ΚΡΙΤΗΡΙΑ ''ΚΡΙΤΙΚΗΣ'' ΑΚΡΟΑΣΗΣ

2Vrms σε φορτίο 8Ohm ειναι 0,5Wσυνεχόμενα
10Vrms στο ιδιο φορτίο 12Wσυνεχόμενα

οταν εχει μουσικό προγραμμα η εξοδος του τελικού σου μπορει να ειναι από 2εως 20Volt

Εχει ζέστη, είναι και ώρα για μεσημεριανή σιέστα. :ADFADF1:

Πρόκειται για προενισχυτή.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει τελικός με εμπέδηση εισόδου 8Ω.

Εχει ζέστη, είναι και ώρα για μεσημεριανή σιέστα. :ADFADF1:

Πρόκειται για προενισχυτή.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει τελικός με εμπέδηση εισόδου 8Ω.

μαλλον εχει ζεστη
για εξόδου μιλαγα
απλα ηθελα να αναφερω οτι σε ενα μουσικό προγραμμα δεν διατηρείτε κατι σταθερό οπως σε μια μετρηση

Που είπα εγώ ότι δεν παίζουν οι λάμπες? Τι εννοείς "παίζουν"? :7SFGSFG:
Τελικό! Ατυχείς συνδυασμοί που τους προκύπτουν δεν φταίνε αυτές.

Δεν καταλαβαίνω που διαφωνούμε!

Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι μπορούμε να επιλέξουμε μόνο με μετρήσεις ή μόνο με ακρόαση?

Με την παραδοχή ότι ξέρεις τι βλέπεις στις μετρήσεις και πως το αξιολογείς, το μόνο που μπορούν να σου προσφέρουν είναι ένα αρχικό φιλτράρισμα. Απο κει και πέρα τα δύο αυτάκια και το μυαλό ανάμεσα αποφασίζουν.

Στην πραγματικότητα και τα μάτια και η τσέπη και το σούσουρο κτλ κτλ αλλά αυτό είναι άαααααλλη κουβέντα.

Έχω αναφέρει παλαιότερα σε ανύποπτο χρόνο, πως όλα τα στουντικά ηχεία είναι φλάτ και όλα παίζουν διαφορετικά...

Επίσης έχω στην κατοχή μου δύο διαφορετικά τουήτερς που έχουν απολύτως όμοια σπεκς κατασκευαστή και παίζουν απολύτως ανόμοια...
Ούτε στην ευαισθησία δεν συμφωνούν ακουστικά...

Άρα Α) ή πέφτει πολύ μούφα και στις μετρήσεις ή Β) τα μετρητικά δεν συμφωνούν μεταξύ τους...
Ψηφίζω καλοπροαίρετα... το Β...
Έτσι αγοράζω ότι μου αρέσει!

Re: Απάντηση: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ''ΚΡΙΤΙΚΗΣ'' ΑΚΡΟΑΣΗΣ

Άρα Α) ή πέφτει πολύ μούφα και στις μετρήσεις ή Β) τα μετρητικά δεν συμφωνούν μεταξύ τους...
Ψηφίζω καλοπροαίρετα... το Β...
Έτσι αγοράζω ότι μου αρέσει!

ή Γ) υπάρχουν παράμετροι που έχουν ακουστό αποτέλεσμα αλλά δεν ξέρουμε ή δεν μπορούμε να τις μετρήσουμε ...

Σαφώς και υπάρχει η παράμετρος της ψυχοακουστικής αλλά και των αυτιών που δεν είναι ίδια σε όλους.
Αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα του "μετράνε ίδια, αλλά ακούγονται διαφορετικά από το ίδιο άτομο"!

Το ενδιαφέρον θα ήταν να γίνει ένα -ακόμα και υποτυπώδες- blind test και να σε βάλουν χωρίς να ξέρεις, να ακούσεις το ίδιο ηχείο... περιμένοντας εσύ ότι θα ακούσεις άλλο σετ...

Το συμπερασμα που εχω βγαλει εγω ειναι οτι ολοι αγαπαμε τον ΧΙΟΥΣΤΟΝ.

Κριτική ακρόαση για το τι μας αρέσει σημαίνει να ακούσουμε κάτι σε ένα σύστημα γνωστό σε μας ώστε αλλάζοντας ένα μόνο στοιχείο του συστήματος να συγκρίνουμε τι άλλαξε και να αποφασίσουμε αν αυτό επιδρά θετικά στο σύστημα μας ή όχι. Πάντα σύμφωνα με αυτό που έχουμε στο κεφάλι μας ως σωστό που συνήθως απέχει πολύ από αυτό.

