Macro

ευχαριστω Τασο.
Και αν παρω τα extension tubes και καπιον φακο σαν τον βεγα11 που λεει ο Αλεξ πιο πανω θα παρω περισοτερη μεγεθύνση απο τον σιγμα 105 που εχω ηδη?

Ασφαλώς. Είναι 50ρης, για 1:1 θέλει 50mm προεκτάσεις (αν υποθέσουμε ότι από μόνος του δεν επιμηκύνεται ιδιαίτερα), με άλλα 50mm πιάνεις το 2:1. Απλός είναι ο τύπος, μεγέθυνση = προεκτάσεις/εστιακό μήκος.

Ακριβώς ουσιαστικά ο τυπος είναι αν θυμάμαι καλά extension/focal length= magnification_change οπότε με 25αρη extension σε 105μμ πας σε 0.24 και 1 που έχει ήδη ο sigma 1.24 μεγένθυση για να φτάσεις στο 2 θα χρειαστείς πολύ μηκος και άντε μετά φωτίσεις το θέμα

Send συνδιασμό με raynox έχεις δοκιμάσει?

Last edited:
AAAA, για αυτο οσο πιο ευρυγωνιο τοσο πιο πολυ η μεγεθύνση.
Και γιατι ολοι τοτε παιρνουν 50αρηδες και οχι κανα φτηνο 35αρι η 28αρι?

Ο ποιο σωστος αι ευκολος υπολογισμος για μεγεθυνση ειναι Μ=S/F οπου S ειναι το πλατος του αισθητηρα και F το horizontal field of view. πχ αντικειμενο 2.5mm που καταλαμβανει ολο τον αισθητηρα και αισθητηρας με πλατος 22,3 εχουμε Μ=22,3/2,5=8,92 αρα η μεγεθυνση ειναι περιπου στο 8,5 με 9.Αν το αντικειμενο καλυπτει τα 3/4 του αισθητηρα και ειναι 5mm ειναι Μ=22,3*0,75/5mm=3.34 περιπου 3x.

AAAA, για αυτο οσο πιο ευρυγωνιο τοσο πιο πολυ η μεγεθύνση.
Και γιατι ολοι τοτε παιρνουν 50αρηδες και οχι κανα φτηνο 35αρι η 28αρι?
Γιατι με ενα 50αρη καλυπτουν οι περισσοτεροι τις αναγκες τους αφου μπορουν να κινηθουν απο 0,5χ ως 4χ ενω με ενα 28αρη απο 1.9χ εως 8χ(στο 8χ τα αποτελεσματα δεν ειναι και τοσο καλα βεβαια).Επισης ενας 50αρης πχ Schneider-Kreuznach Componon κανει περιπου 80Ε ενω ενας Schneider-Kreuznach Componon 35αρης εχει 200Ε+.
Και ειπαμε για μεγαλες μεγεθυνσεις πανω απο 2χ κοιταμε Enlarging Lens .

Ο βασικός λόγος επιλογής 50ρη, είναι γιατί είναι ΠΟΛΥ φωτεινοί. Δεν υπάρχει περίπτωση με τόσο λίγα λεφτά να έχεις 35ρη ή 28ρη f/1.4. Και το αποτέλεσμα κάνει μπαμ στο σκόπευτρο. Όταν φόρεσα για πρώτη φορά ανεστραμμένο 50ρη είπα τσσσσσ άρχοντας! Εννοείται liveview και παπαριές δεν είχε τότε, και σε μεγάλες μεγεθύνσεις σε πονούσαν τα μάτια από την πίεση να δεις στα σκοτάδια, εάν έπαιζες πολύ ώρα!

Το ιδιο Oniscidea με το προηγουμενο που ανεβασα αλλα σε πορτρέτο
117 shots,
3 led lights

woodlousecolorfix1280.jpg

Μετά τα τέρατα του gianou, που προτιμώ την προηγούμενη σαν κάδρο,
μια μικρούλα white cabbage (αν δεν κάνω λάθος) που δυστυχώς δεν μου καθότανε οπότε μια σχετικά μακρυνή λήψη

Το πρασινο είναι φυσικό :P

NtinNton πολυ ωραια.Αν την εφερνες ποιο κοντα μαλλον θα εχανε, ετσι ειναι ωραιο καδρο.
Μεταξυ μας και εγω την προηγούμενη προτιμουσα.

Last edited:
Δεν εχω πολλα να πω για αυτο το ΥΠΕΡΟΧΟ πλασμα.

Μια Vespula Germanica.

145 shots
Μεγεθυνση περιπου 3.5x

8616167954_955db59055_b.jpg

Αν θελετε μπορειτε να την δειτε εδω μεγαλυτερη και καποια 100% crops
http://www.flickr.com/photos/94223740@N03/8616167954/in/photostream

Δυστυχώς η ποιοτητα στο Flickr πεφτει κατα 30% τουλαχιστον.:frown:

Last edited:
Αυτος ο gianou ρε πστ μου απο που ξετρυπωσε....? Τουλαχιστον καποιος Mod να τον κλειδωσει εδω στα ζουζουνια, γιατι απλωνεται οπου βρει και μας τα κανει χαλαστρα...:flipout:

:ernaehrung004:

Μεχρι κι εγω που δεν μου αρεσει το μακρο καθολου, θα αρχισω να το ξανασκεφτομαι με αυτα που βλεπω...

:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043