LCD vs. Plasma TVs

Κοίταξα τις ρυθμίσεις και ήταν ρυθμισμενη η εικόνα στο δυναμική και το contrast στο 100.
Όλα τα αλλα ήταν στο 50.
Εντάξει λογικό λέω γιατί είναι κατάστημα με φώτα.
Δεν έπαιζε να χαμηλώσεις το contrast γιατί δεν θα βλεπόταν καθόλου.
Το μπιμπίκι που σας λέω δεν ηταν της ταινίας γιατί η ίδια ταινία έπαιζε ακριβώς δίπλα σε μία led και η εικόνα ήταν λεία όπως σας είπα.
Θεώρησα ότι μπορεί να φταίει το καλώδιο γιατί το "μπιμπίκι" στα σκοτεινά (μαύρα) είχε και χρώμα. Ήταν κόκκινο-μπλε.
Το μαύρο border ομως πάνω κάτω δεν είχε πρόβλημα. Ήταν μαυρο.
Όταν όμως διάλεγα άλλη είσοδο και μου εμφανιζόταν το OSD παράθυρο το οποίο ήταν μαύρο, είχε μπλέ και κόκκινα μπιμπίκια επίσης μέσα σε αυτό.

Στην 42 lg που έχω σπίτι ναι μεν υπάρχει αυτό το "βράσιμο" αλλα είναι αναπαισθητο όπως είπατε κι εσείς.

Επίσης PWM noise δεν είναι και το dithering που εφαρμόζεται από κάποιες πλάσμα για την δημιουργία κάποιων χρωμάτων.

+1

Το φαινόμενο που περιγράφετε όλοι εδώ, αν και έχει καθιερωθεί να αναφέρεται ως PWM noise, στην πραγματικότητα, δεν είναι. Πρόκειται για dithering, που επισυμβαίνει στα χαμηλά IRE (σκοτεινές αποχρώσεις όλων των χρωμάτων), ώστε να μπορούν αυτές να αποδωθούν με γραμμικότητα.

Οι πρώτες Plasma δεν εμφάνιζαν αυτό το φαινόμενο, γιατί τότε ο αριθμός των αναφλέξεων του αερίου ήταν ταυτόσημος του εκφραζόμενου bit φωτεινότητας. Στην πορεία, καθώς αναπτύχθηκαν ταχύτεροι οδηγοί, για την αύξηση της φωτεινότητας των πάνελ, υιοθετήθηκαν μοντέλα οδήγησης με αυξημένο αριθμό αναφλέξεων. Αυτό οδήγησε όμως σε μεγάλες διαφορές απόδοσης φωτεινότητας από το μαύρο στο χαμηλότερο σκαλί και ακολούθως στα πρώτα βήματα, οπότε και επιστρατεύτηκε το dithering για να επαναφέρει τη χαμένη "γραμμικότητα".

Στις πολύ χαμηλές αποχρώσεις του γκρι, δίπλα στο μαύρο, κατά κανόνα, στις Panasonic φαίνεται σαν πρασινο-γκρι κουκίδες που χορεύουν, στις LG/Samsung σαν μπλε-κόκκινες κουκίδες που χορεύουν. Στις λίγο υψηλότερες αποχρώσεις, περίπου μέχρι 20-30 IRE, δημιουργεί αυτή την αίσθηση βρασίματος που έχει περιγραφεί.

Μου κάνει εντύπωση όμως η περιγραφή της "λείας" εικόνας που περιγράφει ο φίλος Sotiris, μιας και από τότε που εφαρμόστηκε το overdrive στις LCD, τις έχουν και αυτές τις "κουκίδες" τους... :chinscratch:

Κοίταξα τις ρυθμίσεις και ήταν ρυθμισμενη η εικόνα στο δυναμική και το contrast στο 100.
Όλα τα αλλα ήταν στο 50.
Εντάξει λογικό λέω γιατί είναι κατάστημα με φώτα.
Δεν έπαιζε να χαμηλώσεις το contrast γιατί δεν θα βλεπόταν καθόλου.
Το μπιμπίκι που σας λέω δεν ηταν της ταινίας γιατί η ίδια ταινία έπαιζε ακριβώς δίπλα σε μία led και η εικόνα ήταν λεία όπως σας είπα.
Θεώρησα ότι μπορεί να φταίει το καλώδιο γιατί το "μπιμπίκι" στα σκοτεινά (μαύρα) είχε και χρώμα. Ήταν κόκκινο-μπλε.
Το μαύρο border ομως πάνω κάτω δεν είχε πρόβλημα. Ήταν μαυρο.
Όταν όμως διάλεγα άλλη είσοδο και μου εμφανιζόταν το OSD παράθυρο το οποίο ήταν μαύρο, είχε μπλέ και κόκκινα μπιμπίκια επίσης μέσα σε αυτό.

