Laser Engravers/Cutters & CNC

Ποιο είναι το αρχείο που δεν φορτώνει; Να το δοκιμάσω να δω αν σε μένα το φορτώνει.

Ταξιδεύω τώρα και είναι δύσκολο να σου πω ακριβώς.
Αν μπείς στο internet και δείς τη διαδικασία φορτώματος material library θα βρείς αρκετά αρχεία για download με έτοιμες λίστες για μηχανάκια διόδου για 5W, 10W, 20W ανάλογα το μηχανάκι σου.
Διαφορετικά όταν επιστρέψω Αθήνα θα σου δώσω κάποιο αρχείο.
Μια library έχει extention .clb

Ταξιδεύω τώρα και είναι δύσκολο να σου πω ακριβώς.
Αν μπείς στο internet και δείς τη διαδικασία φορτώματος material library θα βρείς αρκετά αρχεία για download με έτοιμες λίστες για μηχανάκια διόδου για 5W, 10W, 20W ανάλογα το μηχανάκι σου.
Διαφορετικά όταν επιστρέψω Αθήνα θα σου δώσω κάποιο αρχείο.
Μια library έχει extention .clb

Ίσως, να είναι προβληματικό το αρχείο που κατέβασες.

Εγώ - για δοκιμή - κατέβασα την Ortur-LM2-LU7W-7W.clb από εδώ και την φόρτωσα πατώντας το κουμπί Load από την Material Library του Lightburn και φορτώθηκε κανονικά.

2025-03-31_13-05-17.jpg

Τίποτε Νικόλα… Τζίφος :(

Δες τις φωτογραφιπες, όταν πάω να το ανοίξω από το “Load” δεν τα βλέπει καν, σαν να είναι άδειο το folder.

IMG_1054.jpeg

Όταν πάω στο αρχείο και του λέω “Open with Lightburn” μου λέει οτι δεν το αναγνωρίζει.

IMG_1053.jpeg

Κάτι στο σετάρισμα των Win στο laptop μου φταίει.

Είμαι έξω, αλλά αν βλέπω καλά από το κινητό, δεν είσαι στην material library, αλλά στην art library. Άνοιξε - από το window - την material library και κανε από εκεί load.

To μεγαλο προβλημα με τους Laser engravers (κυριως οταν κοβουν και οχι τοσο οταν χαραζουν) ειναι η καπνα, ακομα και οταν εισαι σε καλα αεριζομενο δωματιο/εργαστηριο.

Πετυχα λοιπον εναν φορητο απορροφητηρα απο το Temu που δουλευει με 5v, τροφοδοσια με καλωδιο USB απο καποιον υπολογιστη, powerbank η ανταπτορακι τοιχου.
Το τριποδακι που περιεχει η συσκευασια δυστυχως δεν κανει δουλεια, οποτε αναγκαστικά πρεπει να κρεμαστει καπως πανω απο το laser με το ελαστικο χερουλι που εχει.

Τα καλα νεα ειναι οτι διαπιστωσα οτι ο απορροφητηρας εχει σχεδον ανυπαρκτους κραδασμους οι οποιοι ΔΕΝ μεταφερονται και ΔΕΝ επηρρεαζουν στο παραμικρο την λειτουργια του Laser!
Oποτε αν καποιος εχει ηδη τοποθετησει τους σταθερους βραχιονες της καμερας, μπορει αφοβα να κρεμασει το απορροφητηρακι απο εκει.
NH7MEcuh.jpg

Απλα το μηκος του υφασματινου χερουλιου του απορροφητηρα πρεπει να ρυθμιστει και να κοντυνει τοσο, οσο να μην εμποδιζεται η κινηση του laser απο κατω.

Στην περιπτωση του εργαστηριου μου τωρα, επειδη υπηρχε καταλληλος χωρος, εφτιαξα μια απλη κατασκευη "Γ" απο χαλκοσωληνες για να κρεμαστει απο εκει ο απορροφητηρας.
FGXNV6ch.jpg

Διπλα στο τραπεζι του laser υπαρχει κολλητα ενας μικρος παγκος εργασιας οποτε εκμεταλλευτηκα τις τρυπες τις μεγγενης οπου μπηκε γερα το καθετο στηριγμα το οποιο περιστρεφεται.
kpCKvWWh.jpg

Η περιστροφη βοηθαει να παει ο απορροφητηρας ακριβως στο σημειο που χρειαζεται. Οχι οτι ειναι μεγαλη δουλεια, αλλα ειναι μια μικρη ευκολια και επισης
μετακινει στο πλαι γρηγορα και ευκολα τον απορροφητηρα για να λειτουργησει η καμερα του Laser.

Στο δια ταυτα τωρα...
Η αποδοση του μικρου 5βολτου απορροφητηρα ειναι εντυπωσιακα καλη, περα απο καθε προσδοκια!!
Το φιλτρακι ανθρακα που εχει, θα ελεγα οτι ρουφαει διακριτικα και αθορυβα και σχεδον εξοντωνει περιπου το 80 εως 90% της καπνας!!
BsVvCKKh.jpg

Η αποκλιση (απο το 80 στο 90%) οφειλεται στο γεγονος οτι καποιες φορες το air assist φυσαει τον καπνο ακανονιστα, αλλα γενικοτερα η δουλεια που κανει ειναι παρα πολυ αποτελεσματικη!!

Δεν γνωριζω ποσο συχνα πρεπει να αλλαζει το φιλτρο στον παραπανω απορροφητηρα.
Υπαρχουν ετοιμα στρογγυλα φιλτρακια για το παραπανω μοντελο αλλα ειναι μιση τιμη να αγοραστει ενα μεγαλο φυλλο και να κοπει στις σωστες διαστασεις.

Εδω το φυλλο ενεργου ανθρακα που εχει μηκος 1 μετρο και πλατος 33 ποντους και στα δεξια ενα ετοιμο φυλλο.
ZntSLhsh.jpg

Απο το μεγαλο φυλλο εφτιαξα 10 στρογγυλα φιλτρακια.

Βλέπω την κάμερα SCULPFUN CAM500 που είχαμε πάρει, νομίζω γύρω στα 75€, να πουλιέται τώρα στα 55+10= 65€ από αποθήκη Γερμανίας! (καλή προσφορά) (y)

Την είχα πάρει μήνες τώρα αλλά δεν τολμούσα να την σετάρω στον S10 μου.
Προσπάθησα τον εύκολο τρόπο που πρότεινε ο Μιχάλης, αλλά δεν είχα επιτυχία.
Στον ένα άξονα έφευγε 2-3 χιλιοστά, αλλά στον άλλο πάνω από 1cm οπότε δεν με ικανοποιούσε. :(

Ακολούθησα τελικά τις επίσημες οδηγίες που είναι σχετικά μπελαλίδικες.
Έκανα πολλές ώρες να τα καταφέρω, με παίδεψαν διάφορες λεπτομέρειες. Ενώ το hardware μέρος είναι θέμα λεπτών, το software και το καλιμπραρισμα είναι άσκηση υπομονής. :( Δεν το ξανακάνω.

2025-05-04_13-34-36.jpg

Αλλά το αποτέλεσμα απίθανο! Ακρίβεια χιλιοστού, και μεγάλη οικονομία χρόνου αφού δεν χρειάζεται να κάνεις συνεχή framing για να δεις που θα κάψεις (και πάλι στο περίπου πήγαινες). Μεγάλη και η οικονομία ξύλου.

2025-05-04_13-22-24.jpg

Ο άλλος λόγος που δεν ξεκίναγα να την σετάρω ήταν πως αφού βάλεις την κάμερα (που στέκεται σαν αγγούρι μέσα στη μέση :p. ), πρέπει να βρεις χώρο να αποθηκεύεις το μηχάνημα.
Όσο και αν προσπάθησα, καμία ντουλάπα δεν μπορούσε να το χωρέσει, οπότε κατέφυγα στο κρέμασμα στο διπλανό δωματιάκι από το εργαστήριο. Μια χαρά! High tech διακοσμητικό δωματίου :p :LOL:

Τα έχει γράψει αναλυτικά ο Μιχάλης και έχει απολυτό δίκιο. Τεράστια η βελτίωση στην όλη διαδικασία του Laser Cuting / Engraving που προσφέρει αυτή η κάμερα. Αν έχετε χώρο, μην το σκέφτεστε.

Last edited:
Είχα το ίδιο πρόβλημα με την αποθήκευση του μηχανήματος, η κάμερα προεξέχει πολύ και δεν βολεύεται πουθενά. :(
Για τον Μιχάλη είναι πολύ εύκολο γιατί το μηχάνημα έχει μόνιμη θέση κι έτσι η ρύθμιση έγινε μια φορά και πάπαλα.
Εγώ όμως που δεν έχω για εργαστήριο το parking του Μιχάλη 😝 έχω πρόβλημα.
Περίπτωση να ρυθμίζω κάθε φορά που στήνω το μηχάνημα δεν παίζει με την καμία.
Αντί γι’αυτό λοιπόν σκέφτηκα κάτι που με βολεύει και ταυτόχρονα λειτουργεί.
Ξεβιδώνω μόνο το κάθετο δοκαράκι της κάμερας, μαζί με το οριζόντιο που ειπναι βιδωμένο στην πάνω πλευρά του, και αφήνω τη βάση πάνω στο σασί του μηχανήματος.
Την επόμενη φορά που θέλω να τη χρησιμοποιήσω ξανά βιδώνω τις δύο βίδες που στηρίζουν τον κάθετο άξονα στη βάση τύπου Τ, που είναι μόνιμα πάνω στο σασί όπως είπα, και η κάμερα είναι έτοιμη με μια πολύ μικρή απόκλιση.
Για να μην υπάρχει ούτε αυτή η μικρή απόκλιση σχεδιάζω ένα μικρό κύκλο, ή και παραπάνω, και τον καίω σε ένα ρεταλάκι σαν δείγμα.
Εκεί βλέπω την απόκλιση, άν υπάρχει, και τη διορθώνω με μικρο κινήσεις την βίδα που βιδώνει τον οριζόντιο μα τον κάθετο άξονα.
Εύκολα έρχεται, αλλά κι αν έχω κι ένα δυό χιλιοστά απόκλιση δεν είναι καημός, μπροστά στην ταλαίπα που γλυτώνω.
Αυτά τα ένα δύο χιλιοστά πολύ φοβάμαι Νικόλα οτι θα τα έχεις κι εσύ λόγω μετακίνησης. Η μία βίδα Που στηρίζει τους δύο άξονες δεν μπορεί να δώσει την απαραίτητη σταθερότητα.
Μακάρι να κάνω λάθος.

• Like
Reactions: newbie and nikfor
Δεν μπορειτε να δωσετε μια κοπη τις εξωτερικης περιμετρου με ισχυ 5%, ισα να κανει ενα μικρο σημαδι αλλα οχι να κοψει;

Eπειδη εκανε καλη δουλεια και μειωνε σημαντικα τη μυρωδια απο το καψιμο, πηρα και ενα δευτερο απορροφητηρακι.

Μπηκε διιπλα απο το αλλο mini Laser της Νeje των 7,5w που κοβει ανετα 3μμ ξυλα με ενα περασμα.
0oekPOoh.jpg

• Like
Reactions: Chris_mar