Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Μένουν λεπτομέρειες όπως η αλλαγή αλυσίδας με μαύρη.

Το ‛’80%’’ που προανέφερα έχει να κάνει με την απόσταση μεταξύ των 2 πανιών.

Όπως φαίνεται και στις φωτο, δεν είναι αμελητέα (~15 cm) με αποτέλεσμα, κατά την θέαση, να είναι ορατή η επιφάνεια της ´’κανονικής’’ οθόνης πίσως από την μάσκα.

Έτσι τελικά υπάρχουν 2 επίπεδα μαύρου μετά το άνω όριο του 2,35: Αυτό της ‛’κανονικής’’ οθόνης, που πλέον όμως είναι ‛’σκιασμένο’’ λόγω της μάσκας, και λίγο πιο πάνω αυτό του πανιού της μάσκας.

Το αποτέλεσμα είναι να μην έχεις ακριβώς στο άνω όριο του 2,35 το απόλυτο μαύρο της μάσκας αλλά λίγο πιο πάνω.

Να διευκρινίσω ότι δεν μιλάμε για ‛’σκια’’. Δεν εχει καμία σχέση δλδ με τη φωτό που ειναι σε συνθήκες φωτισμένου δωματίου. Σε προβολή, το δωματίου σκοτεινιάζει τελείως και το φως του προβολέα πέφτει κάθετα στην οθόνη με αποτέλεσμα η σκια που φαινεται στη φωτο να προσεγγίζει το απόλυτο μαύρο (της μάσκας).

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο τα ‛’2 μαύρα’’ (τα οποία σε κάθε περίπτωση δεν συγκρίνονται με το λευκό της οθόνης) όσο το φως που αντανακλάται στην κάτω πλευρά / στην ακμή του κατωκασίου (το μεταλλικό τελείωμα / μπάρα) της μάσκας με αποτέλεσμα σε σκηνές με φως να βλέπεις αμυδρά ένα ‛’φωτεινό’’ τελείωμα / γραμμή (κάτι που δεν ξέρω όπως πόσο θα αποφευγόταν ακόμα κι αν τα 2 πανιά ήταν κολλητά…).

Δοκίμασα, από περιέργεια, να πάω όλη την εικόνα πιο κάτω (με lens shift) και να μασκάρω πλέον μόνο επάνω, για να κατεβεί όλο το κάδρο και να μειωθεί το παραπάνω φαινόμενο, αλλά η διαφορά είναι αμελητέα.

Θα κάνω μία δοκιμή με επικόλληση άλλου υφάσματος (βελουδο) στο κατωκάσι να δω αν θα μειωθεί το φαινόμενο του ‛’φωτίσματος’’ του.

Τα παραπάνω φυσικά είναι υπό την σκοπιά του ‛’ψειρίσματος’’ καθως το συνολικό αποτέλεσμα κυμαίνεται στο 80% του απόλυτου (έκανα και επιτόπου δοκιμές ανεβάζοντας και κατεβάζοντας την μάσκα και ακόμα και με τα παραπάνω δεδομένα, η διαφορά σε σχέση με χωρίς μάσκα, είναι εντυπωσιακή).

Κατά την διάρκεια της θέασης, για να παρατηρήσεις το παραπάνω πρέπει να το εχεις στο μυαλό σου. Αλλά και πάλι, γιατί φυσικά το δικό μου μάτι κόλλαγε εκεί :p, το συνολικό αποτέλεσμα είναι τόσο καλό που σε αποζημιώνει .Αποδεικνύει μάλιστα ότι το μάτι δεν ‛λοκάρει’ στα όρια του 2,35 αλλά προφανώς στο κέντρο της εικόνας ενώ η συνολική αίσθηση αυξημένου contrast προκύπτει από την υπάρξη της μάσκας, έστω και σε απόσταση από το όριο του 2,35.

Φυσικά κάποιος που έχει την οθόνη σε dedicated χωρο ή κρυμμένη σε γυψοσανίδα καλά θα κάνει να τοποθετήσει την κάσα της μάσκας κάτω από αυτή της βασικής οθόνης, όπως ο φίλος παραπάνω, για να πάρει το απόλυτο αποτέλεσμα.

