Μάστορες τα φώτα σας!!

Επειδή δεν έχω εμπειρία uέλω να ρωτήσω το εξής:

Αν ένα ξύλο είναι βαμμένο με βερνίκι ή χρώμα διαλύτου πχ CLOU SIL
μπορείς μετά το βάψεις με βερνίκι νερού;

Ευχαριστώ

Μπορεις να το κανεις αρκει η επιφανια να μην εχει ξεφλυδισματα η σκασιματα απο το βερνικι..
Σε αυτην την περιπτωση θα πρεπει να τριφτει καλα και να περαστει ασταρι(συντηρητικο) πρωτα..
Για τι ειδους ξυλου μιλαμε,για που και εαν ειναι σε εσωτερικο η εξωτερικο χωρο...ολα παιζουν και εχουν το ρολο τους...

Μπορεις να το κανεις αρκει η επιφανια να μην εχει ξεφλυδισματα η σκασιματα απο το βερνικι..
Σε αυτην την περιπτωση θα πρεπει να τριφτει καλα και να περαστει ασταρι(συντηρητικο) πρωτα..
Για τι ειδους ξυλου μιλαμε,για που και εαν ειναι σε εσωτερικο η εξωτερικο χωρο...ολα παιζουν και εχουν το ρολο τους...

Πρόκειται για ξύλινα παντζούρια (προφανώς εξωτερικά) που τα βάφω κατά διαστήματα για συντήρηση.
Το είδος του ξύλου δεν ξέρω τι είναι.
Απλώς να αναφέρω ότι μετά από 15 χρόνια δεν έχουν στραβώσει ούτε τα κουφώματα (παράθυρα-πόρτες) ούτε τα παντζούρια.
Το να τα τρίψω καλά και φύγει το παλιό χρώμα δεν νομίζω ότι είναι εφικτό γιατί είναι και πολλά.

Εαν θα χρησιμοποιησεις νερου χωρις να τριψεις καλά δεν γινεται...Δεν είπα να φύγει τελείως το χρώμα αλλά να δημιουργηθεί τέτοιο γρεζι ώστε να κάνει πρόσφυση το νέο βερνίκι...
Δεν απάντησες όμως σε κυρία ερώτηση...έχουν κάποια ξεφλυδισματα η "σπασιμο" του βερνικιου..(κατα την ορολογία μαστόρων κρακελαρισμα) ;
Βάλε μια φωτο να βοηθηθείς περισσότερο...

Εαν θα χρησιμοποιησεις νερου χωρις να τριψεις καλά δεν γινεται...Δεν είπα να φύγει τελείως το χρώμα αλλά να δημιουργηθεί τέτοιο γρεζι ώστε να κάνει πρόσφυση το νέο βερνίκι...
Δεν απάντησες όμως σε κυρία ερώτηση...έχουν κάποια ξεφλυδισματα η "σπασιμο" του βερνικιου..(κατα την ορολογία μαστόρων κρακελαρισμα) ;
Βάλε μια φωτο να βοηθηθείς περισσότερο...
Όχι δεν υπάρχουν ξεφλουδίσματα ή σπασίματα.
Όταν άρχισα να συντηρώ εγώ (σπίτι από 2ο χέρι) στην αρχή τα είχα τρίψει αρκετά και στη συνέχεια τα βάφω σε τακτά διαστήματα.

Ωραια...παντα θελει ενα χαδευμα σε καθε περασμα ωστε να υπαρχει προσφυση...κατα ποσο δε οταν γινετα αλλαγη επιλογης υλικου...

Με λίγα λόγια την επόμενη φορά που θα θέλω να τα βάψω θα τα τρίψω (έχω παλμικό και σε τριγωνική μορφή) και θα τα βάψω με βερνίκι νερού.
Έχετε κάποια πρόταση για βερνίκια με δεδομένο ότι μέχρι τώρα χρησιμοποιώ (αν παίζει ρόλο) το CLOU SIL;
Το σπίτι βρίσκεται σχετικά κοντά στη θάλασσα - αλλά σε ψηλό σημείο.

@ apotin
Σε περίπτωση που βγει ξύλο,για αυτό και ανέφερα πιο πριν για ξεφλούδισμα,θα χρησιμοποιήσεις το ανάλωγο συντηρητικό της Vernilac στο σημείο τοπικά...
https://www.maniatellis.gr/index.ph...-vernilac-syntiritiko-empotismoy-vaseos-neroy

@papakitou
Όχι...τα gel είναι εντελώς κρουστάς βερνίκια συν ότι για εξωτερική χρήση,που συνήθως χρησιμοποιώ,δεν έχουν τις αναλόγως αντοχές...
Βέβαια μια δοκιμή θα με πείσει αλλά πως να αλλάξεις κάτι που σε βγάζει ασπροπρωσοπο...;

Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

@ apotin
Σε περίπτωση που βγει ξύλο,για αυτό και ανέφερα πιο πριν για ξεφλούδισμα,θα χρησιμοποιήσεις το ανάλωγος συντηρητικό της Vernilac...
https://www.maniatellis.gr/index.ph...-vernilac-syntiritiko-empotismoy-vaseos-neroy

@papakitou
Όχι...τα gel είναι εντελώς κρουστάς βερνίκια συν ότι για εξωτερική χρήση,που συνήθως χρησιμοποιώ,δεν έχουν τις αναλόγως αντοχές...
Βέβαια μια δοκιμή θα με πείσει αλλά πως να αλλάξεις κάτι που σε βγάζει ασπροπρωσοπο...;
Δεν το αλλαζεις εννοειται :ernaehrung004:

@ apotin
Σε περίπτωση που βγει ξύλο,για αυτό και ανέφερα πιο πριν για ξεφλούδισμα,θα χρησιμοποιήσεις το ανάλωγο συντηρητικό της Vernilac στο σημείο τοπικά...
Νόμιζα ότι για να βάψω με βερνίκι νερού πάνω βερνίκι διαλύτου ήθελε πολύ τρίψιμο-οπότε ίσως και βγει ξύλο- οπότε πρέπει να το χρωματίσω στην ήδη υπάρχουσα απόχρωση

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Δεν καθαρίζει με τίποτα σε αυτά τα σημεία.. Ακόμα και με περάσματα με συρματοβουρτσα..
Ακρυλικό χρώμα νερού είναι.. ο™„

https://ibb.co/ggqCKbF

Το συγκεκριμενο πινελο ειναι ημισυνθετικο...προοριζεται για βερνικια νερου και σε καποιες περιπτωσεις ριπολινη νερου..
Το ακρυλικο χρωμα επειδη εχει δυνατοτερες ουσιες παρασκευης "τρωει" το πινελο....

Μπορεις να το αφησεις μεσα σε ενα δοχειο με δυαλιτικο Ν1 για κανα 2 μερες μπας και φυγουν τα οποια υπολοιματα...

Κατάλαβα.. Υποτίθεται κάνει για όλα τα χρώματα από ότι γράφει πάνω..

Αν μπορείς γράψε μας Κώστα τον ιδανικό καθαρισμό για πινέλα και ρολά.

Εξαρταται από το υλικό...
Εαν μιλαμε για νερό καλό ξέπλυμα με ζεστό νερό και άνοιγμα τής τρίχας ώστε να φύγει και εσωτερικά το χρώμα...Το σαπούνι οφείλει ακόμη περισσότερο εαν χρησιμοποιηθεί...το ίδιο υσχιει και για τους κυλίνδρους..
Μετά το πλύσιμο πάρα πολύ καλό τυναγμα ώστε να ανοίξει η τρίχα του πινέλου η το ρόλο...
Τα υλικά με νευτι η διαλύτου με το εκάστοτε αραιωτικο που προτείνεται...αν και ορισμένα δεν αξίζει καν να μπεις στον κόπο να τα καθαρίσεις.

Τα χρωματα διαλυτη ειναι μεγαλος μπελας στο καθαρισμα.
Εχω δει οτι του νεφτιου (white spirit) καθαριζουν σαφως πιο ευκολα με διαλυτικο νιτρου. Αν αντεχεις τη μυρωδια και το...ρισκο να χαλασει το πινελο.
Γενικα, μετα το πρωτα καθαρισμα, τα πολλα πολλα, βοηθαει να τα αφηνεις αποβραδις βουτηγμενα ολοκληρα σε διαλυτικο, με ανακατεμα που και που και μετα ξανα καθαρισμα.
Αλλα, εχει δικιο ο Κωστης. Μερικες φορες νιωθεις οτι δεν αξιζει τον κοπο.

Τα χρωματα διαλυτη ειναι μεγαλος μπελας στο καθαρισμα.
Εχω δει οτι του νεφτιου (white spirit) καθαριζουν σαφως πιο ευκολα με διαλυτικο νιτρου. Αν αντεχεις τη μυρωδια και το...ρισκο να χαλασει το πινελο.
Γενικα, μετα το πρωτα καθαρισμα, τα πολλα πολλα, βοηθαει να τα αφηνεις αποβραδις βουτηγμενα ολοκληρα σε διαλυτικο, με ανακατεμα που και που και μετα ξανα καθαρισμα.
Αλλα, εχει δικιο ο Κωστης. Μερικες φορες νιωθεις οτι δεν αξιζει τον κοπο.

Ισχύει.. Αν και σπάνια βάφω πλέον με διαλυτου, μόνο κανένα durovit που είναι διαφανές και καθαρίζουν σχετικά εύκολα..

Μην βάζεις white spirit για αραίωση.. Διαλυτικό πινέλου καλύτερα, νομίζω πλέον αυτό γράφουν τα περισσότερα χρώματα διαλυτου στις οδηγίες..

Κώστα ευχαριστώ, τα κάνω αυτά σχολαστικά στα υλικά βαφής μου.. Αλλά μου τη σπάει που κολλάει χρώμα σε σημεία και δεν σπάει.. Θα τα κάνω μπάνιο στο νιτρου μου φαίνεται

Φίλε papakitou τα χρώματα νευτιου white spirit θέλουν....εαν βάλεις ακόμη και διαλυτικό πινέλου το χρώμα "κοβει"...
Το durovit είναι πάλι νευτιου...