Και εάν δεν έχουμε κάποιο σύστημα και ξεκινάμε το στήσιμο ενός καινούργιου από το μηδέν τί κάνουμε; Όποιοι δεν έχουν μάθει να ακούν σωστά ή δεν έχουν την μουσική παιδεία ορισμένων ή δεν έχουν τις γνώσεις να κρίνουν τις διάφορες μετρήσεις πώς θα πρέπει να κινηθούν αυτοί;;; Αυτές οι θετικές και αρνητικές επιδράσεις πώς μπορούν να κατανοηθούν και να κριθούν από ένανα άσχετο πχ εμένα?

Και έστω ότι ακούμε δυο τρία διαφορετικά στοιχεία πάνω σε ένα σύστημα. Δεδομένου του χρόνου που απαιτείται για την αλλαγή των συστημάτων, θυμόμαστε πώς ακουγόταν πρίν ή νομίζουμε πως ακούμε καλύτερα ή χειρότερα μόνο και μόνο για να πούμε κάτι?

Απόφαση όμως για το αν κάτι είναι καλύτερο από κάτι άλλο σημαίνει να μετρήσουμε τα μηχανήματα και αφού βρούμε αυτά που μετράνε καλύτερα να επιλέξουμε αυτό που κάθετε καλά στα αυτιά μας. Το τελευταίο θα γίνει πάλι σε ένα σύστημα που ξέρουμε πολύ καλά.

Και εγώ που δεν ξέρω κανένα μηχάνημα καλά τί πρέπει να κάνω? Όπως το βλέπω έχω δυο επιλογές :
1) Ακολουθώ τις μετρήσεις σκεφτόμενος ότι το καλύτερα μετρούμενο είναι και το καλύτερο γενικά
2) Πέρνω τον Χιούστον από το χέρι (λέμε τώρα) και τον σέρνω από ακρόαση σε ακρόαση....

ΥΓ : Τα αυτιά μου δεν τα εμπιστεύομαι γιατί δεν έχουν μάθει να ακούνε....

Δεν θέλω να παρεξηγηθώ αλλά τα έγραψα όπως μου ήρθαν διαβάζοντας τις 9 σελίδες του πόστ. Είμαι πανάσχετος με το θέμα και επειδή θέλω να ξεκινήσω να στήσω κάτι καλό μαζεύω ότι γνώμες/απόψεις/εκτιμήσεις βρήσκω

Πάρε τον Χιούστον από το χέρι, αλλά πρόσεξε να διαλέξεις μηχανήματα την ίδια ημέρα, γιατί την επομένη θα έχει αλλάξει γνώμη.....:flipout:

Οι μετρήσεις που έχει πρόσβαση ένας ερασιτέχνης, θεωρούν το 99% των πχ solid state ενισχυτών ακριβώς ίδιους και φυσικά τέλειους. (...)

Όλα τα λεφτά. Οι μετρήσεις για τις οποίες μιλάμε, είναι οι δημοσιευμένες, οι οποίες είναι κλάσμα των πραγματοποιουμένων in-house.

WAVacFIG06.jpg

Τα χάλια της αρκούδας. Να γιατί όποιος θέλει λάμπες, πάει σε Τσακιρίδη ή Audio Note, (για να μη του τη λένε, ότι είναι τζαμπατζής).

Είμαι πανάσχετος με το θέμα και επειδή θέλω να ξεκινήσω να στήσω κάτι καλό μαζεύω ότι γνώμες/απόψεις/εκτιμήσεις βρήσκω

από το να μαζευεις αχρηστα πραγματα
μαζευε λεφτα και προσωπικά ακουσματα
ειναι πιο χρησιμο

Τελικά γιατι ενας τρανζιστορατος που ''μετραει'' καλύτερα από μια λαμπα
παιζει χειρότερα?
Γιατι ενα ηχείο που εχει -10dB σε σεβαστο φασμα και φαση αλλου και αλλου ακουγεται καλύτερα από ενα φλατ με συγκεκριμένους ενισχυτες?

Υ.Γ. αν δουμε τις παραμορφώσεις των ηχειων ειδικά στο κατω φασμα
δε θα μας απασχολει ιδιαιτερα το 0,01% ή το 1% των ενισχυτων

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ''ΚΡΙΤΙΚΗΣ'' ΑΚΡΟΑΣΗΣ

Και εάν δεν έχουμε κάποιο σύστημα και ξεκινάμε το στήσιμο ενός καινούργιου από το μηδέν τί κάνουμε; Όποιοι δεν έχουν μάθει να ακούν σωστά ή δεν έχουν την μουσική παιδεία ορισμένων ή δεν έχουν τις γνώσεις να κρίνουν τις διάφορες μετρήσεις πώς θα πρέπει να κινηθούν αυτοί;;; Αυτές οι θετικές και αρνητικές επιδράσεις πώς μπορούν να κατανοηθούν και να κριθούν από ένανα άσχετο πχ εμένα?

Και έστω ότι ακούμε δυο τρία διαφορετικά στοιχεία πάνω σε ένα σύστημα. Δεδομένου του χρόνου που απαιτείται για την αλλαγή των συστημάτων, θυμόμαστε πώς ακουγόταν πρίν ή νομίζουμε πως ακούμε καλύτερα ή χειρότερα μόνο και μόνο για να πούμε κάτι?

Και εγώ που δεν ξέρω κανένα μηχάνημα καλά τί πρέπει να κάνω? Όπως το βλέπω έχω δυο επιλογές :
1) Ακολουθώ τις μετρήσεις σκεφτόμενος ότι το καλύτερα μετρούμενο είναι και το καλύτερο γενικά
2) Πέρνω τον Χιούστον από το χέρι (λέμε τώρα) και τον σέρνω από ακρόαση σε ακρόαση....

ΥΓ : Τα αυτιά μου δεν τα εμπιστεύομαι γιατί δεν έχουν μάθει να ακούνε....

Δεν θέλω να παρεξηγηθώ αλλά τα έγραψα όπως μου ήρθαν διαβάζοντας τις 9 σελίδες του πόστ. Είμαι πανάσχετος με το θέμα και επειδή θέλω να ξεκινήσω να στήσω κάτι καλό μαζεύω ότι γνώμες/απόψεις/εκτιμήσεις βρήσκω

Αν δεν έχεις γνώση δεν θα καταλάβεις και ότι κάτι είναι λάθος οπότε θα είσαι ευτυχισμένος. Πάρε και 5 καλά review αυτού που αγόρασες (υπάρχουν για ΟΛΑ τα μηχανήματα) και όταν θες να αλλάξεις μηχάνημα ξαναδιάβασέ τα, θα σου περάσει.

Και γνώστη να βρεις να σε καθοδηγήσει το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σου αρέσει αυτό που θα σου προτείνει ή δεν θα εκτιμήσεις αυτό που θα πάρεις οπότε ούτε αυτό είναι λύση.

Γράφω λίγο γρήγορα ελπίζω να είμαι κατανοητός.

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! :flipout:

Ίσα - ίσα, αυτή ακριβώς είναι η ιστορία.

δυστυχως αυτο ειναι πραγμα που πρεπει καποιος να στο δειξει. Αυτοδιδακτους που να καταλαβαινουν που θελουν να καταληξουν εχω δει μονο ανθρωπους που εχουν μουσικη παιδεια-εκπαιδευση (και ακομα και αυτοι το ψαχνουν χρονια το θεμα)...

Εαν εισαι τυχερος και βρεις καποιο γνωστη να σε συμβουλεψει για το τι θεωρειται ορθη αναπαραγωγη μπορεις να γλυτωσεις απο το μικροβιο της τραμπας-αναβαθμισης που σερβιρουν πολλοι εμποροι. Θελει τυχη και υπομονη το θεμα...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ''ΚΡΙΤΙΚΗΣ'' ΑΚΡΟΑΣΗΣ

Ε, τότε πως εννοείται η υψηλή πιστότητα??:hmmmm::hmmmm:

Έλα μου ντέ. Πως ορίζεται?

Με όρους αυστηρούς της Φυσικής. Μεγέθη και όχι αμπελοφιλοσοφίες όπως αυτές που διαβάζουμε συνήθως περί "ακριβούς αναπαραγωγής της ηχογραφησης" και συναφείς μπούρδες, ούτε εκθέσεις ιδεών.

Όπως ξέρουμε πχ το 1 Ohm τι ακριβώς είναι, το Watt επίσεις κλπ.

Η "υψηλή πιστότητα" τι ακριβώς είναι λοιπόν ?

Γιάννη μου, είναι τελικά λίγο πιο περίπλοκο απο αυτό που φαίνεται εκ πρώτης όψεως.