Κυνήγι. Υπέρ ή κατά;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κυνήγι. Υπέρ ή κατά;

Στο οτι έβαλες τον βελοσιράπτορα πριν 65 δισ χρόνια (άτοπο) ενώ ήταν πριν 65 εκ... :))

Μ'αρεσεις :proud:

Δεν προσπερνας ανακριβειες και λαθακια .... :worshippy:

Ο ανθρωπος ειναι στην κορυφη της τροφικης αλυσιδας ... μονο οταν ...

Εξαρτάται τι εννοούμε οταν λέμε στην "κορυφή της τροφικής αλυσίδας"...
η μελέτη των επιστημόνων που κατέταξε τον άνθρωπο στο 2.21-2.30 (απο το 1 ώς κορυφή το 5) με επιστημονικούς όρους, λέει

" to be truly at the “top of the food chain,” in scientific terms, you have to strictly consume the meat of animals that are predators themselves. Obviously, as frequent consumers of rice, salad, bread, broccoli and cranberry sauce, among other plant products, we don’t fit that description."

δηλαδή αν τρώς το αμέσως κάτω απο εσένα στην τροφική αλυσίδα. Μια λοιπόν κι εμείς τρώμε τα αρνιά που σκοτώνουμε κι όχι τα λιοντάρια που σκοτώνουμε, είμαστε στο 2.20.
Δεν έχει καμμιά σχέση η ικανότητα να σκοτώσεις ένα ζώο με ή χωρίς όπλα, με την τροφική αλυσίδα...

Καλα ... δεν το βλεπω τοσο στενα το θεμα !

Ο sapiens, με καταλληλο εξοπλισμο, μπορει να θηρευσει γαλαζια φαλαινα ...
που κανενας αλλος θηρευτης (ουτε ορκα, ουτε λευκος καρχαριας) διανοειται να πλησιασει.

Αρα το οτι δεν τρωμε apex predators, ορκες και λευκους καρχαριες (τρωμε ομως γαλεους :flute:)
μαλλον εχει να κανει με γαστριμαργικη προτιμηση ... παρα οτι οντως μπορουμε να τους μασησουμε.
Στην περιπτωση του λευκου καρχαρια, το δερμα ειναι γυαλοχαρτο, δεν μασιεται, αλλα μασιεται το
εσωτερικο (το σηκωτι του γινεται αναρπαστο, ιδιως στην Ιαπωνια)

Δεν βλεπω βιντεο εδω μεσα ....
απο την στιγμη που αρχισε την σταυροφορια εξανθρωπισμου μας ο Χρηστος.
Θα μου συγχωρεσετε την φοβια. -bye- Xρειαζομαι λιγο χρονο ακομα :rolleyes: ...

Edit : μολις τωρα ειδα οτι το link ... δεν ειναι ταινια φρικης.
Και μαλιστα ειναι αρκετα ενημερωτικο ! Sorry guys :rolleyes:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κυνήγι. Υπέρ ή κατά;

Α ναι ...
Ισως να μην ηταν τοσο πετυχημενη επιλογη και συγκριση.

Ας το παμε στα οπλα και τις σφαιρες.
Επειδη διαβαζω που και που τι γινεται στην Αφρικη
υπαρχουν σαφαρι οπου οι επιδοξοι κυνηγοι διαλεγουν οτι διαμετρημα σφαιρας θελουν.
Αυτο σημαινει οτι μπορει να σκοτωσουν ακαριαια ενα γνου ... αλλα οχι εναν ελεφαντα.
Ο ελεφαντας "θελει" μεγαλο διαμετρημα σφαιρας. Αλλιως .... υποφερει (ξεψυχα) επι ωρα.

Να συγκρινουμε τις δυο αυτες κτηνωδιες ?
Στην πρωτη περιπτωση (μεγαλη σφαιρα) ο ελεφαντας πεθαινει ακαριαια,
στην δευτερη περιπτωση .... αργα, βασανιστικα, πνιγμενος στην αγωνια και τον τρομο.
Ποιο απο τα δυο κακα ... θα πρεπε να διαλεξουμε ?

Κατα την δικη σου επιλογη (και δικη μου) ... ΚΑΝΕΝΑ απο τα δυο.
Αλλα αν δεν γινεται αλλιως (που δεν γινεται αλλιως, οι διοργανωτες σαφαρι αποφασιζουν)
τι θα επελεγες ως θανατο για τον ελεφαντα. ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΑΙΤΙΟ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ αλλα
... τι θα επελεγες ?

Προσωπικά θα επέλεγα να περάσει η σφαίρα μέσα από το κεφάλι του κυνηγού.

Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο πρέπει να συγκρίνουμε τις δυο καταστάσεις. Υπάρχει κάποιος άλλος λόγος εκτός από την προσπάθεια δικαιολόγησης του κυνηγιού; Δεν τον βλέπω, sorry.

Γιατι αν μας συμβει καμια στραβη (και ποτε δεν ξερεις πως τα φερνει η ζωη)
δεν θα αφησουμε να συμβει η χειροτερη επιλογη ....

Ουτε εγω βλεπω να βρισκομαι σε καποιο safari στην Αφρικη
ΑΛΛΑ μου αρεσει να βαζω υποθετικα διλληματα και να τα απαντω.
Δεν ειναι απο αναγκαιοτητα ... ειναι προσωπικη εφεση.

Σιγουρα μπορεις και εσυ .... προσπαθησε λιγο, δεν ειναι ασκοπο.
Ωφελημενος θα βγεις (και λιγοτερο αιφνιδιασμενος).

Και το πήγες και στη χειρότερη μορφή κυνηγιού, δηλαδή το trophy hunting...

Είμαι ξεκάθαρος και το έχω γράψει στο νήμα. Δεν μπορεί μια κακή κατάσταση να αποτελεί ξέπλυμα για μια άλλη. Πως να το κάνουμε;

Νά 'το:

Και να πει κανείς ότι έχουν ισχυριστεί όσοι είναι ενάντια στο κυνήγι ότι δεν τίθεται ηθικό θέμα με την κρεατοφαγία, να πω πάσταδιάλα. Εδώ όμως η κουβέντα έχει ξεφύγει σε δυσθεώρητα ύψη προσπάθειας δημιουργίας τύψεων. Whataboutism στο θεό...

Λες και όταν κάποιος λέει ότι το κυνήγι είναι βάρβαρο και δολοφονικό, ακυρώνεται το επιχείρημα επειδή υποφέρουν ζώα στα εκτροφεία. Βασικά το επιχείρημα είναι solid και firm που λένε και τα ζώα που υποφέρουν στα εκτροφεία είναι και αυτό λάθος κατάσταση και βάρβαρη!

Απάντηση: Re: Κυνήγι. Υπέρ ή κατά;

Είμαι ξεκάθαρος και το έχω γράψει στο νήμα. Δεν μπορεί μια κακή κατάσταση να αποτελεί ξέπλυμα για μια άλλη. Πως να το κάνουμε;

Ειπα εγω οτι αποτελει ξεπλυμα ?

Εχεις μια επιλογη (και μονο μια) να πεισεις τους διοργανωτες του σαφαρι να αναγκασουν
τους "κυνηγους" (που ουτε Θεος δεν τους κανει κυνηγους) να χρησιμοποιησουν
μεγαλου διαμετρηματος σφαιρες. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ (να τους συλλαβεις,
η να κατασχεις τον οπλισμο η ακομα .... και να τους καθαρισεις).

Τι κανεις ?

Re: Απάντηση: Re: Κυνήγι. Υπέρ ή κατά;

Ειπα εγω οτι αποτελει ξεπλυμα ?

Εχεις μια επιλογη (και μονο μια) να πεισεις τους διοργανωτες του σαφαρι να αναγκασουν
τους "κυνηγους" (που ουτε Θεος δεν τους κανει κυνηγους) να χρησιμοποιησουν
μεγαλου διαμετρηματος σφαιρες. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ (να τους συλλαβεις,
η να κατασχεις τον οπλισμο η ακομα .... και να τους καθαρισεις).

Τι κανεις ?

Που θες να καταλήξεις;

40096967_2129815214012784_228130774224732160_o.jpg

Θες να κυνηγησεις επειδη το χεις στο dna σου επειδη το καναν οι ενδοξοι αρχαιοι προγονοι σου και να δωσεις ευκαιρια στο ζωο να ξεφυγει?παρε τοξο
εαν πιασεις κανενα σφυρα μου,θα τα παρατησεις και θα πιασεις την νικον.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κυνήγι. Υπέρ ή κατά;

Που θες να καταλήξεις;

Στοιχειωδεις κανονες ευγενειας, στον προφορικο λογο, επιβαλουν
ΠΡΩΤΑ να απαντιεται ο ρωτων και ΜΕΤΑ να κανει την ερωτηση του ο ερωτωμενος.

Τεσπα, και αυριο μερα ειναι .... παω για :sleep:....

Μην αγχώνεστε κύριοι,σε λίγο η βιοτεχνολογία θα καταστήσει όλους τους προβληματισμούς αυτούς άκυρους.Το απόλυτο άλλοθι λέμε.Επίσης,το ξέρετε βέβαια πως υπάρχουν σοβαρές μελέτες και φωνές πως και τα φυτά αισθάνονται απειλή και ειδοποιούν το ένα το άλλο για αυτό.Φαντάζεστε...
Και μια ερώτηση προςτους vegan,αν σας διαβεβαίωναν πως το "κρέας" σας προέρχεται απο οργανισμό χωρίς κεντρικό νευρικό σύστημα θα είχατε πρόβλημα να το καταναλώσετε;

Εξαρτάται τι εννοούμε οταν λέμε στην "κορυφή της τροφικής αλυσίδας"...
η μελέτη των επιστημόνων που κατέταξε τον άνθρωπο στο 2.21-2.30 (απο το 1 ώς κορυφή το 5) με επιστημονικούς όρους, λέει

" to be truly at the “top of the food chain,” in scientific terms, you have to strictly consume the meat of animals that are predators themselves. Obviously, as frequent consumers of rice, salad, bread, broccoli and cranberry sauce, among other plant products, we don’t fit that description."

δηλαδή αν τρώς το αμέσως κάτω απο εσένα στην τροφική αλυσίδα. Μια λοιπόν κι εμείς τρώμε τα αρνιά που σκοτώνουμε κι όχι τα λιοντάρια που σκοτώνουμε, είμαστε στο 2.20.
Δεν έχει καμμιά σχέση η ικανότητα να σκοτώσεις ένα ζώο με ή χωρίς όπλα, με την τροφική αλυσίδα...
Ήθελα να το γράψω αλλά με πρόλαβες!!

"Για να γίνει το κυρίαρχο ζώο στη τροφική αλυσίδα, ο άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει το κρέας όλων των ζώων που είναι θηρευτές, κάτι το οποίο αδυνατεί να κάνει."

Αδυνατεί να είναι για λόγους προτίμησης.

Ο προσδιορισμός θέση μας βέβαια στην τροφικής αλυσίδας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εφαρμογή νόμων. Πχ εφόσον δεν τρώμε τα λιοντάρια/αλεπούδες/ελέφαντες κλπ γιατί να τα σκοτώνεις; Αλλά όπως και σε εκατοντάδες άλλα θέματα υπάρχει εκμετάλλευση. Ποια άλλα θέματα; Άσε τα ναρκωτικά και το trafficking. Σύγχρονη δουλεία μήπως δεν υπάρχει με τις ευλογίες των "δυτικών σύγχρονων ανεπτυγμένων κρατών-κοινωνιων"; Μήπως και αυτό δε το στηρίζουμε κι εμείς με τον τρόπο μας;

Στάλθηκε από το SM-G930F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Το κλασικό ανέκδοτο
30 ποντίκια = 1 διδακτορικό γιατρού

Πολλές φορές χρειάζονται τα πειραματόζωα. Άλλες όχι.

