Μάστορες τα φώτα σας!!

παιδα, προσεξτε οταν προτεινετε χημικα για τον καθαρισμο στην περιπτωση αυτη, μην σκεφτεστε μονο το γρασσο
Υπαρχει και το φινιρισμα του μεταλλου που δεν θελουμε να το βγαλουμε.
Αυτο θα ειναι η μπλε πατινα (τυπος οξειδωσης) ή φωσφατωση (parkerizing). Το πρωτο φευγει αμεσως με οτιδηποτε οξινο (ξυδι, χλωρινη, λεμονι, αντισκωριακο κτλ). Για το αλλο δεν ξερω, αλλα και αυτο ειναι ενας τυπος οξειδωσης.
Εκανα ενα τσεκ και το νιτρο δεν τα πειραζει.

Αλλα νικολα να ξερεις. θα εχει ΠΟΛΥ κουρντα αναμεσα απο το μεταλλο και ξυλο. Θα ελεγα να αφιερωσεις το ΣΚ βλεποντας σχετικα βιντεακια συντηρησης/ανακατασκευης.
Στειλε Πμ για τα σχετικα.

Tι να προσεξουμε βρε Κωστα? Αναλογα την διατυπωση και την λεπτομερεια της ερωτησης δινεται και η απαντηση.
Οταν μιλαμε για 'υπεραιωνοβια μεταλλικα εξαρτηματα' και γρασσο, οι κοινοι διαλυτες και τα βενζινοειδη ειναι μια χαρα :))

ναι για το γρασσο, αλλα κατω απο το γρασσο θα εχει βαμμενο/χρωματισμενο μεταλλο. που πιθανον να ειναι σε καλη κατασταση. αυτο δεν θελουμε να το απογυμνωσουμε.

Παιδιά ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!Κώστα το όπλο είναι σε άθλια κατάσταση,δεν ανακατασκευάζεται με τίποτα καθώς η τελευταία του βολή είχε σαν αποτέλεσμα την έκρηξή του.Έκτοτε και για 70 χρόνια ήταν πίσω απο κάτι πιθάρια με το κοντάκι να ακουμπά σε χωμάτινο δάπεδο,καταλαβένετε..Αργότερα θα ανεβάσω φωτο.Το έχω λύσει όλο και το καθαρίζω,χτες επι μια ώρα προσπαθούσα να βγάλω τον κάλυκα απο την κάνη χωρίς επιτυχία,σε λίγο θα ανέβω πάλι να συνεχίσω.Αφού καθαριστεί και μονταριστεί θα μετατραπεί σε κάτι διακοσμητικό που έχω στο μυαλό μου.

Νίκο, επειδή απ´ ότι καταλαβαίνω υπάρχει και εσωτερική σκουριά, σε μέρη δυσπρόσιτα, θα σου πρότεινα ηλεκτρόλυση.
Θα σε βοηθήσει πάρα πολύ για τη συνέχεια.

νομίζω και μπαταρία να μην βρεις μπορεί να την κάνεις και με φορτιστή/ εκκινητή για μπαταρίες αυτοκινήτου.

Και μάλλον ηλεκτρόλυση θα γίνει Μπάμπη,μόλις βρω μπαταρία εύκαιρη..Κώστα θα γίνει αναλυτικό φωτορεπορτάζ!

Αυτό το περιμένω με αγωνία!Τέτοια διαμάντια (που κουβαλάνε και ιστορία στα μέταλλα και τα ξύλα τους),χρήζουν μεγάλου σεβασμού.

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Περολινη? Κηροζινη θες να πεις μηπως?

Όχι Μιχάλη περολίνη εννοώ καλά το είπα και όχι κηροζίνη που λες εσύ. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο ούτε καν κοντά όσον αφορά τον καθαρισμό γράσου αλλά κυρίως λαδιού. Θα μου κάνει τρομερή εντύπωση εάν μου πεις πως δεν έχεις ακούσει το χημικό προϊόν περολίνη... :chinscratch:

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Ειλικρινα Κωστα, ιδεα δεν εχω για το τι εστι περολινη! :)))

Mηπως γνωριζεις πως λεγεται στα αγγλικα, μπας και το ξερω?

Oil remover-s είναι η ονομασία του στα αγγλικά. Καταστήματα με χρώματα αλλά κυρίως με ναυτιλιακά αποκλείεται να μην έχουν!!!! Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://sts.gr/proionta-ipiresies/%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%8d%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%83%ce%b7-%cf%85%ce%b3%ce%b9%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%ae/%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ac/%ce%b1%ce%bb%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%86%ce%b1%ce%af%cf%81%ce%b5%cf%83/oil-remover-s/. Ελπίζω να βοήθησα... :2thumb22sup:

Γιατι οχι μπανιο σε πετρελαιο για μεγαλο χρονικο διαστημα, να μαλακωσουν τα λιπαντικα και οι σκουριες και μετα πινελακι για τα πολλα, και βλεπεις τι θα μεινει.

ΓŽβ€ΓŽβ„’ΓŽΕ‘ΓŽβ€˜ΓŽΒΓŽΕΈ (Medium).JPG

σε ανακατασκευες μοτερ μηχανων και αλλα κομματια μηχανων που εχω κανει...το μπανάκι σε πετρελαιο ηταν σωτηριο...εβγαλε τα παντα και εμειναν καθαρα μεταλλα για να γινει εκτιμηση της οποιας ζημιας και το πως θα αντιμετωπιστει...
την περολινη δεν την εχω ματαξανακουσει...δειχνει απο το σαιτ να ειναι κατι πολυ ισχυρο...οποτε ΙΣΩΣ να θελει και αρκετη προσοχη στην χρηση του...