Laser Engravers/Cutters & CNC

Ναι αυτο βλεπω και εγω.
Οποτε με διπλασια ισχυ θα τελειωνε περιπου στον μισο χρονο, και με 33w θα τελειωνε ακομα πιο συντομα.

Η διαφορα χρονου ειναι σημαντικη οταν χαρασσεις εικονα, οπου η εκτυπωση παιρνει πολυ περισσοτερο χρονο απο οτι τα κοινα vector σχηματα.

• Like
Reactions: enduras1
Σε ευχαριστω πολυ για τις δοκιμες και τον χρονο που αφιερωσες Μιχαλη!
Εντυπωσιαστηκα που μπορεσε και χαραξε το μαρμαρο.

Νομιζω θα προχωρησω με το 33w.
Απο οσα εχω διαβασει στο forum το Lightburn ειναι απαραιτητο software που πρεπει να αγορασω. Να παω απο την επισημη σελιδα ή μπορω να το βρω και φθηνοτερα απο καπου?

• Like
Reactions: enduras1
Καλη αποφαση, κανεις μια πολυ καλη επενδυση σε ενα δημιουργικότατο χομπυ με ατελείωτες ωρες παιχνιδιου!

Το Lightburn παρε το από την σελιδα τους, για να σε εχουν καταχωρημενο στα κιταπια τους για κάθε θεμα. Ειναι το καλύτερο προγραμμα που υπάρχει και αξίζει καθε ευρω, παρ'ολο που ακριβυνε.

• Like
Reactions: vagos08
Καλησπέρα,

Όλα αυτά που βλέπω κατά καιρούς εδώ, με οδήγησαν στην απόφαση να ξεκινήσω το χόμπι γιατί οι δυνατότητες είναι πραγματικά απεριόριστες.
Απ' όσα διάβασα, ένας 10W θα με καλύψει αλλά τώρα ξεκινάνε τα διλήμματα ως προς μάρκες, αξεσουάρ κλπ.

Επειδή η υπομονή δεν είναι από τα βασικά μου χαρακτηριστικά αλλά και χρόνος ενασχόλησης στην καθημερινότητα είναι περιορισμένος, θα ήθελα να ληφθεί υπόψη και η συμβατότητα, ευκολία χρήσης κλπ.

Σκεφτόμουν να επενδύσω στον Sculpfun S30 pro που διαβάζω τα καλύτερα.
Από την άλλη, λίγες σελίδες πιο πίσω είδα τον Mecpow X3 Pro ο οποίος με κάποια αξεσουάρ (κάμερα, honeycomb) έρχεται στην ίδια τιμή με τον S30.

Τι έχετε να προτείνετε και ποια αξεσουάρ θεωρείτε ότι είναι απαραίτητα για αρχή;

Να σημειώσω ότι εφόσον είναι δεδομένη η αγορά του lightburn, δεν θα ήθελα να ξεπεράσω (κατά πολύ) τα 300-350€

Καλως τον!

Πρωτο και κυριο πρεπει να σκεφτεις τον χωρο που θα τον λειτουργεις καθως, στο κοψιμο κυριως, παραγει πολυ καπνο.

Απο κει και περα, απαραιτητα εξ' αρχης ειναι τα εξης:
-Aντλια αερα (air assist pump) -Μονο για κοπες. Κραταει τον φακο καθαρο, βοηθαει σημαντικα στην κοπη και οι κοπες δεν μαυριζουν.
-honeycomb bed/bed pins
-Γυαλια προστασιας (συνηθως ερχονται μαζι με το λεϊζερ)
-Lightburn -καταπληκτικο εργαλειο με τεραστιες δυνατητες.
-σπρεϋ με νερο -για να μην πω μικρο πυροσβεστηρα (και παντα παρων στον χωρο κατα την λειτουργια του λεϊζερ)
-ξυλεια...

Τα προαιρετικα ειναι τα εξης:
-Limit switches (αν και τα περισσοτερα laser εχουν)
-Camera (μεγαλη βοηθεια για να μην χανεις χρονο να κεντραρεις)
-Rotary roller (αν θες να χαρασσεις σε κυλινδρικα αντικειμενα)
-Περιβλημα (enclosure) για προστασια απο την καπνα και μελετη για εξαγωγη καπνου με σωληνα εκτος δωματιου.

Δες μηπως ο Sculpfun (αριστη μαρκα) ειναι πιο φτηνος απο το Banggood.

• Like
Reactions: KostasMo
239 ειναι το φθηνότερο που βρίσκω το s30 pro. Ενώ το Mecpow X3 Pro το βλέπω στα 179. Απο το Greekbuying. 60€ δεν είναι λίγα.
Το mecpow το έχει αγοράσει ένας γνωστός μου όταν είχε 200€ . Καλό φαίνεται. Δεν είχε κάτι ιδιαίτερα διαφορετικό από το sculpfun Περα απο οτι το s30 εχει γραμικο ρουλεμαν για την κινηση του X( πιο γρηγορη κινηση χωρις παραμορφωσεις). Επισης έπρεπε να εγκαταστήσεις drivers για να το δει ο υπολογιστής.

• Like
Σας ευχαριστώ πολυ για τις απαντήσεις. Κατέληξα τελικά στον sculpfun.

Η χρήση, προς το παρόν τουλάχιστον, θα γίνεται σε εξωτερικό χώρο γιατί το εργαστήρι αφενός είναι σε ανακαίνιση ( εδώ και 3 χρόνια... 😬) αλλά ούτως ή άλλως δεν υπάρχει και χώρος για μόνιμη εγκατάσταση.

Επομενες ερωτήσεις:
Ο S30 αναφερει οτι εχει air assist. Είναι αυτή που αναφέρατε παραπάνω ή είναι κάτι άλλο και χρειάζεται επιπλέον αντλία;

Honeycomb φαντάζομαι μπορω να παρω οποιασδήποτε μάρκας; γιατί το sculpfun έχει κοντά στα 75 ενώ υπάρχουν άλλα στη μισή τιμή.

• Like
Reactions: Χιωτης
Σας ευχαριστώ πολυ για τις απαντήσεις. Κατέληξα τελικά στον sculpfun.

Η χρήση, προς το παρόν τουλάχιστον, θα γίνεται σε εξωτερικό χώρο γιατί το εργαστήρι αφενός είναι σε ανακαίνιση ( εδώ και 3 χρόνια... ) αλλά ούτως ή άλλως δεν υπάρχει και χώρος για μόνιμη εγκατάσταση.

Επομενες ερωτήσεις:
Ο S30 αναφερει οτι εχει air assist. Είναι αυτή που αναφέρατε παραπάνω ή είναι κάτι άλλο και χρειάζεται επιπλέον αντλία;

Honeycomb φαντάζομαι μπορω να παρω οποιασδήποτε μάρκας; γιατί το sculpfun έχει κοντά στα 75 ενώ υπάρχουν άλλα στη μισή τιμή.
Έχει δική του αυτόματη αντλία. Μπορείς δηλαδή στο lightburn να ορίσεις σε ποια layers θέλει να λειτουργεί και σε ποια όχι. Πχ να λειτουργεί για κοπες και οχι σε χάραξη για να μην αφήνει κάπνα γύρω από τα γράμματα.

Μπορείς να βάλεις οποίο θες honeycomb αρκεί να χωραει στις φυσικές διαστάσεις του laser . Όχι αυτές δηλαδή που κόβει.
Εγώ έχω το s9 και από κάτω έχω ένα που πήραμε σε απιστευτη τιμη 10€ και ειναι 500χ500. Ενώ το laser κόβει 400x400. Έτσι πιάνω καλύτερα τα κομμάτια και έχω περιθώριο να βάζω μεγαλύτερα κομμάτια επίπεδα .

• Like
-σπρεϋ με νερο -για να μην πω μικρο πυροσβεστηρα (και παντα παρων στον χωρο κατα την λειτουργια του λεϊζερ)
Εχει τυχει σε κανεναν απο την ομαδα περιστατικο φωτιας? Εαν ναι και αντιμετωπιστηκε με πυροσβεστηρα, το laser παει για ανακυκλωση?

