Alvar Aalto Stool
(πειράματα)

Ήθελα να φτιάξω το
σκαμνί που σχεδίασε ο Φινλανδός αρχιτέκτονας Alvar Aalto πριν από σχεδόν 100 χρόνια, το 1933! Αυτό όμως απαιτούσε λύγισμα ξύλων στον ατμό ή με θερμότητα, και παρόλο που ο αγαπητός
@songless_bird έχει δώσει
κάποιες οδηγίες, δεν έχω τολμήσει ακόμα να το επιχειρήσω.
Σκέφτηκα λοιπόν να κόψω τα καμπύλα ξύλα σε φέτες στον Laser και να τα ενώσω μεταξύ τους και για αυτό σχεδίασα τα πόδια σε διάφορες διαστάσεις ώστε να χωράνε στον S10.
Έκανα άπειρα πειράματα και κατέληξα στο έξης. Ο laser 10 watt έκαιγε τέλεια το 4mm Οκουμέ του Leroy. Το 6mm καρβούνιαζε. Αλλά με τα 4mm θα έπρεπε να κόψω και να κολλήσω 10 στρώσεις για το κάθε πόδι και βαριόμουνα. Οπότε είπα να δοκιμάσω ένα μαλακό ξύλο (
ράφι ελάτης) 18mm
Παιδεύτηκα αρκετά. Πολύ μαλακό ξύλο και καρβούνιαζε με το παραμικρό.
(δοκιμασα και προοδευτική αλαλαγή του σημείου εστίασης). Ψάχνοντας βρήκα πως με
12 περάσματα στα 250mm/min και το 100% της ισχύος, το αποτέλεσμα ήταν ανεκτό, οπότε για να μην το παρατήσω, το συνέχισα.
Έκοψα από 3 φέτες για το κάθε πόδι και πήρα 9 καρβουνιασμένα

κομμάτια που ήθελαν πολύ τρίψιμο για να καθαρίσουν
Την περισσότερη δουλειά την έκανε το κάλο τριβείο πάγκου της Parkside και λίγη δουλειά το τριβείο ταινίας της Makita. Όμως, σε μερικά σημεία το καρβούνιασμα ήταν βαθύ και δεν έφευγε με τίποτα.
Τα κόλλησα λοιπόν σε τρεις τριάδες και τα άφησα να στεγνώσουν. Τα έτριψα καλά να φύγουν και οι κόλλες.
Η μόνη λύση για να μην φαίνονται τα καψίματα ήταν να τα βάψω. Πήρα λοιπόν μαύρο χρώμα νερού της CLOU και τα πέρασα και το κάρβουνο ... εξαφανίστηκε
Από το ίδιο ράφι έκοψα και την επιφάνεια του καθίσματος και την έβαψα πάλι με Clou κόκκινο.
Και μετά, τα πέρασα αρκετά χέρια με βερνίκι σε σπρέι για να μην ξεβάφει το χρώμα.
Το σχέδιο είναι ωραίο και πέτυχε,
(από ευστάθεια πάντως, αντέχει άνετα έναν άνθρωπο έως 80kg), αλλά το Έλατο είναι - προφανώς - λάθος υλικό. Αλλά για το πείραμα καλό ήταν.
Ίσως - με υπομονή - επιχειρήσω να το κάνω με 4mm ΚΠ, ή ίσως επιχειρήσω να λυγίσω το ξύλο παραδοσιακά. Θα το κάνω όταν θα έχω πολύ ελεύθερο χρόνο.
(αν θέλετε τα σχέδια μου λέτε να τα ανεβάσω)