Στην 42 lg που έχω σπίτι ναι μεν υπάρχει αυτό το "βράσιμο" αλλα είναι αναπαισθητο όπως είπατε κι εσείς.

Δοκίμασες και στην δικιά σου να βάλεις τις ίδιες ρυθμίσεις;

Πιστεύω ότι και εκεί θα παρατηρήσεις το ίδιο φαινόμενο.

H εικονα στις LCD σιγουρα απο κοντινη αποσταση ειναι πολυ πιο "λεια" ειδικα φετος που Samsung και LG επεμβαινουν και στην εικονα σε 1080p με σκοπο την απομακρυνση του "κοκκου".

Unfortunately, Samsung’s engineers apparently think of themselves as quite the cinematographers, and have seen fit to impose their own look on the picture, albeit in a mercifully subtle way. Even with all of its digital noise filters turned off, the Samsung LE40C650 still applies some light temporal smoothing to the image, which means that the texture of film grain is lessened when the image is in motion (the unadulterated image can be seen when the source player is paused). You can also disable this “feature” by enabling the TV’s Game mode (as this mode cuts out as much processing as possible), but this introduces 60hz motion judder with film material, disables the advantages of the Motion Plus system, and (less severely) means that you also lose the 10-point Greyscale correction. Naturally, we hunted at great length in the TV’s service menu to try and disable the temporal smoothing, but could find no way of doing so. Only the most observant viewers will notice the processing, but this does not change the fact that “Off” should mean “OFF”.

http://www.hdtvtest.co.uk/news/samsung-le40c650-20100506527.htm

Κατι που βεβαια μειωνει ουσιαστικα την λεπτομερεια της εικονας αλλα δινει στον μεσο καταναλωτη την εντυπωση της βελτιωσης (λιγοτερα "παρασιτα" οπως θα λεγαμε παλιοτερα).

+1

Το φαινόμενο που περιγράφετε όλοι εδώ, αν και έχει καθιερωθεί να αναφέρεται ως PWM noise, στην πραγματικότητα, δεν είναι. Πρόκειται για dithering, που επισυμβαίνει στα χαμηλά IRE (σκοτεινές αποχρώσεις όλων των χρωμάτων), ώστε να μπορούν αυτές να αποδωθούν με γραμμικότητα.

Οι πρώτες Plasma δεν εμφάνιζαν αυτό το φαινόμενο, γιατί τότε ο αριθμός των αναφλέξεων του αερίου ήταν ταυτόσημος του εκφραζόμενου bit φωτεινότητας. Στην πορεία, καθώς αναπτύχθηκαν ταχύτεροι οδηγοί, για την αύξηση της φωτεινότητας των πάνελ, υιοθετήθηκαν μοντέλα οδήγησης με αυξημένο αριθμό αναφλέξεων. Αυτό οδήγησε όμως σε μεγάλες διαφορές απόδοσης φωτεινότητας από το μαύρο στο χαμηλότερο σκαλί και ακολούθως στα πρώτα βήματα, οπότε και επιστρατεύτηκε το dithering για να επαναφέρει τη χαμένη "γραμμικότητα".

Στις πολύ χαμηλές αποχρώσεις του γκρι, δίπλα στο μαύρο, κατά κανόνα, στις Panasonic φαίνεται σαν πρασινο-γκρι κουκίδες που χορεύουν, στις LG/Samsung σαν μπλε-κόκκινες κουκίδες που χορεύουν. Στις λίγο υψηλότερες αποχρώσεις, περίπου μέχρι 20-30 IRE, δημιουργεί αυτή την αίσθηση βρασίματος που έχει περιγραφεί.

