Καταρχας δεν έχουν όλοι ξεχωρίσει οτι το τί έγινε η δεν έγινε στο νησί και το αν έχει κάποια επιστημονική εξήγηση ή όχι δεν έχει σχέση με το "καθαρτήριο" όπως επιμένετε να το λέτε. Αν και ουδέποτε αναφέρθηκε μέσα στην σειρά αυτό ώς τέτοιο, και μάλιστα η εξήγηση που δίνουν για το μέρος αυτό ουδεμία σχέση έχει με το καθαρτήριο. Δεν κρίνεται εκεί κανένας, αποτελεί μόνο ενα meeting point για τις ψυχές των συγκεκριμένων. Δεν είναι θρησκευτικού χαρακτήρα άλλα μεταφυσικού. Το τί συμβαίνει με τις ψυχές όταν το σώμα πεθάνει.
Για την επιστημονική εξήγηση, εξήγησα την άποψη μου και δεν είδα κανένα σχόλιο επ'αυτού απο όσους διαφημίζουν την ανυπαρξία της. Στην διάρκεια της σειράς θεωρώ οτι δώσαν αρκετά στοιχεία για τον σχηματισμό μια ικανοποιητικής θεωρείας. Αρκετες πλευρες αυτής της θεωρείας τις δέχεσαι σχετικά εύκολα, άλλες χρειάζονται και λίγη διάθεση.
Θα συμφωνήσω οτι δεν τις σουμάρισαν άλλη μια φορά στο τέλος για να τις θυμιθεί και κάποιος που δεν παρακολουθούσε την σειρά με μεγάλη προσοχή. Είναι και πολλά τα επεισόδια λογικό να μην θυμάται κάποιος τα πάντα. Εμένα με ενδιέφερε πολύ αυτό το κομμάτι της σειράς (ανεξάρτητα απο το οτι το κύριο ενδιαφέρον μου ήταν η πορείες των χαρακτήρων) και θυμάμαι πολλές λεπτομέρειες που συνδέονται μεταξύ τους.
Προσωπικά δεν θα ήθελα να χαθεί χρόνος στο φινάλε επαναλαμβάνοντας πράγματα που έχουν ήδη πεί. Και είμαι της άποψης οτι απο άποψη πλοκής δύσκολα θα μπορούσαν να εξηγήσουν πολύ περισσότερα χωρίς να αναγκαστούν να εισάγουν έναν "Αρχιτέκτονα" που θα μίλαγε για κανα 10λεπτό αναλύοντας τα πάντα.
Δέχομαι οτι δεν μπορεί να αρέσει σε όλους. Τα σημάδια όμως ήταν εκεί για όποιον ήθελε να τα ψάξει.
Όταν πας για περίπατο σε μονοπάτια στο δάσος, τα μονοπάτια έχουν συνήθως ανα διαστήματα σημάδια για να σε οδηγούν. Μερικά είναι δύσκολο να τα δείς, αλλα είναι εκεί. Αν χαθείς και δεν έχεις και χάρτη μαζί σου, δικαιούσε να πεις οτι δεν σου αρέσει ο περίπατος στο δάσος. Αλλά όχι οτι δεν υπάρχει και μονοπάτι. Λίγο ακραία η παρομοίωση αλλά η ιδέα αυτή είναι.