Να και οι πρωτες δοκιμες μου... με ενα μανταρινι !
Εχω την canon 30d , kai φακο Cano 50mm, 1:1.8 fixed.
Με τον 50αρη...
View attachment 19143
Με τον 50αρη αντεστραμμενο...
View attachment 19141
Oμως η εκπληξη ηρθε , μολις εβαλα το φακο (ανεστραμμενο) στην βιντεοκαμερα Canon HV20 (high definition).
Λοιπον , τι λετε ?
Το διαφραγμα στη καμερα ειναι 8, δεν παει αλλο πανω ...
και πώς θα το κλείσει?
Εξάλλου μιλάμε για φακό ανεστραμμένο πάνω από φακό, κανονικά τον ίσιο φακό δεν θα έπρεπε να κλείσει;
Φαντάζομαι ότι τα παραπάνω είναι χωρίς δακτυλίδι αναστροφής, ή κάνω λάθος;
Μια και πιάσαμε τα εσπεριδοειδή, μία από τις πρώτες μου απόπειρες (πορτοκάλι) με τον MP-E 65, αλλά τώρα μεγέθυνση μη με ρωτάτε, έχει καμιά διετία. Με το MT-24EX
o 50/1.8ΙΙ της Canon δεν έχει τίποτα πίσω, ούτε μοχλό ούτε δαχτυλίδι, τίποτα για ρύθμιση διαφράγματος, είναι σκέτο πλαστικό. Και ανοικτός (τουλάχιστον σε κανονική χρήση) δεν τα πάει καθόλου καλά από κόντραστ.
Τώρα το πορτοκάλι, ήταν όπως είπα από τις πρώτες απόπειρές μου με το συγκεκριμένο συνδυασμό φακού και φλας, και η σάρκα του πορτοκαλιού αρκετά ανακλαστική. Βέβαια ως ένα σημείο τις θέλησα κάποιες αντανακλάσεις, γιατί παραπέμπουν στο ζουμερό περιεχόμενο. Είπαμε, το θέμα φωτισμός θέλει ψάξιμο. Σήμερα έκοψα τις πλευρές από ένα μεσαίο κουτί και τις κάλυψα με φύλλα Α4, θα κοιτάξω να πάρω και 2-3 λάμπες γραφείου να δούμε τι γίνεται. Και δύο μίνι τριποδάκια για τα φωτάκια του φλας. Παίζει πολύ πειραματισμός σε τέτοια θέματα... κανένα αξιόλογο ζουζούνι να δούμε πώς θα βρούμε. Τι να κάνουν, να συλλέγουν σε γυάλες όσα βρίσκουν έξω άραγε;
όρεξη, θα χορτάσω;
![]()
τι είναι αυτό?
Με Kiron 24/2.8 ανεστραμμένο (f/11, 5δευτ, iso100, MLU).
Εδώ και ένα 100% crop από το κέντρο (η παραπάνω είναι σμίκρυνση από κροπ γύρω στα 2mp από το πλήρες)
παρεμπιπτόντως, η Kiron έχει φτιάξει ορισμένους εξαιρετικούς φακούς.
εννοείται με ανοικτό εστιάζεις. Και πάλι, ακόμη και με 2.8 σε μεγέθυνση 2x, θέλει λίγο φως για βοήθεια. Μετά κλείνουμε και τραβάμε στα τυφλά. Στο f11 αυτονόητο είναι πως δεν φαίνεται τίποτα!
Η Kiron ήταν εταιρία που την έφτιαξαν μηχανικοί της Nikon. Έφτιαχνε μεταξύ άλλων και για την Vivitar (η οποία δεν είχε δικά της εργοστάσια), πρέπει να έχεις τη 2η εκδοχή του περίφημου Series 1 70-210/3.5. Εγώ έχω την (όπως φημολογείται, ακόμη καλύτερη) τρίτη εκδοχή του, τον 70-210/2.8-4.0 φτιαγμένη από την Komine.
Κάποιους από τους φακούς που έφτιαχνε για την Vivitar, οι οποίοι υπό το όνομα της τελευταίας πωλούνταν αρκετά ακριβά (πλησίαζαν δηλαδή τους φακούς της μαμάς κάθε μοντούρας), τους πωλούσε και υπό τη δική της φίρμα, ίδια σχέδια με συχνά "κοτσουρεμένα" χαρακτηριστικά. Δηλαδή έκοβε λίγο από το διάφραγμα, τέτοια πράγματα. Ή μπορεί απλώς να ήταν το ίδιο και αντί για 2.5 να έγραφε, για παράδειγμα, 2.8 (ούτως ή άλλως το ακριβές άνοιγμα πάντα διαφέρει σε σχέση με το τυπικώς αναγραφόμενο). Παρόμοια η κατάσταση με τους Panagor... Ορισμένοι είναι κρυμμένα διαμάντια.
Μια έκδοση 1:4,5-5,6 έχω. Τώρα που ξαναβλέπω το serial number ξεκινάει με 6, οπότε είναι της Olympus κι όχι της Kiron που νόμιζα.
http://www.cameraquest.com/VivLensManuf.htm
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.