Μου κάνει εντύπωση όμως η περιγραφή της "λείας" εικόνας που περιγράφει ο φίλος Sotiris, μιας και από τότε που εφαρμόστηκε το overdrive στις LCD, τις έχουν και αυτές τις "κουκίδες" τους... :chinscratch:

Εγώ δεν είμαι σίγουρος ότι έχω δει βράσιμο στην U20. Αν βάλω στατική εικόνα οι κουκκίδες είναι σταθερές, δεν μεταβάλλονται.
Γενικά η μοναδική φορά που είδα θόρυβο στην U, ήταν το πάττερν του APDC για την ανάλυση σε κίνηση... :nounder:

Εγώ δεν είμαι σίγουρος ότι έχω δει βράσιμο στην U20. Αν βάλω στατική εικόνα οι κουκκίδες είναι σταθερές, δεν μεταβάλλονται.
Γενικά η μοναδική φορά που είδα θόρυβο στην U, ήταν το πάττερν του APDC για την ανάλυση σε κίνηση... :nounder:

Περίεργο... :chinscratch:

Αν βάλεις το pattern με τα digital 1-28 στη U20, θέλεις να μου πεις ότι στα digital 17-20 βλέπεις ακίνητες κουκίδες; Το digital 28 δεν έχει βράσιμο;

Δοκίμασες και στην δικιά σου να βάλεις τις ίδιες ρυθμίσεις;

Πιστεύω ότι και εκεί θα παρατηρήσεις το ίδιο φαινόμενο.

Ναι τις έβαλα και δεν υπήρχαν.
Η tv αγόραστηκε το Πάσχα και ειναι η pq3000

Ο κοκκινος-μπλε κοκκος δεν μειωνεται με τίποτα;
Γενικά αυτό το βράσιμο.
Μήπως με όχι τόσο πουσαρισμένες ρυθμίσεις;

Αν μειωθει η αντιθεση και η φωτεινοτητα υπαρχει σαφης βελτιωση.

Η εικονα θα ειναι παρομοια με την δικη σου PQ (εκτος βεβαια απο τις διαφορες λογω μεγεθους).

Ναι τις έβαλα και δεν υπήρχαν.
Η tv αγόραστηκε το Πάσχα και ειναι η pq3000

Ο κοκκινος-μπλε κοκκος δεν μειωνεται με τίποτα;
Γενικά αυτό το βράσιμο.
Μήπως με όχι τόσο πουσαρισμένες ρυθμίσεις;

Με Dynamic mode και Contrast 100 και δεν σου παρουσίασε πιο έντονα το φαινόμενο;
Κανονικά έπρεπε να γίνεται ¨πανηγύρι¨από μπιμπικάκια που χοροπηδάνε.
Μη μιλάς καθόλου.Πρέπει να είσαι ο πιο ευτυχισμένος κάτοχος plasma πάνελ.
Ειλικρινά έχεις πέσει σε πάνελ ΔΙΑΜΑΝΤΙ...:a0210:

Για τον μπλε-κόκκινο κόκκο σου εξήγησε παραπάνω ο Γιάννης.
Αποτελεί ¨σήμα κατατεθέν¨ για LG-Samsung.

Στην περίπτωση της δικιάς σου ακόμη και οι πουσαρισμένες ρυθμίσεις,όπως αναφέρεις,έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.
Δυστυχώς όμως από πάνελ σε πάνελ κανείς δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει την ίδια συμπεριφορά.

Περίεργο... :chinscratch:

Αν βάλεις το pattern με τα digital 1-28 στη U20, θέλεις να μου πεις ότι στα digital 17-20 βλέπεις ακίνητες κουκίδες; Το digital 28 δεν έχει βράσιμο;

Τελικά έχεις δίκιο, χορεύουν, εγώ δεν θυμόμουν καλά... :a0210:

μη σας στεναχωρήσω, αλλα πάνελ διαμάντια ειδικα σε πλάσμα δεν υπάρχουν. (Σε lcd κατα μία έννοια μπορεί να πετύχεις καλύτερο πάνελ, εννοώντας οτι έχει λιγότερο backlight bleeding).

Οι διαφορές μεταξύ ίδιας μάρκας τηλεοράσεων είναι ελάχιστες και αφορά περισσότερο τις ρυθμίσεις που γίνεται από το εργοστάσιο και όχι στο τι πάνελ σου κάτσει!

Απάντηση: Re: LCD vs. Plasma TVs

+1

Γιαννη αυτό το φαινόμενο είναι περισσότερο ορατο από τους εικοσι ποντους που υποστηρίζεται ότι είναι ορατος ο PWM noise;

Απάντηση: Plasma vs LED

Ξέρω θα μου πείτε, πάλι η ίδια συζήτηση;
Απλά ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις στους υποστηρικτές των plasma.
Έχω 1 lcd 46 στο σαλόνι και 1 plasma 42 στο γραφείο.
Είπα να αλλάξω την tv στο σαλόνι με μία 55άρα και πάνω.
Πήγα λοιπόν αποφασισμένος να δω και να πάρω την plasma της samsung στις 63 ίντσες.

Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι, δεν σας ενοχλεί αυτό το "μυρμήγκιασμα" που έχουν στην εικόνα οι plasma;
Το είχαν παλαιότερα, το έχουν και τώρα.
Όσες plasma και να είδα, ακόμα και panasonic που λέτε ότι είναι καλύτερες, είχαν αυτό το φαινόμενο.
Θα μου πείτε ότι πρέπει να πας κοντά για να το δεις.
Ναι αλλά όμως υπάρχει, είναι εκεί.
Βλέπεις δίπλα μία led και η εικόνα είναι "λεία".
Δεν λέμε να δεις και κάποιο cartoon. Εκεί φαίνεται περισσότερο το πρόβλημα.

Μετά έχουμε την φωτεινότητα. Σίγουρα σε ένα κατάστημα υπάρχει πολύ φως.
Ναι αλλά και σε ένα φωτεινό σαλόνι υπάρχει υπεραρκετό.
Στο κατάστημα λοιπόν όλες οι plasma ήταν σαν "ψοφιες"
Θα μου πείτε ναι , αλλά την ταινία την βλέπεις με σκοτάδι.

Επειδή λοιπόν για ταινίες χρησιμοποιώ τον προβολέα, μηπως τελικά δεν χρειάζομαι plasma αλλά μία led να βλέπω το ποδόσφαιρο μου, να συνδέω το pc μου, να παίζω με το playstation μου;

Από την άλλη δεν είδα καθόλου το γνωστό clouding στις led.
Δεν λέω ότι δεν υπάρχει, απλά σε αυτά που έπαιζαν δεν το έβλεπες.

Για πείτε μου την γνώμη σας, για να δω τι θα επιλέξω τελικά.
Πάντως πήγαινα για Plasma και γύρισα να σκέφτομαι την Led.
Κάνω λάθος;

Φιλε μου από υποστηρικτές δεν μπορεις να βγαλεις ασφαλή συμπεράσματα καθως οι αποψεις δεν μπορούν να είναι αντικειμενικές…
Κανοντας αυτό που κανεις τωρα, δηλαδη κοιτώντας με τα ματια σου και ανακαλύπτοντας οσο μπορεις τα ελαττώματα και τα προτερήματα της κάθε τεχνολογίας μονο ετσι θα καταλήξεις σε αυτό που σου ταιριάζει καλυτερα.

Την 63αρα από ποσα μετρα θα την βλεπεις;

Όταν πουσάρω τις ρυθμίσεις, ναι γίνεται ελαφρά ποιο έντονος ο κόκκος, αλλά όχι αυτό το πράγμα που είδα στην samsung και φυσικά δεν υπήρχαν οι χρωματιστοί κόκκοι.

Ανδρέα η απόσταση θα είναι στα 3,5 μέτρα, αλλά πραγματικά με χάλασε το γεγονός το ότι ο κόκκος ήταν τόσο εντονος.
Μάλλον θα πρέπει να την δω σε αλλο καταστημα γιατι υποτίθεται ότι είναι και πιο καινούργια από αυτή που έχω, άρα περιμένω περισσότερα.
Μάλλον με κόβω όμως για Led/lcd.
Έχω κολλήσει βλέπεις από Dlp μεριά (βλ. ξυράφι) και όχι Dila :flipout:

Last edited:
Απάντηση: Re: LCD vs. Plasma TVs

μη σας στεναχωρήσω, αλλα πάνελ διαμάντια ειδικα σε πλάσμα δεν υπάρχουν. (Σε lcd κατα μία έννοια μπορεί να πετύχεις καλύτερο πάνελ, εννοώντας οτι έχει λιγότερο backlight bleeding).

Οι διαφορές μεταξύ ίδιας μάρκας τηλεοράσεων είναι ελάχιστες και αφορά περισσότερο τις ρυθμίσεις που γίνεται από το εργοστάσιο και όχι στο τι πάνελ σου κάτσει!

Σάκη, ο χαρακτηρισμός Διαμάντι, αφορά την συγκεκριμένη ρύθμιση την οποία ο Σωτήρης δοκίμασε στην δικιά του τηλεόραση και το πως συμπεριφέρθηκε αυτή.

Ίσως εγώ να μην το ξεκαθάρισα σωστά με τον τρόπο που το έγραψα.

