Laser Engravers/Cutters & CNC

Tελειωσε η συναρμολογηση του Roller η οποια ειναι απλη υποθεση, οι οδηγιες ξεκαθαρες και ολα τα υλικα εφαρμοζουν με απολυτη ακριβεια. Δεν περισσευει τιποτα στο τελος :)

Εδω ολα τα εξαρτηματα, καμμια πενηνταρια και βαλε και ειμαι ετοιμος να χρονομετρησω να δω αν ισχυει το τεταρτακι συναρμολογησης του Κυριακου :)
hCliYkth.jpg

Μελετησα τις οδηγιες και ημουν ετοιμος να κανω high score συναρμολογησης!

Πρωτο μπερδεμα, τα αυτοκολλητα των πλεξι... Δεν εβγαιναν ολοκληρα αλλα κομματακι κομματακι και μου πηρε ~3 λεπτα. To ξεφλουδισμα του φιλμ των roller ηταν πιο βατο
d7ZoQbch.jpg

Καθυστερησα λιγακι ψαχνοντας να βρω ποσα χιλιοστα θα μπορουσαμε να γλυτωσουμε κανοντας αλλες τρυπες στα στηριγματα.
ClxDEr4h.jpg

Δυστυχως γλυτωνουμε μονο 6μμ και παμε στα 14χιλιστα αποσταση των rollers...δωρο αδωρο, δεν κανει.

Ετοιμο το ρολερακι σε 32 λεπτα!
Ομως αν αφαιρεσεις 3-4 λεπτα ξεφλουδισμα αυτοκολλητων, λιγα λεπτα για μελετη μετατροπης, τον χρονο φωτογραφισης, ενα λαθος που βιδωσα βιδες χωρις τις ροδελες, ενα τηλεφωνημα και λιγο χαλαρο ρουφηγμα καφεδιας, φτανουμε ισως τα 20-25 λεπτα, μακρυα απο το τεταρτακι του μαγου Κυριακου :)

++++++

Mεγαλο προβλημα ομως η ασυμβατοτητα των καλωδιων με το laser της Neje.
lrGhCHhh.jpg

Ηθελα να ειχα το roller μονιμα συνδεδεμενο με το Neje -αποκλειστικα για engraving για μολυβια και συναφη- διπλα στο Sculpfun.
tM9sMmyh.jpg

Μηπως υπαρχει ανταπτορακι για τετοιες περιπτωσεις?
Η τι αλλο θα μπορουσε να γινει, αν μπορει να γινει βεβαια για να επικοινωνησει το roller με το Neje.

Μπερδεύτηκα... Το βύσμα που μας δείχνεις είναι πάνω στο laser; το rotary το συνδέεις στο άξονα Y . Εκείνο πρέπει να αποσυνδέσεις

Για να μου λύσει κάποιος μια απορία ...
Εκεί που έκανα δοκιμές κόβοντας με το air assist για να δω το καλύτερο αποτέλεσμα, αντί να κάνω homing όπως ήταν παρκαρισμένο πάνω δεξιά είπα να το βάλω να ξεκινήσει κατευθείαν το κόψιμο. Αντί όμως να το κάνει αυτό πήγε πιο κάτω και άρχισε να γράφει our live και το σταμάτησα...
Έχει κάνει ιδέα πως γενεν αυτο;
017694c3e415e72268d568a3032dedae.jpg

Παιδια ειναι 10 λεπτα, το προστατευτικο χαρτι βγανει εαν το τσιμπησεις στην ακρη με ενα κοπιδι.
Το βυσμα του βηματικου ειναι παντου ιδια, το laser δεν το βγαζεις.
Στο δικο μου εχει και διπλο καλωδιο straight και cross που γυρναει την φορα του μοτερ χωρις να αλλαξεις παραμετρους στο προγραμμα.

• Like
Reactions: enduras1
χαχαχα πατριωτακι γερασα φαινεται 😬

Λαθος εκανα πριν με το βυσμα πανω στο module του Νeje αλλα ουτε και στο Υ axis μοτερ του Neje ταιριαζει. Καποια @*##*@ κανω μου φαινεται :)

Στο sculpfun, το βυσμα του roller μπαινει κατ'ευθειαν στο βυσμα του μοτερ του Υ αξονα? Μηπως το συνδεεις πρωτα με το κοντο ασπρο καλωδιακι που υπαρχει μεσα στη συσκευασια?
Το λεω γιατι το βυσμα του ρολερ μου φαινεται μικρο σε σχεση με το βυσμα των Υ αξονων
35fgD6Ch.jpg

Το μυστικό είναι ότι μέσα έχει άλλα δύο μικρά ένα άσπρο και ένα μαύρο. Ένα από αυτά θα κουμπώσει για να πιάσεις το καλώδιο που θα βγάλεις από το βηματικο.
Το ένα άσπρο είναι ευθεία και το μαύρο είναι αντεστραμμένο για ανάποδη κίνηση του μοτέρ

• Like
Reactions: Χιωτης
Α μαλιστα, αρα το βυσματακι του ρολερ το κουμπωνεις στο μικρο ασπρο καλωδιακι και αυτο κουμπωνει στην υποδοχη του Υ axis.

