Μάστορες τα φώτα σας!!

όσο καλό και να είναι το ξύλο και όσο να αντέχει στο νερό από μόνο του....ένα λαδάκι δεν έκανε ποτέ κακό....

Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

όσο καλό και να είναι το ξύλο και όσο να αντέχει στο νερό από μόνο του....ένα λαδάκι δεν έκανε ποτέ κακό....

Όχι teak oil όμως. 2-3 χέρια Λινέλαιο είναι υπέραρκετά.
Άκου που σου λέω. Έχω φτιάξει ένα σταντ για οδοντόβουρτσες στο μπάνιο από Ιρόκο και εδώ και 1+ μήνα που το έχω και είναι μόνιμα μέσα στα νερά δεν έχει συμβεί το παραμικρό.
Και μιλάμε για νερό πάντα μέσα στις υποδοχές για τις οδοντόβουρτσες.

Βρε παιδια, ο ανθρωπος ρωταει τι λαδι να βαλει στο ξυλο, λινελαιο η teak oil. Aυτη ηταν η ερωτηση, οχι αν το ιροκο ειναι ανθεκτικο η οχι.

Και του απαντω ξεκαθαρα να βαλει teak oil και οχι λινελαιο.

Αν θελει να βαλει λαδι (που καλα θα κανει), εσεις του προτεινετε λινελαιο? Η του προτεινετε να μην βαλει τιποτα? για να καταλαβω καλυτερα δηλαδη.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Όχι teak oil όμως. 2-3 χέρια Λινέλαιο είναι υπέραρκετά.
Άκου που σου λέω. Έχω φτιάξει ένα σταντ για οδοντόβουρτσες στο μπάνιο από Ιρόκο και εδώ και 1+ μήνα που το έχω και είναι μόνιμα μέσα στα νερά δεν έχει συμβεί το παραμικρό.
Και μιλάμε για νερό πάντα μέσα στις υποδοχές για τις οδοντόβουρτσες.

Καλα, ειναι δυνατον να συγκρινεις κατι που ειναι σε εσωτερικο χωρο με κατι που θα ειναι αγριως εκτεθειμενο στον ηλιο, την υγρασια και ιδιως την θαλασσινη αρμυρα??
Εχω την εντυπωση Νικο οτι εχεις υπερεκτιμησει το λινελαιο. Για τις δικες μας τις μικροξυλοκατασκευες ειναι οκ, για κατασκευες εξωτερικου χωρου ειναι οτι χειροτερο απο λαδια.

Νικόλα δεν ξέρω πόσο κοστίζει το ιρόκο αλλά κάτι μου λέει οτι θα κοστίζει πολλά. Νομίζω για stand είναι υπερβολή.
Πριν λίγο καιρό ζήλεψα δύο δοκάρια teak και ρώτησα τον ξηλουργό αν τα πουλάει.
- Ναί, βέβαια, μου λέει... 200 το ένα. :dead:
- Γιατί ρε κουμπάρε; FaCad'oro είναι;
- Δεν ξέρω πόσο κάνει το FaCad'oro αλλά το teak κοστίζει 15.000 το κυβικό, μου λέει...

προτείναμε teak oil και όχι σκέτο λινέλαιο. Το λινέλαιο έχει 0, μηδέν, zero.... προστασία από το νερό, βασικά είναι υδατοπερατό, το νερό περνάει από μέσα του.
όπως τα λέει ο Χιώτης είναι...ειδικά με την αλμύρα σε 2-3 χρόνια εάν είναι απροστάτευτο θα χαλάσει, ότι ξύλο και να είναι...

το ξύλο teak είναι από τα ακριβά...μόνο στην Ταυλάνδη είναι φτηνό που είναι αυτοφυές εκεί (μαζί με τις ορχιδέες, εμείς έχουμε τον βασιλικό και αυτοί τις ορχιδέες).

Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Νικόλα δεν ξέρω πόσο κοστίζει το ιρόκο αλλά κάτι μου λέει οτι θα κοστίζει πολλά. Νομίζω για stand είναι υπερβολή.
- Δεν ξέρω πόσο κάνει το FaCad'oro αλλά το teak κοστίζει 15.000 το κυβικό, μου λέει...

Ωχ...Θα παω μετα για ερευνα αγορας και θα σας ενημερωσω για την τιμη,μια τοπικη ξυλαποθηκη εχει ενα φορτιο ιροκο εδω και καμποσα χρονια,προφανως απο καποια δουλεια που ναυαγησε,δεν εχει πουλησει ουτε ενα μαδερι.Για να δουμε..

Νικόλα πιστεύω το παλετόξυλο είναι η πλέον οικονομική λύση. Άσε που είναι θερμικά επεξεργασμένο και αποδεδειγμένα αντέχει στις καιρικές συνθήκες... για σκέψου το...

Nαι σωστα, ομως ειναι αλλη η αρχοντια ενος κορυφαιου ξυλου και ειδικοτερα αν ειναι να μπει φατσα σε μαγαζι. Κανει μπαμ απο μακρυα.

Μιχαλη σωστα τα λες το ιροκο και το μαονι δινων εξωτικη ομορφια αλλα βλεπωντας τις κατασκευες του παναγιωτη με παλετοξυλα τα εχει κανει να μοιαζουν εξ ισου αρχοντικα.

Κύριοι αναφέρω:Τζίφος με το ιρόκο.Η τιμη που μου το δίνει είναι μια χαρά,40 ευρώ το μαδέρι των 20 εκ πλάτος,5 εκ πάχος και 3 μέτρα μήκος,αλλά δε μου το περνάει ούτε απο κορδέλα ούτε απο ξεχονδριστήρα λόγω φθορών των μηχανημάτων.Να δείτε που θα με ρίξουν πάλι στο κόντρα πλακέ..Παναγιώτη δυστυχώς δεν έχω ούτε πρώτη ύλη ούτε ξεχονδριστήρα για να δουλέψω παλετόξυλα..

ωραίος ο τύπος , δεν το περνάει από μηχανήματα για να μην φθαρούν. Με άλλα λόγια σου λέει , πάρτο , και κόψε το λαιμό σου πως θα το δουλέψεις .Απίθανος!!

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Κυριάκο εν μέρει έχεις δίκιο,αλλά χωρίς πλάνισμα δε μπορώ να το δουλέψω,είναι εντελώς ακατέργαστο.Γεμάτο σκλήθρες,και με μεταβλητό πλάτος ±1cm απο ότι είδα..

Με μια πλάνη σε αυτό το πάχος μια χαρά βγαίνει (40 πλάτος χ 150 ύψος, κόβεις 4 τεμάχια 40x20x5 + ένα 35x20x5 σύνολο 295 εκ.).

Nikos_Petinarakis_P_iroko.png

Last edited:
Πήγαινε το σε ένα ξυλουργείο να το πλανίσουν και να στο σκίσουν αφού έχεις υπολογίσει τι θέλεις. Όλο και κάποιον θα ξέρεις από την πελατεία τού μαγαζιού.
Το ξύλο είναι ευκαιρία.... αλλά θέλει προεργασία σε γερά μηχανήματα. Αν πάλι δεν έχεις κανέναν να το κάνει πάρτο και πάλεψε το με ότι έχεις.

Βρε παιδια, ο ανθρωπος ρωταει τι λαδι να βαλει στο ξυλο, λινελαιο η teak oil. Aυτη ηταν η ερωτηση, οχι αν το ιροκο ειναι ανθεκτικο η οχι.

Και του απαντω ξεκαθαρα να βαλει teak oil και οχι λινελαιο.

Αν θελει να βαλει λαδι (που καλα θα κανει), εσεις του προτεινετε λινελαιο? Η του προτεινετε να μην βαλει τιποτα? για να καταλαβω καλυτερα δηλαδη.

Καλα, ειναι δυνατον να συγκρινεις κατι που ειναι σε εσωτερικο χωρο με κατι που θα ειναι αγριως εκτεθειμενο στον ηλιο, την υγρασια και ιδιως την θαλασσινη αρμυρα??
Εχω την εντυπωση Νικο οτι εχεις υπερεκτιμησει το λινελαιο. Για τις δικες μας τις μικροξυλοκατασκευες ειναι οκ, για κατασκευες εξωτερικου χωρου ειναι οτι χειροτερο απο λαδια.

Δεν το υπερεκτιμώ αλλά όντως κάνει πολύ καλή δουλειά και αν ρίξεις κάμποσο βελτιώνει και την απώθηση του νερού.
Είναι μέσα στις υγρασίες όμως Μιχάλη.
Εν πάσει περιπτώση κατά την γνώμη μου είναι περιττή η χρήση teak oil για κάτι που είναι ανθεκτικό από την φύση του.

Ισχύει αλλά εγώ πήρα το δοκάρι 3 μέτρων και πλάτους 20 εκατοστών (πάχος γύρω στα 5-6 εκατοστά) με 15 ευρώ αλλά σε εκκαθάριση στοκ.