Μάστορες τα φώτα σας!!

Καλα, δεν εχω ξαναχαλασει παλετα.
Κι αν κρινω απο αυτην...δεν θα ξαναχαλασω. 😛 😁
Περισσοτερο ηθελα να δω ποσο δυσκολο ειναι. Φανταζομαι οτι δεν εχουν ολες τετοιες παλιοβιδες.
Με την σπαθοσεγα ειναι σχετικα ευκολο. Αλλα μενουν μεσα οι προκες και τα ξυλα χρειαζονται οπωσδηποτε πλανη, αρα παλι δε γινεται τιποτε.
Δεν βλεπω να ολοκληρωνω τη δουλεια.
Ετσι κι αλλιως, τους τακους ηθελα κυριως, οι σανιδες δε λενε τιποτε.

Αφου θες του τακους, μπορεις να κοψεις ευκολα με σπαθοσεγα κομματακια ανα ~ 8-10 εκατοστα τα παλετοξυλα που ειναι καθαρα και μετα να τα κολλησεις το ενα πανω στο αλλο, οσα χρειαστουν, για να φτιαξεις τακους.

Εγώ πάλι έχω τύχη για πετυχαίνω και παλετες με βίδες οπότε και εύκολα λύνονται και μένουν και οι βίδες.

Ε, ναι, Μιχαλη. Αλλα αλλο ο ετοιμος μασιφ τακος.
Οντως, Νικο, ποσο καλα θα ηταν να βαζανε σε ολες βιδες.

Η δουλειά των παλετών είνα να αντέχουν σε σκληρές συνθήκες (βάρος, καιρικές συνθήκες, άτσαλοι χειρισμοί) γι αυτό φτιάχνονται έτσι και σου βγάζουν την πίστη.
Γι αυτό επίσης έχουν χημικά. Συν την βρώμα που κουβαλάνε... εγώ δεν θα τα έκαιγα με τίποτα. Κι αν το έκανα θα απομακρυνόμουν αρκετά μέτρα.

Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Η δουλειά των παλετών είνα να αντέχουν σε σκληρές συνθήκες (βάρος, καιρικές συνθήκες, άτσαλοι χειρισμοί) γι αυτό φτιάχνονται έτσι και σου βγάζουν την πίστη.
Γι αυτό επίσης έχουν χημικά. Συν την βρώμα που κουβαλάνε... εγώ δεν θα τα έκαιγα με τίποτα. Κι αν το έκανα θα απομακρυνόμουν αρκετά μέτρα.

Δεν ειναι απαραιτητο να εχουν χημικα.
Στο εργοστασιο στη Ρουμανια φτιαχναμε δικες μας παλετες βαρεως τυπου για προιοντα σιδηρου με φρεσκο ξυλο/σανιδες που προμηθευομασταν. Δεν βαζαμε χημικα οπως πολλα αλλα εργοστασια.

Καλα, δεν εχω ξαναχαλασει παλετα.
Κι αν κρινω απο αυτην...δεν θα ξαναχαλασω. 😛 😁
Περισσοτερο ηθελα να δω ποσο δυσκολο ειναι. Φανταζομαι οτι δεν εχουν ολες τετοιες παλιοβιδες.
Με την σπαθοσεγα ειναι σχετικα ευκολο. Αλλα μενουν μεσα οι προκες και τα ξυλα χρειαζονται οπωσδηποτε πλανη, αρα παλι δε γινεται τιποτε.
Δεν βλεπω να ολοκληρωνω τη δουλεια.
Ετσι κι αλλιως, τους τακους ηθελα κυριως, οι σανιδες δε λενε τιποτε.

Αυτη πρεπει να ηταν περιπτωση...!!!
Τέτοιες πρόκες σε πακέτα,και έχω χαλάσει πολλές.ουτε και εγώ ξαναδεί...
Μην αποθαρρύνεσαι όμως μπορεί η επόμενη να μην ειναι ετσι...

Υ.γ..Αλήθεια ποιον προκοβγαλτης πήρες...;

Τι παιδεύεστε με τιε βρωμο-παλέτες... Κάψε τα παλιόξυλα να σου μείνουν οι πρόκες κέρδος... -bye-
Έτσι ακριβώς. Έφτιαξα κάτι γλάστρες από παλέτες για την γυναίκα μου και μου λέει είδες γλυτώσαμε λεφτά. Λέω τις 2 ώρες που έφαγα να τις διαλυσω και να βγάλω όλα τα καρφιά , τις άλλες 2 να ισιαξω τα παλιοξυλα και τις άλλες 2 να τα τρίψω, εγώ τα κοστολογω πιο ακριβά από να αγόραζα έτοιμα πλανισμενα καθαρά ξύλα .
Ούτε για κάψιμο .

Δεν ειναι απαραιτητο να εχουν χημικα.
Στο εργοστασιο στη Ρουμανια φτιαχναμε δικες μας παλετες βαρεως τυπου για προιοντα σιδηρου με φρεσκο ξυλο/σανιδες που προμηθευομασταν. Δεν βαζαμε χημικα οπως πολλα αλλα εργοστασια.
Κι εσύ ρε άνθρωπε, τόσες ευκαιρίες για "εμπόριο" είχε η Ρουμανία, παλέτες πήγες και... κάρφωνες. 😀😀
Εντάξει, άστοχη η γενίκευση που έκανα αλλά εγώ δεν το ρισκάρω. Αποφεύγω επιμελώς να καίω τέτοια ξύλα.

Αυτη πρεπει να ηταν περιπτωση...!!!
Τέτοιες πρόκες σε πακέτα,και έχω χαλάσει πολλές.ουτε και εγώ ξαναδεί...
Μην αποθαρρύνεσαι όμως μπορεί η επόμενη να μην ειναι ετσι...