Γιατι δεν βγαλανε βυσμα ομοιο με αυτο των βηματικων μοτερ των laser και πρεπει να βαζεις ανταπτορακια?

Να'σαι καλα, ευχαριστω!

Ελπιζω να δουλεψει το ρολερακι γιατι θελω να δοκιμασω μια λυση για μικρα κυλινδρικα αντικειμενα, οπως τα στυλο.

Η παρακατω ιδεα στη θεωρια δουλευει, να δουμε ομως και στην πραξη. Ειναι δυο κυλινδρακια που πιανουν το στυλο στη μεση.
fu71arhh.jpg

Ηδη βρηκα καποιο υλικο που κανει ωραια επαφη με το αφρωδες των ρολλων αλλα κατσε πρωτα να δουμε αν υπαρχει θεμα στροφων/ταχυτητας, που δεν νομιζω να υπαρχει καθως μπορει να ρυθμιστει απο το Lightburn.

Last edited:
  • Like
Reactions: dk31
Το ρολερακι δουλευει θαυμασια και επικοινωνει απροβληματιστα μεσω του Lightburn με τον Neje Master 2s. Aπο οτι φαινεται το πιο δυσκολο σημειο ηταν να βρω να συνδεσω σωστα τα καλωδια..!!:rolleyes:

Με την πρωτη τυπωσα σωστα (κατα τυχη βεβαια) σε κυλινδρο 23μμ.
JAVX8j3h.jpg

Δεν εκανα καποια ρυθμιση στο Lightburn και δεν ενεργοποιησα την εντολη enable roller. Aπλα στο menu Laser tools, επελεξα την εντολη rotary setup και τικαρα το κουτακι Roller.
Oλες οι αλλες επιλογες δεν χρειαζεται να ρυθμιστουν καθολου εφ'οσον δεν επιλεγεται η εντολη enable roller (κατα την οποια ειχα διαφορα θεματα οταν την επελεξα).

Εδω η εκτυπωση καθετα στον κυλινδρο...
1tofjt3h.jpg

...και εδω οριζοντια στον κυλινδρο
iO7Iz3fh.jpg

Δεν χρησιμοποιησα καλυτερο ξυλο γιατι δεν πιστευα οτι θα καταφερνα να τυπωνα αμεσως, οποτε χρησιμοποιησα ρεταλι που ηταν για πεταμα για τις πρωτες δοκιμες!

Εφ'οσον πλεον η εκτυπωση γινεται ομαλα, δεν τυπωσα κατι αλλο, ουτε σε μεγαλυτερο κυλινδρο καθως δεν θα αλλαζε κατι.
Οποτε οι επομενες ωρες αφιερωθηκαν στο να βρεθει καποιος τροπος να τυπωνουμε σε μικροτερα αντικειμενα με διαμετρο απο 7 εως 12 χιλιοστα.

Τα αποτελεσματα με την χρηση μικρων βοηθητικων κυλινδρων που βλεπουμε παρακατω τελικα ηταν θετικα αλλα χρειαζεται ειδικες ρυθμισεις στο μεγεθος των γραμματων.

Η εκτυπωση σε μολυβι φ7μμ. Τα κυλινδρακια ειναι απο στρογγυλο ρολο αφρωδους υλικου. Η προσφυση με τα rollers μια χαρα παρ'ολο το ελαχιστο βαρος τους.
xeGXZlIh.jpg

Η εκτυπωση σε καβιλια 10μμ που με ενδιαφερει καθως φτιαχνω στυλο/μολυβια σε τετοιο μεγεθος. Με βαρια σιδερενια κυλινδρακια αυτη τη φορα. Δεν κανει διαφορα το βαρος τελικα στην προσφυση.
vvvBpMqh.jpg

Μετα απο πολλες δοκιμες, καταλαβα οτι για να τυπωθει σωστα μια λεξη υπο αυτες τις συνθηκες (με την βοηθεια κυλινδρων) χρειαζεται να αυξηθει το μεγεθος το μηκος των γραμματων οταν προκειται για καθετη εκτυπωση, γυρω γυρω δηλαδη απο τον κυλινδρο, και να αυξηθει μαλιστα ...παρα πολυ!!

