ΚΡΙΤΗΡΙΑ ''ΚΡΙΤΙΚΗΣ'' ΑΚΡΟΑΣΗΣ

Απάντηση: Re: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ''ΚΡΙΤΙΚΗΣ'' ΑΚΡΟΑΣΗΣ

Οι μετρήσεις που έχει πρόσβαση ένας ερασιτέχνης, θεωρούν το 99% των πχ solid state ενισχυτών ακριβώς ίδιους και φυσικά τέλειους. Ακούγονται ίδιοι; Εκτός από εξαιρέσεις το ίδιο ισχύει για πηγές, καλώδια ακόμα και για λαμπάτους.

Και μ αυτές τις μετρήσεις ο ερασιτέχνης αναλώνεταιι να εξετάζει 5ο δεκαδικό ή ποσά χαρακτηριστικών που δεν θα προβλημάτιζαν συχνότητες MHz. Και όλα αυτά για ακουστικές συχνότητες. Οι μετρήσεις σ αυτές τις περιπτώσεις παίζουν τον ρόλο του φίλου που επιβεβαιώνει/επιβραβεύει την επιλογή.

Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν κατασκευές εκεί έξω που η "τεχνοκρατική αστυνομία" θα έπρεπε ν απαγορεύει την κυκλοφορία τους. Αλλά όχι μόνο κυκλοφορούν αλλά συνήθως ανήκουν και στα άκρα της τιμολογιακής ζώνης.

Μανώλη πιστεύεις ότι κάτι που μετράει κοντά στο μέσο όρο μπορεί ποτέ να είναι κορυφαίο?

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ''ΚΡΙΤΙΚΗΣ'' ΑΚΡΟΑΣΗΣ

Φυσικα και ο ηχος μετριεται, αλλα μπαινουν τοσες παραπανω μεταβλητες σε σχεση με την εικονα (ανακλασεις, στασιμα, γεωμετρια χωρου κλπ) που δεν το κανει παντα πολυ ευκολη υποθεση το να βασιστει κανει σε μετρησεις και μονο...
Το αυτι απο την αλλη ειναι δυνατον, οσο το επιτρεπει το ατελες της φυσης του, να εκπαιδευτει.
Τωρα ενα μηχανημα, ΙΜΗΟ, και αν μιλαμε για υψηλη πιστοτητα αναπαραγωγης και οχι για το τι μας αρεσει και τι ταιριαζει στο χωρο μας λογω των ανωθι μεταβλητων, οφειλει να μετραει καλα.

My 2 cents.

Σ' ευχαριστώ πολύ, Στέλιο!!!

Άρα η όλη ιστορία του ''ακούω καλά'' είναι λίγο ''θάλασσα'' λόγω των παραμέτρων που έθεσες στην αρχή του ποστ...

Για μένα υψηλή πιστότητα σημαίνει ν' ακούς π.χ. μια live ορχήστρα σ' ένα χώρο 6χ6, να μπεις καπάκι στο διπλανό δωμάτιο 6χ6 και ν' ακούσεις ένα ηχοσύστημα όσο το δυνατόν πιο κοντά σ' αυτό που άκουσες στο live, άσχετα αν είναι του γούστου σου το ηχητικό αποτέσμα ή όχι...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ''ΚΡΙΤΙΚΗΣ'' ΑΚΡΟΑΣΗΣ

Σ' ευχαριστώ πολύ, Στέλιο!!!

Άρα η όλη ιστορία του ''ακούω καλά'' είναι λίγο ''θάλασσα'' λόγω των παραμέτρων που έθεσες στην αρχή του ποστ...

Για μένα υψηλή πιστότητα σημαίνει ν' ακούς π.χ. μια live ορχήστρα σ' ένα χώρο 6χ6, να μπεις καπάκι στο διπλανό δωμάτιο 6χ6 και ν' ακούσεις ένα ηχοσύστημα όσο το δυνατόν πιο κοντά σ' αυτό που άκουσες στο live, άσχετα αν είναι του γούστου σου το ηχητικό αποτέσμα ή όχι...

