H αντιληψη του Χρονου, που (εικαζω) εχουμε οι περισσοτεροι, ειναι αυτη του Γραμμικου Χρονου.
Δηλαδη, μια χρονικη ευθεια που ενωνει το Χθες, στο Τωρα και στο Αυριο. Ετσι το αντιλαμβανομαι και εγω.
Πως εννοεις τον Κυκλικο Χρονο ? Οτι τα γεγονοτα της ανθρωπινης ιστοριας εχουν επαναληψιμοτητα ?
Θα συμφωνησω ! Αν ομως θεωρεις οτι επαναλαμβανονται αυτουσια μεχρι την παραμικρη λεπτομερεια
ΔΕΝ θα συμφωνησω. Αυτονοητο γιατι ! Δεν βλεπω κανα Δια να πεταει κεραυνους απο τον Ολυμπο.
AΝ ποτε πεταγε ...
Πες μου τωρα τι εννοεις Σφαιρικο Χρονο ? Μηπως οτι υπαρχουν πολλοι Κυκλικοι Χρονοι που πατανε
στην ιδια σφαιρα αλλα ειτε παραλληλιζονται (δεν ακουμπουν) ειτε τεμνονται ? Πως να το εννοησω αυτο
σε γεγονοτα ? Οτι υπαρχει ενας κυκλικος χρονος οπου ΔΕΝ υπηρξε ποτε ο Χριστος (η ο Διας) και ενας
αλλος κυκλικος χρονος οπου υπηρξε ΜΟΝΟ ο Χριστος (η ο Διας) και ... ΔΕΝ συναντιονται πουθενα ?
Η συναντιονται καπου ? Και γιατι συναντιονται ? Και πως το γνωριζουμε αυτο ? Γιατι να το γνωριζουμε
αυτο ? ..... και ουκ εσται τελος ...
Η Ενεργεια ειναι αρρηκτα δεμενη του Χρονου. Δεν μπορει να εκδηλωθει (η μετατραπει) χωρις αυτον.
Συμφωνουμε εδω. Με σταματημενο τον Χρονο δεν υπαρχει διαδοχη γεγονοτων, αρα ροη ενεργειας.
Ομως, γραφεις καπου οτι ο Χρονος ισως να ειναι σταματημενος. Ως στασιμοτητα εξελιξης του
συλλογικου ασυνειδητου (που γραψε και ο Πετειναρακης) να το δεχθω (με μερικα ερωτηματικα).
Αλλα .... μηπως εννοεις κυριολεκτικα αυτο που γραφεις ? Το οποιο μου ειναι ακαταληπτο.
DO clarify ... please !
Μετα λες για επιταχυνομενο χρονο.
Επιταχυνομενο ως μια αλλυσιδα γεγονοτων που επιθυμει μια ραγδαια αλλαγη των ισορροπιων
στον πλανητη. Να το ξαναδεχθω. Ομως, μηπως εννοεις με την εννοια των τρελλαμενων ρολογιων ?
Οπως αυτη που βιωνει οποιος πλησιαζει καποια μεγαλη βαρυτικη ελξη (αν γνωριζεις Σχετικοτητα λιγο).
Δεν νομιζω να εννοεις αυτο. Μαλλον. Για επιταχυνομενο αρνητικα χρονο ... παλι δεν καταλαβαινω.
Yours trully