Mambo DAC v3: Άλλο φρούτο!

Μόνο προσέξτε την τάση του Μ/Τ που θα βάλετε επάνω.
6-8Vac είναι καλά, δεδομένου ότι όλοι τους δίνουν και λίγο παραπάνω σε χαμηλό φορτίο.
Επειδή ο Βασίλης έχει χρησιμοποιήσει γρήγορη διπλή ανόρθωση, δεν υπάρχει ουσιαστικά πτώση τάσης εξαιτίας της και όλη η τάση AC πάει Χ 1.41.

ttquatro = η ηλεκτροστατική θωράκιση του Γιατρά, είναι η τοποθέτηση "τσερκιών" που κάνει; Θυμάσαι μήπως το μηχανισμό του; Προσωπικά, ξέρω ότι βάζει αυτά τα "τσέρκια", εξωτερικά το αντιλαμβάνεσαι σαν μια μεταλική ζώνη που περιλαμβάνει το Μ/Τ και στην ουσία περιορίζει τη διάχυση (EMI) των τυλιγμάτων προς τα έξω.

Πραγματικά δεν έχω ιδέα καθώς δεν τον έχω ρωτήσει. Ξέρω μόνο ότι μου το έχει αναφέρει ως ηλεκτροστατική θωράκιση ανάμεσα σε πρωτεύον και δευτερεύον, χωριστά γειωμένη με καλώδιο.

Η τάση στο δικό μου μ/σ είναι 6,5Vac χωρίς φορτίο.

Πριν από λίγες ώρες παρέλαβα και το δικό μου mambo v3 έτοιμο για ακροάσης έχοντας δεχθεί την φροντίδα του Θανάση. Έχω ήδη κλείσει 2 ώρες ακροάσεων και παρόλο που είναι άστρωτο από τα βύσματα μέχρι τις βίδες με έχει καθηλώσει. Θα επανέλθω πιο αναλυτικά.

Βασίλη Μ Π Ρ Α Β Ο σου οπως και σε εσένα Θανάση!

Όταν πήρα το Mambo V3 μίλησα με τον Θανάση για να βοηθήσει στην ολοκλήρωση του V3 για να μπορεί να 'παίξει'. Άκουσε του προβληματισμούς μου και τις ανησυχίες με προσοχή και σήμερα που παρέλαβα το DAC προς μεγάλη μου έκπληξη και χαρά είδα πολλά πράγματα από αυτά που σκεπτόμουν υλοποιημένα στην πράξη! Άγιος Βασίλης!:2thumb22sup:

Με περίμενε λοιπόν ένα καλοφτιαγμένο ξύλινο κουτί πολύ προσεγμένο σε όλα τα σημεία που στο εσωτερικό του φιλοξενούσε το mambo του Βασίλη. Για μετασχηματιστή τροφοδοσίας ο Θανάσης μου έβαλε έναν τοροειδή του Γιατρά με θωράκιση εξωτερική αλλά και θωράκιση εσωτερικά ανάμεσα από τις περιελίξεις (αν θυμάμαι καλά). Τον είχα δει και στο V2 του Θανάση πιο παλιά και μου είχε γυαλίσει. Για ρευματολήπτη έβαλε έναν με φίλτρο που ήθελα κι εγώ από την αρχή, που όμως χωρίς να το πω του Θανάση έβαλε τέτοιου τύπου από μόνος του. (Μάλλον διαβάζει το μυαλό μου).

Του είχα αναφέρει πως θα ήθελα να βάλω αποστάτες με απόσβεση ανάμεσα από την πλακέτα και το σασί και ξηγήθηκε! Έβαλε λοιπόν αποστάτες με ελαστική απόσβεση που ακουμπώντας την πλακέτα μετακινείται με λίγη πίεση ελαφρώς. Ήθελα η πλακέτα να μην είναι βιδωμένη σφικτά στο κουτί ώστε να έχει απόσβεση και το έκανε. Το ίδιο ακριβώς έγινε και με τον μ/σ τροφοδοσίας στον οποίο από κάτω τοποθετήθηκε αποσβεστικό υλικό.

Τα υπόλοιπα θα τα δείτε στις φωτογραφίες. Το κουτάκι του δεν με χαλάει καθόλου που είναι ξύλινο. Άλλωστε είναι φτιαγμένο με τέτοιον τρόπο που να μπορεί αργότερα να αποσυναρμολογηθεί εύκολα το εσωτερικό και να μεταφερθεί σε άλλο κουτί.

Ο μ/σ του Γιατρά

Στο πάνω μέρος φαίνεται το αποσβεστικό υλικό όπως και κάτω μέρος φαίνεται και σε άλλες φωτογραφίες πάλι το αποσβεστικό υλικό που πατάει.

