Μάστορες τα φώτα σας!!

Ευχαριστω Παυλο.
Αλλα δεν αξιζει. Ειναι παλιος και φτηνος και εχω αλλους 2 ιδιους.
Θα τον αλλαξω.
Κανονικα ισως θα επρεπε να παρω καποιον ακριβο, αλλα δεν ειναι καιρος για εξοδα.
Θα δω με τον καινουργιο και βλεπουμε.
Ετσι κι αλλιως, με τα σημερινα...χωροταξικα, οι κοπες με παγκοπριονο ειναι αναγκαστικα σπανιοτατες.
 
Δεν έχεις άδικο, έχει φθηνούς δίσκους πλέον. Εγώ χρησιμοποιώ ακόμα τον μαμισιο στο παγκοπριονο του λιντλ που έχω και μια φορά τον χρόνο τον πηγαίνω σε τροχειο και γίνεται σαν καινούργιος. Αυτόν με τα 24 δόντια δουλεύω, αφού έτσι κι αλλιώς στην συνέχεια περνάνε τα ξύλα από τριβειο ή πλάνη.
 
Thanks mr. Babis.
Το πιεζα ok. Αλλα, πως στο καλο καταφερα να το πιεζω στραβα; Με τον φραχτη ευθυ; Λες να ειναι στραβος ή κατι τετοιο;
Οσο για το χρονο, σε καποια sites διαβασα οτι το προβλημα μπορει να ειναι το αναποδο, να αργεις πολυ να το περασεις. Μπουρδες λενε;
Για τα δοντια, λες οτι ειναι πολλα τα 48; Νομιζω εχω εναν με 20τοσα. Να βαλω αυτον;


Όχι, δε λένε μπούρδες, αλλά για όλα υπάρχει ένα μέτρο. Ούτε πολύ αργά θέλει ούτε πολύ γρήγορα. Σου δείχνει το ίδιο το πριόνι πόσο πρέπει να προχωράς, αρκεί να το βοηθάς σπρώχνοντας το ξύλο πολύ απαλά, μην το πιέζεις πολύ πάνω στον τροχό, μόνο όσο χρειάζεται για να προχωράει με ένα σταθερό ρυθμό.
Ο δίσκος με τα 24 δόντια θα κόψει πιο εύκολα, αρκεί να μην είναι κατεστραμένος.
 
Όχι, δε λένε μπούρδες, αλλά για όλα υπάρχει ένα μέτρο. Ούτε πολύ αργά θέλει ούτε πολύ γρήγορα. Σου δείχνει το ίδιο το πριόνι πόσο πρέπει να προχωράς, αρκεί να το βοηθάς σπρώχνοντας το ξύλο πολύ απαλά, μην το πιέζεις πολύ πάνω στον τροχό, μόνο όσο χρειάζεται για να προχωράει με ένα σταθερό ρυθμό.
Ο δίσκος με τα 24 δόντια θα κόψει πιο εύκολα, αρκεί να μην είναι κατεστραμένος.

Αρα εγω μαλλον τον πιεζα πιο ΠΟΛΥ, οχι πιο λιγο απο οσο επρεπε. Γιατι πιεζα αρκετα/πολυ, σε σχεση με αλλες φορες. Οι οποιες, βεβαια, ηταν σε σουηδικο, οπου πηγαινε μονος του ο δισκος.
Αυτη τη φορα, με την δρυ, πιστευω οτι ακομα εκει θα ημουν αν δεν πιεζα. Αρα, ισως εχει στομωσει ο δισκος, σε συνδυασμο με την σκληροτητα του ξυλου.
Καποια στιγμη θα βαλω νεο (και παλι, παντως, οχι ακριβο) και θα σας πω αποτελεσματα.

Thanks Mr. Babis. (Για την υπομονη σου, κυριως 😛 )
 
Εαν αλλαξεις δισκο βάλε κάτι καλό....Εκεί θα καταλάβεις την διαφορά...
Επισης εαν ανέβεις σε σκληρότητα ξύλου,οπότε και είναι αυτή χρονικά,άμα ξαναβαλεις εφαμιλλο με τον τωρινο θα εχεις ιδια θεματα...
Τι διάσταση είπαμε εχει το παγκοπριονο σου..;
 
Εαν ειχες χρησιμοποιησει ενα (σχετικα) καινουριο δισκο, εστω και τσιπικο, θα εκανες καθαρη δουλεια οσο και οπως και να πιεζες, που δεν θα πιεζες γιατι ο δισκος θα εκοβε καλα.