Attachments

• PB171469.jpg
    PB171469.jpg
    28.4 KB · Views: 158
  • PB171462.jpg
    PB171462.jpg
    29 KB · Views: 157
  • PB171463.jpg
    PB171463.jpg
    25.7 KB · Views: 158
  • PB171464.jpg
    PB171464.jpg
    25.7 KB · Views: 158
  • PB171465.jpg
    PB171465.jpg
    27.3 KB · Views: 158
  • PB171466.jpg
    PB171466.jpg
    27.9 KB · Views: 158
  • PB171467.jpg
    PB171467.jpg
    28.5 KB · Views: 159
Last edited:
Δυστυχως επιβεβαιωνεται το "εαν δεν το δεις στον χωρο σου, δεν μπορεις να ξέρεις σίγουρα"..
Για εμενα, η (μικρή) σκια του masking ειναι deal breaker. Το ιδιο και η γυαλάδα του casing (αν και αυτο διορθώνεται).
Προσωπικα μάλλον θα στραφώ σε κατι που να μπαίνει/βγαινει και θα στερεώνεται στο έπιπλο.

Τακη, αν δεις το ''πριν'' και το ''μετα'' (''Α-Β'') θα καταλαβεις τη διαφορα.

Όπως σε όλα, αν δεις κατευθείαν το ''μετα'' καλοσυνηθίζεις και έχοντας φτασει πχ στο 80% χαλιέσαι για το υπόλοιπο 20% ξεχνόντας τι έχεις κερδίσει ήδη.

Ειναι σα να λες, μου χαρίζουν 800 Ευρω αλλά επείδή δεν μου χαρίζουν και αλλα 200, ειναι deal braker, δεν τα παίρνω :p

Anyway, ειναι και πως θα του κάτσει το καθένα (μου θυμίζει λίγο την ιστορία με το Harmony One :p)

Στον δικό σου χώρο πάντως, δεν έχεις θέμα. Βάζει το ρολάκι (χωρις μεταλλική κάσα) κάτω από την οθόνη (κάτι σαν αυτο που έκανε ο φίλος παραπάνω), οι οθόνες θα είναι κολλητά και θα είσαι τζετ. Μη το σκέφτεσαι καθόλου (οτιδήποτε άλλο ειναι μη πρακτικό - κατασκευές στο επιπλο κλπ ξέχνα τις, μετά την 1η φορά δεν θα κάνεις την κόπο (ή / και δεν θα σε αφήνουν :p) να τις ξανακουμπήσεις ποτε).

Σε αυτο εχεις δικιο, απλα επειδη (και εγώ :p) είμαι υποχρονδριος, ξερω πως το ματι μου θα πηγαινει συνεχεια στην γκρι λωρίδα...

Re: Απάντηση: Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Σε αυτο εχεις δικιο, απλα επειδη (και εγώ :p) είμαι υποχρονδριος, ξερω πως το ματι μου θα πηγαινει συνεχεια στην γκρι λωρίδα...

Το ξέρω, όπως όλων μας εδώ μέσα άλλωστε :p

Αυτό όμως είπα και πριν: Ότι χθες εμένα πήγαινε εκεί συνέχεια και παρόλα αυτά δεν χαλιόμουν! Τουναντίον, απολάμβανα το συνολικό αποτέλεσμα.

Και αυτό το λέω ως συμπέρασμα - καθόλου ψυχαναγκαστικά δλδ (ξέρεις ότι εγώ είμαι πολύ χειρότερος σε αυτά - Άμα κάτι δεν μου πήγαινε καλά, θα το ξήλωνα επιτόπου :p)

Καταλάβαινα δλδ ότι δεν είναι τέλειο αλλά συνειδητοποιούσα την τραγική βελτίωση σε σχέση με το πριν (ισως επειδή το ‛’εζησα’’ και πολύ – με πολλες δοκιμές – πχ χθες, μετα την προβολη, ανεβαζα λιγο το ρολο και εβλεπα πόσα χαλαγε το contrast – και αυτό μονο με το πανω μερος φαντασου – με το κατω να εξακολουθει να είναι ‛’μασκαρισμένο’’ – που δλδ να συνέκρινες με ‛’πληρες unmasking’’ – το χάος).

Είναι νομίζω ο ορισμός του να μη χάνεις την “big picture’’ :)

Επί του τεχνικού πάντως, υπάρχει και τρόπος να εξαφανίζεις το κενό / σκιά: ‛Πιάνεις’ πχ με 2 πιαστράκια (πανεύκολο) τη μάσκα και τη ‛’φέρνεις’’ να ακουμπάει στην οθόνη. Το δοκίμασα και δουλεύει αλλά χαλιέμαι με την ολη διαδικασία (αγχώνομαι και που ‛’τραβιέται’’, εστω και ελάχιστα, το πανί από πίσω :p). Αν ειχα δε τοίχο από πισω, το ‛’πιασιμο’’ θα ηταν ακόμη πιο εύκολο και ‛’ανωδυνο’’ για την οθόνη.

Τεσπα, εσύ δεν θα έχεις καν το παραπάνω θέμα, στο ξαναλέω, μη το σκέφτεσαι.

ΥΓ Το φως στη μπαρα για μένα είναι σχεδόν non-issue (και κατά πασα πιθανότητα, εξαλείφεται – θα κανω και δοκιμες με βελούδο).

Last edited:
Δεν νομίζω οτι θα εχεις θεμα.

Χωρο στο πλατος θες μηδαμινο.

Και στο ύψος ελάχιστο (καμια 15αρια ποντους) - σιγουρα εχεις πολύ παραπάνω.

Re: Απάντηση: Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Φοβαμαι για το "πάχος" του casing. Τι διαστασεις εχει το δικο σου, μπας και μετρήσω;
Μα, ειπαμε, εσυ δεν θα το παρεις με case αλλα γυμνο.

Και θα το βαλεις απο κατω, όχι μπροστα, από την οθόνη.

Κοιτα τις φωτο του φιλου πιο πριν στο θεμα.

Θες max 15 cm καθ υψος (το επιπλο δλδ να κατεβαινει max 15 cm κατω από το case της οθόνης σου) - για να μη φαινεται το ρολο.

Και στα πλαγια θες απλως λιγο χωρο δεξια ισα ισα για το κορδόνι. Που, τωρα που το σκεφτομαι, ουτε αυτο θες, μπορει (και καλύτερα μαλλον) να κρύβεται πισω από το επιπλο (αφου το χερι θα χωραει να μπει λιγο απο πισω από το επιπλο - για να το κατεβαζεις). Απλως θελεις καμια 10αρια ποντους (σε αυτη την περιπτωση) στο βαθος μονο.

Αν θυμαμαι καλα, εισαι πολυ ανετα σε όλα.

Και το κοστος στην περιπτωση σου θα ειναι ~150 Ευρω.

Δεν ξερω αν προθυμοποιούμαι ή οχι αλλα όλοι μας ξέρουμε ποιος τελικά θα το βάλει (και χωρις καν να νιαουρίσει)

(αν και τελευταία εχει αρχίσει τις παρασπονδίες...να το(ν) προσεχεις)

:p :p :p

Ωραία.

Το μεταλλικό κατωκάσι της μάσκας είναι δικό σου λάθος που δεν το έκανες σαφές από την αρχή να μην υπάρχει. Πιστεύω ότι πρέπει να είναι πολύ ενοχλητικό από την αντανάκλαση του προσπίπτοντος φωτός.
Στη δική μου περίπτωση το μαύρο ύφασμα τυλίγει το κατωκάσι σαν θηλιά σε όλο το μήκος.

.Αυτό όμως μπορείς εύκολα να το κάνεις μόνος σου αν κολλήσεις πάνω στο μεταλλικό πλαίσιο μία λουρίδα από το ίδιο ύφασμα..
Με δυό κλιπάκια (για σχέδιο) μπορείς να πιάνεις και την μάσκα πάνω στην οθόνη στην πάνω πλευρά σε δευτερόλεπτα για να διώξεις και το κενό με τις σκιές του. Δοκίμασε ίσως και (2 ζεύγη) ισχυρά μαγνητάκια.

Το 80% γίνεται εύκολα 100%.

Ωραία.

Το μεταλλικό κατωκάσι της μάσκας είναι δικό σου λάθος που δεν το έκανες σαφές από την αρχή να μην υπάρχει. Πιστεύω ότι πρέπει να είναι πολύ ενοχλητικό από την αντανάκλαση του προσπίπτοντος φωτός.
Στη δική μου περίπτωση το μαύρο ύφασμα τυλίγει το κατωκάσι σαν θηλιά σε όλο το μήκος.

.Αυτό όμως μπορείς εύκολα να το κάνεις μόνος σου αν κολλήσεις πάνω στο μεταλλικό πλαίσιο μία λουρίδα από το ίδιο ύφασμα..
Με δυό κλιπάκια (για σχέδιο) μπορείς να πιάνεις και την μάσκα πάνω στην οθόνη στην πάνω πλευρά σε δευτερόλεπτα για να διώξεις και το κενό με τις σκιές του. Δοκίμασε ίσως και (2 ζεύγη) ισχυρά μαγνητάκια.

Το 80% γίνεται εύκολα 100%.

To κατωκάτσι εννοείται πως ειναι τυλιγμένο με το πανι (σαν και το δικό σου).

Παρόλα αυτα φωτίζεται η (κάτω) ακμή του (όχι απευθείας απο τον προβολέα αλλά από το φως που ανακλάται από την οθόνη - αυτο μονο σε φωτεινες σκηνές).

Σε κάθε περίπτωση θα δοκιμασω να δω πως συμπεριφέρεται με μια λουριδα βελουδο πχ (αν κι εκει μετα μπλεκουμε με το θεμα της στερεωσης του).

Anyway, αυτο για μενα ειναι το τελευταιο 5%.

Το υπολοιπο 15% εχει πιο ενδιαφερον.

Την λύση με τα κλιπακια για σχεδιο την δοκιμασα (στα προχειρα τουλαχιστον).

Ειναι λιγο μανουρα καθε φορα να το κανεις αυτό και επιβαρύνει και την οθόνη (την ''τραβαει'' - και μαλιστα απο το κεντρο (καθ' υψος) της).

Η λυση με τα μαγνητακια εχει ενα ενδιαφερον (στο κομματι της ''διακριτικότητας εγκαταστασης'' τουλαχιστον) αλλα δεν αναιρει το παραπανω προβλημα (τραβηγμα της οθονης).

Το ''πιασιμο'' στην πανω πλευρα (αν καταλαβα καλα εννοεις κοντα στην κάσα) θα ειναι αποτελεσματικότερη όσον αφορά την επιβαρυνση της οθονης αλλα προφανως πρακτικα αδυνατο (να ανεβαινεις καθε φορα τοσο ψηλά).

Γενικα οταν πας να 'πιασεις' τις 2 οθονες μεταξύ τους αρχίζει να ''τσακιζει'' η ''κανονική'' και εκεί αρχίζεις να το σκεφτεσαι....

Η λύση με τα μαγνητακια που θα πιανουν όμως στο υψος που τελειωνει το 16/9 ισως δουλεψει (αν δεν ειναι πολυ ψηλά βεβαια...για να το φτανεις ευκολα με το χερι εννοω)....

Θα την δοκιμασω....

...

Το ''πιασιμο'' στην πανω πλευρα (αν καταλαβα καλα εννοεις κοντα στην κάσα) θα ειναι αποτελεσματικότερη όσον αφορά την επιβαρυνση της οθονης αλλα προφανως πρακτικα αδυνατο (να ανεβαινεις καθε φορα τοσο ψηλά).

Γενικα οταν πας να 'πιασεις' τις 2 οθονες μεταξύ τους αρχίζει να ''τσακιζει'' η ''κανονική'' και εκεί αρχίζεις να το σκεφτεσαι....

Όχι εννοώ να πιάνεις στο όριο που τελειώνει το masking.

Νομίζω ότι η μετακίνηση της οθόνης σου (λόγω εμπλοκής με το masking) θα είναι απειροελάχιστη και (όση και αν είναι) θα είναι ψηλά και πολύ λίγη.

Δεν ξέρω βέβαια αν πιθανόν (ψιλο)παραμορφώνεται επειδή η δική σου έχει εντατήρες από ότι βλέπω.
Για να λύσω πάντως το πρόβλημα (αν το είχα) προσωπικά θα έβαζα τα μαγνητάκια .

Το αντίβαρο της δικής σου οθόνη κάτω είναι αρκετά βαρύ . ??
Στην δική μου Vutec 123 είναι παρά πολύ βαρύ οπότε αν έπιανα το roller πάνω της θεωρώ απίθανο να της άλλαζε το επίπεδο με το (μικρό) αιωρούμενο βάρος του. Δεν χρειάζεται να το τεντώνεις κιόλας - αφήνεις ένα μικρό "αέρα". Αλλωστε το κύριο βάρος του Roller από το κατωκάσι θα έχει έρθει στο επίπεδο της οθόνης. Βάρος λίγου υφάσματος θα δημιουργεί την ροπή απόκλισης.

Last edited:
Οσο πιο κοντα στο κατωκάσι της μασκας πιασω, τοσο πιο χαμηλά θα ειμαι και τοσο μεγαλύτερη η παραμόρφωση.

Το αντιβαρο της οθόνης ειναι πολυ βαρυ αλλά δυστυχως το ιδιο (πλεον) και το κατωκασι του ρόλερ (στην αρχή μου είχε ερθει με πλαστικό και ηταν στραβο - εκανε κοιλια).

Θα δοκιμασω με τα μαγνητακια λιγο πιο ψηλά από το κατωκατσι (χοντρικά το σκέφτομαι περίπου στο όριου του 16/9 της οθονης) να δω πως θα ναι.

Θα δοκιμασω με αυτα http://www.plaisio.gr/Consumables/P...ect-Magnets-Flat-Round-35mm-10Pcs-KF02649.htm (σκεφτομαι τι να βαλω για ''πλατη'' τωρα...σε τι να ''πιανουν'' δλδ....).

Αλλα το προβλημα ειναι ότι ναι, ίσως και λογω εντατήρων κλπ, η οθονη (οταν ''κολληθει'' με το ρολερ) αρχίζει και ζαρωνει / καταπονείται.

Το να αφησω λιγο αερα στο υφασμα ειναι μια σωστη σκεψη....

Last edited: