Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

Δηλαδη τωρα .... με το τσιγγελι θα στα βγαζω ?
Δεν μπορεις λιγο να μου μοιασεις ? (στο σεντονατο)

Ο αιθερας αλληλεπιδρα αποκλειστικα με συνειδησεις ?
Δεν ειναι ενα "χαζο" μεσο που λειτουργει ανεξαρτητως συνειδησεων ?
Και με τι συνειδησεις ? Μυρμηγκιου ? Γατας ? Ανθρωπου ? Παραπανω ?

Μάνο... Τα έχουν κάνει σκ@τά. Έχουν φτιάξει ένα τόσο πολύπλοκο οικοδόμημα αλληλοαναιρούμενων και μη αποδείξιμων θεωριών, που η λέξη βαβέλ είναι φτωχή να το περιγράψουν. Απλά στέκονται με δέος μπροστά στο απόλυτο μεγαλείο, και ψελίζουν ιδέες. Τη στιγμή που η Φιλοσοφία πάρει τη θέση που της αξίζει ανάμεσα στις " θετικές " επιστήμες όλα θα γίνουν πιό ξεκάθαρα και λυτρωτικά. Γιατί μπορεί ο Θεός ο Μέγας να γεωμετρεί αλλά ο ίδιος ο Θεός ο Μέγας έδωσε στον άνθρωπο τη δυνατότητα του Φιλοσοφείν. Ας ξεκολλήσουμε λίγο απο το μαθηματικό φορμαλισμό και τις φαντασιώσεις ότι η δική μας ιδέα είναι η απόλυτη λύση. Δεν είναι, και δε θα είναι ποτέ.
ps
Όπου Θεός ας βάλει ο κάθε ένας ότι νοιώθει.

Mα δεν ειμαι αθεος, Νικο .... αθρησκος ειμαι.
Πως ειναι δυνατον να ορισεις την εννοια ενος θεου ?
As far as I'm concerned ... breathtaking randomness
may be equal to staggering complexity (of some kind).

Ομως ...
δεν ειναι ολιγον ανθρωποκεντρικο ενα αιθερικο μεσο
που αλληλεπιδρα αποκλειστικα μεσω συνειδησεων ?
Δηλαδη, ΠΡΙΝ την ανθρωπινη συνειδηση ... δεν υπηρχε κοσμος ?
Αυτο ρωταω !

Xωρις να θελω να μειωσω την σημασια της "επιστροφης" της Αριστοτελικης εννοιας του αιθερα, ( το πεμπτ στοιχείο), και χωρις να εκφερω καμμια γνωμη, θα ελεγα οτι αυτο το 3% (53 vs 47) στα ματια μου ειναι στατιστικα αμελητεο. Πολυ περισσοτερο που το επιραμα ηταν "πειραγμενο", δηλ, οι συμμετεχοντες ηξεραν τι διαπραγματευονταν (αν τους κοιταει καποιος πισω μια στις δυο).

Για οποιον εχει παιξει διαφορα παιχνιδια μεταξυ των οποιων κορωνα-γραμματα, μαυρο-κοκκινο και του εχει ερθει 7-8 φορες το ενα το ιδιο, νομιζω οτι το αποτελεσμα δεν τον εντυπωσιαζει καθολου.

Φυσικα η επιδραση απο αποσταση ειναι κατι που απασχολει επιστημονες και "παραεπιστημονες" απο καταβολης χρονου. Καποτε το λεγαν "μαγεια" γιατι δεν γνωριζαν τις φυσικες δυναμεις αλλα οπως δεν γνωριζουν και σημερα πολλα.

Σκεφτηκα να προσθεσω εγω αποψε αυτο το ποστ γιατι ειχα μια προσωπικη αναλογη εμπειρια σημερα αλλα οχι με ανθρωπους.
Ουτε με γατες (Καλα αυτο ειναι 85%)
Αλλα με τσουχτρες.
Και ειχα αποτελεσμα 100%. :firstprize:
Δεν κανω πλακα.

Re: Απάντηση: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

Mα δεν ειμαι αθεος, Νικο .... αθρησκος ειμαι.
Πως ειναι δυνατον να ορισεις την εννοια ενος θεου ?
As far as I'm concerned ... breathtaking randomness
may be equal to staggering complexity (of some kind).

Ομως ...
δεν ειναι ολιγον ανθρωποκεντρικο ενα αιθερικο μεσο
που αλληλεπιδρα αποκλειστικα μεσω συνειδησεων ?
Δηλαδη, ΠΡΙΝ την ανθρωπινη συνειδηση ... δεν υπηρχε κοσμος ?
Αυτο ρωταω !

Έχω δηλώσει και στο παρελθόν πως ασπάζομαι τον ντετερμινισμό.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

Έχω δηλώσει και στο παρελθόν πως ασπάζομαι τον ντετερμινισμό.

... στον οποιο στηριζεται η τρεχουσα επιστημονικη θεωρηση/προσεγγιση, σωστα ?

Εγω δεν ασπαζομαι τιποτα, Νικο ... μπορεις να γραψεις "πεταει, πεταει ο γαιδαρος"
και αν με πεισεις .... τοτε πεταει, πεταει ο γαιδαρος ! Δεν ειμαι ορθολογος :rolleyes: ...
Παιδακι ειμαι :p

Re: Απάντηση: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

Σου την επεσε η τσουχτρα απο πισω ? :laugh:
H την κοιταξες και εκανε "στην ακρη" ? :rolleyes:

Οχι εκανα το ιδιο πειραμα, σε πολλες τσουχτρες σημερα. Ξεροντας οτι δεν εχουν ματια και απο αποσταση πυ δεν επηρεαζονταν απο κινησεις μου.

Οσο εκανα οτι δεν τις κοιταγα δεν ετρεχε τιποτα. Στην επιφανεια και χαλαρα... βασιλισες.
Οταν αποφασιζα και τις καρφωνα (με το βλεμα)... ουπς... καταδυση και εξαφανιζονταν.
Δεν ξερω πως και γιατι, σκεφτηκα το πειραμα και το εφαρμοσα.

Παιδάκια είμαστε όλοι Μάνο.. Όχι, δε στηρίζεται κατ' ανάγκη στον ντετερμινισμό..Υπάρχει και το χάος. Και επίσης είμαι φίλια προσκείμενος στην ανθρωποκεντρική θεωρία εφ' όσον εστιάζεται στην αρμονία του Ανθρώπου με τη Φύση. Γιατί πιστεύω ακράδαντα πως υπήρξε τέτοια Εποχή.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

Οχι εκανα το ιδιο πειραμα, σε πολλες τσουχτρες σημερα. Ξεροντας οτι δεν εχουν ματια και απο αποσταση πυ δεν επηρεαζονταν απο κινησεις μου.

Οσο εκανα οτι δεν τις κοιταγα δεν ετρεχε τιποτα. Στην επιφανεια και χαλαρα... βασιλισες.
Οταν αποφασιζα και τις καρφωνα (με το βλεμα)... ουπς... καταδυση και εξαφανιζονταν.
Δεν ξερω πως και γιατι, σκεφτηκα το πειραμα και το εφαρμοσα.

Eμ γιαυτο ανεφερα τα χαμηλοσυχνα εγκεφαλικα κυμματα.
Γιατι οσο χαμηλοσυχνα και αν ειναι ... δεν παυουν να ειναι κυμματα !!!

Απάντηση: Re: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

Παιδάκια είμαστε όλοι Μάνο.. Όχι, δε στηρίζεται κατ' ανάγκη στον ντετερμινισμό..Υπάρχει και το χάος. Και επίσης είμαι φίλια προσκείμενος στην ανθρωποκεντρική θεωρία εφ' όσον εστιάζεται στην αρμονία του Ανθρώπου με τη Φύση. Γιατί πιστεύω ακράδαντα πως υπήρξε τέτοια Εποχή.

Ενα-ενα ...
1) παιδακια ΔΕΝ ειμαστε ολοι, υπαρχουν ενηλικες που αντιστεκονται σθεναροτατα στην παιδικη τους πλευρα.
2) το χαος (αν αναφερεσαι στις μη γραμμικες εξισωσεις τυπου Z=Z^2 + C και τα σχετικα) δεν ειναι καθολου χαος
αλλα μια ακομα μορφη (χιππικου) φορμαλισμου ... λιγο ατιθαση αλλα ... φορμαλιστικη στην ριζα της !
3) δεν ειμαι φιλια προσκειμενος στην ανθρωποκεντρικη θεωρηση ΑΝ ... δημιουργει μη αναστρεψιμες ανισορροπιες
στην Φυση (με αφανισμους αλλων ειδων) αλλα και επεμβατικοτητα σε κυοφορουσες βιολογικες αλλυσιδες αλλων
πλανητων(-δορυφορων)

Και μερικες φορες το νοημα χανεται... στο νοημα το ιδιο. Εννοω στην εννοια και το τι εμπεριεχει πραγματικα.
Η λεξη που χρησιμοποιειται και η εννοια που της προσδιοριζουμε.

Απάντηση: Re: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

Άλλοι πιστεύουν σε διαστάσεις και χρονοεξάρτηση και άλλοι πιστεύουν πως χάθηκε το νόημα σε φαντασιώσεις και θεωρίες.

Mετα απο 9 χρονια εδω μεσα ... θελω να (ξανα)γινω ξεκαθαρος σε κατι :
δεν πιστευω σε τιποτα συγκεκριμενο ... ΟΜΩΣ ... ολα ειναι επιθυμητα (εως και ποθητα)
ΟΤΑΝ/ΕΑΝ κεντρισουν την φαντασια μου και ξεχειλωσουν τον αντιληπτικο μου οριζοντα.

Μεχρι στιγμης, εξτρα διαστασεις, χρονικα παραδοξα, σκοτεινες υλες και ενεργειες
κεντριζουν την φαντασια μου ... επειδη ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΗΣ.

Ειμαι τοσο πολυπλοκος ... οσο ενα 7χρονο σε μια παραλια με υγρη αμμο
και ενα κουβαδακι και ενα φτυαρακι. ΟΠΟΙΟΣ προμηθευσει πιο συναρπαστικη αμμο
αλλα και εργαλεια (κουβαδακια-φτυαρακια) ... "Ο βασιλιας απεθανε ... ΖΗΤΩ ο νεος βασιλιας".
Δεν εχω ΚΑΜΙA εδρα του Νευτωνα να υπερασπιστω και προφυλαξω .... as simple as that !

Η αναζητηση γνωσης (καποια στιγμη στο οχι και τοσο κοντινο μελλον) θα πρεπει να ταυτιστει
με την αγνη περιεργεια ενος παιδιου που ψαχνει να βρει καινουργια βιωματα και εμπειριες.
Οσο πολυπλοκα και αν γινουν αυτα ! Απο ενα καστρο στην αμμο ... μεχρι εναν LHC.

Η σκοτεινή ύλη δεν είναι κάτι παράδοξο. Υπάρχουν παμπολλα εοδη να την εξηγήσουν, απο κοινή ύλη, νετρινα, μαύρες τρύπες... Η σκοτεινή ενέργεια είναι άλλο πράγμα, και η αδυναμία να εξηγηθεί το τι είναι με κάνει ακόμα σκεπτικό, παρα μια μεγάλη συζήτηση που είχα με τον Bradley Schaefer αυτοπροσώπως.

Για όλα τα κβαντικά παιχνίδια τώρα, θυμάμαι τα λόγια του καθηγητή μου. Δεν αρκεί να λύνεις τις εξισώσεις, πρέπει να έχουν και φυσικο νόημα. Αυτό απο άνθρωπο π οποιος έλυνε εξισώσεις με μιγαδικές αποστάσεις και αρνητικές μάζες!

Η σκοτεινή ύλη δεν είναι κάτι παράδοξο. Υπάρχουν παμπολλα εοδη να την εξηγήσουν, απο κοινή ύλη, νετρινα, μαύρες τρύπες... Η σκοτεινή ενέργεια είναι άλλο πράγμα, και η αδυναμία να εξηγηθεί το τι είναι με κάνει ακόμα σκεπτικό, παρα μια μεγάλη συζήτηση που είχα με τον Bradley Schaefer αυτοπροσώπως.

Για όλα τα κβαντικά παιχνίδια τώρα, θυμάμαι τα λόγια του καθηγητή μου. Δεν αρκεί να λύνεις τις εξισώσεις, πρέπει να έχουν και φυσικο νόημα. Αυτό απο άνθρωπο π οποιος έλυνε εξισώσεις με μιγαδικές αποστάσεις και αρνητικές μάζες!

Ακριβώς!

Ας πούμε, τον ξέρεις όλο τον προβληματισμό για το πόσο "βολικό" είναι που τα μαθηματικά λειτουργούν τόσο καλά για την φυσική.

There's something fishy...

A nice reading just to poke Manos: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Unreasonable_Effectiveness_of_Mathematics_in_the_Natural_Sciences

"Humans see what they look for. The belief that science is experimentally grounded is only partially true. Rather, our intellectual apparatus is such that much of what we see comes from the glasses we put on. Eddington went so far as to claim that a sufficiently wise mind could deduce all of physics, illustrating his point with the following joke: "Some men went fishing in the sea with a net, and upon examining what they caught they concluded that there was a minimum size to the fish in the sea."

Ας πούμε, τον ξέρεις όλο τον προβληματισμό για το πόσο "βολικό" είναι που τα μαθηματικά λειτουργούν τόσο καλά για την φυσική.
Εδώ δεν συμφωνώ. Τα μαθηματικά είναι αε πληθυντικό αριθμό. Η φυσική είναι σε ενικό αριθμό. Ο φυσικός επιλέγει τα μαθηματικά εργαλεία που βολεύουν την ερμηνεία του δικού μας κόσμου.