Macro

Επίσης φίλε μου, ελπίζω να σε βοήθησα να καταλάβεις την διαφορά παρά τα... τραγικά τεχνικά ελληνικά μου :p

Εγώ πάντως θα "διαφωνήσω" ως ενα βαθμό με τον Νασο. Out in the field που λένε και στο χωριό μου ειναι για μένα πολύ πιο εύκολο πια να πλησιάσω μία πεταλούδα ενα μέτρο πιο κοντά παρά να εστιασω με ακρίβεια χιλιοστού και να μείνω σταθερός με ένα φακό που ζυγίζει διπλάσσιο και περισσότερο από τον Ταμρον (1 κιλό αν δεν κάνω λάθος ζυγίζει ο Sigma βάλτε σώμα φλας diffuser). Εξαίρεση ίσως οι σφήκες που τις φοβάμαι για αυτό και έχω ελάχιστες φωτογραφίες. Στα έντομα πρέπει να μάθεις να πλησιάζεις κοντά
Γιατί δεν κάνεις δοκιμές με παλιό φθηνό μόνο mf φακό να δεις τι σου ταιριάζει σε εστιακό μήκος γιατί αυτοι οι μεγάλοι είναι και ακριβοί εως πολύ ακριβοί (και εγώ είχα σταμπάρει ένα Pentax -A 200 macro αλλά τα 1300 που έφτασε είναι πολύ μακρία από το Budget μου)? Με περίπου 100 βρίσκεις φθηνό mf σε εστιακό μήκος κοντά στον Ταμρον

Sony A7R | Tamron 90mm f2.8
Η Πρώτη μου δοκιμή με αέρα γαμώτο μα κάτι έγινε το μήκος του ζουζουνα αυτού 3 με 4 χιλιοστά
Sharpen δεν έγινε.
Η Μεγέθυνσή του έφαγε 20GB από τα 24 ίσως και λίγο παραπάνω

Last edited:
Ενας πολυ καλος φακος είναι ο Canon ef 100mm f/2.8 usm macro.Την παλια εκδοση χωρις σταθεροποιητή μπορεις να την βρεις γυρω στα 300-400Ε στο ebay.
Οι sigma ο 150αρης και ο 180αρης είναι πολλοι καλοι φακοι αλλα πολλοί ακριβοί.
Για μακρο μονο manual θελεις.Αν χρησιμοποιείς auto θα εστιαζεις οπου να ναι.
Επίσης το τρίποδο βοηθάει παρα πολύ γιατι όπως είπε και ο Γιώργος παραπάνω οτάν εχεις μεγάλο βάρος στο χέρι σου είναι αρκετά δυσκολο να μείνεις σταθερός.
Γενικά καλό είναι να ξεκινήσεις από χαμηλά χωρις να ξοδέψεις μια περιουσία,να δεις αν σου ταιριάζει και θέλεις να ασχοληθείς περαιτέρω με το μακρο και μετά αποφασίζεις αν θα κάνεις την υπέρβαση.

Με 1/50 χωρίς τρίποδο(ή άλλο στηριγμα) είναι απίστευτα δύσκολο να βγάλει κάποιος με τον ταμρον και σε μεγένθυση κοντά στο 1:1 καλή φωτογραφία. Ακόμα και το 1/εστιακό μήκος απαίτει σε τέτοιες μεγενθύσεις τεχνική παραπάνω από πολυ καλή και εμπειρία. Το συγκεκριμένο είσαι ακομα πολύ μακρυά οπότε ακόμα και ήσουν σταθερός και από τέτοια απόσταση δεν γίνεται να απομονώσεις το θέμα σου. Συνηθίζω όταν πλησιαζω σιγά σιγά ένα έντομο να τραβάω κάποιες φωτογραφίες μακρινές δες ένα παράδειγμα για να καταλάβεις
Ξεκινάω έτσι (περίπου στην απόσταση που ήσουν και εσύ ίσως λίγο πιο κοντά)

Attachments

• IMGP5340.jpg
    IMGP5340.jpg
    216.2 KB · Views: 104
Και καταλήγω κάπως έτσι

χωρις να φτάσω καν σε 1:1 (δεν με άφησε όχι δεν ήθελα)

Με 1/50 χωρίς τρίποδο(ή άλλο στηριγμα) είναι απίστευτα δύσκολο να βγάλει κάποιος με τον ταμρον και σε μεγένθυση κοντά στο 1:1 καλή φωτογραφία. Ακόμα και το 1/εστιακό μήκος απαίτει σε τέτοιες μεγενθύσεις τεχνική παραπάνω από πολυ καλή και εμπειρία. Το συγκεκριμένο είσαι ακομα πολύ μακρυά οπότε ακόμα και ήσουν σταθερός και από τέτοια απόσταση δεν γίνεται να απομονώσεις το θέμα σου. Συνηθίζω όταν πλησιαζω σιγά σιγά ένα έντομο να τραβάω κάποιες φωτογραφίες μακρινές δες ένα παράδειγμα για να καταλάβεις
Ξεκινάω έτσι (περίπου στην απόσταση που ήσουν και εσύ ίσως λίγο πιο κοντά)
....Επιτέλους μετά απο μιά φρίκη που έφαγα με τον υπολογιστή μου τον επαναφέρα και πάλι ευτυχώς παίρνω τακτικά backup...

Ntin φίλε μου δεν κατάλαβα τι μου έγραψες. πως ειναι αδύνατον να τραβήξω με τέτοια ταχύτητα και γιατι δεν γίνεται να απομονώσω το θέμα;
Η απόστασή μου ήταν στους 30 πόντους αν θυμάμαι.

Το ποιο εύκολο για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει να ασχολείται με το μάκρο και να τραβάει στο χέρι ειναι το φλας.
Μεγάλη ταχύτητα "παγώνει" το αντικείμενο και με το μόνο που έχει να ασχοληθεί είναι η εστίαση και η πόζα .

gianou > ευχαριστώ πολύ για τα πληροφορίες που μου δινεις
Φυσικά αμέλησα να πω ότι τα γνωρίζω αυτά γιατί είναι γενικής χρήσης φωτογράφισης αρχές και οχι μονο για macro

Τραβώ σε χαμηλές ταχύτητες όταν με παίρνει έτσι το φως εισέρχεται με αργό ρυθμό και παίρνουμε περισσότερη λεπτομέρεια
Μια κάμπια που τράβηξα και με παίδεψε φυσικά ανέβασα ταχύτητα
Επίσης βλέπουμε οτι η sony a7r παρ' ολη τη λάσπη τα πάει μια χαρά σε χαμηλές ταχύτητες και θα δούμε στα 100 ως 250 που μιλούν επίσης γιατι και κει ζωγραφισε
Όταν γνωρίζεις τη κάμερα σου σου κάνει τα κεφια.

Last edited:
Ειναι μαλλον αρκετά πιο μακρινή. Το κάδρο του FF δεν το έχω ακριβώς αλλά 1-1.5 μέτρο θα έλεγα. Με τέτοια απόσταση και φ16-18 το θέμα μπερδεύεται με το περιβάλλον και αν μιλάμε για μακρο στη φύση είναι συνήθως αταίριαστο. Αυτό ακριβώς εννοούσα με τη δευτερη και την τριτη σε σχέση με την πρώτη που έβαλα. Αν και δεν είναι καν 1:1 (50cm ίσως και παραπάνω ήμουν) από αυτό το σημείο και πέρα ακόμα και σε μπερδεμένο φόντο (το ίδιο λουλούδι με την 1η είναι βλέπεις τι γίνεται γυρω-γυρω) το θέμα απομονωνεται και γράφει καλά

Το 1/50 παραβαίνει τον "κανόνα" του 1/εστιακό μήκος. Οταν πλησιάσεις κοντά ούτε το 1/100 δεν θα σου φτάνει για να είσαι σταθερός ώστε να μην είναι "κουνημένη". Φλας και μεγάλη ταχύτητα και όσο πιο κοντά μπορείς. Ενταξει δεν μιλάμε για τους φωτισμούς που φτιάχνει ο Χαρης εκεί θέλει πολλά αλλά για τα βασικά οι ρυθμίσεις είναι σχεδόν στάνταρ. Το όλο θέμα είναι να μάθεις να πλησιάζεις

Ας βάλω και καμμία φώτο

edit Η καμπια είναι καλή αν ήταν από μπροστά θα ήταν άψογη (το πιο πάνω σχόλιο είναι για τις προηγούμενες)

Last edited:
Αυτο θα κάνω φυσικά και σαν αρχη νομίζω καλα ειναι αντε να δω απο τα χερια μου φωτο ´να πλησιάζουν τις δικες σας γιατι ειμαι ζηλιάρεις
η κάμπια έτρεχε η ρουφιάνα πάνω σε εναν φραχτη. εκει υποχρεώθηκα να ανεβάσω ταχύτητα

Last edited:
Ας ανεβάσω κι εγώ κάποιες που τράβηξα σήμερα....

Attachments

• 4.4.jpg
    4.4.jpg
    95.1 KB · Views: 94
  • 3.3.jpg
    3.3.jpg
    119.9 KB · Views: 94
  • 1.1.jpg
    1.1.jpg
    74.2 KB · Views: 95
  • 2.jpg
    2.jpg