Laser Engravers/Cutters & CNC

Ατσάλι.
Όσο πιο χαμηλό. Τα σχέδια θα είναι κάτι του στυλ 3x1cm, οπότε και να αργεί δεν με νοιάζει.
Είπες για ακανόνιστο σχήμα. Τα laser δεν έχουν θέμα να χαράζουν στους άξονες xy . Το πρόβλημα είναι αν έχει ακανόνιστο ύψος( καμπυλη; ) με μεγαλη αποκλιση . Θέλεις laser με αυτόματο z και αυτό δεν είναι φτηνό.

Πάντως ατσάλι χαράζουν τα μπλε laser που είναι σχετικά φτηνά. Από 10watt και πάνω βγάζουν και χρωματική παλέτα.
Ένα 20 watt θα ήταν ιδανικό.

10watt 175€ με το κουπόνι MEC001

22watt στα 324€

• Like
Reactions: Tzimisce
Μεγάλη καμπύλη δεν έχει, αλλά σκέψου ότι ένα μαχαίρι από εκεί που είναι 3 χιλιοστά π.χ. στη ράχη του καταλήγει 0 στην άκρη του (μετά από 1.5-2.5 εκατοστά)
Αν είναι wedge δεν έχει καθόλου καμπύλη. Την μεγαλύτερη την έχουν τα full hollow.

Αν φτιάξεις μια βάση που η λάμα κάθεται επίπεδα προς την κεφαλή laser δεν θα έχεις θέμα. Πάντως η απόκλιση είναι μεγάλη για την εστιαση του laser αν δεν "λυσεις" το θέμα της επιπεδοτητας.

• Like
Reactions: Tzimisce
Black Friday sales στους 3Δ εκτυπωτες Bambu Lab. O μικρος κοστιζει παλι 179 ευρω + τα μεταφορικα.

productos31_30642.jpg

Ερχεται συναρμολογημενος και τυπωνει αμεσως χωρις τις κλασσικες ρυθμισεις/calibration της βασης. Η ποιοτητα κατασκευης ειναι απλα καταπληκτικη.

Last edited:
Καλησπερα στην ομαδα. Σκεφτομαι να ασχοληθω με laser engraving και βλεπω οτι τρεχουν καποιες προσφορες αυτες τις μερες.

Τι γνωμη εχετε για τον ACMER P2 33w? Η κυρια χρηση για ειναι για χαραξη σε κατι πετρινα σουβερ που φτιαχνω και ξυλο. Δεν ξερω αν με καλυπτει και το 20w.
Το budget ειναι μεχρι 600 ευρω.
1762175193432.png

Καλοδεχουμενες προτασεις και για αλλες μαρκες :)

Δεν νομιζω να εχει κανεις την συγκεκριμενη μαρκα, αλλα απο οτι ειδα η σειρα P2 ειναι πολυ ποιοτικη, ισως καλυτερη απο την Sculpfun που εχουμε αρκετοι.
Eρχεται και με automatic air assist και rotary roller. Κριμα που δεν δινει δωρεαν το honeycomb. Επισης μια camera θα εκανε το framing παιχνιδακι.

Τωρα απο ισχυ, αν το θελεις για πετρα εξαρταται απο την σκληροτητα της πετρας αλλα και το ποσο βαθεια θες να την 'σκαψεις'.
Οσο μεγαλυτερη ισχυς τοσο πιο γρηγορα και ευκολοτερα θα γινεται η δουλεια. Βλεπω οτι το module των 33w εχει την ιδια ακριβεια χαραξης με αυτο των 20w και κοστιζει μονο 80 ευρω παραπανω. Εγω θα το προτιμουσα.

Τελεια!

Εχει κανείς την συγκεκριμενη μαρκα να μου πει εντυπωσεις?
Μα ειναι η πρωτη επιλογη του αγαπημενου μας Koyote στην μαχη εναντιων του Μπιπ μπιπ.

1762241014005.png

Πέρα απο την πλάκα, ειναι χρόνια στην αγορα και μαλλον δεν ετυχε να την αγοράσει κααποιος απο εμας καθως τα σπεκ της ειναι πολύ καλα.

Οσο για την ισχυ για εμενα ισχυει το bigger is better ειδικα εδω που δεν θυσιαζει ακριβεια για χαρη της ισχύος.

• Like
Reactions: Chris_mar
Οσο για την ισχυ για εμενα ισχυει το bigger is better ειδικα εδω που δεν θυσιαζει ακριβεια για χαρη της ισχύος.

Υπάρχει κι άλλο ρητό που επίσης ισχύει, το cheaper is better 😊
Σίγουρα το πιο ισχυρό είναι καλύτερο αλλά το κόστος δεν ενδιαφέρει;
Αν ο άνθρωπος το θέλει μόνο για χάραξη σε πέτρα και ξύλο το 10-άρι φτάνει και περισσεύει.
Τα 33W αξίζει να τα πληρώσεις μόνο για κοπές.
Προσωπικά εάν ήμουν διατεθειμένος να διαθέσω κάποια λεφτά παραπάνω θα τα έδινα ευχαρίστως για αυτόματο focus με κίνηση του Ζ άξονα σε πολλαπλά περάσματα.

• Like
Σας ευχαριστω για τις απαντησεις σας.

Αρα το ισχυρο εχει να κανει μονο με το παχος που ειναι να κοψει? Ή εχει να κανει και με το ποσο γρηγορα μπορει να κοψει/ χαραξει κατι.

Θελω να χαρασω τις παρακατω πετρες ή slates οπως τα αναφερουν. Θα σκεφτομουν και το 20w για να ειμαι καπου στη μεση :P αν καλυπτει τις αναγκες μου.
Ειναι μονο 80 ευρω η διαφορα αλλα αν παω στο 20αρη πχ θα μπορω να αγορασω και εναν enclosure που εχουν στο site τους. Φανταζομαι κατι τετοιο ειναι χρησιμο?

PS. Σε μαρμαρο δυσκολα να χαρασει ετσι?

Last edited:
Aλλη σκληροτητα ομως εχει ο ασβεστολιθος και ο γυψος και αλλη το μαρμαρο και ο γρανιτης.

Ενα ισχυρο μηχανημα τελειωνει σε πολυ λιγοτερα περασματα, ισως και ενα, και με μεγαλυτερη ταχυτητα.
Το θεμα ειναι να μην κανει 5 αργα περασματα για να σκαψει μισο χιλιοστο. Και το engraving ειναι χρονοβορος διαδικασια.

Δεν ειμαι καθολου σιγουρος οτι ενα 10αρι λειζερ μπορει να χαραξει ευκολα η/και γρηγορα ακομα και ενα κοινο βοτσαλο. Θα το δοκιμασω αυριο απο περιεργεια!

Σας ευχαριστω για τις απαντησεις σας.

Αρα το ισχυρο εχει να κανει μονο με το παχος που ειναι να κοψει? Ή εχει να κανει και με το ποσο γρηγορα μπορει να κοψει/ χαραξει κατι.

Θελω να χαρασω τις παρακατω πετρες ή slates οπως τα αναφερουν. Θα σκεφτομουν και το 20w για να ειμαι καπου στη μεση :P αν καλυπτει τις αναγκες μου.
Ειναι μονο 80 ευρω η διαφορα αλλα αν παω στο 20αρη πχ θα μπορω να αγορασω και εναν enclosure που εχουν στο site τους. Φανταζομαι κατι τετοιο ειναι χρησιμο?

PS. Σε μαρμαρο δυσκολα να χαρασει ετσι?
Mαζι γραφαμε πριν..

Το ισχυρο εχει να κανει και με το ποσο γρηγορα μπορει να κοψει/χαραξει κατι, που ειναι παρα πολυ σημαντικο.
Αλλο ειναι να χαραξεις ενα σχημα σε μιση ωρα πχ. με το 10αρι και αλλο σε 10 λεπτα με εναν τριπλασιας ισχυος.

Το engraving της πετρας, slate εν προκειμενω, δεν παραγει επικινδυνες ουσιες, μονο σκονη, εκτος αν ειναι φινιρισμενη με βερνικια.
Παντως αν δεν αεριζεται επαρκως ο χωρος και εαν θα επεργαζεσαι και ξυλο, τοτε θα ειναι χρησιμο ενα καλυμμα εφοσον εχεις εξοδο για το μπουρι.
Σε αυτη την περιπτωση του καλυμματος δεν θα μπορεις να χρησιμοποιεις καμερα.

Για μαρμαρο και βοτσαλο, αν θες περιμενε μεχρι αυριο να σου πω που θα δοκιμασω αυριο με τον 10w laser που εχω, οποτε θα μιλαμε ουσιαστικα πλεον.

