Κύπρος, Ιούλιος-Αύγουστος 1974

Η πραγματικότητα,άσχετα άν αρέσει ή όχι,είναι ότι μετα την προδοσία της Κύπρου,άνοιξε ένας νέος κύκλος αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Η Κύπρος,δεν ήταν κάτι μεμονωμένο ούτε οι στρατηγικές επιλογές της υπερδύναμης έχουν ορίζοντα μερικών χρόνων.Οποιος νομίζει,ότι Κουρδικό,Μέση Ανατολή κι Αιγαίο-Θράκη είναι άσχετα θέματα,απλά κάνει λάθος.

Και ο Γοργοποταμος ηταν αδυνατος αλλα εγινε,Σπυρο.Tzimisce,αυτο που γραφεις περι ξενου πονου,και ξενου κωλου το αισθανθηκαν σχεδον ολοι οσοι υπηρετησαν στην Κυπρο,ξερεις τι ειναι να πεθαινεις και να σε βριζουν και απο πανω.Δυστυχως η Κυπρος ειχε μονον εναν Σολωμο,οι αλλοι που ειναι?Πουθενα δεν ειπα οτι η Ελλαδα με την χουντικη κυβερνηση της εποχης εκεινης δεν εχει ευθυνες και μαλιστα μεγαλες

Η Κυπρος ,Σπυρο,δεν πεφτει μακρυα,κανενας δεν το σκεφτοταν το 74 αυτο.Απλως στην συνεχεια καποιοι,δεν ξερω αν ειναι λιγοι η πολλοι,πηγαν το νησι τους μακρυα απο την Ελλαδα και μας εδειξαν το επιπεδο της σχεσεως που θελουνε,αυτο ειναι απολυτως θεμιτο και σεβαστο,αλλα οχι να μας <την λενε>και απο πανω.

Re: Απάντηση: Κύπρος, Ιούλιος-Αύγουστος 1974

Προσωπικα δεν προκειται να συνεχισω την οποια αντιπαραθεση,γιατι στο τελος η διαχειριση θα κλειδωσει το θεμα.Εχω εκθεσει και στα προηγουμενα χρονια,εδω μεσα,τις αποψεις μου και να τις επαναλαβω δεν νομιζω οτι εχει νοημα.Απλως θα θεσω ενα ακομη ερωτημα,ποσοι απο την σημερινη πολιτικη ηγεσια της Κυπρου,ηταν στο στρατο η ακομη και στην Κυπρο εκεινη την περιοδο,ρωτω δεν γνωριζω.Και κατι ακομη ,ποσοι Κυπριοι υπηρετουσαν την εποχη εκεινη την θητεια τους στο στρατο?νομιζω ο πληθυσμος του νησιου ηταν καπου 500.000.Και βεβαια θα επισημανω οτι η Τουρκικη κατοχη προφανως ειναι απειρως πιο σκληρη απο την φασιστικη Γερμανικη κατοχη του40-45,γιατι τοτε καποιοι αντισταθηκαν με εκαντοταδες<Γοργοποταμους>,στα 30 χρονια τουρκικης κατοχης ποσες πραξεις αντιστασης εγιναν στα κατεχομενα?

Ποιος σε είπε πως η αντιπαράθεση απόψεων οδηγεί αποκλειστικά σε κλείσιμο του θέματος. Όποιος έχει ανοικτά αυτιά και μυαλιά, μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει:grandpa:

Θα 'πατήσω' επάνω στο σκεπτικό σου και θα σε ρωτήσω τούτο:
Πιστεύεις πως οι Καραολής, Δημητρίου, Αυξεντίου, Παλληκαρίδης και όλοι οι άλλοι Έλληνες Κύπριοι Αγωνιστές της ΕΟΚΑ είχαν σκοπό να διώξουν τους Άγγλους για να επαναφέρουν τους Τούρκους στο νησί ή την ελευθερία;

Ορίστε και οι σκέψεις ενός αμούστακου, βουτυρόπαιδου που απολάμβανε τρελά τον ελεύθερο αγγλικό αέρα που του προσέφερε η ElizaDeath

"Θα πάρω μιαν ανηφοριά,
Θα πάρω μονοπάτια,
να βρω τα σκαλοπάτια,
που παν στη Λευτεριά.

Θ' αφήσω αδέλφια συγγενείς,
την μάνα, τον πατέρα,
μεσ' τα λαγκάδια πέρα,
και στις βουνοπλαγιές.

Ψάχνοντας για τη λευτεριά,
θα 'χω παρέα μόνη,
κατάλευκο το χιόνι,
βουνά και ρεματιές,

Τώρα κι αν είναι χειμωνιά,
θα 'ρθει το καλοκαίρι,
τη λευτεριά να φέρει,
σε πόλεις και χωριά,

Θα πάρω μιαν ανηφοριά,
θα πάρω μονοπάτια,
να βρω τα σκαλοπάτια,
που παν' στη Λευτεριά,

Τα σκαλοπάτια θ' ανεβώ,
θα μπω σ' ένα παλάτι,
το ξέρω θα 'ν' απάτη,
δεν θά 'ναι αληθινό,

Μες το παλάτι θα γυρνώ,
ώσπου να βρω το θρόνο,
βασίλισσα μια μόνο,
να κάθεται σ' αυτόν,

Κόρη πανώρια θα της πω ,
άνοιξε τα φτερά σου,
και πάρε με κοντά σου,
μονάχα αυτό ζητώ,

Γεια σας παλιοί συμμαθηταί!
Τα τελευταία λόγια τα γράφω σήμερα για σας.
Κι όποιος θελήσει για να βρει έναν χαμένο αδελφό,
έναν παλιό του φίλο,

Ας πάρη μιαν ανηφοριά,
ας πάρη μονοπάτια,
να βρή τα σκαλοπάτια,
που παν στη Λευτεριά.
"
Ευαγόρας Παλληκαρίδης
1938-1957

Όπως καταλαβαίνετε (υπενθυμίζω ότι δεν έχω προσωπικά με κανέναν από δω μέσα - αφορμές παίρνω μοναχά) Έλληνες στην Κύπρο υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν που θα αγωνίζονται για να δουν κάποια στιγμή, επιτέλους, ελεύθερη πατρίδα. Αν το καταλάβουμε αυτό και εμείς οι υπόλοιποι, γίνουμε μια γροθιά μαζί τους και τους βοηθήσουμε, ίσως να το καταφέρουν σε συντομότερο χρόνο:grandpa:

Ποτέ δεν αισθάνθηκα ξένος κατά τη διάρκεια της θητείας μου στην Κύπρο.

Εντός και εκτός στρατοπέδου εννοώ.

Μόνο που κάθε πρωί από το στρατόπεδο στην Αθαλάσσα (Λευκωσία) έπρεπε να βλέπω αυτό και να μην μπορώ να το χωνέψω με τίποτα. Στη φωτογραφία είναι και ελαφρώς ξεβαμένη. Την ανανεώνουν συχνά.

Attachments

• 800px-Flags_Pentadaktylos.jpg
    800px-Flags_Pentadaktylos.jpg
    65.5 KB · Views: 36
Πάντα οι πρωτοπόροι σ' όλους τους αγώνες(1821,εθνική αντίσταση...), ήταν ελάχιστοι.Ετσι γίνεται πάντα.

Μετά ακολουθούν οι πολλοί.

Στην Κύπρο υπήρχε κι υπάρχει-καλλιεργείται συστηματικά η ελπίδα(ψευδαίσθηση?),της ειρηνικής λύσης.Δεν είναι το ίδιο και δεν μπορεί να συγκριθεί με την κατοχή της Ελλάδας μετά απο εκτεταμένο πόλεμο με τους Ιταλογερμανούς.

Η Κυπρος ,Σπυρο,δεν πεφτει μακρυα,κανενας δεν το σκεφτοταν το 74 αυτο.Απλως στην συνεχεια καποιοι,δεν ξερω αν ειναι λιγοι η πολλοι,πηγαν το νησι τους μακρυα απο την Ελλαδα και μας εδειξαν το επιπεδο της σχεσεως που θελουνε,αυτο ειναι απολυτως θεμιτο και σεβαστο,αλλα οχι να μας <την λενε>και απο πανω.

Μπορώ να ονοματίσω έναν, ο οποίος το είπε κιόλας :bigcry:

Tα παλληκαρια που αναφερεις προφανως ειχαν σκοπο την απελεθερωση της Κυπρου ,αλλα ξεχνας ενα ονομα καταλυτη ,Μακαριος,αυτος τι ελεγε, τι ηθελε, και τι εκανε?και μην ξεχναμε οτι αυτος,ο Μακαριος,ηταν στην ουσια εκλεγμενος ισοβιος Προεδρος,αρα ειχε την συμπαρασταση του λαου η μηπως οχι? Και επειδη ειμαι λιγο χαζος θα μπορουσατε αγαπητοι Κυπριοι <αδελφοι>,να μου απαντησετε ευθεως σε εμενα τον αδαη τι πραγματικα θελετε?να κανετε ενα ανεξαρτητο ενιαιο κρατος μαζι με τους Τουρκοκυπριους?να καμετε μια μορφη ομοσπονδιας μαζι με τους Τουρκοκυπριους?να μεινεται οπως ειναι τωρα?να ενωθειται με την Ελλαδα?ειλικρινα τι θελετε?μετα απο 35 χρονια δεν πρεπει να ξερουμε και εμεις

Πέτρο αρκετοί πίστευαν και πιστεύουν οτι η Κύπρος πέφτει μακρυά...
Και αυτοί ήσαν οι εκφραστές της Γραμμής Κίσσινγκερ καί Χενρυ Τάσκα .
Η ιδια γραμμή σκέψης υπάρχει και σήμερα μόνον πού την εκφράζουν καλύτερα μερικοί ´προοδευτικοί´και ´Νεοφιλελευθεροι´.Και στην Ελλάδα την εξέφρασαν καλύτερα απόλους οι Σημίτης,Ντόρα .
Δεν ξέρω εάν ´μάς την λένε´κάποιοι Κύπριοι ,αλλά διαπιστώνω ότι ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και μέ κάποιους Ελλαδίτες.
Τέτοιου είδους διχασμοί αδελφών,μόνον κακό κάνουν στην Οικογένειά μας.

Δεν είναι ήδη ανεξάρτητο κράτος -μέλος του ΟΗΕ-η Κύπρος;

Tα παλληκαρια που αναφερεις προφανως ειχαν σκοπο την απελεθερωση της Κυπρου ,αλλα ξεχνας ενα ονομα καταλυτη ,Μακαριος,αυτος τι ελεγε, τι ηθελε, και τι εκανε?και μην ξεχναμε οτι αυτος,ο Μακαριος,ηταν στην ουσια εκλεγμενος ισοβιος Προεδρος,αρα ειχε την συμπαρασταση του λαου η μηπως οχι? Και επειδη ειμαι λιγο χαζος θα μπορουσατε αγαπητοι Κυπριοι <αδελφοι>,να μου απαντησετε ευθεως σε εμενα τον αδαη τι πραγματικα θελετε?να κανετε ενα ανεξαρτητο ενιαιο κρατος μαζι με τους Τουρκοκυπριους?να καμετε μια μορφη ομοσπονδιας μαζι με τους Τουρκοκυπριους?να μεινεται οπως ειναι τωρα?να ενωθειται με την Ελλαδα?ειλικρινα τι θελετε?μετα απο 35 χρονια δεν πρεπει να ξερουμε και εμεις

Θα σε απαντήσω εγώ, κι ας μην είμαι Κύπριος, αλλά είμαι Έλληνας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ

μπορεί εσύ μετά το 1821 να 'βολεύτηκες', και εγώ μετά το 1912, αλλά θα πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε ομαδικά και όχι διχαστικά.

Όσο για το Μακάριο, κανείς δεν ξεχνά το ρόλο του (άλλοι πιστεύουν θετικό και άλλοι αρνητικό). Το είπα και το ξαναλέω και θα επιμένω σε αυτό: πρέπει να αποκτήσουμε ομοψυχία και να ξεκολλήσουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Το ότι κάναμε μια φορά λάθος δε σημαίνει πως την επόμενη φορά πρέπει να πράξουμε το ίδιο

Προσωπικα δεν προκειται να συνεχισω την οποια αντιπαραθεση,γιατι στο τελος η διαχειριση θα κλειδωσει το θεμα.Εχω εκθεσει και στα προηγουμενα χρονια,εδω μεσα,τις αποψεις μου και να τις επαναλαβω δεν νομιζω οτι εχει νοημα.Απλως θα θεσω ενα ακομη ερωτημα,ποσοι απο την σημερινη πολιτικη ηγεσια της Κυπρου,ηταν στο στρατο η ακομη και στην Κυπρο εκεινη την περιοδο,ρωτω δεν γνωριζω.Και κατι ακομη ,ποσοι Κυπριοι υπηρετουσαν την εποχη εκεινη την θητεια τους στο στρατο?νομιζω ο πληθυσμος του νησιου ηταν καπου 500.000.Και βεβαια θα επισημανω οτι η Τουρκικη κατοχη προφανως ειναι απειρως πιο σκληρη απο την φασιστικη Γερμανικη κατοχη του40-45,γιατι τοτε καποιοι αντισταθηκαν με εκαντοταδες<Γοργοποταμους>,στα 30 χρονια τουρκικης κατοχης ποσες πραξεις αντιστασης εγιναν στα κατεχομενα?

Το ερώτημα σου πόσοι από την πολιτική ηγεσία ήταν στο στρατό η αν δεν ήταν στην Κύπρο δεν το κατάλαβα.. και ωστόσο αδυνατώ να απαντήσω..
Αναφορικά με το άλλο σου ερώτημα πόσοι κύπριοι υπηρετούσαν τις μέρες εκείνες στον στρατό η απάντηση είναι, <όλοι οι άρρενες τις δημοκρατίας οι οποίοι είχαν κλείσει το 18ο έτος τις ηλικίας τους>. Ο στρατός είχε καλή οργάνωση για τα δεδομένα τις εποχής είχε όμως την ατυχία να έχει επικεφαλείς τους εξ Ελλάδος [FONT=&quot]προδότες[/FONT] χουντικούς αξιωματικούς.

Δεν είναι ήδη ανεξάρτητο κράτος -μέλος του ΟΗΕ-η Κύπρος;

Aπο την δεκαετια του 1960,απλως δεν το καταλαβαμε,οπως ειναι και μελος της Βρεττανικης Κοινοπολιτειας,δηλαδη των Αγγλων εναντιον των οποιων πολεμουσαν τα παλληκαρια της ΕΟΚΑ

Σήμερα οι συνθήκες είναι διαφορετικές .
Οι μνήμες βέβαια υπάρχουν και καλώς υπάρχουν.

Το θέμα δεν είναι να γίνει η Κύπρος Ελλάδα . Το θέμα είναι να γίνει η Κύπρος μία ενιαία ειρηνική χώρα .
Και για να γίνει αυτό δεν χρειάζονται ούτε νταηλίκια ούτε παληκαριές . Χρειάζεται μία πολιτική λύση , που μπορεί κάποια στιγμή να βρεθεί .

Αλλά δυστυχώς δεν φτάνει μόνο αυτό . Χρειάζονται και τεράστια κεφάλαια ώστε να ανέβει το οικονομικό επίπεδο της άλλης πλευράς. Καλά τα λόγια και οι κορώνες αλλά όταν φτάσει η ώρα του λογαριασμού που πρέπει να δώσουν τα λεφτά οι κατέχοντες αρχίζει η γκρίνια.

Και στην Ανατολική Γερμανία κάποια στιγμή ήλθε η πολιτική λύση . Το λογαριασμό όμως της ένωσης τον πλήρωσε η (τότε) Δυτική Γερμανία (και ακόμα τον πληρώνει )- και πολύ καλά έκανε .

Για να δούμε πόσα «παληκάρια» θα βρεθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό της ενοποίησης της Κύπρου. Εκεί μετριέται σήμερα ο πατριωτισμός .

Αντωνη, ποσοι ηταν αυτοι οι αρρενες?ενα αριθμο να μαθω,δεν ξερω.Αληθεια και γιατι ειχαν αυτοι οι αρρενες ,προδοτες Ελλαδιτες αξιωματικους και δεν ειχαν γηγενεις?Οσο για την πολιτικη ηγεσια ρωτω ηταν εκει στην Κυπρο η ηταν αλλου?

