asvestos1157
AVClub Addicted Member
Χειρότερο ως προς τι;ζορισμα του ενισχυτη αυξημενες θερμοκρασιες και χειροτερο ηχο.
Χειρότερο ως προς τι;ζορισμα του ενισχυτη αυξημενες θερμοκρασιες και χειροτερο ηχο.
Χειρότερο ως προς τι;
Σημειώνω ότι στο μαγαζί του όπου άκουσα τους primaluna να παίζουν με τα συγκεκριμένα ηχεία (Vienna), τα είχε στις 8άρες τάπες.Τώρα(!!!) πρόσεξα ότι σε αυτό το παλιό νήμα έχει συζητηθεί το σε ποιά έξοδο του λαμπάτου βάζουμε τα ηχεία.
Τα δικά μου είναι δηλωμένα από τον κατασκευαστή τους στα 4Ω.
Η Primaluna (έχω τους τελικούς prologue six) λέει στο μανουάλι της ότι μπορώ να παραβλέψω την δηλωμένη αντίσταση του ηχείου και να επιλέξω με το αυτί. Εκτιμώ πως αν υπήρχε πρόβλημα παραμόρφωσης με τα 4Ωμα στις 8άρες τάπες, δεν θα το έλεγε.
Τους ενισχυτές τους πήρα x-demo με στρωμένη την 8άρα έξοδο (κατά τον αντιπρόσωπο) η οποία κατά τη γνώμη του παίζει συνολικά καλύτερα.
Μου συνέστησε βέβαια κι αυτός την εμπειρική επιλογή, τονίζοντας ωστόσο ότι η 4άρα είναι άστρωτη ως προς τη συγκεκριμένη περιέλιξη του μ/τ και θα πάρει το χρόνο της μέχρι να βγάλω ασφαλές συμπέρασμα.
Σε δοκιμές, τον πρώτο καιρό που τα είχα αγοράσει, άκουσα τη "στρωμένη" 8άρα πιο φωτεινή και πιο αέρινη από την "άστρωτη" 4άρα, με καλύτερες τις χροιές και τα σβησήματα των χάλκινων πνευστών, πιατινιών κλπ και με πιο συγκροτημένο το χαμηλό. Παραμόρφωση δεν υπήρχε, οπότε άφησα τα ηχεία σ' αυτήν.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορεί να ισχύει το περί άστρωτης εξόδου του ενισχυτή; Θα άξιζε να διαθέσω χρόνο στην 4Ωμη (για να δώ τι μπορεί να κάνει) ή αυτό που άκουσα κρίνεται φυσιολογικό μόνο και μόνο από την τεχνική τους διαφορά.
Μάλιστα ψάχνοντας στο internet βρήκα μετρήσεις του luxman από το περιοδικό-ιστότοπο stereophile που δείχνουν ότι ξεπερνάει τις προδιαγραφές που δίνει ο κατασκευαστής όσον αφορά την ισχύ και μάλιστα με τάσεις αύξησης της ισχύος όσο πέφτει η αντίσταση μέχρι τα 4Ω όμως. Με όλα τα κακά και τα καλά στον τομέα του θορύβου και των παραμορφώσεων των λαμπάτων υλοποιήσεων.
[... the Luxman clips at 27W into 16 ohms (17.3dBW), 38W into 8 ohms (15.8dBW), 41W into 4 ohms (13.1dBW), and 27W into 2 ohms (8.3dBW).

:a0210:Είναι μεγάλη γιατί δεν πέφτει κάτω από τα 4 (κοιτάμε την τιμή στον αριστερό άξονα στο διάγραμμα ) πουθενά
Από ότι έχω μάθει τόσα χρόνια στο κουρμπέτι, είναι δεδομένο για όλους τους SS ενισχυτές ότι όσο πέφτει η αντίσταση ανεβαίνει η ισχύς. Επίσης ότι αν και ιδανικά για μείωση της αντίστασης θα διπλασιαζόταν η ισχύς, αυτό δε συμβαίνει γιατί φτάνουν σε θερμικά όρια τα στοιχεία, και υπάρχουν και περιορισμοί στο τροφοδοτικό. Σε πολύ ακριβούς και βαριούς ενισχυτές μόνο η ισχύς είναι σχεδόν αντιστρόφως ανάλογη με τη μείωση της αντίστασης. Οπότε σε επίπεδο μετρήσεων , ένας ενισχυτής που δίνει 38 W στα 8 Ωμ, να δίνει μόνο 42 W στα 4, δε δείχνει ιδιαίτερα αποθέματα ισχύος....
Τώρα, αφού μιλάτε για μετρήσεις, δείτε τα δύο διαγράμματα παραμόρφωσης του συγκεκριμένου εξαιρετικού Luxman, και ενός λαμπάτου MC275 με 4 ταπεινές ΚΤ88.
View attachment 85944
View attachment 85945
Στον SS, βλέπουμε ότι στα 8 Ωμ, στα 2 W, η παραμόρφωση είναι 0.15%.
Στον λαμπάτο στο ίδιο σημείο είναι 0.11%
Στον SS, βλέπουμε ότι στα 8 Ωμ, στα 20 W, η παραμόρφωση είναι 0.18%.
Στον λαμπάτο στο ίδιο σημείο είναι 0.20%
Στον SS, βλέπουμε ότι στα 8 Ωμ, στα 40 W, η παραμόρφωση είναι 5 %.
Στον λαμπάτο στο ίδιο σημείο είναι 0.2 %
Στον SS, βλέπουμε ότι στα 4 Ωμ, στα 20 W, η παραμόρφωση είναι 0.8 %
Στον λαμπάτο στο ίδιο σημείο είναι 0.5 %, στην τάπα των 8 Ωμ. Στην τάπα των 4 Ωμ, (δεν έχω ανεβάσει το διάγραμμα αλλά φαίνεται εδώ http://www.stereophile.com/content/mcintosh-mc275-power-amplifier-measurements ), η παραμόρφωση είναι μόνο 0.07%.
Με λίγα λόγια, από τις μετρήσεις και μόνο, δεν προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος SS ενισχυτής ανταποκρίνεται πιο άνετα σε απαιτητικά φορτία.....
Οι ΚΤ88 φτάνουν να δώσουν και 80 watt στα 4/8 Ωμ , με παραμόρφωση κάτω από 1%.
Δεν αμφισβητώ καθόλου τα γραφόμενα όσων τον άκουσαν τον Luxman, κι εμένα μου φαίνεται ένας εξαιρετικός ενισχυτής και θα τον σκεφτόμουν πολύ σοβαρά αν πήγαινα για ολοκληρωμένο...
Όμως, από τις μετρήσεις του ιδίου περιοδικού, αλλά και από τα γραφόμενα στα τεστ διαφόρων ενισχυτών με KT88/KT120 -συμπεριλαμβανομένου του MC275-, δεν προκύπτει ότι ένας βαρύς λαμπάτος οδηγεί σωστά μόνο ηχεία ευαισθησίας 98 db, με ελάχιστη αντίσταση τα 10 Ωμ!!!!
Από ότι έχω μάθει τόσα χρόνια στο κουρμπέτι, είναι δεδομένο για όλους τους SS ενισχυτές ότι όσο πέφτει η αντίσταση ανεβαίνει η ισχύς. Επίσης ότι αν και ιδανικά για μείωση της αντίστασης θα διπλασιαζόταν η ισχύς, αυτό δε συμβαίνει γιατί φτάνουν σε θερμικά όρια τα στοιχεία, και υπάρχουν και περιορισμοί στο τροφοδοτικό. Σε πολύ ακριβούς και βαριούς ενισχυτές μόνο η ισχύς είναι σχεδόν αντιστρόφως ανάλογη με τη μείωση της αντίστασης. Οπότε σε επίπεδο μετρήσεων , ένας ενισχυτής που δίνει 38 W στα 8 Ωμ, να δίνει μόνο 42 W στα 4, δε δείχνει ιδιαίτερα αποθέματα ισχύος....
Δε διαφωνούμε σε αυτό, κι εγώ αυτό έγραψα. Ότι οι τρανζιστοράτοι (solid state - SS) διπλασιάζουν ισχύ όταν οδηγούν καταναλώσεις μικρότερης αντίστασης. Δεν το ισχυρίστηκα για λάμπες.....Εγώ πάλι από ότι ξέρω κανένας λαμπάτος δεν ανεβάζει- διπλασιάζει την ισχύ του όσο πέφτει η αντίστασή του ακόμα και ισχυρή πλυν ελαχίστων εξαιρέσεων. Υπάρχουν επίσης και τρανσίστορ που δεν διπλασιάζουν την ισχύ τους και έχουν ικανά αποθέματα π.χ. mcIntosh
καταρχην με το SS εννοουμε τρανζιστορατος αλλα μαλλον εσυ εννοεις τον MC275.δευτερον πολυ ωραια ολα αυτα ομως να σου εξηγησω λιγο τι κανουν οι ταπες.
ας πουμε οτι οι λαμπες θελουν να βλεπουν στην εξοδο τους 1Kohm.(υποθετικο ειναι για το παραδειγμα)η δουλεια του μετασχηματιστη
εξοδου ειναι να προσαρμοση την εμπεδηση του ηχειου με αυτο που περιμενη η λαμπα να δη.επειδη ομως οι μετασχηματιστες δουλευουν με λογο μετασχηματισμου και η αντισταση των ηχειων ανεβοκατεβαινη με τη συχνοτητα αυτο ειναι δυσκολα για αυτο εχουν παραπανω απο μια ταπα(συνηθως δυο).
στο παραδειγμα μας ας υποθεσουμε οτι η μια ταπα εχει λογο μετασχηματισμου 125 και η αλλη 250.ενα 8ohm ηχειο στην 8αρα ταπα θα δωση 8χ125+1000.ενα 4ohm ηχειο στην 4αρα θα δωση 4χ250=1000.
φυσικα αυτο δεν ειναι σταθερο αυτο ενα 8Ohm ηχειο θα πεση μεχρι τα 5Ohm ενω 4Ohm μεχρι τα 3 η και παρακατω.
θα εχουμε λοιπον 5χ125=625 και 3χ250=750 ελαχσιτες τιμες.αν ομως βαλουμε το 4ohm στην 8αρα θα εχουμε 3x125=375 και μπορη να ειναι και κατω απο 3 οποτε ξεφευγουμε πολυ απο το αρχικο 1κOhm και ειναι λαθος.
στην ουσια ειναι σαν να βαζουμε στην 4ταπα ηχειο που πεφτη μεχρι το 1.5ohm δηλ. πολυ δυσκολο φορτιο που απαιτη τρανζιστορατο βαραβατο για να οδηγηθη.
Με το SS εννοώ Solid State. Απέφυγα τον όρο "τρανζιστοράτος" γιατί υπάρχουν και MOSFET κλπ. που δεν είναι τρανζίστορ.
Αυτό που γράφεις είναι απόλυτα σωστό, έτσι τα γράφει και το βιβλιαράκι της Mcintosh. Αν όμως ένας ενισχυτής έχει τάπα στα 4 Ωμ, και συνδέσεις εκεί το ηχείο που κατεβαίνει στα 3 Ωμ, δεν έχεις θέμα.
Σίγουρα ένας τέτοιος λαμπάτος ενισχυτής, η ένας ενισχυτής που δεν έχει τάπα στα 2 Ωμ, δεν είναι θεωρητικά κατάλληλος για ηχείο που κατεβαίνει στο ενάμισυ Ωμ.
Αν και νομίζω ότι κάτι τέτοιο ισχύει κυρίως για πτώσης εμπέδης σε συχνότητες υψηλής ενέργειας (χαμηλά). Στα πρίμα δεν είναι τόσο πρόβλημα, απόδειξη πόσο καλά παίζουν διάφορα ηλεκτροστατικά (π.χ. Martin Logan) με ισχυρούς λαμπάτους.
Γι αυτό τελικά μόνο η ακρόαση δείχνει το ταίριασμα ενισχυτή - ηχείου.
Δε διαφωνούμε σε αυτό, κι εγώ αυτό έγραψα. Ότι οι τρανζιστοράτοι (solid state - SS) διπλασιάζουν ισχύ όταν οδηγούν καταναλώσεις μικρότερης αντίστασης. Δεν το ισχυρίστηκα για λάμπες.....
Όσο για τους τρανζιστοράτους Mac, χωρίς να είμαι ειδικός νομίζω ότι είναι η εξαίρεση στον κανόνα και αυτό είναι αποτέλεσμα της σχεδίασής της που χρησιμοποιεί τους μετασχηματιστές όπως ένας λαμπάτος....(στο περίπου, αν μπορεί άλλος να το εξηγήσει καλύτερα ας το κάνει.
Ναι, αλλά ίσως τελικά να μην είναι το καλύτερο παράδειγμα για το πως οδηγάει ένας λαμπάτος με ΚΤ88 δύσκολα φορτία, λόγω του Unity Coupled Circuit των μετασχηματιστών του.οσο πιο χαμηλα στο φασμα τοσο χειροτερα.
ο λογος που δεν ανεβαζουν ισχυ οι λαμπατοι στα χαμηλα ohm ειναι η υπαρξη μετασχηματιστη οποτε βλεπουν παλι περιπου το ιδιο φορτιο.
το ιδιο και για τους SS mcintosh οπως πολυ σωστα εγραψες.ο Mc275 λαμπατος δεν ειναι;
Ναι, αλλά ίσως τελικά να μην είναι το καλύτερο παράδειγμα για το πως οδηγάει ένας λαμπάτος με ΚΤ88 δύσκολα φορτία, λόγω του Unity Coupled Circuit των μετασχηματιστών του.
Τι να σου πω τώρα.... Μπέρδεψα τον κωδικό του luxman που αγόρασε ο φίλος με τον 550 που είναι SS τάξης Α. :damnyou:...
μετα ανεβασες δυο μετρησεις και εγραψες για ss.
που ειναι ο ss γιατι μπερδευτικα.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.