Εδω τελικα τυπωθηκε ομορφα το 'AVClub' οπου στην οθονη εχει μηκος 6 εκατοστα ενω πανω στην καβιλια εχει μηκος μονο 1.6 εκατοστα!!
1Qs8qa3h.jpg

Μπορει να βρεθει η αναλογια μηκος/πλατος γραμματων για κυλινδρο φ10μμ και με τα συγκεκριμενα βοηθητικα ροδακια/κυλινδρακια. Καθε διαμετρος θα εχει τις δικες της αναλογιες
Ομως αυτο δεν ειναι λυση, οποτε η επομενη δοκιμη θα γινει ντυνοντας/παχαινοντας τα rollers ωστε να μειωθει η αποσταση μεταξυ τους. Σκεφτομαι το αφρωδες μονωτικο για χαλκοσωληνες.

Νομίζω τσάμπα θα παιδεύεσαι, συνεχώς θα ρυθμίζεις και απόλυτα σωστό δεν θα είναι ποτέ. Κι αν βρείς τη σωστή αναλογία μεγέθους γραμμάτων με μέγεθος κυλίνδρων θα είναι μόνο για συγκεκριμένη διάμετρο πχ στυλό.
Κάποια στιγμή θα βαρεθείς και θα τα παρατήσεις.
Όποιο κύλινδρο και να μεγαλώσεις μεταβάλλεις την ταχύτητα κίνησης της επιφάνειας που τυπώνεις.

• Like
Reactions: songless_bird
Τώρα που το καλοσκέφτομαι… :confused:
Αν μεγαλώσεις κατά την ΙΔΙΑ ΔΙΑΜΕΤΡΟ και τα rollers και τον νάρθηκα που βάζεις τα στυλό τότε θα πάρεις σωστό αποτέλεσμα.

Βρεθηκε η λυση, ...ευκαμπτη μονωση :)

Τελικα εαν περασουμε μια μονωση πανω στα rollers, μειωνεται η αποσταση και λυνεται μια και καλη το θεμα με τις εκτυπωσεις σε κυλινδρικα αντικειμενα με διαμετρο κατω απο 20μμ.
wBiJKdOh.jpg

Ο,τι βλεπεις στην οθονη, τυπωνεται και στον κυλινδρο
5I0dXruh.jpg

Η παραπανω ασπρη μονωση με ταλαιπωρησε γιατι ηταν μεγαλη για τα rollers που ειχαν διαμετρο 10μμ.
Επρεπε να κοψω την μονωση στη μεση, να αφαιρεσω ενα κομματι και να την ξανακολλησω... Θα παω να αγορασω μια πιο μικρης διατομης μονωση που να ειναι ετοιμη να φορεθει στα rollers.

• Like
Reactions: dk31
Μιχάλη, θα "τυπώνει σωστά" όταν ένα γράμμα από ένα font, θα έχει το ίδιο ύψος και πλάτος, είτε τυπώνεις κάθετα, είτε οριζόντια πάνω στον κύλινδρο.
Από τις πρώτες δοκιμές που έβαλες πιο πάνω, είναι φανερό πως υπάρχει πρόβλημα συγχρονισμού του περιστροφικού με το laser και για αυτό οι γραμματοσειρές παραμορφώνονται

Δεν έχω ασχοληθεί ακόμα με το δικό μου (δεν το έχω βγάλει καν από το κουτί :confused: ), αλλά νομίζω πως θα πρέπει να βρούμε τις σωστές ρυθμίσεις στο Lightburn.
Εγώ θα αρχίσω να ασχολούμαι μετά από 15 μέρες, αλλά μέχρι τότε ... θα έχεις λύσει τα προβλήματα και ... θα έχεις γράψει και οδηγίες :ROFLMAO:

Τωρα εχω ξηλωσει και τα ρεταλια της μονωσης για να περασω τα καινουρια, γιατι θεωρω οτι δεν χρειαζομαι παραπανω δοκιμες και οτι το θεμα εχει ουσιαστικα λυθει, τουλαχιστον για τα δικα μου μετρα.

Το σημαντικο ειναι οτι το roller δεν θα παει χαμενο αφου στη δικη μου περιπτωση το ηθελα αποκλειστικα για στυλο και συναφη, δηλαδη για διαμετρους απο 6-7μμ μεχρι μαξ. 14-15μμ.

Απο κει και περα, ειναι λογικο και επομενο η αναγκη μικρορυθμισεων την στιγμη που καταστρατηγουμε τους νομους της φυσικης, ετσι δεν ειναι? Ομως μιλαμε για μικρορυθμισεις οι οποιες μπορει και να μην χρειαζονται καν εαν λαβουμε ως αξιωμα οτι οι καθετες και οι οριζοντιες εκτυπωσεις πιθανον να διαφερουν λιγο και αυτο θα το αναλαμβανει καθε φορα το 'frame' που ουτως η αλλως χρησιμοποιουμε.

Παντως εαν βαλουμε μικρων διαστασεων μονωση, πχ. φ18, τοτε η διαμετρος των roller θα μικρυνει και η ακριβεια θα μεγαλωσει. Στην δοκιμη μου η μονωση ειχε διαμετρο ~26μμ

Πως δεν γινεται γεωμετρικα? Στις πρωτες προσπαθειες με τα κυλινδρακια, η εκτυπωση AVClub βγηκε καλη και ηταν εντελως γεωμετρικη. Απλα δεν ειναι σωστο να γινονται τοσο μεγαλες ρυθμισεις.

Το παραπανω ομως που λες, εχει τυπωθει στο μηκος που βλεπουμε στην οθονη.
Σε καθε περιπτωση, και δεδομενης της υπερβολης με την μονωση που ουτως η αλλως αλλοιωνει την κινηση, το θεμα κατα τη γνωμη μου εχει λυθει με τον καλυτερο δυνατο τροπο.

Εαν υπαρξει και εαν βρουμε στην πορεια πιο αποτελεσματικη παρεμβαση, σιγουρα θα την εφαρμοσω, προφανως :)

Πως δεν γινεται γεωμετρικα? Στις πρωτες προσπαθειες με τα κυλινδρακια, η εκτυπωση AVClub βγηκε καλη και ηταν εντελως γεωμετρικη. Απλα δεν ειναι σωστο να γινονται τοσο μεγαλες ρυθμισεις.

Αν, όπως λες, βγήκε «καλη και εντελως γεωμετρική» γιατί δεν είναι σωστό να γίνονται τόσο μεγάλες ρυθμίσεις;
Μιχάλη, η μία διάσταση βγαίνει σωστή.
Η άλλη διάσταση, αυτή που ελέγχουν τα rollers, είναι λάθος.
Το πόσο λάθος είναι έχει να κάνει με τα συμπληρώματα που βάζεις και είναι ευθέως ανάλογα με την απόκλιση.

Last edited:
Δεν ειναι σωστο να γινονται τοσο μεγαλες ρυθμισεις εφοσον υπαρχει αλλος τροπος για να μην γινεται καμμια ρυθμιση, ισως ελαχιστες αν χρειαζεται, με την χρηση της μονωσης.

Συμφωνω οτι αποκλιση ειναι αδυνατον να μην υπαρξει την στιγμη που παρεμβαινουμε τοσο ακομψα στην μηχανικη του εργαλειου.
Αν ομως η αποκλιση δεν ενοχλει στο ματι, ειτε αντιμετωπιζεται ευκολα, αν επισης δεν ειναι ουσιαστικη και αν δεν την καταλαβαινει κανεις εκτος ισως απο εμας, δεν βλεπω να υπαρχει θεμα.

Υπαρχει και η αλλη λυση, να πλησιασουμε τα rollers πιο κοντα, στα 15 χιλιοστα ανοιγοντας νεες τρυπες και τροχιζοντας τα υπαρχοντα πλαστικα.
Kατοπιν να περασουμε μονωση στα rollers αλλα πιο λεπτη αυτη τη φορα οποτε μετριαζουμε ακομα περισσοτερο την οποια μηχανικη αποκλιση προκαλειται με την διαμετρικη αυξηση των rollers.

Oμως πραγματικα δεν αξιζει τον κοπο. Αν πιστευα οτι αξιζε τον κοπο, τοτε σιγουρα δεν θα λυπομουν καθολου να πετσοκοβα το ρολερακι που κοστισε μολις 11 ευρω. :)

Για τα στυλό βάλε δύο δαχτυλίδια μπρός και πίσω σαν νάρθηκες, στην ίδια διάμετρο με τα άσπρα rollers που έβαλες, κι όλα θα γίνουν όπως πρέπει.
Αν μου πείς διαστάσεις στα κάνω και στον τόρνο, αλουμινένια ( εσωτερική τρύπα την διάμετρο απ’το στυλό και εξωτερική διάμετρο τη διάμετρο του άσπρου roller).