Επόμενη κίνηση θα είναι η πλακέτα usb to i2s με την τροφοδοσία της και ίσως, λέω ίσως, κάποια στιγμή να μπει και arduino με TFT display. Αν και μετά τις πρώτες ακροάσεις συνειδητοποιείς ότι δεν χρειάζεται να σκαλίσεις καθόλου σε επίπεδο παραμετροποίησης το wolfson.

Αν και είναι πολύ νωρίς για ακουστικές εντυπώσεις λόγο του ότι τα πάντα στο εσωτερικό είναι αδούλευτα, αύριο θα γράψω λίγα πράγματα γιατί τώρα είναι ώρα για ύπνο....:stoned::sleep:

Last edited:
Απάντηση: Re: Mambo DAC v3: Άλλο φρούτο!

Πραγματικά δεν έχω ιδέα καθώς δεν τον έχω ρωτήσει. Ξέρω μόνο ότι μου το έχει αναφέρει ως ηλεκτροστατική θωράκιση ανάμεσα σε πρωτεύον και δευτερεύον, χωριστά γειωμένη με καλώδιο.

Η τάση στο δικό μου μ/σ είναι 6,5Vac χωρίς φορτίο.

Δεν ήξερα ότι την λένε ηλεκτροστατική θωράκιση, την ήξερα απλά σαν θωράκιση που μειώνει το θόρυβο που επάγει το πρωτεύον στο γύρω χώρο και στο δευτερεύον, μεσώ του ηλεκτρικού πεδίου. Αποτέλεσμα αναπόφευκτων διαρροών και γίνεται συχνότερα σε τετράγωνους Μ/Τ όπου οι απώλειες είναι μεγαλύτερες.
Τα δυναμικά που δημιουργούνται οδηγούνται στη γη μεσώ της γείωσης της ηλεκτρικής σύνδεσης του πρωτεύοντος.
Μπορεί να περιβάλλει όλο το μετασχηματιστή (συνηθέστερο στους τοροειδείς) ή να γίνει σε κάθε πηνίο ξεχωριστά, ειδικότερα όταν η σχεδίαση αφορά Μ/Τ απομόνωσης στη οποία ο λόγος απόδοσης πέφτει, αλλά η απομάκρυνση των πηνίων έχει προτεραιότητα (οι τοροειδείς δεν είναι η καλύτερη περίπτωση Μ/Τ απομόνωσης).
Όταν το δευτερεύων έχει δική του θωράκιση τότε αυτή αποτελεί την γείωση της εξόδου του Μ/Τ απομόνωσης.
Ειδικότερη περίπτωση απομόνωσης αποτελεί η εφαρμογή πρόσθετων μονώσεων με διηλεκτρικά που αυξάνουν το εύρος τάσης που μπορεί να εφαρμοστεί μεταξύ πρωτεύοντος και δευτερεύοντος.
Μπορεί να γίνει και θωράκιση του μαγνητικού πεδίου με ειδικό μέταλλο υψηλού Mu.
Συνήθως το χρησιμοποιούμε γα να θωρακίσουμε ευαίσθητες συσκευές (π.χ παλιά καθοδικούς σωλήνες) και όχι ολόκληρους Μ/Τ (είναι ακριβό και ευαίσθητο στη χρήση).

Μια ιδέα για το νέο V4, θα ήταν να αφαιρεθούν όλα τα φτηνά ( < $30) on-board linear regulators και να τοποθετηθούν παντού shunt regularors Salas. Αντιλαμβάνομαι ότι η συναρμολόγηση θα ήταν πιο χρονοβόρα αλλά ίσως λέω ίσως το αποτέλεσμα να ήταν το ιδανικότερο. Τα όρια του ESS 9023 μάλλον δεν τα έχει πλησιάσει ακόμα κανείς.

Μια ιδέα για το νέο V4, θα ήταν να αφαιρεθούν όλα τα φτηνά ( < $30) on-board linear regulators και να τοποθετηθούν παντού shunt regularors Salas. Αντιλαμβάνομαι ότι η συναρμολόγηση θα ήταν πιο χρονοβόρα αλλά ίσως λέω ίσως το αποτέλεσμα να ήταν το ιδανικότερο. Τα όρια του ESS 9023 μάλλον δεν τα έχει πλησιάσει ακόμα κανείς.

Δηλαδή αυτό που ήδη κάνουν τα παιδιά με το V2;

Σε δοκιμή που έκανα σε μετασχηματιστή απομόνωσης με noise sniffer όταν δοκίμαζα ποιοτικά φίλτρα ρεύματος (για να δω την αποδότικότητά τους) διαπίστωσα ότι ένα καλό εξωετρικό φίλτρο και ένας μετασχηματιστής απομόνωσης είχαν, ως προς την απόρριψη του θορύβου του δικτύου, την ίδια πρακτικά απόδοση, τον έκοβαν τελείως. Φυσικά μέτρησα κι άλλα φίλτρα, χαμηλότερης ποιότητας ή και φίλτρα μέσα σε συσκευές κι εκεί το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο αποδοτικό όσο με τα εξωτερικά, που θεωρώ φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς το κόστος των ξεχωριστών.