Εγώ, στην Α. Παρασκευή στην ΕΡΤ , μπήκα αρκετές φορές την ώρα της ορχηστρας στο στούντιο που ήταν ακριβώς δίπλα και ηχογραφούσαν και ένα μπορώ να σου πώ.
Καμία σχέση.
Καλό είναι να το κάνετε πάντως, το πείραμα.
Όχι μου άρεσε ή δεν μου άρεσε, απλά καμία σχέση.
Επίσεις σε πρόσφατη εκδήλωση που ηχογραφήθηκε στον Παρνασσό , τα ίδια.
Άλλα ακούσαμε στην αίθουσα, άλλα στο ψηφιακό αρχείο ...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ''ΚΡΙΤΙΚΗΣ'' ΑΚΡΟΑΣΗΣ

Εγώ, στην Α. Παρασκευή στην ΕΡΤ , μπήκα αρκετές φορές την ώρα της ορχηστρας στο στούντιο που ήταν ακριβώς δίπλα και ηχογραφούσαν και ένα μπορώ να σου πώ.
Καμία σχέση.
Καλό είναι να το κάνετε πάντως, το πείραμα.
Όχι μου άρεσε ή δεν μου άρεσε, απλά καμία σχέση.
Επίσεις σε πρόσφατη εκδήλωση που ηχογραφήθηκε στον Παρνασσό , τα ίδια.
Άλλα ακούσαμε στην αίθουσα, άλλα στο ψηφιακό αρχείο ...

Ε, τότε πως εννοείται η υψηλή πιστότητα??:hmmmm::hmmmm:

Re: Απάντηση: Re: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ''ΚΡΙΤΙΚΗΣ'' ΑΚΡΟΑΣΗΣ

Μανώλη πιστεύεις ότι κάτι που μετράει κοντά στο μέσο όρο μπορεί ποτέ να είναι κορυφαίο?

Αν γίνεις πιο συγκεκριμένος θα με βοηθούσε.

Ισως κι εγώ να μην το διατύπωσα σωστά. Πιο απλά, βρες μετρήσεις απ το stereophile δύο ενισχυτών solid state και πες μου γιατί ο ένας ακούγεται έτσι κι ο άλλος .... αλλιώς. Απ τις μετρήσεις. Αν τους έχεις ακούσει κιόλας και θεωρείς ότι ο ένας είναι χάλια ακόμα καλύτερα.

ΥΓ: το κορυφαίο που αναφέρεις μπορείς σε παρακαλώ να μου το εξηγήσεις. Αστεράκια, πωλήσεις, το είπαν πέντε-δέκα σοφοί;

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ''ΚΡΙΤΙΚΗΣ'' ΑΚΡΟΑΣΗΣ

Συμφωνώ αλλά θα μου επιτρέψεις να το παραφράσω λίγο...

Για μένα υψηλή πιστότητα σημαίνει ν' ακούς π.χ. μια live ορχήστρα σ' ένα χώρο 6χ6, να μπεις καπάκι στο διπλανό δωμάτιο 6χ6 και ν' ακούσεις ένα ηχοσύστημα όχι πάρα πολύ μακριά (γιατί μακριά θα είναι...) από αυτό που άκουσες στο live, άσχετα αν είναι του γούστου σου το ηχητικό αποτέσμα ή όχι.

Οι μετρήσεις που έχει πρόσβαση ένας ερασιτέχνης, θεωρούν το 99% των πχ solid state ενισχυτών ακριβώς ίδιους και φυσικά τέλειους. Ακούγονται ίδιοι; Εκτός από εξαιρέσεις το ίδιο ισχύει για πηγές, καλώδια ακόμα και για λαμπάτους.

Και μ αυτές τις μετρήσεις ο ερασιτέχνης αναλώνεταιι να εξετάζει 5ο δεκαδικό ή ποσά χαρακτηριστικών που δεν θα προβλημάτιζαν συχνότητες MHz. Και όλα αυτά για ακουστικές συχνότητες. Οι μετρήσεις σ αυτές τις περιπτώσεις παίζουν τον ρόλο του φίλου που επιβεβαιώνει/επιβραβεύει την επιλογή.

Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν κατασκευές εκεί έξω που η "τεχνοκρατική αστυνομία" θα έπρεπε ν απαγορεύει την κυκλοφορία τους. Αλλά όχι μόνο κυκλοφορούν αλλά συνήθως ανήκουν και στα άκρα της τιμολογιακής ζώνης.

Πολύ σωστά όλα αυτά αλλά απο την άλλη , ή ίδια αστυνομία, θα πρέπει να μαζέψει και αυτούς που έμαθαν την λέξη "παραμόρφωση" και διεκδικούν και έδρα Φυσικής.

Πολύ της μοδός ρε παιδάκι μου αυτές οι "μετρήσεις"

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ''ΚΡΙΤΙΚΗΣ'' ΑΚΡΟΑΣΗΣ

Ε, τότε πως εννοείται η υψηλή πιστότητα??:hmmmm::hmmmm:

Παλι IMHO και μονο.

Υψηλη πιστοτητα αναπαραγωγης του εκαστοτε μεσου.
Οτι δηλαδη ειναι γραμμενο μεσα στο CD, DVD, LP, flac κλπ. να το παιζει αυτουσιο. Χωρις να επεμβαινει, ειτε προς το καλο ειτε προς το κακο.

Τωρα αν αυτο εχει ή δεν εχει σχεση με το πραγματικο... εκει να δεις ποσες ακομα παραμετροι μπαινουν.
Γιατι αλλιως θα πρεπει να λεμε για υψηλη πιστοτητα εγγραφης και οχι αναπαραγωγης...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ''ΚΡΙΤΙΚΗΣ'' ΑΚΡΟΑΣΗΣ

Συμφωνώ αλλά θα μου επιτρέψεις να το παραφράσω λίγο...

Για μένα υψηλή πιστότητα σημαίνει ν' ακούς π.χ. μια live ορχήστρα σ' ένα χώρο 6χ6, να μπεις καπάκι στο διπλανό δωμάτιο 6χ6 και ν' ακούσεις ένα ηχοσύστημα όχι πάρα πολύ μακριά (γιατί μακριά θα είναι...) από αυτό που άκουσες στο live, άσχετα αν είναι του γούστου σου το ηχητικό αποτέσμα ή όχι.

Very good point!!!:a0210::a0210:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ''ΚΡΙΤΙΚΗΣ'' ΑΚΡΟΑΣΗΣ

Αν γίνεις πιο συγκεκριμένος θα με βοηθούσε.

Ισως κι εγώ να μην το διατύπωσα σωστά. Πιο απλά, βρες μετρήσεις απ το stereophile δύο ενισχυτών solid state και πες μου γιατί ο ένας ακούγεται έτσι κι ο άλλος .... αλλιώς. Απ τις μετρήσεις. Αν τους έχεις ακούσει κιόλας και θεωρείς ότι ο ένας είναι χάλια ακόμα καλύτερα.

ΥΓ: το κορυφαίο που αναφέρεις μπορείς σε παρακαλώ να μου το εξηγήσεις. Αστεράκια, πωλήσεις, το είπαν πέντε-δέκα σοφοί;

Το zanden ας πούμε θεωρείτε από πάρα πολλούς κορυφαίο DAC όπως και οι Wavac 833 στους ενισχυτές αλλά και οι Cary 1610! Και τα τρία έχουν χειρότερες μετρήσεις και από ραδιοφωνάκι των 200Ε.

Το πόσο χάλια μετρήσεις έχουν τα μονόδρομα το ξέρουμε όπως επίσης και σχεδόν όλες οι λάμπες.

Με αυτή τη λογική δεν θα έπρεπε να ακούει κανείς από λάμπες.

Εχει καποια αιθουσα συναυλιων η στουντιο ,σχεση με τον χωρο του σπιτιου μας?Οταν κατ αρχας ο χωρος που διαδραματιζεται το μουσικο γεγονος δεν εχει σχεση με τον χωρο που ακουμε,γιατι ψαχνουμε για <πιστοτερη> κατα το δυνατον αναπαραγωγη?Ας προσομοιασουμε τους χωρους και επειτα το συζηταμε,για παρεμφερες ακουστικο live αποτελεσμα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ''ΚΡΙΤΙΚΗΣ'' ΑΚΡΟΑΣΗΣ

Το zanden ας πούμε θεωρείτε από πάρα πολλούς κορυφαίο DAC όπως και οι Wavac 833 στους ενισχυτές αλλά και οι Cary 1610! Και τα τρία έχουν χειρότερες μετρήσεις και από ραδιοφωνάκι των 200Ε.