• Like
Αν η διαφορά είναι μόνο 80€ πάρε το 20W.
Όταν πήρα το δικό μου 20W η διαφορά ήταν σχεδόν διπλάσια.
Αν και είμαι σίγουρος οτι το 10W χαράζει τα πάντα και μάλιστα χωρίς αισθητή διαφορά στην ταχύτητα θα περιμένω αύριο τα αποτελέσματα της δοκιμής του Μιχάλη.
Εγώ έχω χαράξει πανεύκολα πάρα πολλά υλικά, ακόμα και σμάλτο (πλακάκια) αλλά ήταν με το Κ40 και δεν μπορούν να βγούν συμπεράσματα.

Η ικανοτητα του CO2 σε χαραξη δεν συγκρινεται με αυτη ενος 10w laser διοδου, ιδιως πανω σε καποια υλικα οπως πετρα, κεραμικα και γυαλι.
Οι δυο αυτοι τυποι λειζερ εκπεμπουν σε διαφορετικα μηκη κυμματος και για αυτο εχουν και διαφορετικη επιρροη στα διαφορα υλικα.

Ισως ενας laser διοδου ισχυος 30+w μπορει να αρχισει να συγκρινεται με εναν CO2 40w σε ικανοτητα κοπης αλλα και χαραξης.

Υπάρχει κι άλλο ρητό που επίσης ισχύει, το cheaper is better 😊
Σίγουρα το πιο ισχυρό είναι καλύτερο αλλά το κόστος δεν ενδιαφέρει;
Αν ο άνθρωπος το θέλει μόνο για χάραξη σε πέτρα και ξύλο το 10-άρι φτάνει και περισσεύει.
Τα 33W αξίζει να τα πληρώσεις μόνο για κοπές.
Προσωπικά εάν ήμουν διατεθειμένος να διαθέσω κάποια λεφτά παραπάνω θα τα έδινα ευχαρίστως για αυτόματο focus με κίνηση του Ζ άξονα σε πολλαπλά περάσματα.
Εφοσον το 33αρι ειναι στο μπατζετ του να το παρει.

Ο πετρες αυτες ειναι αρκετα σκληρες και δεν συγκρινονται με τα ξυλα που ζαραζουμε εμεις.
Για 80 ευρω δεν το συζηταμε.

Η Ασφαλεστερη επιλογη θα ηταν να μπορουσε να το κανει δοκιμη σε καποιον που να εχει 20αρι και να αποφασισει εκ του ασφαλους.

• Like
Η Ασφαλεστερη επιλογη θα ηταν να μπορουσε να το κανει δοκιμη σε καποιον που να εχει 20αρι και να αποφασισει εκ του ασφαλους.

Το άλλο Σ/Κ θα πάω στο χωριό και θα μπορούσα να κάνω μια δοκιμή αρκεί να ήξερα τι πέτρα είναι.

Δοκιμασα το 10W laser σε μαρμαρο λευκο, μαρμαρο σκουρο και πλακακι.
Οι ταχυτητες ηταν 300mm/min στην χαραξη line και 1000mm/min σε χαραξη fill. Oλα στο 100% power. Το σχεδιο ειναι vector, οχι εικονα.

Εδω λευκο Πεντελικο μαρμαρακι.
TvbRp0uh.jpg

Δεν παρατηρησα καθολου σκονη κατα την χαραξη.

Η λεξη ΜΙΝΙ σκαφτηκε αλλα το μαρμαρο δεν μαυρισε. Στην παραπανω φωτο η λεξη περαστηκε με ατσαλομαλλο και σκουρηνε.
27ppkkCl.jpg

Εδω ενα πλακακι
34yCGJkh.jpg

Στο πλακακι μαυρισε το σμαλτο. Εκει που φαινονται καποια ασπρα κενα, το λειζερ διαπερασε το σμαλτο και εφτασε στο πλακακι απο κατω.

και εδω μαρμαρο γκρι
SyCnEwnh.jpg

Δεν εχω πετρα slate (ασβεστολιθος) oπου θα εβγαιναν πιο σωστα συμπερασματα.

Εδω το engraving μιας εικονας (jpeg). H πρωτη με ταχυτητα 2000 και power 100% και η δευτερη με ταχυτητα 1000 και power 100%.

Στην δευτερη εικονα τα μαλλια ειναι ασπρα καθως το λειζερ διαπερασε και εσκαψε το μαρμαρο.
tICCf7qh.jpg

• Love