Εμενα μου ετυχε να κολλησει το λεϊζερ και στο τσακ πρόλαβα και το εκλεισα. Εκαιγε δηλαδη στο ιδιο σημείο. Χρειαστηκε ψεκασμα το ξυλο το οποιο εκανα με σπρέι νερου.

Γι'αυτό αλλωστε και το εγραψα σαν απαραίτητο.. Οπως απαραίτητο πρεπει να εισαι παντα παρών κατά την λειτουργία του μηχανήματος.

Καλησπερα στην ομαδα. Σκεφτομαι να ασχοληθω με laser engraving και βλεπω οτι τρεχουν καποιες προσφορες αυτες τις μερες.

Τι γνωμη εχετε για τον ACMER P2 33w? Η κυρια χρηση για ειναι για χαραξη σε κατι πετρινα σουβερ που φτιαχνω και ξυλο. Δεν ξερω αν με καλυπτει και το 20w.
Το budget ειναι μεχρι 600 ευρω.
View attachment 260364

Καλοδεχουμενες προτασεις και για αλλες μαρκες :)

Eαν δεν επιλεξεις το δωρεαν rotary roller τοτε υπαρχει μια εκπτωση 10% στο laser το οποιο παει στα 520 ευρω!!
WfZT8GVl.jpg

Το αναφερω αυτο καθως πιθανως να μην χρειαστεις η να μην χρησιμοποιησεις ποτε το Roller....και επειδη εγω και ο Μπαμπης εχουμε απο 3 rollers και δουλεια δεν εχουμε κανει με δαυτα :)

Παντως η τιμη αυτη για 33αρι laser με air assist και τετοιας ποιοτητας κατασκευη, δεν υπαρχει στην πιατσα. ...Εχω αρχισει και το λιγουρευομαι ασχημα 😋

• Like
Reactions: Chris_mar
Eαν δεν επιλεξεις το δωρεαν rotary roller τοτε υπαρχει μια εκπτωση 10% στο laser το οποιο παει στα 520 ευρω!!
WfZT8GVl.jpg

Το αναφερω αυτο καθως πιθανως να μην χρειαστεις η να μην χρησιμοποιησεις ποτε το Roller....και επειδη εγω και ο Μπαμπης εχουμε απο 3 rollers και δουλεια δεν εχουμε κανει με δαυτα :)

Παντως η τιμη αυτη για 33αρι laser με air assist και τετοιας ποιοτητας κατασκευη, δεν υπαρχει στην πιατσα. ...Εχω αρχισει και το λιγουρευομαι ασχημα 😋
Δεν το σκέφτηκα καθόλου να δοκιμάσω να το βγάλω να δω αν πέφτει η τιμή... και εγώ δεν ξέρω αν θα το χρησιμοποιήσω 😅 εδώ ακόμα καλά καλά δεν πρόλαβα να χρησιμοποιήσω το laser γιατί έφυγα χθες από το χωριό 🫤

Δεν νομιζω να εχει αγορασει καποιος το συγκεκριμενο, αλλα υπαρχουν πολλα sites που δινουν δωρεαν αρχεια για laser.

Eπισης πιστευω οτι το παραπανω πακετο εχει μαζεψει ολα τα δωρεαν αρχεια που κυκλοφορουν και τα δινει επι πληρωμη, δεν ειναι κακο αλλα μπορεις να τα βρεις και μονος σου, ψαχνοντας τι σε ενδιαφερει καθε φορα.

• Like
Reactions: vagos08
Eνα ιδιαιτερα χρησιμο εργαλειακι το οποιο υπολογιζει με ακριβεια το Kerf (το παχος του υλικου που χανεται οταν κοβεις με το laser) ετσι ωστε οταν φτιαχνεις κατασκευες που κουμπωνουν η μια με την αλλη, οπως ενα κουτι, οι ενωσεις να κουμπωνουν σφιχτα και να μην ειναι χαλαρες.

To Kerf offset compensation οπως λεγεται, ειναι μια ρυθμιση που κανεις στο lightburn και λαμβανει υποψιν το υλικο που χανεται κατα την κοπη. To Kerf διαφερει απο υλικο σε υλικο και απο laser σε laser. H παρακατω κατασκευη σε βοηθαει να υπολογισεις ακριβως το kerf στο υλικο που θα επιλεξεις.

Το jig φτιαγμενο με το λεϊζερ απο κ/π λευκας 3μμ θα υπολογισει το kerf σε χιλιοστα. To εργαλειακι λειτουργει και σαν παχυμετρο και κανει την δουλεια ευκολη.
t9ssupvh.jpg

Αυτο θα μας επιτρεψει να γινει η ρυθμιση στο lightburn και οι κατασκευες που κουμπωνουν, να κουμπωνουν σφιχτα.

Εδω εχουν κοπει 20 κομματακια στη σειρα και φαινεται καθαρα οτι λειπει υλικο που οφειλεται στις τομες με το λειζερ.
C8hDbsth.jpg

Αν σπρωξουμε ολα τα τεμαχια προς τα δεξια, θα δουμε στα αριστερα ποσο υλικο χαθηκε απο τις τομες του laser!! Aυτο το κενο (Kerf) θα μετρησουμε.

Η μετρηση διαβαζεται οπως ακριβως σε ενα παραδοσιακο παχυμετρο. Στο πανω μερος σημειωνουμε την ακεραια μετρηση, (2) στην συγκεκριμενη περιπτωση και στο κατω μερος σημειωνουμε την μετρηση οπου οι δυο γραμμες συμπιπτουν ακριβως, το νουμερο 7 δηλαδη.
l9tVRonh.jpg

Το συνολικο kerf λοιπον ειναι 2.7 χιλιοστα. Οποτε η ρυθμιση για το Kerf βρισκεται αν διαιρεσουμε τα 2.7 χιλιστα με το 40, δηλαδη Kerf=0,0675 χιλιστα.

Aυτο το νουμερο το βαζουμε στο κουτακι Kerf offset του Lightburn που εμφανιζεται οταν κανουμε double click στα cut/layers.
cZPGST5l.jpg

Μπορει η διαφορα σε χιλιοστα να ειναι ελαχιστη της ταξεως εκατοστων του χιλιοστου, αλλα στην πραξη η διαφορα ειναι πολυ σημαντικη.
Εδω τυπωσα μια κατασκευη χωρις kerf compensation/αντισταθμισμα και μια με kerf compensation 0,0675 χιλιοστα
FGWlyuMh.jpg

Η μια ειναι χαλαρη στις ενωσεις και η αλλη εχει κουμπωσει πολυ σφιχτα. Εντυπωσιακο αποτελεσμα.

Εδω η φιλολογια γυρω απο το Kerf offset απο το forum του Lightburn οπου υπαρχει και το λινκ κατασκευης αυτου το jig.

Επειδη το θεμα ειναι καπως εξειδικευμενο και πιθανως δυσνοητo, οποιος εχει αποριες, ας μην διστασει :)

Μιχάλη εδώ έχουμε πιο βασικές απορίες!!!
Τόσα tutorial για το lightburn τώρα που βρήκα χρόνο και το έχω στημένο το laser να μπορώ να το χρησιμοποιήσω και έχω το εξής πρόβλημα!!
Έφτιαξα ένα δικό μου αρχείο το οποίο το αποθήκευσα σε g code. Για να χρησιμοποιήσω το laser offline με την SD card έκανα το αρχείο μετατροπή απ'ο g-code σε nc με την μέθοδο που το ανοίγεις το g code σε text και μετά το αποθηκεύεις με κατάληξη .nc. αλλά δεν το διαβάζει το το laser . Έχει κανένας καμία γνώμη στο τι μπορεί να έχω κάνει λάθος?
Δύο αρχεία που έχει μέσα demo που τελειώνουνε σε nc λειτουργούν κανονικά. Έρχονται χριστούγεννα και πρέπει να ετοιμαστούμε!

Δυστυχως Bαγγελη για το θεμα αυτο δεν εχω αποψη καθως δεν εχει χρειαστει να δουλεψω ποτε οffline, αλλα ουτε και εχει υποδοχη SD card το λειζερ.

Ομως καποιο αλλο μελος θα μπορουσε να βοηθησει.