Πολύ καλή και αναλυτική πληροφόρηση το link σου, gcos6!

Όταν πήρα το Mambo V3 μίλησα με τον Θανάση για να βοηθήσει στην ολοκλήρωση του V3 για να μπορεί να 'παίξει'. Άκουσε του προβληματισμούς μου και τις ανησυχίες με προσοχή και σήμερα που παρέλαβα το DAC προς μεγάλη μου έκπληξη και χαρά είδα πολλά πράγματα από αυτά που σκεπτόμουν υλοποιημένα στην πράξη! Άγιος Βασίλης!:2thumb22sup:

Το κουτάκι του δεν με χαλάει καθόλου που είναι ξύλινο. Άλλωστε είναι φτιαγμένο με τέτοιον τρόπο που να μπορεί αργότερα να αποσυναρμολογηθεί εύκολα το εσωτερικό και να μεταφερθεί σε άλλο κουτί.

Η επιλογές για το κουτί και την ποιότητα συρμολόγησης έγινε ώστε να μη σκάσουμε αν το διαλύσουμε αργότερα, που θα γίνει στα σίγουρα με ότι άλλο έχει στο νου του ο αγαπητός Παναγιώτης (που θέλει να το κάνει όσο πιο τούμπανο μπορεί). Εγώ για να καταλάβετε σχεδόν δε χρησιμοποιώ κουτί (ακόμα) καθώς δεν έχω καταλήξει τι άλλο θα βάλω μέσα...

To linear regulator της Texas Instruments (TI) LP38798, είναι σήμερα ένα από τα καλύτερα του κόσμου, ίσως και το καλύτερο, σε απόδοση και χαμηλό θόρυβο. Κοστίζει περίπου 2,5 άρα πολύ λιγότερο από τα $30 που έγραψα πριν.
Ομως πέρα από τις μετρήσεις θορύβου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει και το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Κυκλοφορεί παντού η φήμη ότι ένα Salas shunt regulator βελτιώνει περαιτέρω την ηχητική απόδοση της συσκευής όπου θα τοποθετηθεί.
Εχει δοκιμάσει ποτέ κανείς, στο V1 ή στο V2, να παρακάμψει το on-board linear regulator των 3,3Volts που τροφοδοτεί τελικά το ESS 9023 και να τροφοδοτήσει τα 9023 με Salas ?

Last edited:

To linear regulator της Texas Instruments (TI) LP38798, είναι σήμερα ένα από τα καλύτερα του κόσμου, ίσως και το καλύτερο, σε απόδοση και χαμηλό θόρυβο. Κοστίζει περίπου 2,5 άρα πολύ λιγότερο από τα $30 που έγραψα πριν.
Ομως πέρα από τις μετρήσεις θορύβου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει και το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Κυκλοφορεί παντού η φήμη ότι ένα Salas shunt regulators βελτιώνει περαιτέρω την ηχητική απόδοση της συσκευής όπου θα τοποθετηθεί.
Εχει δοκιμάσει ποτέ κανείς, στο V1 ή στο V2, να παρακάμψει το on-board linear regulator των 3,3Volts που τροφοδοτεί τελικά το ESS 9023 και να τροφοδοτήσει τα 9023 με Salas ?
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/108921-Σαβράκι-!-Sabre9023-WM8804/page104
(Post#1036)

Re: Απάντηση: Re: Mambo DAC v3: Άλλο φρούτο!

Αναφέρθηκα στην παράκαμψη της τελικής DC τροφοδοσίαs των 3,3Volts που τροφοδοτεί το 9023 .
Στο link που μας παραπέμπεις χρησιμοποιήθηκε Salas μόνο στο πρώτο σταδιο των 5 volts (pre-regulator), σωστά ;

Last edited:
Η επιλογές για το κουτί και την ποιότητα συρμολόγησης έγινε ώστε να μη σκάσουμε αν το διαλύσουμε αργότερα, που θα γίνει στα σίγουρα με ότι άλλο έχει στο νου του ο αγαπητός Παναγιώτης (που θέλει να το κάνει όσο πιο τούμπανο μπορεί). Εγώ για να καταλάβετε σχεδόν δε χρησιμοποιώ κουτί (ακόμα) καθώς δεν έχω καταλήξει τι άλλο θα βάλω μέσα...

Θανάση και έτσι όπως είναι παίζει αρχιμανδρίτες! :rip: