Macro

Τωρα που συνήλθα
για στακινγκ κ.λ.π έχω διαβάσει και έχω δοκιμάσει αλλά το "χτενισμα" πως το κάνεις?

Σας ευχαριστω ολους για τα καλα σας σχολια.
Οποιος θελει και δεν εχει ασχοληθει με τον μικροκοσμο μπορω να τον διαβεβαιώσω οτι ειναι υπεροχος και ανεξάντλητος .
Αντε να ανοιξουμε και ποστ με stack image. Το επίπεδο του σαιτ και ιδιαιτερα στο κομμάτι της φωτογραφίας ειναι πολύ μπροστά.
Θα πρωτοπορήσουμε γιατι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο (σε Ελληνικά Forum δεν εχω δει προσωπικά κάτι)

Τhis guy redefines the meaning of macro photography, οπως θα´λεγε κι η γιαγια μου.

Οχι μονο το 1 προς 1 δεν ειναι πλεον αρκετο, αλλα η τεχνικη και η επεξεργασια πρεπει να περασει σε αλλο επιπεδο, επιπεδο gianou!

Ο πηχυς ηδη εχει μπει πολυ ψηλα. Μπραβο του!!

Τωρα που συνήλθα
για στακινγκ κ.λ.π έχω διαβάσει και έχω δοκιμάσει αλλά το "χτενισμα" πως το κάνεις?

Αν εννοείς το retouch πρώτα με το Zerene(το κυριότερο κομματι) το κοιτάω καρε καρε και διορθώνω απο εκει και μετα με τις λιγες γνωσεις που εχω στο Photoshop.
Γι αυτο το stacking σε στουντιο θελει αρκετο χρόνο και υπομονή. Απο το να στήσεις το αντικείμενο και να το φωτίσεις μέχρι να το ρετουσάρεις και να του δώσεις την τελική μορφη.
Θα σου έλεγα να βρεις μια ακρίδα ή κατι που δεν εχει πολλές τρίχες και να πειραματιστείς λίγο.Δεν ειναι πολύ δύσκολο απλά θέλει χρόνο.

Εξαιρετική δουλειά!

Με τους κόκκους στον αισθητήρα τι κάνεις? Υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στα προγράμματα στάκινγκ? Δλδ να κάνει batch την αφαίρεση των κόκκων στα προεπιλεγμένα σημεία;

Το λέω γιατί είναι μεγάλο ζήτημα (τουλάχιστον για εμένα που αλλάζω συχνά φακούς, και με το φυσερό δεν κάνω και πολύ καλή δουλειά και βαριέμαι το συχνό υγρό καθάρισμα).

πολυ καλη, εγω απλα θα την ισιωνα λιγο για να ειναι τα ματια στην ιδια ευθεια

Χιωτης, send , paul ευχαριστω για τα καλα σας λογια.
Send αυτο ειναι μεγαλο προβλημα δυστυχως πρεπει ο αισθητηρας να ειναι καθαρος απο πριν γιατι αν σου κατσει η σκονη σε καιριο σημειο θα βγει θαμπο.Μπορεις να τα σβησεις βεβαια μετα με την στάμπα στο PS .Ηθελα να ανοιξω ενα θεμα και να ρωτησω τι μπορουμε να κανουμε με αυτο γιατι τα swabs ειναι πολυ ακριβα και δεν συμφερουν.Εγω καθαριζω μια στο τοσο με swabs και μεχρι να κολλησει η σκονη και να μην βγαινει χρησιμοποιω το φυσερο και μετα παλι swabs.Πρεπει να βρω μια λυση γιατι και τα bellows μαζευουν σκονη και ειναι μεγαλο πακετο.
Παυλο δεν ήθελα να την ισιώσω την συγκεκριμενη.Δεν μου αρεσει η απόλυτη συμμετρια εκτος και αν ειναι καθαρό πορτρετο και αυτο υπο προυποθέσεις ή ειναι η ποζα συγκεκριμενη που θελει απο μονη της συμμετρια.Συντομα θα ανεβασω μια μικρη hoverfly που ειναι καθαρο πορτρετο και η συμμετρία της παει.

Last edited:
Απάντηση: Re: macro

Χιωτης, send , paul ευχαριστω για τα καλα σας λογια.
Send αυτο ειναι μεγαλο προβλημα δυστυχως πρεπει ο αισθητηρας να ειναι καθαρος απο πριν γιατι αν σου κατσει η σκονη σε καιριο σημειο θα βγει θαμπο.Μπορεις να τα σβησεις βεβαια μετα με την στάμπα στο PS .Ηθελα να ανοιξω ενα θεμα και να ρωτησω τι μπορουμε να κανουμε με αυτο γιατι τα swabs ειναι πολυ ακριβα και δεν συμφερουν.Εγω καθαριζω μια στο τοσο με swabs και μεχρι να κολλησει η σκονη και να μην βγαινει χρησιμοποιω το φυσερο και μετα παλι swabs.Πρεπει να βρω μια λυση γιατι και τα bellows μαζευουν σκονη και ειναι μεγαλο πακετο.
Παυλο δεν ήθελα να την ισιώσω την συγκεκριμενη.Δεν μου αρεσει η απόλυτη συμμετρια εκτος και αν ειναι καθαρό πορτρετο και αυτο υπο προυποθέσεις ή ειναι η ποζα συγκεκριμενη που θελει απο μονη της συμμετρια.Συντομα θα ανεβασω μια μικρη hoverfly που ειναι καθαρο πορτρετο και η συμμετρία της παει.

Δεν ξέρω για περιπτώσεις stacking, πάντως στο ένα καρέ, δεν φαίνεται στα καίρια (και εστιασμένα) σημεία, αλλά στα ανεστίαστα. Ενώ στη συνήθη φωτογραφία ούτε που ασχολούμαι (2-3 παρεμβάσεις θα κάνω μόνο κατά τη μετατροπή του raw), στις μεγάλες μεγεθύνσεις είναι δράμα. Swabs έχω κινέζινα (μια χαρά) και τα χρησιμοποιώ με ισοπροπανόλη, αλλά μάλλον θέλει κάποιο άλλο, ακόμη πιο πτητικό, υγρό, όχι ότι δεν γίνεται και έτσι δουλειά. Και όπως είδα τις προάλλες, μου ξαναήρθε ο καιρός για καθάρισμα.

Στο stacking ειναι δραμα η κατασταση.Φαντασου οτι βλεπουμε κοκκο στην φωτο με διαφραγμα φ16- Φ18 και πανω.Εδω μιλαμε για Φ60 Φ80 και βαλε.Επισης υπάρχει και ενα αλλο προβλημα που ειναι η μια φωτογραφια πανω στην αλλη με αποτέλεσμα το βαθος να αυξανεται και το φαινόμενο να ειναι ακομη μεγαλυτερο.
Για πες για τα swabs. Απο ebay?
Ειχα δει καποια αλλα τα φοβηθηκα λιγο μην κανουν καμια γρατζουνια στον αισθητηρα.

Θαρρώ πως τα διαφράγματα που αναφέρεις έχουν να κάνουν μόνο με το θέμα της έκθεσης, εξαιτίας του λεγόμενου bellows effect (μεγέθυνση x διάφραγμα + διάφραγμα, οπότε στο 5x το f/16 αντιστοιχεί σε f/96). Αλλιώς δεν θα υπήρχε καθόλου ανάλυση εξαιτίας της περίθλασης. Μπορεί βέβαια να έχω και λάθος.

Nαι αυτο εννοω αλλα οσο αυξανεται η αποσταση απο τον αισθητηρα το φαινόμενο γινεται και ποιο εντονο.Εχω κανει καποια πειραματα με αυτο και εχω διαπιστωσει οτι σε μεγαλυτερες αναλυσεις αν υπαρχει κοκκος στον αισθητηρα αυτος φαινεται πολυ ποιο εντονος.Στην σφηκα ειχα ενα κοκκο κατω δεξια σε μονό καρε δεν φαινόταν.Στην δροσόφιλα που η μεγεθυνση ηταν 8χ περιπου ειχα ενα παρομοιο κοκκο φαινοταν κανονικα σε μονό καρε.

Έναν? Μιλάμε πρέπει να κάνω καμιά 40ριά διορθώσεις (από το CS4 και μετά έχουν απλοποιηθεί ασφαλώς πολύ, με το σχετικό πινέλο) στο 2-3x.
Οκ, μιλάμε και για αισθητήρα σχεδόν 3πλάσιου εμβαδού, αλλά και πάλι.....

Βασικα την καθαρίζω μεσα σε σακουλα που ειναι για κατάψυξη και μετα προσπαθω οσο ποιο γρηγορα να την κουμπώσω πανω στα bellows.
Tην καλυτερη μεθοδο καθαρισμου αισθητηρα την εχω δει να την κανουν με το υγρο που καθαριζουν τα αρνητικα.Κανει μεμβρανη πανω στον αισθητηρα και μετα αφαιρουν την μεμβρανη και δεν υπαρχει τιποτα.Αν το βρω θα το ανεβασω να το δειτε γιατι δεν δεν το κρατησα:bang:

Καλά τα λόγια είναι περιττά για την σφήγκα. Πολύ ωραίο ζώο και το αποτύπωσες άριστα. Μακάρι να φτάσω κάποτε στο επίπεδό σου.

Τώρα για την σκόνη πράγματι είναι πρόβλημα. Εγώ ακόμα τα βγάζω πέρα με διόρθωση στο PS αλλά σιγά-σιγά βλέπω αρχίζει να μαζεύεται πολύ. Πρέπει να το ψάξω λίγο.

Α και να μην ξεχάσω. Χάρη είχες πει σε προηγούμενη σελίδα ότι κάνω stacking στην φύση. Αν και θα το ήθελα πολύ δεν έχω κάνει ακόμα. Αυτό που κάνω είναι να βρίσκω κάποιο έντομο κοντά στο σπίτι μου, το φέρνω μέσα, στήνω λίγο το σκηνικό με πράσινα φύλλα, στήνω το τρίποδο και περιμένω να κάτσει ακίνητο για να τραβήξω. Την σφήκα και την πεταλούδα τις είχα βρει στα τελευταία τους γιαυτό και κάθισαν σχετικά ακίνητες. Όσες δεν είναι stack τις τράβηξα στην φύση βέβαια. Ελπίζω μια μέρα να καταφέρω να κάνω και stack έξω αλλά δύσκολο το βλέπω. Αυτά....

Thanks Χρηστο.
Γραψε λαθος δεν το καταλαβα σωστα.
Το μεγάλο stacking στη φυση προσωπικα το θαυμαζω αλλα οπως ειπε και ο send ειναι λιγο για ισοβίτες και στη χώρα μας ειναι αρκετά δυσκολο να γινει λογο καιρικων συνθηκών.