Κυνήγι. Υπέρ ή κατά;

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,351
Αθήνα
Είστε θετικά ή αρνητικά διακείμενοι στο...σπορ αυτό;
Θεωρείτε ότι το κυνήγι, ως δραστηριότητα αναψυχής, τιμά τον σύγχρονο πολιτισμένο άνθρωπο;
Εντοπίζετε νοσηρότητα και ψυχοπαθολογία σ'αυτούς οι οποίοι τέρπονται σκοτώνοντας αθώα ζώα, πουλιά και ψάρια;
Οι κυνηγοί οι οποίοι, για ευχαρίστηση, σκοτώνουν ζώα (μέρος της Φύσης δηλαδή) θεωρούν εαυτούς φυσιολάτρες και φιλόζωους. Θεωρείτε προκλητικές τέτοιες δηλώσεις;

Ο άνθρωπος τελικά είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο...

lion-hug.jpg

lion.png

Είναι πολύ δύσκολη κουβέντα αυτή, γιατί μπορεί να σου βγει ένας vegan και να σου πει ότι είσαι υποκριτής να βρίζεις τους κυνηγούς αλλά μετά να πηγαίνεις να τρως σουβλάκια, ή τι διαφορά έχει να κυνηγάς αγριογούρουνα από το να σφάζεις γουρούνια στη φάρμα σου...

Οπότε, στη δική μου κοσμοθεωρία, θεωρώ το κυνήγι θεμιτό όταν γίνεται με σκοπό (ή έστω αποτέλεσμα) την τροφή, και όσο γίνεται με στοιχειώδη σεβασμό στα ζώα.

Κοινώς, αν αύριο ο θειός μου πάει για ψάρεμα και φέρει φρέσκο ψαράκι, θα το τσακίσω. Συγγενή/φίλο που να κυνηγάει ζώα στο δάσος δεν έχω, αλλά πιθανολογώ ότι και πάλι θα ήμουν ΟΚ να πάμε να τα φάμε μετά. Εγώ προσωπικά, να σκοτώσω ζώο δε μπορώ, δε θα το έκανα, ούτε σε φάρμα.

Όμως εικόνες σαν την παραπάνω, ντρέπομαι να τις βλέπω.

Πως ειναι δυνατον καποιος που σκοτωνει ενα μελος της φυσης να θεωρει εαυτον φυσιολατρη η φιλοζωο,φυσικα ειναι προκλητικες τετοιες δηλωσεις,οι κυνηγοι ουτε τα σκυλια τους δεν αγαπουν, τα χουν κλεισμενα σε κλουβια στην πλειοψηφια τους 24ωρα και βγαινουν με αυτα μονο στο κυνηγι.
Η δευτερη φωτο ειναι αηδιαστικη και ντροπη για το ανθρωπινο γενος,δεν θα αργησει η μερα φαινεται που θα πληρωνουν για να κυνηγουν ανθρωπους οπως σε ταινιες,εαν δεν εχει γινει ηδη χωρις να το γνωριζουμε.

Προσωπικα τουλαχιστον δεν θα πυροβολαγα το λιονταρι αλλα το χοντρο ζωον πισω του.....

lion.png

Η πρώτη εικόνα Ιάσονα είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει τα ζώα,είναι φίλος με τα λιοντάρια.Στη δεύτερη,τα ζώα ποζάρουν με ένα θαύμα της φύσης που σκότωσαν για πλάκα..Στο δια ταύτα,μπορώ επίσης να δικαιολογήσω το κυνήγι μόνο για εξεύρεση τροφής,όπως και οποιοδήποτε φόνο ζώου γενικότερα.Εγώ θα ήθελα να καίγονται στην κόλαση οι γουναράδες πχ..

Πως ειναι δυνατον καποιος που σκοτωνει ενα μελος της φυσης να θεωρει εαυτον φυσιολατρη η φιλοζωο,φυσικα ειναι προκλητικες τετοιες δηλωσεις,οι κυνηγοι ουτε τα σκυλια τους δεν αγαπουν, τα χουν κλεισμενα σε κλουβια στην πλειοψηφια τους 24ωρα και βγαινουν με αυτα μονο στο κυνηγι.
Η δευτερη φωτο ειναι αηδιαστικη και ντροπη για το ανθρωπινο γενος,δεν θα αργησει η μερα φαινεται που θα πληρωνουν για να κυνηγουν ανθρωπους οπως σε ταινιες,εαν δεν εχει γινει ηδη χωρις να το γνωριζουμε.

Το ξέρεις πως υπήρχε έντονη τέτοια παραφιλολογία για κυνήγι ανθρώπων απο δυτικά κτήνη ακριβώς μετά τον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας ε;

Κατά, αλλά επειδή δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, ας απαγορεύσουν έστω την δημόσια έκθεση των σκοτωμένων ζώων.

Αηδιαστικά κατά του κυνηγιού και όλης της ιεροτελεστίας.Δηλαδη την προετοιμασία του όπλου,σκοπευτήρα,ενεδρών,παγιδών.. δηλαδή τη χρήση όλης της σύγχρονης τεχνολογίας με στόχο ένα ον που ετοιμάζεται να βρει τροφή,που είναι στην ιερότερη διαδικασία της ύπαρξης του..νομίζω το όλο χόμπι χρήζει ψυχομελέτης..πάντως καμία σχέση με πολιτισμό,με φυσιολατρία,με αγάπη δάσους.

Πολύ καλό θέμα για συζήτηση Διονύση.

Υπέρ η κατά, ο καθένας πραγματικά θα χρειαστεί σελίδες για να διατυπώσει τα δικά του πιστεύω.
Λένε ότι οι κυνηγοί, προστατευουν και τη φύση αλλά και το ζωικό βασίλειο.

Δύσκολή συζήτηση πραγματικά.

Είμαι υπέρ φυσικά της κατάργηση του κυνηγιού, μακάρι να γινόταν αύριο το πρωί.

Εννοειται κατα. Και θα υποστηριζα απαγορευση του κυνηγιου, της γουνας, του ελεφαντοδοτου (αυτο εγινε ηδη, αλλα μαλλον υπαρχει μαυρη αγορα). Ειλικρινα δεν καταλαβαινω πως καποιος φυσιολογικος ανθρωπος μπορει να απολαμβανει το θανατο ενος πλασματος που απλα υπαρχει στο φυσικο του χωρο.

Μακαρι να μπορουσα να κοψω το κρεας αφου δεν αντεχω την ιδεα του σφαγειου (ειδικα στην Ελλαδα). Και για να το τεκμηριώσω, να σας πω πως αρνι εχω φαει μονο στην Αγγλια, Σκωτια κ ΗΠΑ. Στην Ελλαδα δεν αντεχω τη μυρωδια και φοβαμαι πως εχει να κανει με τις συνθηκες σφαγης. Σχεδον τσακώθηκα με τον πατερα μου φετος το Πασχα αφου ηθελα να αγορασω εγω το αρνι (εννοειται κατεψυγμενο εισαγωγης) αντι να το παραγγείλει στον τοπικο σφαχτη. Οι σχεσεις με τους ντοπιους ομως, υπερισχυσαν (και δεν εφαγα μπουκια), αν και εκεινος θα προτιμουσε να μην ηταν σχεδον αναγκασμενος να το αγορασει.

Γενικα σε οτιδηποτε εχει να κανει με ζωακια εχω θεμα. Πριν χρονια πηρα στο κυνηγι (30αρης) ενα τσουρμο ποτσιρικια που εριχναν πετρες σε μια γατα που ειχε σκαρφαλωσει σε δεντρο να αποφυγει 3-4 σκυλια που την περιμεναν. Με (καθολου) τακτ τους εξηγησα (αναμεσα σε βρισιες) πως αν εριχναν τη γατα απο το δεντρο, αυτο που θα εβλεπαν δε θα ηταν καθολου ομορφο και θα τους στοιχειωνε για ολοκληρη τη ζωη τους. Εφυγαν τρεχοντας. Αν δεν εφευγαν, ειλικρινα δεν ξερω τι θα ειχα κανει. Μου ειχαν γυρισει τα ματια αναποδα.

Μηπως εχουμε παραγινει ευαισθητοι?

Μεγάλη κουβέντα...
Νομίζω ότι κανένας δεν το κάνει από πείνα, οι περισσότεροι το κάνουν για ψυχαγωγία και φυσικά αρκετοί για να βγάλουν λεφτά πουλώντας τα θηράματα...
Μέσα απ' το κυνήγι όμως υπάρχει και η παράνομη πώληση σκύλων...

Μακαρι να μπορουσα να κοψω το κρεας αφου δεν αντεχω την ιδεα του σφαγειου

Αυτό είναι κάτι που και μένα με προβληματίζει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο το ηθικό κομμάτι του θέματος (θανάτωση ζώου για να φαγωθεί) αλλά και το πρακτικό (συνθήκες διαβίωσης και σφαγής των ζώων). Κάποια στιγμή πιστεύω θα κάνω το βήμα.

Εννοειται κατα. Και θα υποστηριζα απαγορευση του κυνηγιου, της γουνας, του ελεφαντοδοτου (αυτο εγινε ηδη, αλλα μαλλον υπαρχει μαυρη αγορα). Ειλικρινα δεν καταλαβαινω πως καποιος φυσιολογικος ανθρωπος μπορει να απολαμβανει το θανατο ενος πλασματος που απλα υπαρχει στο φυσικο του χωρο.

Μακαρι να μπορουσα να κοψω το κρεας αφου δεν αντεχω την ιδεα του σφαγειου (ειδικα στην Ελλαδα). Και για να το τεκμηριώσω, να σας πω πως αρνι εχω φαει μονο στην Αγγλια, Σκωτια κ ΗΠΑ. Στην Ελλαδα δεν αντεχω τη μυρωδια και φοβαμαι πως εχει να κανει με τις συνθηκες σφαγης. Σχεδον τσακώθηκα με τον πατερα μου φετος το Πασχα αφου ηθελα να αγορασω εγω το αρνι (εννοειται κατεψυγμενο εισαγωγης) αντι να το παραγγείλει στον τοπικο σφαχτη. Οι σχεσεις με τους ντοπιους ομως, υπερισχυσαν (και δεν εφαγα μπουκια), αν και εκεινος θα προτιμουσε να μην ηταν σχεδον αναγκασμενος να το αγορασει.

Γενικα σε οτιδηποτε εχει να κανει με ζωακια εχω θεμα. Πριν χρονια πηρα στο κυνηγι (30αρης) ενα τσουρμο ποτσιρικια που εριχναν πετρες σε μια γατα που ειχε σκαρφαλωσει σε δεντρο να αποφυγει 3-4 σκυλια που την περιμεναν. Με (καθολου) τακτ τους εξηγησα (αναμεσα σε βρισιες) πως αν εριχναν τη γατα απο το δεντρο, αυτο που θα εβλεπαν δε θα ηταν καθολου ομορφο και θα τους στοιχειωνε για ολοκληρη τη ζωη τους. Εφυγαν τρεχοντας. Αν δεν εφευγαν, ειλικρινα δεν ξερω τι θα ειχα κανει. Μου ειχαν γυρισει τα ματια αναποδα.

Μηπως εχουμε παραγινει ευαισθητοι?

Τα ίδια και εγώ...

Δεν νομίζω όμως ότι είναι υπερευαισθησία αυτή.

Εξέλιξη είναι το να μπορείς να μπεις στη θέση κάθε πλάσματος και να καταλάβεις με όλο σου το είναι (λογικά+συναισθηματικά) ότι το μόνο που θέλει είναι να ζήσει.
Όπως και εσύ.

Eπειδη πανε να δημιουργηθουν (σχεδον ανεπαισθητα) ΤΥΨΕΙΣ σε οσους τρωνε κρεας ζωου
(και οχι αποκλειστικα φυτικα προιοντα) τις ζωικες πρωτεινες τις εχουμε μεγιστη αναγκη !!
Τουλαχιστον 8 απο τα 20 ειδη αμινοξεων ΔΕΝ μπορει να τα συνθεσει ο οργανισμος μας.
Οποτε πρεπει να τα παρει (αφομοιωσει) απο εξωτερικες "πηγες". Οι ζωικες πρωτεινες
περιεχουν ΚΑΙ τα 8 απαραιτητα ειδη αμινοξεων. Οι φυτικες .... ΟΧΙ !

Δεν τρωμε ζωα απο βιτσιο ... τρωμε (και) ζωα επειδη αυτο επιτασσει ο μεταβολισμος μας.
Επισης, τρωμε φυτα (και φρουτα η λαχανικα) οχι απο αποψη, αλλα γιατι ο μεταβολισμος μας
ΔΕΝ μπορει να συνθεσει ορισμενες βιταμινες μονος του (πχ βιταμινη C, την οποια μερικα ζωα
την συνθετουν μονα τους).