Μάστορες τα φώτα σας!!

Re: Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Γιατί δεν παίρνεις ένα ήδη έτοιμο αφρώδες υλικό και να το διαμορφώσεις μόνος σου όπως θές.
Φοβάμαι οτι θα μπλέξεις μ´ αυτά που σκέφτεσαι να κάνεις.
Οτι θα μπλεξω ειναι σιγουρο.....

Τετοια θα παρω σιγουρα για τις επιπεδες επιφανειες.

Το προβλημα ειναι οτι εχει μεγαλο παχος. 17 εκατοστα. Οποτε η μορφοποιηση με μαχαιρια ψαλιδια κλπ ειναι δυσκολη. Πρεπει να κολλησω δυο τρια μαζι.
Εχω σκεφτει να μορφοποιω ενα ενα τα επιπεδα. Αλλα δε ξερω τι ακριβεια θα πιασω.

Τωρα κοιταω το βαρος. Βλεπω οτι ξυλινη κατασκευη θα ζυγιζει 10 κιλα.
Και κοιταω ανθρακονηματα, fiberglass κλπ.
Μεχρι στιγμης η μονη μου επαφη ηταν με επισκευη βαρκας με fiberglass και η επισκεψη μου σε οφθαλμιατρο για να μου βγαλει ενα κομματι γυαλι απο το ματι. Τα γυαλια ηταν διπλα μου στην καρεκλα...

Για να καταλαβετε τι θελω να κανω....

https://youtu.be/Vvy6JD7_Y_w

Αλλα με μπουζουκι, που μου τα χαλαει ολα το σκαφος

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Καλημερα.Χωρις να γνωριζω πολλα απο σιδερα....Υπαρχουν χρωματα που εχουν μαζι και το αντιστοιχο "μινιο". Προσφατα περασα κατι καγκελα. Σε ενα μηνα θα εχει φυγει η οποια μυρωδια πιστευω.Να θεσω και εγω ενα θεματακι καθως χρειαζομαι τη βοηθεια σας. Θελω να φτιαξω μια θηκη για μουσικο οργανο που εχει καμπυλο σκαφος. Πχ μπουζουκι ουτι κλπ....Θελω στα σημεια που ακουμπανε στο σκαφος να υπαρχει φελιζολ για να ειναι μαλακο. Οι ερωτησεις μου ειναι δυο.1. Πως αντιγραφω την Καμπυλη. Σκεφτηκα να καλυψω το σκαφος με την ζελατινη που εχουμε για τα φαγητα για να μη λερωθει και να βαλω αλουμινοχαρτο και μετα εφημεριδες με κολλα πανω του για να γινει η αντιγραφη. Υπαρχει καποιος αλλος τροπος καλυτερος; Αυτο το θελω για να μην ταλαιπωρησω το οργανο στη συνεχεια με δοκιμες κλπ...2. Θελω να φτιαξω ενα ορθογωνιο παραλληλογραμμο που μεσα θα κατσει το σκαφος (αρα να ταιριαζει το αντιγραφο). Στο κατω μερος να γεμισει με κατι ελαφρυ. Μετα να μπει το αφρολεξ και ολα αυτα να ακολουθουν το σχημα του σκαφους για να κουμπωσει μεσα. Σκεφτηκα αφρο πολυουρεθανης για το γεμισμα, αφου εχω πιασει με καποιο τροπο το αφρολεξ πανω στο καλουπι απο τις εφημεριδες. Ακομα καλυτερα να βαλω κομματια απο φελιζολ στα μεγαλα κενα και μετα να το γεμισω με τον αφρο.Σκεψτεστε κατι καλυτερο; Θα γινει δουλεια ετσι; Δεν εχω ιδεα απο πολυουρεθανη. Κολαει πανω στο ξυλο, στο φελιζολ και στο αφρολεξ; Θελει κατι επιπλεον; Κολλα πχ;Δε ξερω πως να το περιγραψω καλυτερα. Φοβαμαι οτι δε θα καταλαβαινετε τι λεω

μια αλλη ιδεα για να φτιαξεις και το κουτι
Τυλιγεις πολυ καλα το οργανο με μεβρανη και το τοποθετεις με τις χορδες προς τα κατω και ξεκινας και το ντυνεις με γαζα γυψου, αφου στεγνωσει του περνας 2 -3 στρωσεις πολυεστερα μαζι με υαλουφασμα, αλλα θα αφησεις περισσοτερη κρεμαση την οποια θα κοψεις στο τελος οπου θελεις. Μετα αφερεις το γυψο και τοποθετεις αφρωδες υλικο.
Εξωτερικα, ή το τριβεις και το βαφεις ή το ντυνεις με δερμα. Μετα το καπακι ειναι ευκολο.
Οπου διαχειριζεσαι πολυεστερα, να φορας πολυ καλη μασκα, καλα γαντια και γυαλια.

Ο αφρος πολυουρεθανης κολλαει παντου

Re: Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Οτι θα μπλεξω ειναι σιγουρο.....

Τετοια θα παρω σιγουρα για τις επιπεδες επιφανειες.

Το προβλημα ειναι οτι εχει μεγαλο παχος. 17 εκατοστα. Οποτε η μορφοποιηση με μαχαιρια ψαλιδια κλπ ειναι δυσκολη. Πρεπει να κολλησω δυο τρια μαζι.
Εχω σκεφτει να μορφοποιω ενα ενα τα επιπεδα. Αλλα δε ξερω τι ακριβεια θα πιασω.

Τωρα κοιταω το βαρος. Βλεπω οτι ξυλινη κατασκευη θα ζυγιζει 10 κιλα.
Και κοιταω ανθρακονηματα, fiberglass κλπ.
Μεχρι στιγμης η μονη μου επαφη ηταν με επισκευη βαρκας με fiberglass και η επισκεψη μου σε οφθαλμιατρο για να μου βγαλει ενα κομματι γυαλι απο το ματι. Τα γυαλια ηταν διπλα μου στην καρεκλα...

Για να καταλαβετε τι θελω να κανω....

https://youtu.be/Vvy6JD7_Y_w

Αλλα με μπουζουκι, που μου τα χαλαει ολα το σκαφος
Χωρίς να έχω ξανακάνει κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι το fiberglass είναι μονόδρομος. Καλούπι όπως λες με μεμβράνη ή ταινία συσκευασίας, από πάνω paste wax ίσως, και μετά fiberglass.

Sent from my Mi Note 10 using Tapatalk

Σας ευχαριστω για τις απαντησεις. Δε ξερω τι θα κανω τελικα....
Οπως και να εχει θα ενημερωσω με φωτογραφιες κατασκευης...

Το ασταρι μετάλλου η το αντισκουριακο είναι ασταρια επιδιόρθωσης και μπορούν να περαστούν και πάνω από ήδη βαμμένη επιφάνεια ώστε να καλύψουν λερωματα απο λασπες,λεκέδες,οπωξεραμενα λύπη και λοιπα..
Το μινιο είναι το μοναδικό προϊόν που έως τώρα χρησιμοποιηται κατά κόρον σε καινούργιες επιφανείες κατα της οξείδωσης για αυτό και μπαίνει πρώτα από όλα...

Είναι εντελώς λάθος η λογική αντί μινιου σε εντελως καινούργιο ολόκληρο σιδερο να μπαίνει ασταρι μετάλλου η αντισκουριακο..
Αντισκουριακο υπό προϋποθέσεις ναι...Αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει το μινιο..

Η διαφορά του ασταριου μεταλλου με το αντισκουριακο είναι ότι το δεύτερο έχει επιπλέον οξειδωτικες ιδιότητες για αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί...

Με τον πατέρα μου από 1995 που δουλεύω χρησιμοποιούμε 4 χέρια μέχρι το τελικό αποτέλεσμα...
Η 2 χέρια μινιο και 2 χρώμα...
Η 1 μινιο και 1 αντισκουριακο και 2 χέρια χρώμα...
Όπου κάναμε τα παραπάνω καθυστερούσε πολύ περισσότερο να πάθει κάτι από ότι σε αλλά...

Θα τα έχω στα υπ όψιν όλα όσα έγραψες. να είσαι καλά Κώστα. -bye-

2 χέρια μίνιο και 2 χέρια χρώμα
με καλύψατε πλήρως, σας ευχαριστώ!

Για τη θήκη οργάνου, εφόσον έχεις ένα κουτί που μπαίνει μέσα το όργανο, θα το έβαζα σε σακούλες (σκουπιδιών μπάνιου που είναι και λεπτές) και θα αφαιρούσα τον πολύ αέρα με μία σκούπα και θα τις έκλεινα με ένα κόμπο.
Μετά θα λάδωνα την πίσω επιφάνεια (για να βγεί πιο εύκολα), θα έβαζα το όργανο να κάτσει και θα γέμιζα με αφρό χαμηλής διόγκωσης λίγο λίγο να μή σηκώσει το όργανο.

Μετά σκίζεις τις σακούλες, αφαιρείς το όργανο πρώτα και ξεκολλάς τις σακούλες (για αυτό και το λάδι).

Απο εκεί και πέρα μάλλον θα περνούσα 3-4 χέρια κάποιο πλαστικό χρώμα να κάνει κρούστα ο αφρός και θα κολλούσα αφρώδης ταινία μονής όψης να ακουμπάει το όργανο επάνω της σε 4-5 σημεία
ή σε όλη την επιφάνεια αφρώδες φύλλο για πιο όμορφο.
https://www.google.com/search?q=αφρ...mg&ei=r-OyXuGzJo2_lwT80J34DQ&bih=937&biw=1920

Το ασταρι μετάλλου η το αντισκουριακο είναι ασταρια επιδιόρθωσης και μπορούν να περαστούν και πάνω από ήδη βαμμένη επιφάνεια ώστε να καλύψουν λερωματα απο λασπες,λεκέδες,οπωξεραμενα λύπη και λοιπα..
Το μινιο είναι το μοναδικό προϊόν που έως τώρα χρησιμοποιηται κατά κόρον σε καινούργιες επιφανείες κατα της οξείδωσης για αυτό και μπαίνει πρώτα από όλα...

Είναι εντελώς λάθος η λογική αντί μινιου σε εντελως καινούργιο ολόκληρο σιδερο να μπαίνει ασταρι μετάλλου η αντισκουριακο..
Αντισκουριακο υπό προϋποθέσεις ναι...Αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει το μινιο..

Η διαφορά του ασταριου μεταλλου με το αντισκουριακο είναι ότι το δεύτερο έχει επιπλέον οξειδωτικες ιδιότητες για αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί...

Με τον πατέρα μου από 1995 που δουλεύω χρησιμοποιούμε 4 χέρια μέχρι το τελικό αποτέλεσμα...
Η 2 χέρια μινιο και 2 χρώμα...
Η 1 μινιο και 1 αντισκουριακο και 2 χέρια χρώμα...
Όπου κάναμε τα παραπάνω καθυστερούσε πολύ περισσότερο να πάθει κάτι από ότι σε αλλά...

Την πληρώνει πελάτης αυτή τη δουλειά σήμερα και ειδικά σε μέτρα κάγκελα?

Πάνο εαν ο πελάτης καταλάβει αυτό που του λες ναι....
Φυσικά το αντίτιμο είναι 2 φορές μερικές φορές ανεβασμένο...

Εάν κινηθεί με βάση το πως λειτουργούν οι περισσοτεροι μαστοροι σήμερα όχι...!!!
Γιατί οι περισσοτεροι για να μην χάσουν την δουλειά περνάνε κατευθείαν αντισκουριακο και μετά χρώμα και μάλιστα 1 χέρι και τέλος...

Έλα όμως που σε 5-6 χρονια το πολύ αρχίζουν να χαλάνε...

Στην ουσία ότι πληρώσεις παίρνεις...

Άλλο π.χ να δώσεις 8-9 ευρώ το μέτρο και άλλο 12-15...

Η τελευταία φορά ήταν πριν από 1,5 χρόνο που έκανα τέτοια δουλειά...60 μέτρα ισιο κάγκελο με μισοφέγγαρο κουπαστή..

Επισης, στο πως θα γίνει η δουλειά και τι αποτελεσμα θα βγει έχει απόλυτη σημασία σε τι κατασταση είναι το καινούργιο κάγκελο...

Μολις τσεκαρα: Εχω ενα κουτακι που γραφει πανω "minio" και απο κατω "χωρις μολυβδο". Προφανως, εχουν κρατησει το ονομα, αλλα αλλαξει τη συσταση.
Προσωπικα, τα ειχα περιπου το ιδιο το μινιο με το αντισκωριακο ασταρι. Ακομα δεν εχω καταλαβει τελειως τη διαφορα, αλλα καταλαβα τουλαχιστον οτι δεν ειναι το ιδιο.

Το μινιο ειναι πληρως οξειδωτικο μιγμα ενω στο αντισκουριακο μερος του μιγματος.....

Last edited by a moderator:
Το μινιο ειναι πληρως οξειδωτικο μιγμα ενω στο αντισκουριακο μερος του μιγματος.....

Φανταζομαι Κωστη εννοεις ΑΝΤΙοξειδωτικο μιγμα.
Οκ, αλλα στην πραξη, τι διαφορα εχουν; Π.χ. ειναι καλυτερο αντιοξειδωτικο το μινιο, αλλα καλυτερο ως υποστρωμα για να "πιασει" η μπογια το ασταρι;

Ναι πιστευω οτι ειναι καλυτερο αντιοξειδωτικο το μινιο με τον μολυβδο για αυτο το χρησιμοποιουσαν αποκλειστικα στα βαπορια. Τωρα χωρις τον μολυβδο (επιβαρυνει το περιβαλλον) δεν ξερω αν εξακολουθει να ειναι το καλυτερο αντιοξειδωτικο.
Το μινιο παιζει και τον ρολο του ασταριου καθως θυμαμαι πολυ καλα οτι στα βαπορια δεν υπηρχε καποιο αλλο ενδιαμεσο υποστρωμα. Εμπαινε το μινιο σε δυο χερια και μετα η μπογια.

Ενα αντιοξειδωτικο ασταρι πιστευω οτι εχει λιγο καλυτερες ιδιοτητες ασταριου (δημιουργια καταλληλου υποστρωματος για να πιασει η μπογια) απο το μινιο αλλα ειναι ισως λιγο υποδεεστερο του μινιου στις αντιοξειδωτικες ιδιοτητες.

Τα καγκελα του σπιτιου μας ειναι πανω απο 20 χρονια βαμμενα, και σε αρκετα καλη κατασταση σημερα, απο τον πατερα μου που ειχε χρησιμοποιησει 2 χερια παραδοσιακο μινιο και 2 χερια μπογια.

Φανταζομαι Κωστη εννοεις ΑΝΤΙοξειδωτικο μιγμα.
Οκ, αλλα στην πραξη, τι διαφορα εχουν; Π.χ. ειναι καλυτερο αντιοξειδωτικο το μινιο, αλλα καλυτερο ως υποστρωμα για να "πιασει" η μπογια το ασταρι;
Αντιοξειδωτικό ηθελα να γραψω...

Το έγραψα και πάνω...

Πρωτον το μινιο περνιεται μόνο σε καινούργια επιφάνεια ως αρχική προστασία κατά της οξείδωσης μιας και εκεί έχει ουσία...είναι δυνατότερο προϊόν....Πάνω σε μπογιά το μινιο δεν δουλεύει σωστά αφού λόγω της πλήρους οξειδωτικης σύστασης δημιουργει προβλημα στην ηδη υπαρχουσα επιφάνεια..

Δευτερον εάν ένα βαμμενο κάγκελο έχει τοπικά πάρα πολλές σκουριές τότε καλύτερα είναι περαστεί αντισκωριακο ολο αφου πρωτα εχει κατά κυριο λόγω το υλικο εχει την δυνατοτητα να κατσει πανω σε παλιο χρωμα, λόγω της ιδιότητας που έχει το αντισκωριακο να δημιουργεί πόρους προσφυσης και κατα δεύτερον της αντιοξειδωτική σύστασης του που συνάμα βοηθάει λόγω των πολλών σκουριων..

Σε δεύτερη περίπτωση εδώ καποιοι περνουν και ασταρι μετάλλου αλλά προσωπικά διάφωνω γιατί με τόσες σκουριες είναι αδωρο στην πράξη...
Σαν επιπλέον δουλειά μπορεί να μπει πρώτα και σταθεροποιητης σε όλες τις σκουριες αλλά εγώ προσωπικα το θεωρώ υπερβολή αλλά μπορείς να το κάνεις...έδω το μινιο δεν μπορεί να δουλέψει..

Τριτον εάν ένα βαμμενο ολοκληρο κάγκελο έχει πολύ λίγες σκουριες περνιεται σε αυτά τοπικά σταθεροποιητης μετάλλου και επειτα μόνο ασταρι μετάλλου πάλι τοπικά...έδω πάλι το μινιο και το αντισκωριακο δεν μπορούν να δουλέψουν...
Μόνο στην περίπτωση πλήρους αλλαγής χρώματος βοηθάει να περαστεί όλο το κάγκελο με το ασταρι μετάλλου αφού σκεπάζει καλύτερα..

Ανακεφαλαίωση χοντρικά..

Σκέτο ολοκληρο καινούργιο σίδερο = μινιο

Βαμμένο ολόκληρο με πολλές σκουριες = αντισκωριακο ( με τάση υπερβολής και σταθεροποιητης)

Βαμμένο ολόκληρο με λίγες σκουριες = σταθεροποιητης + ασταρι μετάλλου...

Ελπίζω να έγινα κατανοητός τώρα..

Υ.γ...Μιχάλη σωστά ομιλεις και έχεις καταλάβει αρκετά..

Last edited by a moderator:
λόγω της ιδιότητας που έχει το ασταρι μετάλλου να δημιουργεί πόρους προσφυσης
Αντισκωριακο ήθελα να γράψω εδώ...!!!.

Εαν μπορεί να το διορθώσει κάποιος....

...ΟΚ

Κώστα, συνέχεια ερωτήσεων.

1) Όταν λες ''σταθεροποιητη'' τι εννοείς ; σταθεροποιητής σκουριάς ; (αυτό κατάλαβα εγώ)

2) Έχω στο χωριό ένα σιδερένιο βαρέλι που το έχω κόψει στα δύο για να φυτέψω δεντράκι. εσωτερικά το έτριψα όσο μπορούσα με συρματόβουρτσα και γυαλόχαρτο. η σκουριά δεν έχει φύγει βέβαια εντελώς.
Πως θα πρέπει να βαφτεί εσωτερικά για να μην τρυπήσει ; κάποια στιγμή σαν μέταλλο θα τρυπήσει, αλλά να κρατήσει τουλάχιστον μερικά χρόνια.
Εγώ σκέφτομαι
1) αναστολέα ή μετατροπέα σκουριάς No rust
2) δύο χέρια μίνιο
3) δύο χέρια λαδομπογιά. είναι σωστή η σκέψη μου ;

1)Σταθεροποιητη σκουριάς εννοώ.

2)Σωστά το έχεις πάει έως τώρα...
Εάν θες καλύτερο καθαρισμό καντω και με υδροβολη,εαν υπαρχει,και άστο να στεγνωσει καλά...
Εάν εννοείς και τα 3 μαζί θα γίνει τουμπανο το βαρέλι από μέσα..υπερβολή αλλά έχεις καλύψει όλες τις εκδοχές...Εκτός από την δύναμη της ρίζας που είναι ανυπολόγιστη με τα χρόνια και θα τρυπήσει κάποια στιγμή τον βαρελι.

Κώστα, συνέχεια ερωτήσεων.

1) Όταν λες ''σταθεροποιητη'' τι εννοείς ; σταθεροποιητής σκουριάς ; (αυτό κατάλαβα εγώ)

2) Έχω στο χωριό ένα σιδερένιο βαρέλι που το έχω κόψει στα δύο για να φυτέψω δεντράκι. εσωτερικά το έτριψα όσο μπορούσα με συρματόβουρτσα και γυαλόχαρτο. η σκουριά δεν έχει φύγει βέβαια εντελώς.
Πως θα πρέπει να βαφτεί εσωτερικά για να μην τρυπήσει ; κάποια στιγμή σαν μέταλλο θα τρυπήσει, αλλά να κρατήσει τουλάχιστον μερικά χρόνια.
Εγώ σκέφτομαι
1) αναστολέα ή μετατροπέα σκουριάς No rust
2) δύο χέρια μίνιο
3) δύο χέρια λαδομπογιά. είναι σωστή η σκέψη μου ;

Πισα νερού.

Πανο πίσσα νερού σε ασφαλτικο γαλακτωμα θα εννοεις και όχι σε μορφη παστας... Γιατί η πάστα δεν μπορεί να κάτσει πάνω στο σίδερο..
Πάντως στη εκθεση της στον ήλιο δεν κρατάει.. "σπάει"μετά από εύλογο διάστημα...
Συνήθως ότι και από τα δύο να βάλεις θέλουν επικαλύψη με άλλο υλικό...

Πες όμως την γνώμη σου γιατί μπορεί να μην καταλαβαινω και εγώ τι εννοείς....