Όπως και να έχει έχω γνωρίσει και κυνηγούς
Που ήξεραν το βουνό καλύτερα από κάθε λέσχη / ορειβατικό σύλλογο / οικολογική οργάνωση
Ξυπνούσαν αξημέρωτο, και ήταν ένα με το βουνό
Δεν ήξεραν μόνο τα ζώα και τα πτηνά ήξεραν και κάθε χόρτο και μυρωδικό
Κάθε βράχο και φωλιά αετού
Κάθε δέντρο
Πότε ανθίζει το κάθε τι και πότε άνθησε πριν χρόνια

Και τώρα το καλοκαίρι θαύμασα κάποια παλικάρια στα νησιά 70+ χρονών να βουταν ξημερώματα κάθε μέρα με το ψαροντουφεκο,
Με παλιά μάσκα και παλιό εξοπλισμό
Να γυρνάνε το βυθό με τις ώρες κάθε μέρα
Σαν να έχουν βγει από ασπρόμαυρη ταινία

κάποιοι κυνηγοί
Είναι πολύ πιο κοντά στη φύση από ότι είμαστε εμείς που ζούμε σε αστικά περιβάλλοντα

Γενικά θα ψήφιζα ‛κατά’ αλλά γνωρίζοντας ανθρώπους σαν τους παραπάνω δε μπορώ να βλέπω την πόλωση του νήματος μεταξύ υπέρ και κατά, μου θυμίζει αριστερά δεξιά και άλλα τέτοια άσπρα μαύρα διλλήματα.

Βρισκόμαστε σε μια περιοχή όπου μπορείς να συντηρείς ένα μικρό περιβόλι, να βγάζεις λάδι , να έχεις ένα μικρό κοτέτσι , ένα γουρουνάκι το χρόνο
Και σύγχρονος να βουτάς να ψαρεύεις ή και να κυνηγάς
Και να δίνεις φρέσκα αυγά στα εγγόνια, σαλάτα από το χωράφι και φρέσκο ψάρι
Είμαστε τυχεροί

Μακάρι να είναι έτσι και μετά από χρόνια. Αλλά δεν είναι οι (χομπιστες και μικροι) κυνηγοί και ψαράδες ο Νο 1 λόγος που μπορεί το οικοσύστημα μας να καταστραφεί. Είμαστε όλοι (και ειδικά όσοι μένουμε στην πόλη) συνυπεύθυνοι για τα πλαστικά την κατανάλωση βενζίνης και ρεύματος τον καταναλωτισμό κ.ο.κ.

Γελάδια και κατσίκια δεν θα εξαφανιστούν , ζουν και μόνα τους σε βουνά και σήμερα.

Εντωμεταξύ ο Βλάσσης το έγραψε παραπάνω.
Σήμερα πια είναι συνηθισμένη η θέαση αγριογούρουνων σε πολλές περιοχές.
Παλιά δεν έβλεπα ποτέ. Τώρα συνήθισα πέριξ του Ταϋγέτου να αποφεύγω γουρούνια με το αμάξι
Κάνουν και καταστροφές σε μάντρες , ξύνοντας τα δόντια τους.
Αλλά είναι πάντα τρομακτικό να δεις μανά γουρούνα με τα μικρά της αγριεμένη στο μονοπάτι να τρέχει προς το δρόμο να πάει απέναντι στο μονοπάτι…
Δε λέω ότι η λύση είναι το κυνήγι – μη μπερδευτούμε. Απλά καταθέτω και εγώ την εμπειρία από τα μέρη που γνωρίζω.

Αλλά το περιβάλλον μας σίγουρα έχει αλλάξει τα τελευταία 50 χρόνια, όσο περισσότερος κόσμος ψωνίζει από σουπερ μάρκετ, και δεν έχει ένα παππού που φέρνει το κρέας από το βουνό (ή τη στάνη) και το ψάρι από τη θάλασσα πιο κάτω.

Re: Απάντηση: Κυνήγι. Υπέρ ή κατά;

Γελάδια και κατσίκια δεν θα εξαφανιστούν , ζουν και μόνα τους σε βουνά και σήμερα.

Εντωμεταξύ ο Βλάσσης το έγραψε παραπάνω.
Σήμερα πια είναι συνηθισμένη η θέαση αγριογούρουνων σε πολλές περιοχές.
Παλιά δεν έβλεπα ποτέ. Τώρα συνήθισα πέριξ του Ταϋγέτου να αποφεύγω γουρούνια με το αμάξι
Κάνουν και καταστροφές σε μάντρες , ξύνοντας τα δόντια τους.
Αλλά είναι πάντα τρομακτικό να δεις μανά γουρούνα με τα μικρά της αγριεμένη στο μονοπάτι να τρέχει προς το δρόμο να πάει απέναντι στο μονοπάτι…
Δε λέω ότι η λύση είναι το κυνήγι – μη μπερδευτούμε. Απλά καταθέτω και εγώ την εμπειρία από τα μέρη που γνωρίζω.

Αλλά το περιβάλλον μας σίγουρα έχει αλλάξει τα τελευταία 50 χρόνια, όσο περισσότερος κόσμος ψωνίζει από σουπερ μάρκετ, και δεν έχει ένα παππού που φέρνει το κρέας από το βουνό (ή τη στάνη) και το ψάρι από τη θάλασσα πιο κάτω.

Τα αγριογούρουνα αυξήθηκαν πολύ γιατί εγκαταλήφθηκαν τα χωριά σε μεγάλο βαθμό και η φύση επανέρχεται.
Έχουν εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό και οι φυσικοί τους εχθροί οπότε δεν ήθελε και πολύ.

Αν πρέπει να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους τότε πρέπει να γίνει οργανωμένα.
Ή να το κάνει το κράτος μόνο του ή να δώσει πολύ συγκεκριμένο αριθμό αδειών.

Αν το αφήσει στους κυνηγούς καήκαμε.

Πέρσι ξεκληρίσαν στην περιοχή μας ολόκληρο κοπάδι από σπάνια προστατευόμενα αγριοκάτσικα από τα οποία τα 8 κυοφορούσαν.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κυνήγι. Υπέρ ή κατά;

Τα αγριογούρουνα αυξήθηκαν πολύ γιατί εγκαταλήφθηκαν τα χωριά σε μεγάλο βαθμό και η φύση επανέρχεται.
Έχουν εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό και οι φυσικοί τους εχθροί οπότε δεν ήθελε και πολύ.

Αν πρέπει να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους τότε πρέπει να γίνει οργανωμένα.
Ή να το κάνει το κράτος μόνο του ή να δώσει πολύ συγκεκριμένο αριθμό αδειών.

Αν το αφήσει στους κυνηγούς καήκαμε.

Πέρσι ξεκληρίσαν στην περιοχή μας ολόκληρο κοπάδι από σπάνια προστατευόμενα αγριοκάτσικα από τα οποία τα 8 κυοφορούσαν.

Χμμμ… φυσικοί εχθροί του αγριογούρουνου … στον Ταΰγετο … δεν νομίζω να υπήρχαν για εκατοντάδες χρόνια
Δηλαδή αγέλη λύκων να φάει τα μικρά…. Δε νομίζω να υπήρχε κάτι τέτοιο στα χρόνια του ΒΠΠ ή και πιο πριν

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κυνήγι. Υπέρ ή κατά;

Χμμμ… φυσικοί εχθροί του αγριογούρουνου … στον Ταΰγετο … δεν νομίζω να υπήρχαν για εκατοντάδες χρόνια
Δηλαδή αγέλη λύκων να φάει τα μικρά…. Δε νομίζω να υπήρχε κάτι τέτοιο στα χρόνια του ΒΠΠ ή και πιο πριν

Μην νομίζεις.

Και στην περιοχή μας που υπήρχαν μικροί πληθυσμοί λύκων (και ακόμη υπάρχουν), ο τόπος έχει γεμίσει από αγριογούρουνα.

Τα χωριά στα βουνά (όλα εκεί είναι δηλ.) είναι έρημα πια, οπότε κάνουν πάρτυ.