Μάστορες τα φώτα σας!!

Υπαρχει καποια ετοιμη λυση ή καποια ιδεα ευκολη σχετικα για μικρομετρικη ρυθμιση βαθους μιας επιφανειας?
Προκειται για την ρυθμιση της προεκτασης της επιτραπεζιας πλανης που εχω φτιαξει.
http://avclub.gr/forum/showthread.p...αστρες?p=1057961053&viewfull=1#post1057961053

Θελω κατι να εχει ευρος κινησης 1cm αλλα να ειναι στιβαρο και να μπορει να υποστηριξει διαστασεις "υπερκατασκευης" οπως τη προεκταση της πλανης που προανεφερα. Επισης προτιμω να ειναι με μια βιδα.
Σκεφτηκα ενα μασιφ ξυλο να μπαινει σε ενα καλουπι με περιθωριο κινησης ενα ποντο. Φανταζομαι ενα χωνευτο μπουλωνι να επιτελει το εργο της κινησης. Αλλα πως θα μπορουσε να ειναι ταυτοχρονα ακλωνητο, ευκολοκινητο και φυσικα (αν προκειται για ιδιοκατασκευη) ευκολο στη κατασκευη?

Νεκ να έχεις πάντα υπόψιν σου ότι η πλάνη αυτή είναι κατασκευασμένη για να δουλεύει κανονικά με τα μαχαίρια προς τα κάτω και για μεγάλα όπως λες κομμάτια και ρυθμίζεται όχι ανεβοκατεβαίνοντας το τύμπανο με τα μαχαίρια που θα ήταν το ιδανικό για την συγκεκριμένη κατασκευή αλλά υποχωρώντας η εμπρός επιφάνεια. Να ξέρεις λοιπόν ότι πάντα στο πίσω μέρος για 4-5cm θα σου τρώει περισσότερο ξύλο. Καλό θα είναι να μην "παίζεις" με μεγάλα βάθη ...κοντά στο 1mm έως 1.5mm και περισσότερα περάσματα. Αν δε έχεις την δυνατότητα το τεμάχιο που επεξεργάζεσαι να είναι μεγαλύτερο από αυτό που χρειάζεσαι ούτως ώστε να αφαιρέσεις στο τέλος το πίσω μέρος με τα βαθουλώματα.
Κατά τα άλλα είναι αξιέπαινη προσπάθεια και χρησιμότατη.

Καλησπέρα,

έχω φέρει από Αμερική 4-5 φρεζάκια, για τον ίσιο λειαντήρα που έχω.
Το πρόβλημα είναι ότι το ανταπτοράκι του λειαντήρα (Makita) είναι για 6χιλ. ενώ τα φρεζάκια είναι 1/4 της ίντσας (δηλ ~6,25χιλ), με αποτέλεσμα να μην χωράνε.

επειδή είναι κρίμα να πάνε χαμένα, μιας που είναι και εξαιρετικής ποιότητας, σκέφτομαι να τα πάω σε κανένα μηχανουργείο να τορνίρουνε με κανα 2 περάσματα τον αξονα τους.

Αντάπτορα 1/4 της ίντσας δεν βρίσκω για τον συγκ. λειαντήρα.

Γνωρίζουμε κανένα μηχανουργείο/τορναδόρο περιοχή Νοτίων Προαστείων ή και οπουδήποτε (στην ανάγκη..) που να ασχοληθεί χωρίς να τα αγοράσω καινουργια....??

Υπάρχει κάποια άλλη ιδέα που δεν έχω σκεφτεί

ευχαριστώ
Ν.

Attachments

• IMG_0253.jpg
    IMG_0253.jpg
    129.4 KB · Views: 205
Καλησπέρα,

έχω φέρει από Αμερική 4-5 φρεζάκια, για τον ίσιο λειαντήρα που έχω.
Το πρόβλημα είναι ότι το ανταπτοράκι του λειαντήρα (Makita) είναι για 6χιλ. ενώ τα φρεζάκια είναι 1/4 της ίντσας (δηλ ~6,25χιλ), με αποτέλεσμα να μην χωράνε.

επειδή είναι κρίμα να πάνε χαμένα, μιας που είναι και εξαιρετικής ποιότητας, σκέφτομαι να τα πάω σε κανένα μηχανουργείο να τορνίρουνε με κανα 2 περάσματα τον αξονα τους.

Αντάπτορα 1/4 της ίντσας δεν βρίσκω για τον συγκ. λειαντήρα.

Γνωρίζουμε κανένα μηχανουργείο/τορναδόρο περιοχή Νοτίων Προαστείων ή και οπουδήποτε (στην ανάγκη..) που να ασχοληθεί χωρίς να τα αγοράσω καινουργια....??

Υπάρχει κάποια άλλη ιδέα που δεν έχω σκεφτεί

ευχαριστώ
Ν.
Εγώ θα δοκίμαζα να το Πιάσω ανάποδα σε σταθερό δράπανο (με την μύτη μέσα στο τσωκ) και καθώς γυρίζει να τρως υλικό με ένα ψιλό γυαλόχαρτο. Ξεκίνα με το φρεζάκι που εκτιμάς ότι θα χρειαστείς λιγότερο...

Είναι σκληρα μέταλλα αυτά και για να κατέβει σχεδόν 3 χιλ με γυαλόχαρτο μαλλον δεν.....

επίσης τα υπόλοιπα φρεζάκια έχουν μύτη είτε οβαλ είτε κωνική είτε στρογγυλή όποτε δεν πιάνει στο δράπανο.

ευχαριστώ για την απάντηση

Είναι σκληρα μέταλλα αυτά και για να κατέβει σχεδόν 3 χιλ με γυαλόχαρτο μαλλον δεν.....

επίσης τα υπόλοιπα φρεζάκια έχουν μύτη είτε οβαλ είτε κωνική είτε στρογγυλή όποτε δεν πιάνει στο δράπανο.

ευχαριστώ για την απάντηση
Για τα οβάλ ναι - δεν θα πιάσει η πατέντα. Θέλεις να αφαιρέσεις 0,35 χιλ (όχι 3). Την μέθοδο που σου είπα την έχω εφαρμώσει για να λεπτύνω άξονάκι (μοτέρ). Δεν ξέρω αν θα λειτουργήσει με το υλικό της φρέζας...

Γύρω από τη Σπύρου Πάτση νομίζω οτι θα κάνεις τη δουλειά σου.
Εγώ χρειάστηκε να φτιάξω κάτι για την κουκουβάγια του τόρνου (ανάποδο σπείρωμα) και το έκανα εδώ.

Βυζούρης
Καστοριάς 2

Μαστορια,

Για κατασκευή deck οι εμποτισμενες ταυλες είναι μονόδρομος;
Αν πάρω κλασικές και τις περάσω κανα 2 χέρια βερνίκι θα αντέξουν λιγότερο από τις εμποτισμενες;

Στάλθηκε από το SM-T810 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Αντώνη ναι , σε ότι αλλη λύση και να πας συνολικά ειναι μικρη η διαφορα . Για λίγα τετραγωνικά ειδικα δεν αξίζει τον κόπο και το αποτέλεσμα οπτικα ειναι καλύτερο με τις έτοιμες ραβδωτές σανιδες ντεκ .

Παρόμοια ερώτηση με του αντώνη και με αφορμή την συζήτηση για τα σκουρέτα (στο "Φτιάξτο μόνος σου").
Για επένδυση εξωτερικού τοίχου, τα σκουρέτα που αναφέρατε στο άλλο νήμα είναι πάλι μονόδρομος; Με ένα καλό βερνίκωμα θαλάσσης δεν γίνεται δουλειά;
Και για στέγη που θα μπει πάνω ασφαλτόπανο και κεραμίδι υπάρχει κάποιος λόγος να μην μπει απλό ραμποτέ;
Τα σκουρέτα που αναφέρατε στο άλλο νήμα είναι ραμποτέ εμποτισμένα και έχουν παρόμοια αισθητική με αυτά που βάζουμε για deck (χωρίς τις ραβδώσεις);

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας,

Ο χώρος που έχω είναι περίπου 20 τμ (4,10μ * 4,80) ο οποίος είναι χώμα.
Υποθέτω ότι πρέπει το υπέδαφος να προετοιμαστεί κατάλληλα;

Αυτό που σκέφτομαι είναι να ρίξω γεούφασμα ή γαρμπίλι και απο πάνω δοκαράκια 4,5*4,5 για να φτιαχτεί ο σκελετός που θα πέσει το deck.

Καλά τα σκέφτομαι;

Υπολόγισε περίπου 10 τ.μ. για, πολύ καλής ποιότητας, ειδικές σανίδες ντέκ, τις ραβδωτές.
Υπάρχουν βέβαια και με 30 τ.μ. αλλά γιά super ειδικές κατασκευές.

Νίκο φαντάζομαι ότι το deck θα μπει σε σχετικά επίπεδη επιφάνεια.Πόσο δύσκολο να είναι να αλφαδιάσεις 4χ4;Στην ανάγκη ρίχνει οδηγούς με λίγο μπετό.Είτε στις 4 γωνίες και το κέντρο,είτε περιμετρικά στο τελάρο είτε ακόμα ακόμα μόνο όπου έχει μεγάλη διαφορά.Δεν μιλάμε να ρίξει πλάκα,ένα χαρμανάκι μόνο ίσα-ίσα για να του κάνει τη ζωή πιο εύκολη.
Επίσης για το υπόστρωμα,χωρίς να έχω γνώση,έχω δεί σε παρόμοιες κατασκευές να βάζουν γεωύφασμα ΚΑΙ γαρμπίλι.Δεν ξέρω πως ακριβώς βοηθάει ο συνδυασμός,απλά το έχω δει και το αναφέρω.

Εγώ θα δοκίμαζα να το Πιάσω ανάποδα σε σταθερό δράπανο (με την μύτη μέσα στο τσωκ) και καθώς γυρίζει να τρως υλικό με ένα ψιλό γυαλόχαρτο. Ξεκίνα με το φρεζάκι που εκτιμάς ότι θα χρειαστείς λιγότερο...

Πολυτεχνείο δεν έχω βγάλει και δεν γνωρίζω από αντοχή υλικών,φυσική και μηχανική,αλλά σε ένα "μεσαιωνικό φονικό όπλο" (σαν αυτό της φωτογραφίας) που γυρνάει με χιλιάδες στροφές και είναι ικανό να κόψει ξύλο ή ακόμη και μέταλλο σαν βούτυρο,δεν θα τόλμαγα να μειώσω τις αντοχές/ανοχές του.Ακόμα και ένα μικρό να μειώσεις τον άξονά του δεν μπορεις να ξέρεις αν έχεις επηρεάσει την αντοχή/ανοχή (ή ακόμα-ακόμα κι αν έχεις αλλάξει το ίδιο το μέταλλο κατά την κατεργασία) του και πως θα συμπεριφερθεί στις 1000-2000 ή 10000 rpm.

Πολυτεχνείο δεν έχω βγάλει και δεν γνωρίζω από αντοχή υλικών,φυσική και μηχανική,αλλά σε ένα "μεσαιωνικό φονικό όπλο" (σαν αυτό της φωτογραφίας) που γυρνάει με χιλιάδες στροφές και είναι ικανό να κόψει ξύλο ή ακόμη και μέταλλο σαν βούτυρο,δεν θα τόλμαγα να μειώσω τις αντοχές/ανοχές του.Ακόμα και ένα μικρό να μειώσεις τον άξονά του δεν μπορεις να ξέρεις αν έχεις επηρεάσει την αντοχή/ανοχή (ή ακόμα-ακόμα κι αν έχεις αλλάξει το ίδιο το μέταλλο κατά την κατεργασία) του και πως θα συμπεριφερθεί στις 1000-2000 ή 10000 rpm.
Μάλλον έχεις δίκιο φίλε.