Nά πληρώσουν τον λογαριασμό γιά την ειρηνική συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων-Τουκροκυπρίων κατανοητό..
Για τούς Τούρκους εποίκους ,ερωτηματικό μέγα.
Και μήν ξεχνάμε πώς η Ελευθερη Κύπρος έχει ηγέτες εκλεγμένους με ελευθερες εκλογές(ανεξάρτητα εάν προσωπικά θεωρώ πώς η ήττα Παπαδόπουλου φέρνει την Κύπρο ,πίσω πολιτικά,αλλά μέ τέτοιο πόλεμο απο Ελληνες ,Ξένους και κάποιος Κύπριους Πολιτικούς,πάλι καλά πού πήρε και αυτό το ποσοστό)ενώ η Τουρκοκυπριακή Πλευρά έχει ηγέτες πού παίρνουν γραμμή απ´ευθείας απο την Αγκυρα..
Στήν Ελλάδα πέρασε στά ψιλά γράμματα οτι ο πρόεδρος τής Σοσιαλιστικής Διεθνούς αποπειράθηκε να βάλει τον Ταλάτ απο την πίσω πόρτα στην Διεθνή...
Η αντίδραση τού Βασου Λυσσαρίδη και μερικών άλλων απέτρεψε αυτή την γελοιότητα πρός το παρόν...
Υ.Γ.
Ποιος ειναι άρα γε ο προεδρος της Σ.Διεθνούς????????????
Y.Γ.2
Για να γίνει η Κύπρος ειρηνική Χώρα βασική προϋπόθεση είναι η αποχώρηση τών Τουρκικών Στρατευμάτων Κατοχής.............Φαίνεται ότι αυτό κάποιοι ´επιμελώς´το ξεχνούν.....................

Όταν οι χούντα ήρθε στην Κύπρο για να ρίξει τον Μακάριο και να πραγματοποίηση την ένωση με την μητέρα πατρίδα γιατί δεν ανέλαβε και τις ευθύνες που τις αντιστοιχούσαν να υπερασπιστεί την Κύπρο? Ξέρεις ποια ήταν η τότε απάντηση τις χούντας? Να σου πω εγώ, γιατί φαίνεται έχεις πλήρη άγνοια... Δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο. Κατάλαβες τώρα γιατί ακόμα και μέχρι σήμερα το επίπεδο τον σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου μπορεί να άριστο μεν αλλά μέσα στην ψυχή του μέσου κύπριου είναι ακόμα έντονο το αίσθημα τις εγκατάλειψης?

Πολύ ωραίο το όνειρο τις ένωσης παλικάρια έδωσαν την ζωή τους για αυτό, αλλά πες μου ειλικρινά τώρα, ποια Κύπρο θέλεις να ενώσουμε την μισή η την ολόκληρη?

Nά πληρώσουν τον λογαριασμό γιά την ειρηνική συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων-Τουκροκυπρίων κατανοητό..
Για τούς Τούρκους εποίκους ,ερωτηματικό μέγα.
..

Εδώ είναι η παγίδα Σπύρο.
Πίσω από αυτό κρύβονται όσοι νομίζουν ότι υπάρχουν τζάμπα λύσεις . (και δεν γίνεται τίποτα φυσικά …δε βαρυέσαι άστο γι´ αργότερα). Αν είχε σκεφτεί έτσι η Γερμανία ακόμη διαπραγματεύσεις θα είχανε.

Προχωράς μπροστά . Μπορεί να θυσιάζεις –οικονομικά- μια γενιά (15-20 χρόνια) αλλά έχεις την χώρα ενιαία και δημοκρατική.

Γι αυτό μιλάω ότι η παληκαριά σήμερα είναι στα λεφτά .

Last edited:

Αληθεια και γιατι ειχαν αυτοι οι αρρενες ,προδοτες Ελλαδιτες αξιωματικους και δεν ειχαν γηγενεις?

Προφανώς γιατί δεν είχαν προλάβει να έχουν υψηλόβαθμους αξιωματικούς μέσα σε 14 χρόνια και γιατί το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς υπάγεται στο ΓΕΣ... .