Linn Sondek LP12 Upgrades and Tweaking

Τώρα πια το πικάπ θυμίζει CD...
Χρήστο εγώ καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοείς και εγώ το ίδιο επιδιώκω!!!

Ελπίζω όμως να καταλάβουν και οι πολύ φανατικοί του analogue τι εννοείς ακριβώς, αλλιώς σε βλέπω να τρως άγριο ξύλο στο φόρουμ!!!!!! LOL! :flipout::flipout::flipout:

Χρήστο εγώ καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοείς και εγώ το ίδιο επιδιώκω!!!

Ελπίζω όμως να καταλάβουν και οι πολύ φανατικοί του analogue τι εννοείς ακριβώς, αλλιώς σε βλέπω να τρως άγριο ξύλο στο φόρουμ!!!!!! LOL! :flipout::flipout::flipout:
Εσυ δηλαδη τι θα φας νομιζεις οταν ελθεις εδω για διακοπες;;; :flipout::flipout::flipout:

Άσχετο σε αυτό το thread αλλά κάτι παρόμοιο (ότι μοιάζει πολύ με τον ήχο του CD με την καλή έννοια) είχανε πει κάποτε για το Townshend Rock Reference......:music-smiley-005:
...... μαλλον το cd προσπαθουσε να μοιασει στον ηχο του rock.....με την κακη εννοια:flipout:

Χάρη και Παναγιώτη,

χαίρομαι ιδιαίτερα ότι μετά από τα όσα έχω γράψει, εκείνο που σχολιάσατε ήταν για το CD...

είναι μεγάλο θέμα αυτό, και σίγουρα θα υπάρχουν διαφωνίες...πάντως έτσι το αντιλαμβάνομαι, (το ανέφερα και σε αρκετά ποστ πιο πίσω), και εντύπωση μου έκανε που το ανέφερε και ο Ανδρέας την βραδιά της ακρόασης μας...

Το Townsend Rock Reference είναι ένα πικάπ που θα αγόραζα ευχαρίστως, αν το εύρισκα σε καλή κατάσταση και σε λογική τιμή.

Χάρη και Παναγιώτη,

χαίρομαι ιδιαίτερα ότι μετά από τα όσα έχω γράψει, εκείνο που σχολιάσατε ήταν για το CD...

είναι μεγάλο θέμα αυτό, και σίγουρα θα υπάρχουν διαφωνίες...πάντως έτσι το αντιλαμβάνομαι, (το ανέφερα και σε αρκετά ποστ πιο πίσω), και εντύπωση μου έκανε που το ανέφερε και ο Ανδρέας την βραδιά της ακρόασης μας...

Το Townsend Rock Reference είναι ένα πικάπ που θα αγόραζα ευχαρίστως, αν το εύρισκα σε καλή κατάσταση και σε λογική τιμή.

Χρηστο,πως θα μπορουσαμε αλλωστε να σχολιασουμε διαφορετικα.Το πικαπ σου ακουγεται υπεροχα και το τι ειπες οτι ζητας απ'αυτο ειναι πληρως κατανοητο.:a0210: Ο Χαρης(κυριως) χρονια τωρα εχει την ιδια αποψη/στοχο με σενα.

+1000 :a0210:
Άλλωστε και όταν έφτιαχνα το δικό μου DIY "Nightingale" είχα εμπνευστεί και από το Rock και για αυτό γέμισα το (πολύ άκαμπτο) υποσασί με οδοντιατρικό σκληρό γύψο :)
Κρίμα όμως που έμεινα από bearing και τώρα το έχω βγάλει στη σύνταξη.....
Το αντικατέστησα με το Thorens TD160 Super, αλλά αυτός ο "CD" ήχος του Nightingale (Σιγαααά μη βαράτε!) μου έχει λείψει!!!:bigcry:

Χάρη εάν κάποια στιγμή θέλεις να το αναστήσεις, πες μου να σε βοηθήσω με ιδέες αλλά και με ενεργό δράση!:a0210:

Χάρη και Παναγιώτη,

Χρηστο,μεχρι να μας πεις τι εκανες με το ORACLE,δες ενα "αιρετικο" SONDEK μια που δεν ειναι και ασχετο με το νημα που ανοιξες εδω.Καιρο ειχα την απορια πως μπορει να παιζει ο συνδιασμος με τον JELCO.Τελικα εχει πολυ ενδιαφερον οσο προλαβα να ακουσω οταν τελειωσε.Θα κρινω καλυτερα συντομα,αλλα προς το παρον μου φαινεται οτι το sondek αδικειται σε αρκετα σημεια απο τους "παραδοσιακους" παρτεναιρ,ιδιαιτερα σε θεμα διαφανειας και αναλυσης !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Xαρη,νομιζω θα σου αρεσει και ενα sondek :eviltongue: τελικα

Last edited:
Παναγιώτη μεγειά ο Jelco, το είχες πει ότι θα ήθελες να τον δοκιμάσεις στο Sondek!

Αν και off topic, με την σειρά μου θα ήθελα να πω ότι και οι Linn βραχίονες επιφυλάσσουν εκπλήξεις (ευχάριστες) όταν χρησιμοποιούνται επάνω σε άλλα πικάπ...

Πχ, τώρα που έβαλα προσωρινά τον Akito επάνω στο Oracle... έπαθα πλάκα από την λεπτομέρεια της μεσαίας περιοχής χωρίς το βάρος... πραγματικά κάτι αξιοπερίεργο αλλά πολύ ευχάριστο.

Γιαυτό δεν πρέπει να είμαστε κολλημένοι μόνο στις συστάσεις των κατασκευαστών...-bye-

Πχ, τώρα που έβαλα προσωρινά τον Akito επάνω στο Oracle... έπαθα πλάκα από την λεπτομέρεια της μεσαίας περιοχής χωρίς το βάρος... πραγματικά κάτι αξιοπερίεργο αλλά πολύ ευχάριστο.

Κατι αναλογο εγινε και με τον jelco στο Linn.
Για να αποφυγω τα off topic θα σου στειλω συντομα pm για 1-2 αλλα tweaks που δουλεψαν ωραια στο linn -bye-

Θες να πεις ότι μετά από 16 σελίδες tweaking αυτό που σου προκάλεσε την περιέργεια είναι τα "μυστικά" tweaks του Παναγιώτη??:flipout:

Οχι βρε,δεν ειναι μυστικα,απλα ξεχασα να τα γραψω :laugh:
Χρηστο,βρηκα τα ελατηρια του oracle,εχασα την διευθυνση σου.Στειλε μου την με μια συνταγη.....κατι για την μνημη τελος παντων :flipout::flipout::flipout:

Θες να πεις ότι μετά από 16 σελίδες tweaking αυτό που σου προκάλεσε την περιέργεια είναι τα "μυστικά" tweaks του Παναγιώτη??:flipout:

Tο χω διαβάσει 5-6 φορές όλο το thread :D

Άντε να και μια άλλη ερώτηση.
Έχω δει σε αρκετές μεριές εναλλακτικά plynth 3ων εταιρειών. Μάλιστα έχει πάρει ένα και ένας φίλος. Έχει κανείς άλλος εμπειρία από τέτοια μετατροπή?

Ε γράψ' τα να τα δούμε και μεις :D

1. Eνα απο τα "σημαντικα" πραγματα που λενε οτι πρεπει να προσεξει καποιος οταν δενει το καλωδιο του βραχιωνα σε ενα Sondek,ειναι το ποσο τεντωμενο ειναι ουτως ωστε να "μην αλλοιωνει την θεση του υποσασι που ηδη εχουμε ρυθμισει".Δηλαδη βαζοντας το καλωδιο στον βραχιωνα,να μην επηρεαζεται καθολου η αναρτηση.Αυτο,δειχνει καθαρα οτι αναποφευκτα το τεντωμα αυτο ειναι μερος του tuning του sondek και μαλιστα ακουστικα οχι μονον γεωμετρικα.Ως εκ τουτου,ειναι καλο και χρησιμο να ξερουμε τι επηρεαζει ακουστικα ενα "κακο"ντυσιμο του καλωδιου σε σχεση με τον "σωστο" τροπο.Δοκιμαζοντας λοιπον διαφορες θεσεις,συμπερανα οτι η σωστη θεση του καλωδιου ειναι και "υπευθυνη" για ενα απο τα γνωστα "ντερτιπια" του sondek,δηλαδη το παχυ upper bass και το καπως overdamped lower bass αλλα και την ελλειψη αερα και διαφανειας στις ψηλες και μεσαιες.Δοκιμασα 3-4 βραχιωνες στο sondek με χαλαρο δεσιμο του καλωδιου αλλα και με τον "σωστο" τροπο.Σε ολες τις περιπτωσεις προτιμησα τον ηχο με το καλωδιο χαλαρο.Αυτο προκαλει μια αυξημενη ευαισθησια της αναρτησης,εφοσον ειναι πιο "ελευθερη" και αυτονομη.Γινεται λιγο πιο νευρικη αν προτιματε.Αυτο δεν ειναι προβλημα,απλα χρειαζεται λιγο πιο σταθερο χερι οταν σηκωνουμε τον βραχιωνα,οταν το κατεβαζουμε κλπ.....Η διαφοροποιηση της ευαισθησιας της αναρτησης του sondek ειναι κατι που παντοτε προκαλειται χρησιμοποιωντας βραχιωνες εκτος Linn,η με καλωδιο διαφορετικου stiffness απο το καλωδιο της Linn.Πιστευω οτι αυτη η αλλαγη στην συμπεριφορα του πικαπ γενικοτερα,ειναι και ενας απο τους λογους που γνωστες κεφαλες "δεν ταιριαζουν,η,δεν ακουγονται καλα" στο sondek,παρολον του γεγονοτος οτι δεν υπαρχει κανενας λογος να μην ακουγονται καλα εφοσον η σχεση ενεργου μαζας και ενδοτικοτητας μεταξυ τους δειχνει οτι προκειται για καλους συνδιασμους.ΟΚ,δεν ειναι μονον αυτο...........

Περισσοτερα αργοτερα :smile:

Tο χω διαβάσει 5-6 φορές όλο το thread :D

Άντε να και μια άλλη ερώτηση.
Έχω δει σε αρκετές μεριές εναλλακτικά plynth 3ων εταιρειών. Μάλιστα έχει πάρει ένα και ένας φίλος. Έχει κανείς άλλος εμπειρία από τέτοια μετατροπή?
Δεν εχει αποδειχθει ποτε οτι το sondek δεν ακουγεται καλυτερα/πιο σωστα με plinths απο μαλακο ξυλο και οχι " hardwood" :a0210::rolleyes:

@AUDIOLYTIC πλάκα κάνω για τα "μυστικά"... ευχαριστώ για τα ελατήρια!

@dimkasta αν θες την αλήθεια το plinth παίζει ρόλο αλλά μικρό...

Παραδοσιακά από ατόφιο ξύλο... στα φόρα δεν έχω διαβάσει ότι πχ η τριανταφυλλιά ακούγεται διαφορετικά από τη κερασιά... εκείνο που παίζει μικρό ρόλο είναι η ενίσχυση των γωνιών (λεγόμενο crossbrace) οπότε αν έχεις πολύ παλαιό πλινθ και είναι ταλαιπωρημένο, ναι πάρε αυθεντικό καινούργιο (ή μεταχειρισμένο με crossbrace), ή από αυτά που κυκλοφορούν από διάφορες εταιρίες δεν παίζει ρόλο παρά γούστου,... τι αισθητικό αποτέλεσμα θες...

Πχ εγώ άλλαξα το πλινθ μου από aformosia σε μαύρο (αυθεντικό) καθαρά για αισθητικούς λόγους...

Αν το πλινθ σου είναι σε καλή κατάσταση, τότε μπορείς να φτιάξεις και μόνος σου γωνιές ενίσχυσης... ή να πάρεις από e-bay πουλάνε κατά καιρούς.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πάρει ακόμα. Το σκέφτομαι αρκετά μιας και θα μπω σε διαδικασίες περίεργες. το πρόβλημα είναι ότι εδώ δε βρίσκω σε νορμάλ τιμές, και από ebay οι πιο πολλοί δεν στέλνουν εκτός της χώρας τους (λογικό θα λεγα).

Οπότε αν δεν προτιμήσω κάτι έτοιμο σε στύλ Clearaudio, θα το πάρω κομμάτι κομμάτι, και το πρώτο λογικά θα είναι το plynth. Πάντα μου άρεσε το ξύλο look στο πικάπ