Μετατροπη 3D printer σε laser engraver ... 2 σε 1
Ειχα απο τον περασμενο Νοεμβριο ενα laser Eleksmaker 2,5 W, με την προοπτικη να το κοτσαρω διπλα στην κεφαλη του 3d εκτυπωτη.
Οταν ομως πηρα στα χερια μου το laser και το εψαξα λιγο στο net, διαπιστωσα οτι οσοι χρησιμοποιουν laser σε 3d εκτυπωτη, τα laser αυτα ελεγχουν την ενταση της δεσμης μεσω της τροφοδοσιας τους 12v. Ομως το δικο μου laser ελεγχει την ενταση μεσω πληροφοριας TTL/PWM, με μεγιστη ταση εισοδου 5v και επιπλεον θελει ανεξαρτητη σταθερη ταση λειτουργιας 12v. Στη δικη μου περιπτωση, στον Creality Ender 3D printer, θα επαιρνα αυτη τη πληροφορια απο την εντολη (PWM) που δινει η motherboard του εκτυπωτη σε ενα ανεμιστηρακι, αλλα βγαζει ταση 24v.
Ετσι ξεκινησα το διαβασμα ... αλλα πολυ διαβασμα. Αφου "ξεσκονισα" το net, βρισκοντας ελαχιστες πληροφοριες για το προβλημα μου, και αρκετους να γραφουν σε ξενα forums οτι στην προσπαθεια τους να ελεγξουν την ενταση εκαψαν το laser ... επεσα πανω σε εναν τυπο (καλη του ωρα) που ειχε φτιαξει ενα κυκλωματακι με βαση ενα optocoupler το οποιο μου τραβηξε το ενδιαφερον.
Αφου ειχα πειραματιστει (με ασφαλεια) με αλλα κυκλωματα πτωσης τασης, και δεν μπορουσα να ελεγξω με ακριβεια την ενταση, αρχισα να μαζευω τα υλικα για την κατασκευη του κυκλωματος με το optocoupler.
Μολις μαζεψα τα υλικα, μια ηλιθια βλαβη στον εκτυπωτη με εκανε να εγκαταληψω το project ... μεχρι την περασμενη Παρασκευη, οταν και ξεναεριξα λιγο διαβασμα για να τα φρεσκαρω.
Το Σαββατο εφτιαξα το κυκλωμα και αφου το τσεκαρα 5 φορες με πολυμετρα σε πραγματικες συνθηκες, χωρις να εχω συνδεσει το laser, ηρθε η μεγαλη στιγμη ... τα κουμπωσα ολα μεταξυ τους και το laser δουλευει super!
παραθετω και το κυκλωμα που δουλεψε αψογα