Laser Engravers/Cutters & CNC -Κατασκευές.

Καραβι σε μπουκαλι!
Πολυ ενδιαφερον σχεδιο με 5 επιπεδα απο τον Στηβ.

A2WryyJh.jpg

Προσθεσα ενα επιπλεον 6ο επιπεδο στο βαθος για να κλεισει το μπουκαλι πισω με φοντο την νυχτα.
Το κανονικο σχεδιο ειναι διαμπερες οπως στην παρακατω εικονα, και φαινεται οτι υπαρχει απο πισω απο το καδρακι.
dJmyFmOl.jpg

Ήθελα να κόψω στο laser κόντρα πλακέ 4mm από Leroy, για να φτιάξω κουτάκια για βίδες, σε μέγεθος παρόμοιο με τα χαρτονένια κουτάκια του Leroy.
Ήθελα όμως το σχέδιο να είναι παραμετροποιήσιμο και να έχει συρόμενο καπάκι.
Στο boxes.py δεν βρήκα δυστυχώς κάτι τέτοιο και στο και στο cuttle.xyz/ που υπήρχε, ήταν με συνδρομή 19$ το μήνα! :oops:

box1.jpg

Οπότε έφτιαξα σαν βάση ένα από το boxes και το τροποποίησα στο Lightburn ώστε να γίνει με συρταρωτό καπάκι.
Είναι 2 μεγέθη, 4x8x12 και 5,5x8x12 (δηλαδή λίγο πιο μεγάλα από τα αντίστοιχα του Leroy.
Η εφαρμογή είναι πολύ καλή και ειδικά τα πλαϊνά μπαίνουν πολύ σφιχτά, αλλά στην μπρος και πίσω όψη έβαλα λίγη Titebond Thick για να δέσουν σωστά και τα μικρά κομμάτια καθώς έχουν μονό ένα αυτάκι.

box2.jpg

Ωραία έγιναν. (y) Είναι όμως καλύτερα για μικρές βίδες μέχρι 4mm, γιατί στις 5 και 6 χωράνε λίγες.
Κόστος ανά κουτάκι, γύρω στα 75 λεπτά.

Ανέβασα και τα αρχεία του Lightburn (οι ταχύτητες είναι για τον S10) μήπως τα θέλει κανείς :)
(έβαλα και layer με γράμματα για να γράφετε τις διαστάσεις της βίδας)

Box3.jpg

:)

Ωραίος.
Στην επόμενη παραγγελία από Aliexpress, βάλε και ένα downcut φρεζάκι 4mm- με το ρούτερ αυτές οι πατουρίτσες για το συρόμενο καπάκι γίνονται σε dt.

Μια χαρα εγιναν! Το λουκι σκαφτηκε/καηκε με αυτη την ταχυτητα και ενταση για 10W laser engraver, ετσι?

Για το λουκι συμφωνω αλλα μονο αν εχει κανεις επιτραπεζιο ρουτερ, οποτε πραγματικα ειναι θεμα μιας απλης περασιας και ακριβως εκει που το θελεις.
Αν εχεις ρουτερ χειρος ομως, θελει μια αλφα προεργασια οποτε ειναι προτιμοτερο να το κανεις με το λειζερ για να εχεις και την απολυτη ακριβεια.

Υπάρχουν σχέδια…
Έχω κάνει άπειρα τέτοια και άλλα τόσα με συρταρωτό καπάκι απο πάνωIMG_1305.jpeg, απλά δε θυμάμαι που ακριβώς βρήκα.

Αυτά τα αυτοκόλλητα του TEMU τελικά μου αρέσουν.
Δεν ξέρω πως θα συμπεριφερθούν σε βάθος χρόνου και, κυρίως, στις μεγάλες ζέσυες του καλοκαιριού, μέχρι συογμής όμως κολλά ε πολύ καλά!

IMG_1316.jpegIMG_1319.jpeg

Εαν το εκοψες αφου ειχες κολλησει το αυτοκολλητο -και δεν εχει πετσικαρει στις ακρες απο την θερμοκρασια- σημαινει οτι θα αντεξει.

Ωραιοτατο φαινεται, μπραβο (y)

• Like
Reactions: Babis K.
Τα σχέδια ενός ωραίου φωτιστικού, υπάρχουν δωρεάν, στο instructables

In00.jpg

Χρησιμοποίησα κόντρα πλακέ 2mm από Temu (και αν είχα, θα προτιμούσα 3mm για να γίνει πιο στιβαρό).
Μπορείτε να τροποποιήσετε την τρύπα στο πάνω μέρος της βάσης, ανάλογα με το ντουί που θέλετε να βάλετε.

In01.jpg

Το έκαψα στα 450mm/min, στο 100% σε ένα πέρασμα στον S10 και έκανε κάπου 70 λεπτά για να τελειώσει.

In02.jpg

Έβαλα και μια ωραία λάμπα από ΙΚΕΑ και έγινε εντυπωσιακό.
Πολύ ωραίες και οι σκιές που δημιουργεί γύρω του.

In03.jpg

:)

(εχω σκεφτεί κάποιες βελτιώσεις, άμα τις κάνω, θα το ανεβάσω)

Ενα εκκολαπτομενο γιατρουδακι μου ζητησε να φτιαξω ενα μικρο καδρο με θεμα την Ιατρικη που μαχεται με σθενος απεναντι στον χάροντα :)

Eδω ειναι το αρχικο σχεδιο που επρεπε να τροποποιηθει ωστε να μπορει να κοπει και να χαραχθει στον laser.
JajBE5zw4nP99YQskrQgUtdswbHVeNlvr0VCrBicqVw.jpg

Mετα απο αρκετη ωρα κατι εγινε
KxIptw3l.jpg

Το σχεδιο κολληθηκε σε μια βαση. Οι διαστασεις του καδρου ειναι 5χ10 εκατοστα.
ROtqY0Sh.jpg

Το engraving εγινε με offset fill (και οχι fill) για να αποδωθουν πιο σωστα οι μυες του γιατρου, ας μην πετυχε και τοσο η καπα του χαρου.
Με λιγο μολυβακι θα γινει σουπερ :)

Η καπα του χαροντα με το δρεπανι θα μπορουσε να ειναι πιο ομοιομορφη αλλα οι προσπαθειες ειναι χρονοβορες και τις βαριεμαι παρα πολυ.

Alvar Aalto Stool
(πειράματα)
01.jpg

Ήθελα να φτιάξω το σκαμνί που σχεδίασε ο Φινλανδός αρχιτέκτονας Alvar Aalto πριν από σχεδόν 100 χρόνια, το 1933! Αυτό όμως απαιτούσε λύγισμα ξύλων στον ατμό ή με θερμότητα, και παρόλο που ο αγαπητός @songless_bird έχει δώσει κάποιες οδηγίες, δεν έχω τολμήσει ακόμα να το επιχειρήσω.
Σκέφτηκα λοιπόν να κόψω τα καμπύλα ξύλα σε φέτες στον Laser και να τα ενώσω μεταξύ τους και για αυτό σχεδίασα τα πόδια σε διάφορες διαστάσεις ώστε να χωράνε στον S10.

01a.jpg

Έκανα άπειρα πειράματα και κατέληξα στο έξης. Ο laser 10 watt έκαιγε τέλεια το 4mm Οκουμέ του Leroy. Το 6mm καρβούνιαζε. Αλλά με τα 4mm θα έπρεπε να κόψω και να κολλήσω 10 στρώσεις για το κάθε πόδι και βαριόμουνα. Οπότε είπα να δοκιμάσω ένα μαλακό ξύλο (ράφι ελάτης) 18mm

Παιδεύτηκα αρκετά. Πολύ μαλακό ξύλο και καρβούνιαζε με το παραμικρό. (δοκιμασα και προοδευτική αλαλαγή του σημείου εστίασης). Ψάχνοντας βρήκα πως με 12 περάσματα στα 250mm/min και το 100% της ισχύος, το αποτέλεσμα ήταν ανεκτό, οπότε για να μην το παρατήσω, το συνέχισα.

02.jpg

Έκοψα από 3 φέτες για το κάθε πόδι και πήρα 9 καρβουνιασμένα :p κομμάτια που ήθελαν πολύ τρίψιμο για να καθαρίσουν
Την περισσότερη δουλειά την έκανε το κάλο τριβείο πάγκου της Parkside και λίγη δουλειά το τριβείο ταινίας της Makita. Όμως, σε μερικά σημεία το καρβούνιασμα ήταν βαθύ και δεν έφευγε με τίποτα.

03.jpg

Τα κόλλησα λοιπόν σε τρεις τριάδες και τα άφησα να στεγνώσουν. Τα έτριψα καλά να φύγουν και οι κόλλες.

04.jpg

Η μόνη λύση για να μην φαίνονται τα καψίματα ήταν να τα βάψω. Πήρα λοιπόν μαύρο χρώμα νερού της CLOU και τα πέρασα και το κάρβουνο ... εξαφανίστηκε :)

05.jpg

Από το ίδιο ράφι έκοψα και την επιφάνεια του καθίσματος και την έβαψα πάλι με Clou κόκκινο.

06.jpg

Και μετά, τα πέρασα αρκετά χέρια με βερνίκι σε σπρέι για να μην ξεβάφει το χρώμα.
Το σχέδιο είναι ωραίο και πέτυχε, (από ευστάθεια πάντως, αντέχει άνετα έναν άνθρωπο έως 80kg), αλλά το Έλατο είναι - προφανώς - λάθος υλικό. Αλλά για το πείραμα καλό ήταν.

Ίσως - με υπομονή - επιχειρήσω να το κάνω με 4mm ΚΠ, ή ίσως επιχειρήσω να λυγίσω το ξύλο παραδοσιακά. Θα το κάνω όταν θα έχω πολύ ελεύθερο χρόνο.

07.jpg

(αν θέλετε τα σχέδια μου λέτε να τα ανεβάσω) :)

Σίγουρα το να λυγίσεις τα ξύλα θα έχουν την μεγαλύτερη αντοχή. Αλλά...

Δεν μπορείς να λυγισεις ξύλο πιο χοντρό από 2.5 μμ. Ή δεν θα λυγίζει ή θα σπάσει. Και φυσικά δεν μπορείς να λυγισεις κόντρα πλακέ.

Οπότε πάλι θέλει πολλές στρώσεις για να γίνει πόδι.

Επίσης θα χρειαστείς ένα καλουπι . θα βάλεις μέσα τα λυγισμένα κομμάτια, θα τα κολλήσεις και θα τα πιάσεις να πάρουν το σχήμα του καλουπιου.

Αν είναι καπλαμαδες δεν χρειάζονται καν ατμιση για να λυγίσουν.

Έτσι κάνουμε τα laminate πλαϊνά στις κιθάρες.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Η δική μου άποψη. Κόψε στο laser ένα πατρόν.

Πάρε χοντρό κοντρα πλακέ. Κόψε τα κομμάτια με μια σεγα και χρησιμοποίησε το πατρον με ένα ρουτερ να τα φέρεις ακριβώς. Και μετά κολλα τα. Μην μπλέκεις με κατασκευές καλουπιών ή ζορίσεις το laser .