Υ.γ..Αλήθεια ποιον προκοβγαλτης πήρες...;

Λογικα ηταν, γιατι αλλιως δεν θα ειχε αποσυναρμολογησει ποτε ανθρωπος παλετα.
Ειχε παρα πολλες τετοιες προκες "ασφαλειεας". Ειχε και διχαλ βαρεος τυπου, ειχε και ΑΛΛΕΣ προκες, αναμεσα στις σανιδες και τους τακους, που τις ειχα μισοβαλει μεσα στους τακους και ο,τι εξειχε το ειχα στραβωσει με σφυριες πανω, μεσα ουσιαστικα, στον τακο.
Γενικα, πολλη δυσκολια. Καλο σαν εμπειρια, μου μεινανε καο 3-4 τακοι, καθαροι απο προκες, αλλα δεν το ξανακανω.

Δεν μου τα βγαζει στην αναζητηση στο leroy, για καποιο λογο.
Παντως, πηρα και χρησιμοποιησα περιπου αυτον που εβαλε καποιος σε link, λιγο παραπανω, το πορτοκαλι. Μονο που πηρα το πιο μεγαλο μεγεθος, περιπου 60cm. Λοστος, στην ουσια ειναι. Το ειχε προσφορα 5 . Τσαμπα πραμα. Λεω να παρω 2-3, για το σιδερο μονο.
Επισης, πηρα και ενα αντιστοιχο σε μικροτερο, μπλε, 30cm περιπου, επισης στα 5 .

Eμενα παντως με βολεψε αυτος που ειναι κυριως λεπτος και κυρτος οπως αυτος που αναφερεις...
https://www.skroutz.gr/s/20416590/Stanley-Λοστός-Προκοβγάλτης-Wonder-Bar-320mm-1-55-515.html

Επειδη εχω σαν το πορτοκαλι που αναφερεται στο Link του Leroy πιο πανω δεν με βολεψε για αυτην την δουλεια γιατι τον θεωρω πολυ χοντροκομμενο....

Last edited by a moderator:
Εκανα την αρχη με το (πολυ καλο) καλεμακι της stanley και σφυρι.
Αφου ανοιγε λιγο η ενωση, χρησιμοποιουσα τον μικρο του leroy, που ειναι καπως σαν αυτον που εβαλες (ισως οχι τοσο κυρτος) και πιο μανιτζεβελος απο τον μεγαλο.
Στο τελος, ή οπου χρειαζοταν πιο πολλη δυναμη, εβαζα τον μεγαλο.
Οσο πιο μακρυς ο λοστος, τοσο πιο μεγαλη η δυναμη, οποτε εχει τη χρηση του κι ο μεγαλος.
Ασε που ειναι και καλο οπλο 😁
Ασε, επισης, που σε ολα τα καλα παιχνιδια, με crowbar ξεκινας (βλ. HALF-LIFE) 😁 😁

Αγγελε (mastroxalastis), αφου εχεις μαζεψει τοσα εργαλεια για να ξεμονταρεις παλετες (ή Μπαλετες), φτιαξε εναν ωραιο οδηγο ξεμονταρισματος με φωτογραφιες και κανε μια αναλυση των καρφιων (μηκος, παχος, ιδιαιτεροτητες), των διχαλων κλπ.

Να και μια παλέτα που άξιζε τον χρόνο/κοπο της αποσυναρμολόγησης. 3 τάβλες 48x10x3cm οξιάς.
56867cdaec23413119cd13e01b8bf819.jpg

3εκ πάχος - που τη βρήκες; Η πιο βαρέως τύπου που έχω βρει είναι με 2,5 εκατοστά.

Δεν ειμαι, σε καμια περιπτωση, ειδικος, Θαναση. Πρωτη που δοκιμασα ηταν, και μαλλον ηταν και λιγο ειδικη περιπτωση.
Οδηγο καλυτερα να φτιαξει καποιος που εχει περισσοτερη εμπειρια.
Παντως, για τετοιες, με τοσα καρφια (και "ασφαλειας"), δε νομιζω οτι αξιζει τοση φασαρια.

Εγώ πιστεύω πως αν δεν σε ενδιαφέρει η τελειότητα στην κατασκευή τα παλλετόξυλα αξίζουν.
Έχουν χτυπητές ατέλειες - πολλές τρύπες από πρόκες, ρόζους, φαγωμένες γωνίες, είναι στραβοκομμένα ή πετσικαρισμένα.
Για να φτάσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο ώστε να μπουν σε κατασκευή που να μην ντρέπεσαι να την δείχνεις θέλουν πολλή δουλειά. Μάλλον δεν αξίζει να ασχοληθείς.
Από την άλλη είναι καθαρό ξύλο, ανθεκτικό, συνήθως σε ικανοποιητικό πάχος, άχρωμα - οπότε τα βάφεις κατ' ευθείαν στο χρώμα που θες και τις περισσότερες φορές τσάμπα.
Οπότε για κατασκευές του στύλ ζαρτινιέρα - πάγκος εργασίας - εργαλειοθήκη - φράχτης κ.λ.π. είναι πολύ καλή επιλογή.

Ο καθένας ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά και πράτει αναλόγως.
Η αλήθεια πάντως είναι οτι μετά από 2-3 παλέτες που θα λύσει κάποιος η διαδικασία γίνεται παιχνιδάκι.

νομιζω οτι την διαφορα στην εμφάνιση -και σοτν αν αξιζουν- την κανει η δυνατοτητα πλανισματος τους