Μάστορες τα φώτα σας!!

Ο καλύτερος τρόπος μη ορατής ανάρτησης αντικειμένων αρκετού βάρους που έχουν και κάθετες επιφάνειες όπως τα ράφια σου είναι ο εξής:
Δημιουργείς μια εσοχή στο ξύλο σε κάθετη επιφάνεια της κατασκευής και χωνεύεις μέσα ένα λαμάκι κρεμαστάρι που έχει τρύπα στην επάνω μεριά για να κρεμαστεί.
Στην αντίστοιχη πλευρά του τοίχου βιδώνεις με ούπα ένα στραβόκαρφο τύπου "Γ" .
Όταν τοποθετηθεί το αντικείμενο (ράφι) στην θέση του το στραβόκαρφο θα περάσει στην τρύπα του στηρίγματος στην πλάτη του ραφιού... εδώ πρέπει να τόσο φαγωμένο το ξύλο ώστε να χωρέσει η κεφαλή από το καρφί να περάσει μέσα από το λαμάκι. Βάζεις και ένα άλλο στήριγμα σε μια άλλη μεριά των ραφιών και αφού κάτσει σωστά και ζυγισμένα είναι πρόσωπο με το τοίχο και δεν πέφτει με τίποτα. Με αυτό τον τρόπο έχω κρεμάσει τεράστιους καθρέπτες με κορνίζα με ένα στήριγμα δεξιά και ένα αριστερά.

Όταν το βάρος είναι ακριβώς κάθετο στο σημείο στήριξης όπως για παράδειγμα στο σημείο στήριξης του καθρέπτη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πόσο βαρύς θα είναι ο καθρέπτης.
Όμως στην περίπτωση του ραφιού έχουμε το φαινόμενο του υπομοχλίου (των νόμων κίνησης του Νεύτωνα) που πολλαπλασιάζει το βάρος ενός αντικειμένου αν αυτό τοποθετηθεί στην άκρη του ραφιού.

800px-Palanca-ejemplo.jpg

Άρα στα ράφια δεν παίζει τέτοια στήριξη.
Θα το καταλάβεις και από τα έτοιμα στηρίγματα που δίνουν όλες οι εταιρείες ότι είναι μακριά και μπαίνουν μέσα στο ράφια για να μετατοπίσουν το κέντρο βάρους από τον τοίχο προς το έξω μέρος του ραφιού.

Last edited:
Μαστορια θα ηθελα αλλου ειδους βοηθεια ...

Εχει φτιαξει καποιος σε καποιο τορνο (μηχανουργειο) , ειτε κατι σε αλουμινιο ειτε χαλκο ?
Εδω που ρωτησα , πηρα καποιες απαγορευτηκες τιμες . Δεν το εχω παρει ακομα αποφαση να παρω τορνο να ασχοληθω .....

Εχει φτιαξει καποιος σε καποιο τορνο (μηχανουργειο) , ειτε κατι σε αλουμινιο ειτε χαλκο ?
Εδω που ρωτησα , πηρα καποιες απαγορευτηκες τιμες . Δεν το εχω παρει ακομα αποφαση να παρω τορνο να ασχοληθω .....

Ελαχιστα μελη ασχολουνται με τορνους για μεταλλα. Αν δουν το ποστ σου θα σου απαντησουν.

Οχι οχι ...
Καθαρα για χομπι και διευκολυνση μου , ειναι κατι που το εχω στα σχεδια μου στο μελλον ...

Τωρα απλα τυχαινει να ψαχνω και καποιον να μου κατασκευασει 2 σχετικα ευκολα πραγματα .

Όμως στην περίπτωση του ραφιού έχουμε το φαινόμενο του υπομοχλίου (των νόμων κίνησης του Νεύτωνα) που πολλαπλασιάζει το βάρος ενός αντικειμένου αν αυτό τοποθετηθεί στην άκρη του ραφιού.
Θα το καταλάβεις και από τα έτοιμα στηρίγματα που δίνουν όλες οι εταιρείες ότι είναι μακριά και μπαίνουν μέσα στο ράφια για να μετατοπίσουν το κέντρο βάρους από τον τοίχο προς το έξω μέρος του ραφιού.

