Macro

Τρομερη και αυτη οπως και ολες οσες εχεις μοιραστει μαζι μας.

Σε ζηλευω
(με την καλυτεροτερη των εννοιων)

Ντινο,Νασο ξεκινηστε και εσεις δεν θελει πολλα για αρχη
με αυτο http://www.ebay.co.uk/itm/251054000545?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649 και αυτο http://www.ebay.co.uk/itm/110849694103?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649 κοστος 16-17Ε
ενας αντεστραμενος φακος(φανταζομαι κατι εχετε) και ειστε ετοιμοι.
Αντε να ανοιξουμε και κανα θεμα με stacking image. :smile:

Δοκιμασε.Σιγουρα μπορεις να κανεις stacking αλλα δεν ξερω να σου πω τη ποιοτητα θα εχουν οι φωτογραφιες.Σε μικρες μεγεθυνσεις πιστευω να σε καλυψει αλλα αν δεν δοκιμασεις και παλι δεν μπορεις να ξερεις.Χρησιμοποιησε το διαφραγμα που σου δινει τα καλυτερα αποτελεσματα για αυτο τον φακο π.χ για τον El Nikkor 2.8 ειναι f/5.6 φανταζομαι και αυτος θα παιζει αναμεσα σε 5 με 8.
Α και ενα reverse ring να μην ξεχασεις.

Δοκιμασε.Σιγουρα μπορεις να κανεις stacking αλλα δεν ξερω να σου πω τη ποιοτητα θα εχουν οι φωτογραφιες.Σε μικρες μεγεθυνσεις πιστευω να σε καλυψει αλλα αν δεν δοκιμασεις και παλι δεν μπορεις να ξερεις.Χρησιμοποιησε το διαφραγμα που σου δινει τα καλυτερα αποτελεσματα για αυτο τον φακο π.χ για τον El Nikkor 2.8 ειναι f/5.6 φανταζομαι και αυτος θα παιζει αναμεσα σε 5 με 8.
Α και ενα reverse ring να μην ξεχασεις.

Φίλε έχεις δώσει νέα πνοή στο νήμα. Γράψε μας και 1-2 λόγια για το stacking. Πώς ενώνεις όλες τις φωτογραφίες κλπ.

Re: Απάντηση: macro

Canon MP-E 65 @5x. Το όριό μου στο handholdability. Το λουλουδάκι ήταν γύρω στα 4-5 χιλιοστά. Από το σκόπευτρο ανακάλυψα πως είχε και ...κάτοικο.

Ωραία Τάσο! Αρχίζω και μπαίνω στην πρίζα πάλι...

Φίλε έχεις δώσει νέα πνοή στο νήμα. Γράψε μας και 1-2 λόγια για το stacking. Πώς ενώνεις όλες τις φωτογραφίες κλπ.
Σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια.
Συντομα θα γραψω 5 πραγματα αλλα πρεπει να βρω λιγο χρονο γιατι αυτο τον καιρο τρεχω λιγο.

Πολύ ωραίες οι τελευταίες φώτο gianou και send!

Gianou είδα ότι ανέφερες τον El Nikkor και επειδή κάποιο καιρό είχα ψάξει λίγο το θέμα, ανάμεσα σε κλασσικό αντεστραμμένο φακό και El φακό τι προτείνεις?

Χρηστο σε ευχαριστω πολυ.
EL και ξερο ψωμι.
EL σημαινει Enlarging .
Οι περισσοτερες stack που δεν ειναι με εξειδικευμενους φακους(objectives) το 90% ειναι με αντεστραμενους Enlarging απο Schneider-Kreuznach μεχρι Nikon EL-Nikkor με αποτελεσματα που σου πεφτει το σαγονι.Εξαιρουνται οι φακοι που ειναι για macro οπως Canon MP-E 65/2.8 ,Sigma 150mm Macro HSM κλπ.
Και παλι μιλαμε σε περιπτωση που θες να αγορασεις. αν εχεις καποιον που δεν ειναι Enlarging παιζεις με αυτον.

Ναι επειδή σκέφτομαι να αγοράσω φακό για αντιστροφή και είδα και τους EL είπα να δω ποιές είναι οι διαφορές. Οι EL δηλαδή σου δίνουν καλύτερη ποιότητα? Σε μερικά δείγματα που είδα δεν είδα μεγάλες διαφορές από απλούς αντεστραμμένους εκτός και αν μιλάς για μεγενθύσεις μεγαλύτερες του 5x. Αν έχεις και EL και απλό φακό 50 f1.8 μπορείς να τραβήξεις κάτι στα γρήγορα και να ανεβάσεις τις photo? Ζητάω πολλά μάλλον αλλά θα βοηθούσε πάρα πολύ και εμένα και συνφορουμίτες.

Με τους EL θα παρεις μεγαλυτερες μεγεθυνσεις και πολυ καλυτερη πιστότητα σε μεγαλες μεγεθυνσεις.Οταν λεω μεγαλες εννοω πανω απο 2χ.Μεγαλυτερες του 5χ με αντεστραμενο δεν κανει κανεις γιατι το αποτελεσμα ειναι επιεικώς απαραδεκτο Αν θες πανω απο 5χ πας σε objective ή φακο για bellows.
Ομως υπαρχουν αρκετοι EL που ειναι πολυ οικονομικοι οποτε δεν νομιζω οτι αξιζει να κοιτα κανεις για απλο φακο οταν με τα ιδια χρηματα μπορει να παρει EL.
Τωρα για αυτο που ρωτας εχω και 50αρη απλο και 50αρη EL αλλα μου ειναι λιγο δυσκολο για κατι τετοιο γιατι δεν μπορεις να συγκρινεις τραβωντας 10 φωτο με τον καθενα. Δεν θα καταλαβει κανεις τιποτα θελει πολλες.Ειναι πολυ καλη ιδέα και ισως γινει στο μέλλον.
Δεν ειναι τυχαιο οτι κορυφαιοι master στο stacking χρησιμοποιουν El φακους(εκτος απο objective) και οχι απλους.

Δεν είναι πανάκεια η χρήση μικρού εστιακού μήκος αντεστραμμένων, καθώς τα ζητούμενα είναι πολλά περισσότερα από τις δυνατότητες μεγέθυνσης.
Καταρχάς τίποτα δεν έχει τη διόρθωση ενός εξειδικευμένου μάκρο φακού σε φλατ πεδίο εστίασης (βασικότατο), γεωμετρικών παραμορφώσεων και γενικώς απόδοσης από άκρου εις άκρον του κάδρου. Επίσης παρατήρησα ότι οι αντεστραμμένοι (ανάλογα τον φακό βέβαια, υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις) είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στη θάμβωση στο μέσον του καρέ. Θα ήθελα πάντως να δοκιμάσω τις δυνατότητες ενός φακού μικροσκοπίου (τέτοιον δεν έχω).

Οι φακοί απο εκτυπωτές (enlargers) είναι έτσι φτιαγμένοι ώστε να έχουν ελάχιστη παραμόρφωση, οξύτητα σε όλο το πεδίο (γιατί δεν μπορείς να έχεις εκτύπωση που μονο το κέντρο είναι οξύ), και ελάχιστη κυρτότητα του επιπέδου εστίασης. Αυτά τους κάνουν ιδανικούς για μάκρο. Κυκλοφορούν στην μοντούρα Μ39 οπότε μπορείς με έναν αντάπτορα και μερικά tubes να πετύχεις μεγάλες μεγεθύνσεις.
Είναι και σχετικά φτηνοί. Εκτός απο τους κλασικούς Scheinder-Kreuznach, Rodagon Rodenstock, Nikkor υπάρχουν και οι ρώσικοι που είναι πολύ φθηνότεροι και με εξαιρετική οξύτητα όπως ο ΒΕΓΑ 11-U που βρίσκεται στα 20Ε.

Αναλογα τη θελεις.
Αν δεν σε νοιαζει η μεγάλη μεγεθυνση ενας φακος εξειδικευμενος για μακρο ειναι οτι καλύτερο.Υπαρχουν βεβαια φακοι μακρο οπως ο Canon MP-E 65/2.8 που και μεγαλη μεγεθυνση παιρνεις και πολυ καλη ποιοτητα αλλα το κοστος ειναι πολυ μεγαλο.
Οι αντεστραμενοι εχουν συνηθως προβλημα στα ακρα (τουλαχιστον αυτους που εχω δει εγω) αυτο το εχουν ως ενα βαθμο και οι φακοι μικροσκοποιου αλλα στο μακρο συνηθως το αντικειμενο ειναι στο κεντρο.
Για αυτο οι περισσοτεροι χρησιμοποιουν συγκεκριμενους φακους για αντιστροφη γιατι δεν εχουν ολοι οπως πολυ σωστα ειπες το ιδιο καλο αποτελεσμα.
Απλος ενας αντεστραμενος ειναι πολυ οικονομικος σε σχεση με εναν εξειδικευμενο φακο μακρο.

Εννοείται. Απλά με αντεστραμμένο δεν μπορείς πάντα να πάρεις το ίδιο αποτέλεσμα, ιδίως όταν έχεις, όπως είπαμε και παραπάνω, θέμα από το ένα άκρο στο άλλο, πχ

bluetail damselfly by S_end, on Flickr

Με αντεστραμμένο δεν βγαίνει. Καλά, ούτως ή άλλως είναι πολύ πιο δύσκολο να βγει με αντεστραμμένο η συγκεκριμένη, γιατί στο καδράρισμα-εστίαση προσθέτεις και τρίτο βήμα, το κλείσιμο του διαφράγματος, οπότε σου έφυγε είτε η τόσο ευαίσθητη εστίαση είτε η λιβελούλα. Ε από κάτι τέτοια μπαίλντισα και είπα, τι @#$%@^ είμαι που είχα τόσα χρόνια τον MP-E να κάθεται και εγώ δοκίμαζα πατέντες.

Αμα ειχα τον φακο σου θα ημουν πολυ ευτυχισμενος.:smile:
Οι αντεστραμενοι κανουν για stack περισσοτερο και επισης θελουν οπωσδηποτε hood.
Αλλα αν δεις και του Χρηστου που τραβαει εξω και οχι σε στουντιο ειναι πολυ καλες.

με το vega 11y πια ειναι η μεγιστη μεγευθηνση?
Εγω που εχω τον σιγμα 105/2.8 για να παρω κατι πανω απο 2;1 τι φακους πρεπει να βαλω στα extension tubes?

Δεν συμφέρουν πολύ, Παύλε, οι προεκτάσεις στους μακρείς μάκρο φακούς, καθώς πρέπει να είναι κι αυτές αντίστοιχα μακρυές. Θα πρέπει να προσθέσεις άλλα 105mm προέκτασης, ενώ με έναν πχ 55ρη που πιάνει μόνος του το 1:1, θέλεις μόλις άλλα 55mm. Για το λόγο αυτό εάν χρησιμοποιήσουμε ευρυγώνιο σε φυσούνα, παίρνουμε τρελές μεγεθύνσεις, ενώ με έναν πχ 200ρη μετά βίας θα ξεπεράσουμε το 1:1.

Επίσης ήδη το 1:1 του Σιγμα 105 χρησιμοποιούμενου σε μια 4/3 μηχανή, σημαίνει ότι με θέμα πλάτους 17,3 χιλιοστών έχεις πιάσει όλον τον αισθητήρα, ενώ το ίδιο πράγμα σε μια FF μηχανή θεωρείται 2:1 (βέβαια με αρκετά περισσότερα mp και συνήθως μεγαλύτερη per pixel ευκρίνεια).

Last edited: