστώ και παλι

Σιγουρα Γιωργο θελει γυαλοχαρτο για να δημιουργηθει προσφυση ωστε να πιασει καλα η κολλα.
Αν μπορεσεις σε πρωτη φαση και περασεις και κολλησεις ενα κομματι πλαστικου κατω απο την τρυπα, ακομα καλυτερα. Οπως επισης να γεμισεις και το εξογκωμα για να μεγαλωσεις την επιφανεια συγκολλησης. Νομιζω οτι με την κολλα πολυουρεθανης θα κανεις δουλεια.

Εγω θα λιμαρα/λεπταινα ελαχιστα και το κυλινδρικο κομματι που εχει ξεκολλησει ωστε να μην ζοριζεται πολυ οταν ασφαλιζει στο πλαστικο αγκιστρο -και ξανασπασει.

Πολυ καλη ειναι και η ιδεα του φιλου απο την Λαρισα παραπανω, να τυπωθει ενα εξαρτημα στον 3D printer και κατοπιν να βιδωθει και να κολληθει στο σημειο που εχει σπασει.
Αν θελεις στο τυπωνω και ερχεσαι να το παρεις anytime.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ
Όχι δεν υπάρχει λόγος για τόσο πολύ δουλειά
Την εταζιέρα τη χρησιμοποιώ δύο φορές τρεις το χρόνο που κάνουμε ταξίδια.
Είναι μονίμως εκτός αυτοκινήτου γιατί μεταφέρω πράγματα ογκώδη, ξύλα και λοιπά... 😁😁😁
Οπότε θα το ενισχύσω με κάτι από μέσα και πιστεύω θα τα καταφέρω

• Like
Reactions: Χιωτης
Δεν μπορω να μην αναφερω καποια παραδειγματα απο εξαιρετικες κολλες.

Κολλα δυο συστατικων Cordobond μαζι με υαλουφασμα.
14247860727_9b994d89c1_c.jpg

Χτες κολλησα ενα φαρασι στο σκουποξυλο με αυτη την κολλα, περνωντας και δυο επιστρωσεις με το υαλουφασμα.
EYSuB1rh.jpg

Ειχε σπασει το πλαστικο με το σπειρωμα, οπως φαινεται στη φωτο, και το υαλουφασμα με την κολλα εγιναν ενα σωμα με το φαρασι.
Πριν την κολλα ειχε περαστει η εν λογω επιφανεια με γυαλοχαρτο.

Το φαρασακι εντελως λειτουργικο.
Uau9fqfh.jpg

++++++++

Δευτερη επισκευη με μια αλλη εξαιρετικη κολλα ηταν η κολληση μια τσουγρανας που ειχε σπασει ο σκελετος.
Εδω η κολληση, γερη σαν ηλεκτροκολληση!
NZuNIK8h.jpg

ενα κοντινο πλανο..
azwSfHzh.jpg

και η κολλα δυο συστατικων που χρησιμοποιηθηκε. Η μαγικη JB weld, κυριολεκτικα σκληρη σαν ατσαλι οταν στεγνωσει!!!
49434848553_e642d0a24d_c.jpg