Συμφωνώ απόλυτα με το επιχείρημα σου .... όταν βεβαίως μιλάμε για ράφια. Δηλαδή μια σανίδα με ορισμένο πλάτος που πρέπει να στερεωθεί στον τοίχο η οποία ούτως ή άλλως δεν δέχεται την στήριξη που πρότεινα.
Εδώ όμως μιλάμε για σύνθετη κατασκευή με αρκετό βάρος από μόνη της στην οποία όπου και να τοποθετήσεις αντικείμενα δεν μετράνε τόσο οι νόμοι κίνησης του Νεύτωνα γιατί οι δυνάμεις που ασκούνται μοιράζονται στις επί μέρους συνδέσεις του κάθε εξαγώνου και στην συνέχεια σε όλη την κατασκευή γιατί τα εξάγωνα είναι συνδεδεμένα όλα μαζί.

Η Αγάπη Καρμεν μπορεί να σε βοηθήσει!

Α, πουλάκι μου, τώρα κατάλαβα τι έκανες... Στην αρχή νόμισα οτι μιλούσες για μία μόνο τρύπα.
Τελικά είσαι πολύ πονήρω, ξεπέρασες και το μπαμπά. :grinning-smiley-043

Μπα έχω πολύ μέλλον ακόμα :rofl:

Μαστόρισα !
Respect.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εχεις καμία φωτό Αγαπη ;

Οχι αγορίνα δυστυχώς. Τα έβαλα όταν έκανα το έπιπλο της tv που αν θυμάσαι ούτε σε αυτό είχα φωτογραφίες γιατί δεν υπολόγιζα ότι θα γραφόμουν εδώ.
Σα λογική είναι απλό πάντως. Αν δεν έχεις καταλάβει να προσπαθήσω να κάνω ένα σχέδιο (δε το πολυ έχω το σχέδιο όμως λολ)

Μπα έχω πολύ μέλλον ακόμα :rofl:

Οχι αγορίνα δυστυχώς. Τα έβαλα όταν έκανα το έπιπλο της tv που αν θυμάσαι ούτε σε αυτό είχα φωτογραφίες γιατί δεν υπολόγιζα ότι θα γραφόμουν εδώ.
Σα λογική είναι απλό πάντως. Αν δεν έχεις καταλάβει να προσπαθήσω να κάνω ένα σχέδιο (δε το πολυ έχω το σχέδιο όμως λολ)
Ευχαριστώ Αγάπη.
Είναι αλήθεια ότι το διάβασα λίγο βιαστικά το post.
Θα το ξαναδώ με ησυχία κι αν έχω απορίες θα σε ενοχλησω.

Sent from my C6833 using Tapatalk

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Συμφωνώ απόλυτα με το επιχείρημα σου .... όταν βεβαίως μιλάμε για ράφια. Δηλαδή μια σανίδα με ορισμένο πλάτος που πρέπει να στερεωθεί στον τοίχο η οποία ούτως ή άλλως δεν δέχεται την στήριξη που πρότεινα.
Εδώ όμως μιλάμε για σύνθετη κατασκευή με αρκετό βάρος από μόνη της στην οποία όπου και να τοποθετήσεις αντικείμενα δεν μετράνε τόσο οι νόμοι κίνησης του Νεύτωνα γιατί οι δυνάμεις που ασκούνται μοιράζονται στις επί μέρους συνδέσεις του κάθε εξαγώνου και στην συνέχεια σε όλη την κατασκευή γιατί τα εξάγωνα είναι συνδεδεμένα όλα μαζί.

Όταν το βάρος είναι ακριβώς κάθετο στο σημείο στήριξης όπως για παράδειγμα στο σημείο στήριξης του καθρέπτη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πόσο βαρύς θα είναι ο καθρέπτης.

Όταν στηρίζουμε ένα αντικείμενο στον τοίχο οι στηρίξεις (τοίχος-βύσματα/ούπατ/καρφιά κλπ) καταπονούνται κυρίως σε διάτμηση και εφελκυσμό.

Παράδειγμα :

Ένα φωτιστικό στην οροφή καταπονεί την στήριξη σε εφελκυσμό.
Ένας Καθρέπτης/Πίνακας καταπονεί την στήριξη σε διάτμηση.
Ένα Ράφι καταπονεί την στήριξη σε διάτμηση και σε εφελκυσμό.​

Τα εφελκύστηκα φορτία εγκυμονούν κινδύνους απώλειας στήριξης σε σχέση με τα διατμητικά.