Που τα είδες αυτά βρέ????

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ''ΚΡΙΤΙΚΗΣ'' ΑΚΡΟΑΣΗΣ

Το πόσο χάλια μετρήσεις έχουν τα μονόδρομα το ξέρουμε όπως επίσης και σχεδόν όλες οι λάμπες.

Συμφωνω σ οσα αναφερεις,οι μετρησεις δινουν μερος της αληθειας και βοηθουν στην κατανοηση καποιων φαινομενων

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ''ΚΡΙΤΙΚΗΣ'' ΑΚΡΟΑΣΗΣ

Παλι IMHO και μονο.

Υψηλη πιστοτητα αναπαραγωγης του εκαστοτε μεσου.
Οτι δηλαδη ειναι γραμμενο μεσα στο CD, DVD, LP, flac κλπ. να το παιζει αυτουσιο. Χωρις να επεμβαινει, ειτε προς το καλο ειτε προς το κακο.

Τωρα αν αυτο εχει ή δεν εχει σχεση με το πραγματικο... εκει να δεις ποσες ακομα παραμετροι μπαινουν.
Γιατι αλλιως θα πρεπει να λεμε για υψηλη πιστοτητα εγγραφης και οχι αναπαραγωγης...

Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά, όλα τα ψηφιακά μηχανάκια θα διαβάσουν το ίδιο τα διάφορα 0101010101...διαφορετικά, αν διαβάσουν λάθος, δεν θ' ακούγαμε τίποτα. Άρα, είναι σωστό να μιλάμε για πιστότητα αναπαραγωγής σκέτα? Ή είναι σωστό να λέμε υψηλή πιστότητα αναπαραγωγής ήχου?? Αφού στην τελική, το αναλογικό του πράγματος είναι που μας ενδιαφέρει και φτάνει στ' αυτιά μας και όχι τα ψηφιακά νουμεράκια...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ''ΚΡΙΤΙΚΗΣ'' ΑΚΡΟΑΣΗ

Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά, όλα τα ψηφιακά μηχανάκια θα διαβάσουν το ίδιο τα διάφορα 0101010101...διαφορετικά, αν διαβάσουν λάθος, δεν θ' ακούγαμε τίποτα. Άρα, είναι σωστό να μιλάμε για πιστότητα αναπαραγωγής σκέτα? Ή είναι σωστό να λέμε υψηλή πιστότητα αναπαραγωγής ήχου?? Αφού στην τελική, το αναλογικό του πράγματος είναι που μας ενδιαφέρει και φτάνει στ' αυτιά μας και όχι τα ψηφιακά νουμεράκια...

Περιπου...
Ακομα και αυτο εξαρταται απο πολλα.
Απο την ποιοτητα του ιδιου του drive, απο την ψηφιακη υλοποιηση (chipset, σχεδιο, υλικα κλπ.), απο το σωστο χρονισμο (clock source) και την ποιοτητα μεταδοσης (QoS) της ψηφιακης αλυσιδας (για αποφυγη Jitter, BER κλπ) απο το κυκλωμα μετατροπης D/A (το DAC δλδ.) κλπ...

Και μετα βεβαια μπαινει το αναλογικο μερος...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ''ΚΡΙΤΙΚΗΣ'' ΑΚΡΟΑΣΗΣ

Απόφαση όμως για το αν κάτι είναι καλύτερο από κάτι άλλο σημαίνει να μετρήσουμε τα μηχανήματα και αφού βρούμε αυτά που μετράνε καλύτερα να επιλέξουμε αυτό που κάθετε καλά στα αυτιά μας.

Μπερδεύτηκα .... :huh2:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ''ΚΡΙΤΙΚΗΣ'' ΑΚΡΟΑΣΗΣ

Στο Stereophile, πέφτει μάλιστα και τρελό κράξιμο.

Ενδιαφέρον!!

Δηλαδή τι μετρήσανε?...Την ισχύ των Wavac 833 και την τροφοδοσία των Cary σε σχέση με το ραδιοφωνάκι?:BDGBGDB55:

Η την μετατροπή που κάνει το zanden σε σχέση πάλι με το ραδιοφωνάκι(!!):eek::eek:

Για δώσε link..Μ´έφαγε η περιέργεια!