Laser Engravers/Cutters & CNC -Κατασκευές.

Re: Απάντηση: 3D Printers, CNC & Laser Engravers -Εργα και Κατασκευές.

Τι είναι η ARGB λωρίδα; Για πολύχρωμο φωτισμό στο κάδρο;
Addressable rgb λεντοταινία. Να του αλλάζω τα "φώτα" κατά βούληση ή και τυχαία. Και απλή ταινία με λευκό φως θα την κάνει την δουλειά της, αλλά είπα να παίξω λίγο παραπάνω.

Sent from my SNE-LX1 using Tapatalk

Συνέχεια...
Ταλαιπωρήθηκα λίγο μέχρι να βρώ τη λύση, αν και στην ουσία δεν υπήρχε πρόβλημα. Δύο λαθάκια, ένα δικό μου που δεν έσφιξα καλά την σκουλικόβιδα στο μοτέρ κι ένωτων οδηγιών που έλεγαν για Y axis, κι όχι X axis που έπρεπε, με απογοήτευσε και ήμουν έτοιμος να τα παρατήσω.
Τελικά τα κατάφερα, αν και χρειάστηκε να επιστρατεύσω μέχρι και την γυάλα με τα μανιτάρια για να μην χαλάω τα ξύλα μου.
Τώρα πλέον δουλεύει άψογα.

μια χαρα τα εφτιαξες ολα
τωρα τι εχει απομεινει να του βαλεις πανω?
κουτακι αναψυκτικου δοκιμασες?

(τα μανιταρια μη τα φας ... εχουν "αρπαξει" απο το καψιμο :smash:)

μια χαρα, με το πιο διαδεδομενο μοτερακι, το 555
δεν εχω καταλαβει ποσα mm ειναι η διαδρομη του και στο site δεν γραφει τιποτα
αναμενουμε την παραλαβη

Κατασκευη τροφοδοτικου παγκου απο τροφοδοτικο PC (ATX)

εφτιαξα ενα τροφοδοτικο με ρυθμιζομενη ταση εξοδου 0 - 24 V και σταθερες εξοδους +12V, +5V και USB. Εκτυπωσα την προσοψη στο 3D printer.
Τα τροφοδοτικα ATX δινουν πολλα αμπερ, το δικο μου 330W στα +12V δινει 16A.

Ανοιγουμε το κουτι και groupαρουμε τα καλωδια που μας ενδιαφερουν, τα οποια θα τα χρησιμοποιησουμε ολα μαζι (ολα τα κιτρινα, ολα τα μαυρα ...)
Το κιτρινο καλωδιο δινει +12V, το μαυρο 0 (GND), πορτοκαλι +3V (αχρηστο για 'μενα), κοκκινο +5V, ασπρο -5V (αχρηστο για 'μενα), μπλε -12V. Προσοχη, το πρασινο καλωδιο θα το συνδεσουμε με ενα μαυρο για να αναψει το τροφοδοτικο. Τα υπολοιπα καλωδια μπορουν να κοπουν ή να μονωθουν groupαρισμενα.

Για να μην υπαρξει πτωση στην ταση εξοδου του τροφοδοτικου, συνδεουμε μια αντισταση φορτιου 10Ω 10W μεταξυ ενος μαυρου και ενος κοκκινου καλωδιου. Την αντισταση τη στηριζουμε με tire up στις γριλιες του μεταλλικου κουτιου.

Ολες οι συνδεσεις να συνοδευονται απο θερμοσυστελλομενο
Ολα τα καλωδια οδηγουνται σε μπορνες στην προσοψη.
Διακοπτης στην προσοψη για ελεγχο των 220V AC.

Για τη ρυθμιζομενη ταση χρησιμοποιησα ενα DC-DC Step Down LM2596, οπου στο IN+ συνδεσα 1 κιτρινο (+12) και στο ΙΝ- συνδεσα 1 μπλε (-12). Ξηλωσα το μικρο μπλε ποτενσιομετρο του Step Down και συνδεσα ενα ποτενσιομετρο 10kΩ για τον εξωτερικο χειρισμο του. Η εξοδος του Step Down οδηγηθηκε στις μπορνες.
Τοποθετησα και ενα διπλο οργανακι LED, με ενδειξη Volt και Amper.

προσοχη μην το επιχειρησει κανεις, εαν δεν εχει καλη σχεση με τα ηλεκτρολογικα και ηλεκτρονικα

Attachments

• Γβ€žΓΒΓŽΒΏΓβ€ ΓŽΒΏΓŽΒ΄ΓŽΒΏΓβ€žΓŽΒΉΓŽΒΊΓŽΒΏΓβ€¦ Γβ‚¬ΓŽΒ±ΓŽΒ³ΓŽΒΊΓŽΒΏΓβ€¦  1.jpg
    Γβ€žΓΒΓŽΒΏΓβ€ ΓŽΒΏΓŽΒ΄ΓŽΒΏΓβ€žΓŽΒΉΓŽΒΊΓŽΒΏΓβ€¦ Γβ‚¬ΓŽΒ±ΓŽΒ³ΓŽΒΊΓŽΒΏΓβ€¦ 1.jpg
    79.2 KB · Views: 177
  • Γβ€žΓΒΓŽΒΏΓβ€ ΓŽΒΏΓŽΒ΄ΓŽΒΏΓβ€žΓŽΒΉΓŽΒΊΓŽΒΏΓβ€¦ Γβ‚¬ΓŽΒ±ΓŽΒ³ΓŽΒΊΓŽΒΏΓβ€¦  2.jpg
    Γβ€žΓΒΓŽΒΏΓβ€ ΓŽΒΏΓŽΒ΄ΓŽΒΏΓβ€žΓŽΒΉΓŽΒΊΓŽΒΏΓβ€¦ Γβ‚¬ΓŽΒ±ΓŽΒ³ΓŽΒΊΓŽΒΏΓβ€¦ 2.jpg
    63.5 KB · Views: 176
  • Γβ€žΓΒΓŽΒΏΓβ€ ΓŽΒΏΓŽΒ΄ΓŽΒΏΓβ€žΓŽΒΉΓŽΒΊΓŽΒΏΓβ€¦ Γβ‚¬ΓŽΒ±ΓŽΒ³ΓŽΒΊΓŽΒΏΓβ€¦ 3.jpg
    Γβ€žΓΒΓŽΒΏΓβ€ ΓŽΒΏΓŽΒ΄ΓŽΒΏΓβ€žΓŽΒΉΓŽΒΊΓŽΒΏΓβ€¦ Γβ‚¬ΓŽΒ±ΓŽΒ³ΓŽΒΊΓŽΒΏΓβ€¦ 3.jpg
    49.5 KB · Views: 174
Last edited:
Μπράβο ρε μάστορα...

latest

Ωραιο και με πανεμορφη πρόσοψη.
Πες μας και που σκοπευεις να το χρησιμοποιήσεις.
Επισης με ασφαλιση των γραμμων κανεις κατι για την προστασια των συσκευων που θα συνδεσεις.

Τελείωνε όμως γιατί έχουμε κι άλλες δουλειές, εγώ το μοντάρισμα το τελείωσα...

Attachments

• 551C0AE5-4FFE-4F33-811A-657A060E6587.jpg
    551C0AE5-4FFE-4F33-811A-657A060E6587.jpg
    159.7 KB · Views: 143
  • A95F42E4-4302-4C61-B416-9F35B5A341CB.jpg
    A95F42E4-4302-4C61-B416-9F35B5A341CB.jpg
    120.3 KB · Views: 143
  • 765E65E8-57E7-4024-8453-727C93A7F249.jpg
    765E65E8-57E7-4024-8453-727C93A7F249.jpg
    124.5 KB · Views: 143
Κυρ, ειναι γενικης χρησης, ολο και κατι θα τροφοδοτησει μαζι με τα αλλα που εχω. για την προστασια των συσκευων σαν τι να βαλω, ξερεις κατι για αυτα ως κομπιουτερας?

Μπαμπη τι εγινε, εφυγες απο το εργαστηριο και πηγες στην τραπεζαρια ... ε ρε γλεντια
μια χαρα το εργαλειο, πιστευω πως μολις ακουμπησες διπλα στον κινεζο τα wurth, facom, knipex κλπ μονταριστηκε μονος του :flipout:
μεχρι να ερθει και το mana3axis καλο αλλο Σαββατο ... που θα εχω ξεμπλεξει !

σ' ευχαριστω Γιαννη

Κυρ, ειναι γενικης χρησης, ολο και κατι θα τροφοδοτησει μαζι με τα αλλα που εχω. για την προστασια των συσκευων σαν τι να βαλω, ξερεις κατι για αυτα ως κομπιουτερας?

Μπαμπη τι εγινε, εφυγες απο το εργαστηριο και πηγες στην τραπεζαρια ... ε ρε γλεντια
μια χαρα το εργαλειο, πιστευω πως μολις ακουμπησες διπλα στον κινεζο τα wurth, facom, knipex κλπ μονταριστηκε μονος του :flipout:
μεχρι να ερθει και το mana3axis καλο αλλο Σαββατο ... που θα εχω ξεμπλεξει !

σ' ευχαριστω Γιαννη
Μπορείς να βάλεις ασφαλειοθηκες με ανάλογες ασφάλειες στα αμπέρ κάθε γραμμής . Φτηνή και σίγουρη λύση .

Τι ωραια, χρησιμη και ιδιαιτερα περιποιημενη μετατροπη, μπραβο βρε Θαναση πολυ μου αρεσουν αυτες οι πατεντες :grinning-smiley-043

Απάντηση: Re: 3D Printers, CNC & Laser Engravers -Εργα και Κατασκευές.

παιδια, η ασφαλειες στις μπορνες ειναι για την περιπτωση βραχυκυκλωματος του τροφοδοτικου (παγκου - εργαστηριου) και οχι για τις συσκευες. Για την ασφαλεια των συσκευων θα πρεπει να αλλαζω ασφαλειες για την καθε συσκευη ξεχωριστα, που δεν ειναι πρακτικο. Σε περιπτωση μονιμης τροφοδοσιας καποιας συσκευης θα εξεταστει αναλογως η τοποθετηση ασφαλειας.

Ωραιο και με πανεμορφη πρόσοψη.
Πες μας και που σκοπευεις να το χρησιμοποιήσεις.
Επισης με ασφαλιση των γραμμων κανεις κατι για την προστασια των συσκευων που θα συνδεσεις.

Κυρ, καταλαβα για την περιπτωση ασταθειας της τασης εξοδου, δηλαδη τα +12 να δωσουν ξαφνικα +15 , ή τα +5 να δωσουν ξαφνικα +8.

ευχαριστω Μιχαλη

επειδή και εγώ θέλω να φτιάξω κάτι τέτοιο . έχω πάρει ασφαλειοθηκες εξωτερικές για να βάλω σε κάθε έξοδο ξεχωριστά . 10A 15A Fuse Case https://banggood.app.link/M2im6Fb4d4 .
Τώρα εσύ έχεις κάνει μετατροπή να δίνει μεταβλητά volt και μάλιστα μέχρι 24 ( πόσα αμπέρ σου δίνει στα 24 ; ) Οπότε εκείνη η έξοδος θα ήθελε μια άλλη προστασία . Οι άλλες δεν έχουν θέμα. Δεν θα δώσουν παραπάνω volt εκτός αν το τροφοδοτικό σου είναι στα τελευταία του ή κανένα κινεζικό , όμως θα είχες πάρει στο χέρι όλο το PC που το φορούσε από την πρωτη στιγμή .

Last edited by a moderator:
Οχι μονο για τα Volt αλλα για τα Αμπερ καθως αν πχ τροφοδοτησεις μια συσκευη που κανονικα θελει 12V 3A και για καποιο λογο τραβηξει 10 θα καει, το δικο της τροφοδοτικο ομως θα εδινε μεχρι 3 οποτε θα την προστατευε.