Re: Απάντηση: LCD vs. Plasma TVs

Μπορει οπως λες σε ακινητη εικονα απο κοντινη αποσταση οι LCD να εχουν πιο "λεια" εικονα ομως εσυ δεν την αγοραζεις για να βαλεις "καδρο".

Πρεπει να λαμβανουμε υποψην οτι σε κινουμενη εικονα υπαρχει πολυ μεγαλη διαφορα υπερ των πλασμα.

Ενδεικτικα σε τεστ κινησης Philips 9705 μετρηθηκε απο αλλο μελος στις 850 γραμμες οταν απο το ιδιο μελος η Panasonic U20 που εχει το 1/3 της αξιας (και δεν εχει καν συστημα frame interpolation) μετρηθηκε στις 900 γραμμες (μεγιστο ειναι οι 1080 γραμμες).

Εικονα "ξυραφι" σε LCD δεν προκειται να δεις ποτε γιατι η κινηση στην τεχνολογια αυτη πασχει.

Re: Απάντηση: Re: LCD vs. Plasma TVs

Σάκη, ο χαρακτηρισμός Διαμάντι, αφορά την συγκεκριμένη ρύθμιση την οποία ο Σωτήρης δοκίμασε στην δικιά του τηλεόραση και το πως συμπεριφέρθηκε αυτή.

Ίσως εγώ να μην το ξεκαθάρισα σωστά με τον τρόπο που το έγραψα.

aright!! :a0210:

Όταν πουσάρω τις ρυθμίσεις, ναι γίνεται ελαφρά ποιο έντονος ο κόκκος, αλλά όχι αυτό το πράγμα που είδα στην samsung και φυσικά δεν υπήρχαν οι χρωματιστοί κόκκοι.

Ανδρέα η απόσταση θα είναι στα 3,5 μέτρα, αλλά πραγματικά με χάλασε το γεγονός το ότι ο κόκκος ήταν τόσο εντονος.
Μάλλον θα πρέπει να την δω σε αλλο καταστημα γιατι υποτίθεται ότι είναι και πιο καινούργια από αυτή που έχω, άρα περιμένω περισσότερα.
Παντως είναι και λιγο λαχειο τι θα σου τυχη…
Μπορει μεν αυτή που ειδες να δειχνει έντονο κοκο αλλα κάποια άλλη του ιδιου μοντελου να παρουσιάζει λιγοτερο και να μην σε ενοχλει…

Απάντηση: Re: Απάντηση: LCD vs. Plasma TVs

Μπορει οπως λες σε ακινητη εικονα απο κοντινη αποσταση οι LCD να εχουν πιο "λεια" εικονα ομως εσυ δεν την αγοραζεις για να βαλεις "καδρο".

Πρεπει να λαμβανουμε υποψην οτι σε κινουμενη εικονα υπαρχει πολυ μεγαλη διαφορα υπερ των πλασμα.

Ενδεικτικα σε τεστ κινησης Philips 9705 μετρηθηκε απο αλλο μελος στις 850 γραμμες οταν απο το ιδιο μελος η Panasonic U20 που εχει το 1/3 της αξιας (και δεν εχει καν συστημα frame interpolation) μετρηθηκε στις 900 γραμμες (μεγιστο ειναι οι 1080 γραμμες).

Εικονα "ξυραφι" σε LCD δεν προκειται να δεις ποτε γιατι η κινηση στην τεχνολογια αυτη πασχει.

Εγώ δεν μίλησα για ακίνητη εικόνα.
Έπαιζε κανονικά bluray.

Re: Απάντηση: LCD vs. Plasma TVs

Γιαννη αυτό το φαινόμενο είναι περισσότερο ορατο από τους εικοσι ποντους που υποστηρίζεται ότι είναι ορατος ο PWM noise;

Θα έλεγα πως το dithering, κατά κανόνα, είναι πιο δυσδιάκριτο από το PWM Noise, Aνδρέα, καθώς εμφανίζεται στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, σε τμήματα της εικόνας και πολύ σπάνια καθ' ολοκληρίαν, ενώ το PWM Noise αν και όταν εμφανιστεί, επικαλύπτει το σύνολο της εικόνας. Η απόσταση, από την οποία θα γίνονται ορατά αυτά τα φαινόμενα, σχετίζεται άμεσα με το μέγεθος και την ανάλυση του πάνελ...

Ενδιαφέρον. Dithering και PWM Noise, έχουν βέβαια και οι DLP... :D