Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

Φιλε μου

Για ολα τα αλλα ζητηματα της καθημερινοτητας, ο "πτωχος" ειναι και ανεπιδεκτος γνωστικης χαρας.
Στα ΚΟΣΜΙΚΑ ομως ζητηματα, ενδεχεται, ο "πτωχος" να γινει αναπαντεχα γνωστικος μιας πολυ
απιθανης καταστασης. Και ανελπιστα χαρουμενος :p

Αυτό που θα μπορούσα να καταλάβω εγώ ο ακόμα φτωχότερος και νοητικά ακαμάτης, είναι πως δεν πρόκειται για ένα είδος εκτόνωσης διαρκείας που θα επέφερε την πτώση θερμοκρασίας, αλλά απότομη επέκταση του ίδιου του χωροχρόνου. Νομίζω αυτό είναι η ουσία του inflation, ότι η μεταβολή από την "αρχή" στο "τώρα” διήρκεσε αυτά τα απειροελάχιστα κλάσματα χρόνου, οι μεταβολές στα 13+ δισ. χρόνια που παρατηρούμε αφορούν κυρίως την ύλη και πλέον το σύμπαν, αν εξακολουθεί να επεκτείνεται το κάνει με την "αργή" συγκριτικά ταχύτητα του φωτός. Όλη η μεταβολή πυκνότητας θερμοκρασίας κλπ. οι ιδιότητες του χωροχρόνου διαμορφώθηκαν "στιγμιαία" και γι αυτό υπάρχει η ομοιομορφία.
Τώρα το νούμερο 2.7 νομίζω είναι η προσέγγιση του ανθρώπινου νου στο "απόλυτο" και έχει μια δόση αυθαιρεσίας, όπως όλα τα συστήματα μέτρησης :)

το Συμπαν δεν διαστελλεται με την ''αργη'' ταχυτητα του φωτος οπως λες,αλλα με υπερφωτινες ταχυτητες.
Το οριο του φωτος ισχυει μονο για την υλη κι οχι για τον χωροχρονο.

Το γνωρίζω αυτό, ανέφερα την ύλη πριν. Είναι δύσκολο για τους απαίδευτους να εκφραστουμε σωστά.
Εμείς παρατηρούμε τα όρια του σύμπαντος να επεκτείνονται με την ταχύτητα του φωτός. Το όριο υπάρχει στην παρατήρηση μας.

Last edited:
Παντως, ας μην ξεχναμε και αυτο που ειπε ο Alef.
Για να συγκρινεις ταχυτητες πρεπει να τις μετρησεις με την ιδια μοναδα μετρησης χρονου.
Αυτο, στην φαση του Πληθωρισμου, με τις κολλοσιαιες πυκνοτητες ειναι ... ολιγον δυσκολο.
Εμενα (που ειμαι χαρουμενο παιδακι) μπορει να με λυπει το γεγονος οτι ισως ΔΕΝ συνεβη υπερφωτεινη διαστολη
αλλα δεν παυει να ειναι ενα ενδεχομενο. Aκομα και να ξεπεραστηκε η ταχυτητα του φωτος > ΠΟΣΟ ξεπεραστηκε ?

(και τελωσπαντων ... που ειναι ο κ. Πετειναρακης ? .... :icon15:)

Με τη αδεία του αδαή, πάντα... Στη φάση για την οποία μιλάμε, ακόμη σχεδόν δεν ήταν ορισμένες οι φυσικές ιδιότητες και δυνάμεις, το φως και το πέρασμα του χρόνου, δεν είχε χτυπήσει ακόμη το πρώτο δευτερόλεπτο...
Τα νούμερα μου διαφεύγουν αλλά νομίζω ότι είναι τόσο εξωφρενικά που δεν παίζουν ρόλο στην κατανόηση για εμάς τους εγκυκλοπαιδικά ενδιαφερόμενους.
Ο ρυθμός μεταβολής, η ταχύτητα επέκτασης του χωροχρόνου δεν ήταν απλά μεγαλύτερη του φωτός, χάνει το νόημα της η σύγκριση καθώς επεκτείνεται στιγμιαία ο ίδιος ο χωροχρόνος, τόσο ώστε στο τέλος της φάσης η πυκνότητα ύλης ενέργειας να έχει μετρήσιμο μέγεθος συγκρίσιμο με τις συνθήκες στη μετέπειτα ιστορία του σύμπαντος.

Last edited:
Χωρις να ειμαι ουτε εγω επαϊων ...
ο Χρονος ΔΕΝ ειναι κατι που περιοριζεται στις εκφανσεις του ηλεκτρομαγνητισμου (δηλαδη, φωτονια).
Ο Χρονος ειναι κατι που οριζεται ως διαδοχη μεταξυ δυο καταστασεων-θεσεων-ενεργειων-τιμων
που ειναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ μεταξυ τους. Με αυτον τον ορισμο, η ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ειναι πολυ κρισιμοτερη
εννοια απο τον Χρονο. Χωρις ετεροτητα δεν υπαρχουν φαινομενα, δεν υπαρχει τιποτα.

Και στις πρωτες στιγμες ΜΕΤΑ τα 10^-43 sec .... ΔΕΝ γνωριζουμε τι συνιστουσε Ετεροτητα.
Μονο μετα τα 10^-35 υποθετουμε οτι η Βαρυτητα ξεχωρισε απο το υπολοιπο συμμετρικο κουβαρι.
Μεχρι το πρωτο δευτερολεπτο (που αναφερεις) ειχαν τελειωσει τα πιο σημαντικα γεγονοτα της
γεννησης του συμπαντος. Τα ΑΚΡΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ !!!!

Ξανά διαβάζοντας σήμερα περί Inflation, μετά το πέρας της περιόδου σύμφωνα με το επικρατών μοντέλο υπήρξε ξανά αύξηση της θερμοκρασίας.
Αυτό για την ερώτηση σου περί θερμοκρασίας. Εξηγείται δηλαδή η ομοιομορφία. Το 2.7Κ θα δούμε... :-)

Re: Απάντηση: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

Ξανά διαβάζοντας σήμερα περί Inflation, μετά το πέρας της περιόδου σύμφωνα με το επικρατών μοντέλο υπήρξε ξανά αύξηση της θερμοκρασίας. Αυτό για την ερώτηση σου περί θερμοκρασίας. Εξηγείται δηλαδή η ομοιομορφία. Το 2.7Κ θα δούμε... :-)

Μα δεν υπάρχει ομοιομορφία στο σύμπαν τουλάχιστον από την δική μας οπτική γωνία! Για να το δούμε ομοιόμορφο θα πρέπει να το δούμε στην "μεγάλη εικόνα" όπου όλες οι ατέλειες πάνε περίπατο και αρχίζει να γίνεται ομοιόμορφο. Όταν αρχίζουμε να ζουμάρουμε, τότε αρχίζει και η διαφοροποίηση. Επίσης στο θέμα της μέσης θερμοκρασίας του σύμπαντος υπάρχει μια διαφοροποίηση του βόρειου ημισφαιρίου από του νότιου και είναι κάτι που η σημερινή επιστήμη αδυνατεί να εξηγήσει.

Επίσης το τώρα σε σχέση με τον χρόνο, είναι μια έννοια που δεν υφίσταται στο σύμπαν! Το σύμπαν απεχθάνεται το τώρα! Ακόμα και αν βάλουμε το δάχτυλό μας σε απόσταση 5 εκατοστών από το μάτι μας, δεν βλέπουμε το τώρα!

Re: Απάντηση: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

Επίσης στο θέμα της μέσης θερμοκρασίας του σύμπαντος υπάρχει μια διαφοροποίηση του βόρειου ημισφαιρίου από του νότιου και είναι κάτι που η σημερινή επιστήμη αδυνατεί να εξηγήσει.

Δωσε καποιο λινκ .... :p

Δυστυχώς. Ήταν σε μιά αναφορά από άρθρο γιά την CMB ακτινοβολία πριν από μερικά χρόνια όταν ακόμα υπήρχε το physics4u...

Κάπου όμως διάβασα πριν από 2-3 χρόνια ότι και στην πόλωση της ακτινοβολίας υπάρχει μια διαφοροποίηση ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια.

Nαι... Κατα συνθήκην όμως...

To perform the analysis, we have built the masks for the two hemispheres defined by the direction (θ= 107, ϕ= 226; Hansen et al. 2009) and combined them with the Galactic WMAP 5-yr low-resolution temperature and polarization mask. Maps and covariances for the two sky regions (namely north and south) have been consistently tailored to the produced masks.

http://mnras.oxfordjournals.org/content/407/1/399.full

Several accurate analyses have revealed a statistically significant North-South ecliptic asymmetry in the large-angle correlations strength of the Cosmic Microwave Background (CMB) radiation temperature field data from the Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP). This asymmetry is inconsistent with the statistical isotropy expected in the concordance cosmological model LCDM.

http://inspirehep.net/record/795712?ln=el

http://inspirehep.net/record/795712/plots?ln=el

Last edited:
Μαλιστα .... !

Αρα δεν ισχυει το μοντελο διαστολης μεσω Ψυχρης Σκοτεινης Υλης ?

Το ότι τα δύο ημισφαίρια παρουσιάζουν μια διαφοροποίηση, αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι αυτές οι δύο περιοχές δεν θα μπορούσαν να ήταν κάποτε μαζί. Μπορεί να σημαίνει ότι ή κάτι πέρα από το ορατό σύμπαν με κάποιο τρόπο τα επηρεάζει, ή κάτι που είναι εκτός του τριασδιάστατου σύμπαντος (πχ μια άλλη βράνη), προκαλεί μια στρέβλωση του παρατηρούμενου αποτελέσματος. Μην ξεχνάμε πως μια θεωρία λέει πως η δύναμη της βαρύτητας είναι πολύ μικρότερη της αναμενόμενης, γιατί απλά είναι η μόνη δύναμη-πληροφορία που μπορεί και διαρρέει προς μια άλλη βράνη.

Μαλιστα ...
οποτε ετσι (με μια βαρυτητα που διαπερνα βρανες) βγαζουμε εξω απ'το παιχνιδι
το ευφυλογημα της Σκοτεινης Υλης. Δεν χρειαζεται Σκοτεινη Υλη. Μονο η βαρυτητα
μιας "διπλανης" βρανης.

Αυτη η "διπλανη" βρανη ...
απ'την στιγμη που ειναι πολυδιαστατη (ν-διαστατη)
θα επηρεαζε την δικη μας με τοσο ΕΥΚΛΕΙΔΙΑ γεωμετρικο τροπο ?
Μονο στο ενα "ημισφαιριο" ?

Εχω την εντυπωση (γιατι μονο αυτην εχω) οτι μια ν-διαστατη βρανη
μπορει να βρισκεται 10^-35 μετρα μακρια αλλα προς μια ν-διαστατη κατευθυνση.
Παρολα αυτα, επηρεαζει ΚΑΘΕ σημειο του συμπαντος μας, οχι τρισδιαστατα ημισφαιρια.
Η γεωμετρια Riemann αποφασιζει την ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ της επιρροης .... -bye-

Last edited:
Για να μας καταλαβαινουν (και οι μικροι μας φιλοι) .... :p

ΠΩΣ μπορει ενα ασυλληπτα μακρινο συμπαν (βρανη)
να βρισκεται τοσο ανατριχιαστικα "διπλα" μας >

Too far near 01.png

Too far near 02.jpg

Ειναι μια πρωτη προσεγγιση. ΟΧΙ η ακριβης τοπολογια μεταξυ δυο βρανων !
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι σε εναν χωρο Ν-διαστασεων ΔΕΝ διπλωνουμε ξανα και ξανα
το τρισδιαστατο σεντονι. Αλλα θα γινει εξαιρετικα πολυπλοκο στην απεικονιση
(Calabi-Yau spaces) αν μπορει να απεικονισθει καθολου -bye-

Απάντηση: Re: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

Μαλιστα .... !

Αρα δεν ισχυει το μοντελο διαστολης μεσω Ψυχρης Σκοτεινης Υλης ?

Ελπίζοντας να ξέρεις αγγλικά, πάρε μια ωριαία διάλεξη της Σάρα Τσέρτς πάνω στο θέμα, να μείνεις απασχολημένος...

http://www.youtube.com/watch?v=WkcHZrP89G4

Αυτη η "διπλανη" βρανη ...
απ'την στιγμη που ειναι πολυδιαστατη (ν-διαστατη)
θα επηρεαζε την δικη μας με τοσο ΕΥΚΛΕΙΔΙΑ γεωμετρικο τροπο ?
Μονο στο ενα "ημισφαιριο" ?

Εχω την εντυπωση (γιατι μονο αυτην εχω) οτι μια ν-διαστατη βρανη
μπορει να βρισκεται 10^-35 μετρα μακρια αλλα προς μια ν-διαστατη κατευθυνση.
Παρολα αυτα, επηρεαζει ΚΑΘΕ σημειο του συμπαντος μας, οχι τρισδιαστατα ημισφαιρια.
Η γεωμετρια Riemann αποφασιζει την ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ της επιρροης .... -bye-

Η τεχνική για να το κάνουμε πιο αντιληπτό για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, μιας και αδυνατεί να φανταστεί έναν χώρο 4 διαστάσεων όπου μέσα ‛επιπλέουν’ αντικείμενα 3 διαστάσεων, είναι να αφαιρέσουμε μία διάσταση και έτσι όλα γίνονται αντιληπτά. Σε έναν τρισδιάστατο χώρο τα επιπλέοντα αντικείμενα θα ομοιάζουν σαν φίλα χαρτιού με μηδενικό όμως πάχος. Αν πάρουμε δύο φύλα από αυτά μπορούμε να τα τοποθετήσουμε στον τρισδιάστατο χώρο με τέτοιο τρόπο ώστε μα μην είναι ακριβώς παράλληλα μεταξύ τους. Σε μια τέτοια περίπτωση η αλληλεπίδραση που θα εμφανίζουν μεταξύ τους, δεν θα είναι παντού ομοιόμορφη.

Εξ’ άλλου επιστρέφοντας στο σύμπαν και στην θεωρία του πολυσύμπαντος με τις άπειρες βράνες, δεν λέει κανείς ότι θα πρέπει όλες οι βράνες να είναι ισοδύναμες και ομοιόμορφα κατανεμημένες στον τετραδιάστατο χώρο.