Laser Engravers/Cutters & CNC -Κατασκευές.

Μπήκα και εγώ στο club με τα laser με ενα Mecpow x3 pro 10w μετά απο πολυ καιρό απουσίας, και ιδού η πρώτη δημιουργία . King of hearts.
Κ/Π 2 mm και ακρυλικά χρώματα me διαστάσεις 20χ13. Μου αρέσουν πολύ τα multilayer θέματα και αυτός και ο σκοπός αγοράς του laser.

Attachments

• IMG_20250425_204018.jpg
    IMG_20250425_204018.jpg
    3.1 MB · Views: 20
  • IMG_20250426_210632.jpg
    IMG_20250426_210632.jpg
    2.1 MB · Views: 20
Το βαψιμο ολα τα λεφτα!

Αν ειναι ελευθερο δικαιωματων το σχεδιο, βαλε ενα λινκ.

Καλοδουλευτο το laser, αστειρευτη πηγη δημιουργιας (y)

• Like
Reactions: greekn1c
Το βαψιμο ολα τα λεφτα!

Αν ειναι ελευθερο δικαιωματων το σχεδιο, βαλε ενα λινκ.

Καλοδουλευτο το laser, αστειρευτη πηγη δημιουργιας (y)
Σε ευχαριστώ ! Οι δημιουργίες σου με έβαλαν στην πρίζα οπότε εν μέρει εσυ είσαι "υπεύθυνος" :)
Το σχέδιο το αγόρασα απο εδώ --> Etsy

• Like
Reactions: Χιωτης
Μπήκα και εγώ στο club με τα laser με ενα Mecpow x3 pro 10w μετά απο πολυ καιρό απουσίας, και ιδού η πρώτη δημιουργία . King of hearts.
Κ/Π 2 mm και ακρυλικά χρώματα me διαστάσεις 20χ13. Μου αρέσουν πολύ τα multilayer θέματα και αυτός και ο σκοπός αγοράς του laser.

Καλορίζικος και κάλες δημιουργίες (πολύ ωραία και η πρώτη σου) :)

Βλέπω πως ο "Mecpow x3 pro 10w " έχει αντλία αέρα. Δεν την είχες ανοίξει ή την είχες σε χαμηλή ένταση;
Παρατηρώ πως στα άβαφα κομμάτια κάποιες περιοχές, σου έχουν καρβουνιάσει λίγο.

Καλορίζικος και κάλες δημιουργίες (πολύ ωραία και η πρώτη σου) :)

Βλέπω πως ο "Mecpow x3 pro 10w " έχει αντλία αέρα. Δεν την είχες ανοίξει ή την είχες σε χαμηλή ένταση;
Παρατηρώ πως στα άβαφα κομμάτια κάποιες περιοχές, σου έχουν καρβουνιάσει λίγο.
Σε ευχαριστώ ! Ανοιχτή ήταν η αντλία αλλά μαύρισαν είτε λόγω πάχους (ήταν πολύ λεπτά κάποια 2 χιλιοστά) είτε λόγω απειρίας δικιάς μου ( έντασης/ταχύτητας laser) αλλά θα το ξαναδοκιμάσω την επόμενη φορά με ίδια ταχύτητα και 90% power.

• Like
Reactions: nikfor
Το μαυριασμα μπορει να οφειλεται και στην λανθασμενη εστιαση. Καμμια φορα ξεχναμε να ρυθμισουμε εκ νεου την εστιαση.
Ευτυχως το Lightburn εχει μια εντολη οπου οταν πατησεις το Start, αντι να αρχισει να καιει, σου εμφανιζει πρωτα ενα παραθυρακι και σου θυμιζει ο,τι θες να σου θυμισει.
(Στην γραμμη των εντολων επιλεγεις: File/Show note).

Επισης, τα 2μμ ειναι πολυ λιγα, οποτε αυξανεις την ταχυτητα αφηνοντας το power στο 100%.
Αναλογα το ξυλο, τα 2μμ κοβονται με ταχυτητες απο 300 εως 600mm/s σε εναν 10w laser. H oξια παχους 2μμ πχ., και αναλογα την παρτιδα, κοβεται εως και με 500μμ/s.

Σε καθε περιπτωση το Lightburn σου παρεχει ενα θαυμασιο εργαλειο (material test) που σε βοηθαει να γνωριζεις με τι ταχυτητες και power κοβεις ενα ξυλο με συγκεκριμενο παχος.
(Στην γραμμη των εντολων επιλεγεις, Laser tools/Material test)

Εδω καμμια 30αρια material tests που εχω προχειρα, εχω κι αλλα... :)
qmWaaueh.jpg

Μιχάλη, άστα αυτά και κοίτα να δείς τι καινούριο θα έχει η έκδοση 2 του Lightburn.
Την έχω βάλει (pre release)…
IMG_1245.jpeg

…αλλά δεν ξέρω τι κάνει… :unsure::p:D

• Haha
Μιχάλη, άστα αυτά και κοίτα να δείς τι καινούριο θα έχει η έκδοση 2 του Lightburn.
Την έχω βάλει (pre release)…
View attachment 251299

…αλλά δεν ξέρω τι κάνει… :unsure::p:D
Εγώ ξέρω ότι θα έχει ένα εργαλείο να κάνεις αστέρια. Άλλο δεν έχω δει . Πάντως εμένα έχει λήξει η άδεια και δεν είναι λόγος να πληρώσω την πλέον ακριβή ανανέωση για αστεράκια...

• Like
Reactions: Babis K.
Εγώ ξέρω ότι θα έχει ένα εργαλείο να κάνεις αστέρια. Άλλο δεν έχω δει . Πάντως εμένα έχει λήξει η άδεια και δεν είναι λόγος να πληρώσω την πλέον ακριβή ανανέωση για αστεράκια...

Υποτίθεται οτι θα είναι μεγάλο upgrade… τα αστεράκια και μόνο, όχι μεγάλο δεν είναι, δεν το λές καν upgrade.

Υπάρχουν αρκετές διαφορές. Τις συνοψίζει και τις εξηγεί το ChatGpt
Αλλά και η δικιά μου συνδρομή έχει λήξει και τίποτα από αυτά δεν το χρειάζομαι τόσο που να πληρώσω τόσα χρήματα που ζητάει.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------​

🔧 Κύριες διαφορές και νέες δυνατότητες στην έκδοση 2.0​

• Νέα εμφάνιση και υποστήριξη Dark Mode: Η διεπαφή χρήστη έχει ανανεωθεί ελαφρώς και πλέον υποστηρίζει τρία θέματα: System Theme, Classic Dark και Classic Light .LightBurn Software Forum+1LightBurn Documentation+1
  • Επέκταση εργαλείων σχεδίασης: Προστέθηκαν νέα σχήματα όπως τρίγωνα, πεντάγωνα, οκτάγωνα, αστέρια και διπλά αστέρια, τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν από το μενού σχεδίασης .LightBurn Documentation
  • Υπομενού επεξεργασίας κόμβων: Το εργαλείο επεξεργασίας κόμβων διαθέτει πλέον υπομενού με κουμπιά για κάθε επιλογή επεξεργασίας κόμβου, διευκολύνοντας την τροποποίηση μονοπατιών .
  • Βελτιωμένη βαθμονόμηση κάμερας: Ένα νέο εργαλείο βαθμονόμησης κάμερας χρησιμοποιεί το μοτίβο AprilTags για ευκολότερη και ακριβέστερη ρύθμιση του φακού της κάμερας .
  • Συγχώνευση λειτουργιών Boolean: Όλες οι λειτουργίες Boolean έχουν συγκεντρωθεί σε ένα κουμπί με υπομενού, επιτρέποντας γρήγορη πρόσβαση και επιλογή της επιθυμητής λειτουργίας .
  • Ανεξάρτητες μονάδες σχεδίασης και μηχανής: Οι μονάδες μέτρησης για τη σχεδίαση (Design Units) και τη μηχανή (Machine Units) μπορούν πλέον να ρυθμίζονται ανεξάρτητα, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία .LightBurn Software Forum+1LightBurn Documentation+1
  • Ενημερωμένο παράθυρο Cuts / Layers: Τα εικονίδια έχουν ανανεωθεί και προστέθηκαν μενού δεξιού κλικ για ευκολότερη διαχείριση των επιπέδων .
  • Νέες δυνατότητες κάμερας: Το παράθυρο ελέγχου κάμερας διαθέτει νέες καρτέλες για ρύθμιση έκθεσης, φωτεινότητας, αντίθεσης, ισορροπίας λευκού, απόχρωσης και εστίασης (σε Windows) .
  • Υποστήριξη για νέους τύπους barcode: Το εργαλείο δημιουργίας barcode υποστηρίζει πλέον τύπους AprilTag και ArUCo .

Υποτίθεται οτι θα είναι μεγάλο upgrade… τα αστεράκια και μόνο, όχι μεγάλο δεν είναι, δεν το λές καν upgrade.
1.dark skin. Αδιάφορο. Είχα βάλει την επιφάνεια εργασίας μαύρη καθώς μπορείς να το κανεις και τωρα και ήταν δύσχρηστο στα μάτια μου .

2. Τις λειτουργίες για τα nodes τώρα τα έβαλαν σε menu . Καλο, καθώς έπρεπε να θυμάμαι συντομεύσεις στο πληκτρολόγιο. Δεν έβαλαν κάτι νέο. Απλά το έκαναν πιο χρηστικό.

3. Κάτι για την κάμερα που δεν με αφορά.

4. Τα boolean τώρα είναι όλα stacked αντί για ξεχωριστά εικονίδια. Για εμένα αυτό δεν είναι καλό.

5. Βελτιώσεις στο UI που μπορώ να ζήσω και χωρίς αυτές.

6. Το μόνο που είναι πραγματικά νέο αλλά όχι αιτια για αναβάθμιση. Νέο shape tools.
Βοηθάει να έχεις άμεσα ένα πεντάγωνο από το να το φτιάχνεις μόνος. Screenshot_20250427_172314_Chrome.jpg

• Like
Εντωμεταξύ δεν θυμόμουν καλά και νόμιζα πως η αναβάθμιση στοιχίζει περισσότερα, αλλά απο ο,τι βλέπω είναι στα 34€.
ΟΚ, αν κάποιον τον ενδιαφέρουν οι αναβαθμίσεις, δεν είναι υπερβολικό το ποσό.

2025-04-27_17-51-33.jpg

Για μένα βέβαια που είχα αγοράσει το Lightburn στα 41.26€ ευρώ (με το κουπόνι της Sculpfun), τα 34€ είναι πάρα πολλά. :(

Ευπροσδεκτες ολες οι βελτιωσεις οσο μικρες και αν ειναι.
Ομως η νεα επερχομενη εκδοση 2.0 δεν φαινεται να προσφερει τιποτα το ουσιαστικο σε καποιον που εχει ηδη την εκδοση 1.7

Moυ προξενει μεγαλη εντυπωση που η νεα εκδοση δεν ονομαστηκε 1.8 καθως οι βελτιωσεις απο την 1.7 ειναι ασημαντες.
Καμμια σχεση με τις βελτιωσεις που ειχε πχ. η εκδοση 1.7 σε σχεση με την προηγουμενη της, την 1.6

O μονος λογος για να πηδηξουν εκδοσεις ειναι κατα την γνωμη μου στην περιπτωση που αλλαξαν τον κωδικα, αν το λεω και σωστα, δηλαδη εαν εκαναν αλλαγες σε πρωτοβαθμιο επιπεδο λογισμικου/προγραμματισμου και που δεν ειναι εμφανες στον χρηστη.

Εντωμεταξύ δεν θυμόμουν καλά και νόμιζα πως η αναβάθμιση στοιχίζει περισσότερα, αλλά απο ο,τι βλέπω είναι στα 34€.
ΟΚ, αν κάποιον τον ενδιαφέρουν οι αναβαθμίσεις, δεν είναι υπερβολικό το ποσό.

View attachment 251302

Για μένα βέβαια που είχα αγοράσει το Lightburn στα 41.26€ ευρώ (με το κουπόνι της Sculpfun), τα 34€ είναι πάρα πολλά. :(
Ήταν ακόμη πιο φτηνά αν ανανεωνες μέσα στο 24 . Κατω από 30€ .

. Εμένα μου βγάζει 40€ ενώ μέσα στο 24 με έβγαζε στα 30€ .
Για κάποιον που αγόρασε τώρα την άδεια που κάνει 110€ η ανανέωση είναι λιγο πιο ακριβη . . 45€ την είχα πάρει εγώ και δεν τους δίνω 40 τώρα για ανανέωση...

Αυτή τη στιγμή στο laptop μου υπάρχουν και οι δύο εκδόσεις, και η παλιά 1.7 και η 2.0.
Περίεργο δεν είναι;

Δεν ειναι περιεργο καθως εχουν πει ξεκαθαρα οτι η νεα εκδοση θα εγκαθίσταται χωριστα για να βοηθα την συγκριση με την παλαια και να στελλονται παρατηρησεις αναφορικα με προβληματα.

Οταν η beta version φτασει να πληροι τα κριτηρια τους, τοτε θα αντικαθιστα αυτοματα καθε παλαιοτερη, αν φυσικα την αγορασει κανεις.
Σε αυτη τη μελλοντικη φαση, η εκδοση 2.0 (beta) που εχεις στο PC σου θα σταματησει να λειτουργει.

Χρειάζομαι συχνά έναν μεγάλο κεντραδόρο για ξύλα σε σχήμα κύλινδρου, αλλά δεν έβρισκα κάτι έτοιμο σε λογική τιμή και ο 3D printer μου δεν μπορεί να τυπώσει τόσο μεγάλα αντικείμενα.

Υπάρχει λοιπόν έτοιμο ωραίο σχέδιο μεγάλου κεντραδόρου 30cm στο Essy.com με 2,5€

001.jpg

Το έκαψα σε 4mm Οκουμέ και έβαλα και 2 πηχάκια στις ακρες για να λειτουργούν σαν στοπ του κυλίνδρου.
Πολύ πρακτικό. :)(y)

002.jpg

(για να έρθουν σωστά οι χάρακες και να δείχνουν τα σωστά cm το έκαψα με πλάτος 247mm στο Lightburn)

Last edited:
Χρησιμη κατασκευη, μπραβο!

Ο χαρακας, για να δειχνει σωστα το μετρημα, πρεπει να φτιαχνεται ακριβως στις διαστασεις που ερχονται με το σχεδιο, δεν ειναι ετσι?

Σε αλλη περιπτωση, αν αλλαξεις τις διαστασεις, απλα σου βρισκει το κεντρο, που ουσιαστικα ειναι και αυτο μας ενδιαφερει.

Χρησιμη κατασκευη, μπραβο!

Ο χαρακας, για να δειχνει σωστα το μετρημα, πρεπει να φτιαχνεται ακριβως στις διαστασεις που ερχονται με το σχεδιο, δεν ειναι ετσι?

Σε αλλη περιπτωση, αν αλλαξεις τις διαστασεις, απλα σου βρισκει το κεντρο, που ουσιαστικα ειναι και αυτο μας ενδιαφερει.

Δεν ξέρω Μιχάλη μήπως κάνω εγώ κάποιο λάθος αλλά το αρχείο όταν ανοίγει στο Lightburn δεν έχει τις σωστές διαστάσεις. Δηλαδή ο χάρακας των 30cm βγαίνει πολύ μικρότερος από 30cm και πρέπει να το μεγαλώσεις χειροκίνητα. Ίσως, επειδή το σχέδιο περιλαμβάνει 2 τεμάχια που ανοίγουν σε ένα αρχείο, το Lightburn κάνει κάποιο "Fit" (εχω σετάρει πάντως σωστά το Lightburn στον s10)
Αν θέλεις να σου στείλω το αρχείο και να το δοκιμάσεις.

Εντωμεταξύ, δεν κατάλαβα τη χρησιμεύει η δεύτερη κατασκευή που έχει βάλει μέσα στο πακέτο ο σχεδιαστής, το Cross Ruler Tool. :unsure:

Iσως να πρεπει να ανοιξεις καποιον αλλον απο τους διαφορους τυπους αρχειων που βλεπω οτι περιλαμβανει το αρχειο.
Σε καθε περιπτωση, με τον εναν η τον αλλο τροπο, φτιαχνεται οποτε no problem.

Για την αλλη κατασκευη δεν γνωριζω, πρωτη φορα την βλεπω και εγω! Φαινεται ωραια ομως :)

• Like
Reactions: nikfor