Μάστορες τα φώτα σας!!

αιωνιο ερωτημα αυτο. Αξιζει ολη αυτη η διαδικασια και το ξοδεμα νεφτιου/διαλυτικου κλπ αντι να παρεις ενα καινουργιο πινελο?
Εχεις δικιο και σε πινελα των 2 ευρω και κατω απλως δεν ασχολουμαι εκτοςι εαν το θελω επιτοπου στην δουλεια....
Αλλα οταν μιλαμε για πινελα και πατρογες πατωματων που φτανουν και τα 10 ευρω ε τοτε αξιζει.....

Εκτός από θέμα κόστους είναι και θέμα αρχής: καλό είναι να μην πετάγονται χρήσιμα πράγματα απλώς επειδή είναι φτηνά.
Κι εγώ την ίδια πατέντα κάνω, το αφήνω σε ένα κεσεδάκι με νέφτι για 1 μέρα και μετά το πλένω με σαπούνι. Έτσι μου βγάζει 3-4 βαψίματα μέχρι να γίνει σκληρό και να το πετάξω.
Αυτό με την ανακύκλωση του νεφτιού είναι έξυπνο κόλπο αν γενικά ξοδεύεις πολύ νέφτι.

• Like
Reactions: mastroxalastis
Το νευτι η το διαλυτικο απο το καθαρισμα σαφως δεν παει ολο για πεταμα αλλα μπαινει στο κυριος υλικο αφου εχουμε τελειωσει ωστε να μην πιασει κρουστα και ξεραθει....

Δημητρη σε diy χρηση η ερασιτεχνικη σαφως και αμα μπορεις να τα καθαρισεις και να τα κρατησεις....σε μια δουλεια ομως θεωρουνται μερος αναλωσιμων τα οποια στο τελος τα πετας...

Σε μια δουλεια με καγκελα προ μηνος πεταξα 10 πινελα της μιας ιντσας λογου οτι δεν αξιζε να τα γυρισεις...καλα εκει ειχε κακαρωσει και η τριχα τους...αλλα θα ηταν ταλαιπωρια να τα "γυρισεις" ολα...

• Like
Στα κάγκελα και γενικά στις ανώμαλες επιφάνειες τα πινέλα χαλάνε/ τσακίζουν οι τρίχες τους. Στις απλές επιφάνειες το πινέλο κρατάει αν το καθαρίσεις. Είναι ανάλογα και με τι υλικό βάφεις: εμένα με υλικά νερού μου κρατάνε για πολύ, με υλικά νεφτιού για 3-4 δουλειές. Με πολυουρεθάνη 2 συστατικών δεν σώνονται με το μπάνιο στον διαλύτη - μια δουλειά και πέταμα.

• Like
Reactions: KOSSTV
Έτσι είναι, πρέπει να δεις αν αξίζει να πλυθει η να αναλωθει.
Έχει πινελα και πινελα.
Την λυση έρχονται να δωσουν:
Α. Κάποιες οικονομικές αλλά πολυ καλές σειρές πινελων του λιντλ.
Β. Τα χρώματα νερου.

• Like
Στα κάγκελα και γενικά στις ανώμαλες επιφάνειες τα πινέλα χαλάνε/ τσακίζουν οι τρίχες τους. Στις απλές επιφάνειες το πινέλο κρατάει αν το καθαρίσεις. Είναι ανάλογα και με τι υλικό βάφεις: εμένα με υλικά νερού μου κρατάνε για πολύ, με υλικά νεφτιού για 3-4 δουλειές. Με πολυουρεθάνη 2 συστατικών δεν σώνονται με το μπάνιο στον διαλύτη - μια δουλειά και πέταμα.
Eτσι ειναι....εξαρταται παρα πολυ απο την επιφανια και το υλικο..ενταξυ με του νερου κρατανε πολλες φορες σε χρηση..αλλα του νεφτιου και του διαλυτικου τι να σου κρατησουν...
...σε τετοια καγκελα ομως ποσο να αντεξει...;....;)

20210301_125529.jpg

Δεν λες τιποτα...σπασιμο νευρων ητανε...!!!
Πολυ πιο πανω Αντωνη...αφου τα συγκεκριμενα ασταρωθηκαν με αντισκουριακο Oxidol της Vechro και περαστηκαν 2 χερια Metal silikon effect της Vitex...

Last edited:
Εγω, παντως, εννοουσα κυριως το πως φευγει το βερνικι. Που το καθαριζω μια ωρα με νεφτι, αλλα και παλι σκληραινει.

Εγω, παντως, εννοουσα κυριως το πως φευγει το βερνικι. Που το καθαριζω μια ωρα με νεφτι, αλλα και παλι σκληραινει.

Eχεις δοκιμασει, αφου το ξεπλυνεις σχολαστικα με νεφτι, να το περασεις και δυο χερια σαπουναδα με υγρο πιατων?
Δεν θυμαμαι να ειχα ποτε καποιο θεμα με αυτη την τακτικη.

Παντως αυτο που κανω στα μικρα πινελακια για τα βερνικια και μου κρατανε χρονια (κυριολεκτικα) ειναι το εξης:
-βγαζω οσο βερνικι μπορω πανω σε χαρτονι η αλλη επιφανεια
-το βουταω και το καθαριζω μεσα σε ενα μπουκαλακι νεφτι για φυγουν τα πολλα και ξανα το περναω πανω σε χαρτονι και το σκουπιζω με πανι (δυο φορες αυτη η διαδικασια)
-το βουταω και το πιεζω στα πλαινα τοιχωματα ενος μικρου μπουκαλιου με ασετον.
-το πλενω με υγρο πιατων, το ξεπλενω και το σκουπιζω καλα

Στα μεγαλα πινελα δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε ασετον μετα απο το νεφτι. Η σκετο ασετον χωρις νεφτι, Η σκετο υγρο πιατων χωρις τιποτα. Για κανε κανα πειραμα!
Φανταζομαι οτι η συχνη χρηση ασετον σε πινελα μπορει να επηρρεασει καποια ειδη με συνθετικες τριχες της βουρτσας

Αν το ξεπλύνεις καλά με το αντίστοιχο υλικό (νέφτι ή νερό) δεν θα έχει ανάγκη. Οι εταιρείες βερνικιών/χρωμάτων κ.λ.π. συνιστούν να τα ξεπλένεις με ζεστό νερό και σαπούνι.
Θεωρητικό αυτό βέβαια, σιγά μην κουβαλάς βραστήρα και σαπούνι μαζί σου...
Όταν το πινέλο ξεφτίσει απλά πάει για πέταμα.
Να σημειώσω πως στο Leroy Merlin στην Πειραιώς έχει πινέλα τα οποία τα διαχωρίζει ανα χρήση. Άλλα για νερού, άλλα για διαλύτου κ.λ.π. Λογικά πρέπει να έχουν άλλη τρίχα.

Κώστα χαράς το κουράγιο σου. Αυτά τα κάγκελα βάφονται μόνο με πιστόλι. Τα υπόλοιπα δεν τα αναλαμβάνουν ούτε ισοβίτες...

• Like
Reactions: KOSSTV
Παίδες τα φώτα σας!
Ψάχνω έναν (όχι μόνιμο) τρόπο, για να μεγαλώσω την διάμετρο της λαβής της παρακάτω μπάρας.
Στις ασκήσεις έλξης, η μικρή διάμετρος βολεύει διότι τα δάχτυλα την πιάνουν καλύτερα. Στις ασκήσεις πίεσης όμως, η μικρή διάμετρος κάνει την λαβή να πιέζει ενοχλητικά σε κάποια σημεία (ειδικά στο θέναρ).
Θέλω λοιπόν κάτι που να μεγαλώνει την διάμετρο λίγα mm και να προσθαφαιρείται εύκολα. Δοκίμασα ελαστικό μόνωσης σωλήνων αλλά το δοκίμασα και γλιστράει. Η επόμενη σκέψη είναι να τυλίγω την λαβή με επίδεσμο αλλά δεν είναι το ιδανικό (τύλιγε - ξετύλιγε). Τον επίδεσμο δεν τον έχω δοκιμάσει στην πράξη.
Καμμιά άλλη ιδέα;
Υπάρχουν σχετικά μαλακά (και ίσως αντιολισθητικά) υλικά για να τυλίγουν οι μάστορες τις λαβές των εργαλείων τους ή κάτι τέτοιο;
Εννοείται ότι αυτό που θα τυλιχτεί στην λαβή, πρέπει να εφαρμόζει πολύ καλά, διότι ακόμη και οι μικρές πτυχώσεις, τσακίσματα, είναι πολύ ενοχλητικά έως και επίπονα.

bar.jpg

R4c95b6304a16c48f67058e797f859bba

Kαλως τον!

Σωστα το λες οτι οι ταινιες -τα λεγομενα grip tapes- που μπαινουν σε λαβες εργαλειων αφηνουν πτυχωσεις που ενω σε καποιο σφυρι πχ., η επιπτωση ειναι ανεπαισθητη, αλλα σε εναν αλτηρα ισως να ειναι διαφορετικα.

Δεν ξερω εαν μπορεις να χρησιμοποιησεις τα grip puppies που βαζουμε στις μηχανες. που συνηθως εχουν μηκος ~12εκ. και ταιριαζουν σε χερουλια διαμετρου 3-4εκ.

To αλλο που μπορω να σκεφτω προχειρα ειναι οι ταινιες που βαζουν στις ρακετες του τεννις. Αυτες οι ταινιες φανταζομαι οτι θα ειναι ανετες στο κρατημα και στην αισθηση καθως οι δυναμεις που αναπτυσσονται στο χερουλι μιας ρακετας ειναι μεγαλες και συνεχεις.

Μήπως θα μπορούσες να αποφύγεις την ενόχληση με την χρήση γαντιών;
Ειδικά αν πάρεις γάντια για MTB έχουν ενισχυση στο σημείο που δείχνεις ακριβώς

• Like
Reactions: teodor_ch
Γάντια και απο εμένα. Και οι ποδηλάτες νιώθουν πίεση στο συγκεκριμένο σημείο και πιέζεται νεύρο.
Τα γάντια έχουν ενίσχυση για αυτό το λόγο.
Αφού σπρώχνεις είναι παρόμοιο με το να κρατάς το τιμόνι σκυφτός.