ΓŽβ€ΓŽΒΉΓŽΒ¬Γβ€žΓŽΒΌΓŽΒ·ΓΖ’ΓŽΒ·_ΓŽβ€’Γβ€ ΓŽΒ΅ΓŽΒ»ΓŽΒΊΓβ€¦ΓΖ’ΓŽΒΌΓΕ’Γβ€š.png

Όταν στηρίζουμε ένα αντικείμενο στον τοίχο οι στηρίξεις (τοίχος-βύσματα/ούπατ/καρφιά κλπ) καταπονούνται κυρίως σε διάτμηση και εφελκυσμό.

Παράδειγμα :

Ένα φωτιστικό στην οροφή καταπονεί την στήριξη σε εφελκυσμό.
Ένας Καθρέπτης/Πίνακας καταπονεί την στήριξη σε διάτμηση.
Ένα Ράφι καταπονεί την στήριξη σε διάτμηση και σε εφελκυσμό.​

Τα εφελκύστηκα φορτία εγκυμονούν κινδύνους απώλειας στήριξης σε σχέση με τα διατμητικά.

Η πλήρως τεκμηριωμένη και επιστημονικά θέση, επι του θέματος.

Άριστα !!!! Άριστα !!!!

Οχι οχι ...
Καθαρα για χομπι και διευκολυνση μου , ειναι κατι που το εχω στα σχεδια μου στο μελλον ...

Τωρα απλα τυχαινει να ψαχνω και καποιον να μου κατασκευασει 2 σχετικα ευκολα πραγματα .

να ξερεις οτι ειναι μεγαλο βημα. (την εχω ψαξει και εγω)
Δεν ειανι μονο ο τορνος, θες και την αναλογη βαση/παγκο (μιλαμε για δομη απο κοιλοδοκο κτλ κτλ) πακτωμενη βιδωμενη για τους κραδασμους.
Και εμτα ειανι η γκαμα των κοπτικων , και το πιο δυσκολο απο ολα, το πως θα τα ακονιζεις....

ριξε μια ματια στην αντιστοιχη κατηγορια στο candlepowerforums πριν προχωρησεις

να ξερεις οτι ειναι μεγαλο βημα. (την εχω ψαξει και εγω)
Δεν ειανι μονο ο τορνος, θες και την αναλογη βαση/παγκο (μιλαμε για δομη απο κοιλοδοκο κτλ κτλ) πακτωμενη βιδωμενη για τους κραδασμους.
Και εμτα ειανι η γκαμα των κοπτικων , και το πιο δυσκολο απο ολα, το πως θα τα ακονιζεις....

ριξε μια ματια στην αντιστοιχη κατηγορια στο candlepowerforums πριν προχωρησεις

Κατ' αρχήν καλησπέρα στη παρέα! :)
Ελπίζω να πήγαν κάτω όμορφα τα αρνιά και τα άλλα συμπαρομαρτούντα και να περάσατε καλά με τους ανθρώπους σας ! :)

Το ότι η απόκτηση μιας εργαλειομηχανής, είναι μεγάλο βήμα είναι πράγματι, αλλά το κύριο θέμα είναι μόνο το οικονομικό, όλα τα άλλα βρίσκονται εύκολα!
Μοναδική εξαίρεση από την "ευκολία" που λέω είναι να δείξεις αυτοσυγκράτηση και να μην επιχειρήσεις πρόωρα πράγματα για τα οποία δεν ξέρεις όλες τις λεπτομέρειες, γιατί έτσι θα αποφύγεις τις ζημιές και -μακρυά από εμάς- τα ατυχήματα, και θα σου δοθεί η ευκαιρία να μάθεις και να φτιάχνεις ότι θέλεις με ασφάλεια ! ! !
Γιατί ένας τόρνος, όσο μικρός και αν είναι ... δεν "συγχωρεί" !

Από εκεί και πέρα, συνήθως οι τόρνοι έχουν τα ποδαρικά τους (ενσωματωμένα οι μεγάλοι , με ντουλάπια και γούρνα οι μικροί) και αν δεν έχουν (που σημαίνει ότι είναι πολύ μικροί, τους αρκεί ένας στιβαρός πάγκος, άντε και μια σκάφη για την περισυλλογή του λιπαντικού κοπής αν χρησιμοποιείται.
Για τους κραδασμούς "δεν" είναι πρόβλημα, συνήθως τα κομμάτια είναι "ζυγισμένα" που μπαίνουν στον τόρνο, και αν δεν είναι (είναι έκκεντρη η κατεργασία τους δηλαδή) τότε αναγκαστικά τα δουλεύεις με λίγες στροφές !
Εκεί που πράγματι χρειάζεται "πάκτωση" είναι στις παραγωγικές δουλειές, που δουλεύονται μεγάλα κομμάτια με ταχύτητα και φυσικά για εμάς τους ερασιτέχνες αν τύχει η "στραβή", για να περιοριστούν οι συνέπειες μιας ατυχούς στιγμής !

Τα κοπτικά, αν ακολουθήσεις την αρχή, "αγοράζω ότι μου χρειάζεται και ξέρω να το δουλέψω" συνήθως έχουν μικρή επίπτωση στα οικονομικά καθώς, στην αρχή ξεκινάς με μερικές μανέλες και κάποια αδιαμόρφωτα κοπτικά από ταχυχάλυβα και σιγά σιγά, επεκτείνεσαι αν το έχεις ανάγκη.
Το τρόχισμά τους είναι ένα θέμα, αλλά περισσότερο γνώσης και όχι δυσκολίας. Αν πιάσεις τις βασικές αρχές που διέπουν την κοπή των μετάλλων, και έχεις και ένα δίδυμο τροχό, μετά είναι απλά και μπορείς να φτιάξεις και τα δικά σου κοπτικά ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε δουλειάς.

Αυτό που είναι πράγματι κόστος είναι τα εξαρτήματα του τόρνου (εναλλακτικά τσοκ, φρεζοδράπανα, ρεκτιφιέ, γραναζοκόπτες κλπ) αλλά όταν θα φτάσεις να έχεις ανάγκη τέτοια εργαλεία, σημαίνει ότι ήδη έχεις μια γκάμα δραστηριότητας η οποία σου αποφέρει ένα αντίτιμο που θα πληρώσει τα εργαλεία αυτά! :)

Φυσικά για την απόκτηση ενός μηχανουργικού τόρνου, υπάρχει ένα κεφαλαιώδες ζήτημα που το άφησα τελευταίο, αλλά βασικά είναι το πρώτο που θα απασχολήσει τον εραστή του ονείρου !
Το θέμα του τι θέλω να φτιάχνω (εγώ σαν νεοφώτιστος!) δεν έχει καμία σχέση με το τι ενδέχεται να Θέλω να φτιάχνω κάποιο διάστημα μετά την αγορά, και παρέα με αυτό -συγχρόνως με την αύξηση της σχετικής πείρας- πάει και το ζήτημα της ποιότητας και της ακρίβειας και της υγείας των νεύρων μας!
Από τι στιγμή που θα ασχοληθείς με αντικείμενα που θα συναρμόζουν μεταξύ τους, οι απαιτήσεις σε ακρίβεια ανεβαίνουν κατακόρυφα !

Συνεπώς όλα γίνονται και -όπως συνήθως- οι δυσκολίες δεν είναι κατά βάση εκεί που τις περιμένουμε ! :)

Ένα καλό φορουμ για τέτοιες δουλειές :

http://www.cnchobby.gr/forum/yaf_postst278p3_EROTESE-GIA-MINI-TORNO.aspx

Καλό διάβασμα ! :)
Και εύχομαι στο φίλο @giorgos.ko να πάνε όλα κατά πως σκέφτεται, και να έρθει και η ώρα να αποκτήσει το δικό του "παιχνίδι" για μεγάλα παιδιά! :D

Μαστορες καλησπέρα σας!
Μπορείτε να μου πείτε τι λύσεις υπάρχουν για κάλυψω 2 αφαλατωτες-φιλτρα νερου στην ταράτσα?

Πήρα προσφορά για μεταλλικό κουτί (γαλβανιζε λαμαρίνα με πρόσοψη αλουμινίου) και αλληθωρισα!
Υπάρχει και η λύση με ξύλινο κουτί αλλά θα θέλει συντήρηση κάθε χρόνο?
Υπάρχει άραγε άλλη λύση?

Στο σκυλοσπιτο που φτιαχνω θελω να δωσω μια κλιση προς τα πισω στην στεγη για τα νερα.
Μπροστα εχει υψος 70εκ και πισω 60εκ αποσταση το μπροστα με το πισω 80 εκ .σε ποσες μοιρες πρεπει να κοψω τα δοκαρακια μπροστα -πισω ωστε να κατσει καλα η στεγη;;;