Αμα βαλεις νεο δισκο, τα ξαναλεμε :)
 
Εγώ είμαι σχεδόν σίγουρος οτι φταίει ο κακόσ χειρισμός (πολύ σπρώξιμο) και - κυρίως - τα πολλά δόντια.
Γιατί δεν δοκιμάζεις και τον άλλον να δούμε αν έχει διαφορά;
 
Κωστη, διαστασεις τι εννοεις; 21αρη δισκο εχει πανω. Σκεψου τον κλασικο parkside. Ενα μικρο παγκοπριονο, αγνωστου πατρος ειναι, με 4-5cm μαξ κοπη.
Καλο (ακριβο) δισκο δεν βαζω, τουλαχιστον οχι μεχρι να (αν ποτε) εχω τη δυνατοτητα να του κανω σοβαρη χρηση. Για μια φορα το χρονο, κυριως για κ/π και σουηδικο, ειμαι ok με αυτους που εχω, και ειναι κριμα να τους πεταξω. Για τα...σκληρα...ε, θα κανω επιταξη της υπογας την επομενη φορα 😁
Μιχαλη, ναι, θα δοκιμασω με νεο, σιγουρα, εστω απο περιεργεια.
Μπαμπη, ΝΟΜΙΖΩ εχω και με λιγα δοντια (24 ισως), δεν ειμαι σιγουρος. Σιγουρα εχω με 24 δοντια δισκο για το δισκοπριονο χειρος parkside, ισως μπαινει κι αυτος.
Ετσι κι αλλιως, το ιδιο λετε σχεδον. Ο κακος χειρισμος-πολυ σπρωξιμο και πιεση φταιει, που ειχε να κανει και με τον δισκο που δεν εκοβε, επειδη ειναι παλιος (+ οτι ειναι 48αρης, λεει ο Μπαμπης).
 
Λοιπον, update για τα παραπανω με το δισκοπριονο:
1. Τελικα ο δισκος που ειχε πανω ηταν με 60 δοντια, οχι 40τοσα που νομιζα.
2. Ηταν και αρκετα στραβος, δλδ γυριζοντας τον με το χερι, "επαιζε" αρκετα.
3. Εβαλα πανω εναν με 40 (ή 40τοσα) δοντια, γιατι 24αρη δεν ειχα. Το κακο ειναι οτι ΚΑΙ αυτος "παιζει" λιγο, που ισως σημαινει οτι ειναι λιγο στραβωμενος και ο αξονας. Αλλα, παντως, πολυ λιγοτερο.
4. Εκοψα ενα ακομα φιλετακι απο το ιδιο ξυλο και...ΚΑΜΙΑ σχεση. Κοπηκε πανευκολα, χωρις καθολου σπρωξιμο και σχεδον χωρις καψιματα, οπως φαινεται στη φωτο (μονο τα μαυρακια κατω αριστερα ειναι καψιμο). Στην αλλη φωτο, το ιδιο κομματι απο την πισω πλευρα που ειχε κοπει με τον προηγουμενο δισκο.

Τωρα, βεβαια, πρεπει να κατσω να βαλω και 60αρη δισκο καινουργιο, για να δουμε αν τη διαφορα την εκανε ο νεος (αρα ο παλιος ηταν στομωμενος), ή τα πιο λιγα δοντια.

Μια σημειωση: Επειδη απο την αρχη ειχα σκοπο να κρατησω το πριονιδι για "στοκο", ειδα οτι η διαφορα ηταν τεραστια. Με τον πρωτο δισκο, εβγαζε σχεδον σκονη, με τον καινουργιο ουσιαστικα πριονιδι (το οποιο και πεταξα). Δεν ξερω αν τοσο μεγαλη διαφορα ειχε να κανει μονο με τα δοντια, ή και με το οτι ο παλιος ηταν στομωμενος και περισσοτερο "ετριβε" παρα εκοβε.

Υ.Γ. Ευχαριστω τον Χιωτη που μου "εφτιαξε" τα καμμενα φιλετακια με την ωραια πλανη χειρος του. ΩΣΤΟΣΟ, οφειλω να καταγγειλω, για μια ακομη φορα, οτι σιγουρα κατι ριχνει στην υπογα για να σε μαγευει και να μη θες να φυγεις. Προσοχη, λοιπον, επιδοξοι επισκεπτες.
0e86d5f6cc7a6c3244c5bbc56274a903.jpg
61bee5d472dbc51218d78e27cbc7f71f.jpg


Στάλθηκε από το SM-G950F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Επίσης δε σε βοήθησε το ξύλο που είναι θεόστραβο, με αποτέλεσμα να μην πατάει καλά. 99% έστριβε κατά την κοπή.

Ναι, Νικο, μπορει να επαιξε ρολο κι αυτο. Ειναι απο ρεταλι δρυος, κατι σαν "δοκαρακι", αλλα οντως κομμενο θεοστραβα.
Βεβαια, στραβο ηταν και πριν, στραβο και αυτη τη φορα.
Το λυπηθηκα να κοψω κι αλλο φιλετακι που δεν το χρειαζομαι. Παντως, η διαφορα στην ευκολια κοπης ηταν ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Πριν εσπρωχνα εσπρωχνα και αγκομαχουσε. Τωρα το περασε αερα.
 
Προσοχή με τέτοια μικρά κομμάτια σε παγκοπριονο. Επειδή δεν έχουν μέγεθος για να τα πιάσεις, αν δεν πατάνε και καλά, να μην στα κλωτσήσει.
 
Πρωτον, δεν ηταν πλανη χειρος, ηταν πλανη μπαταριας και δευτερον, το 90% του προβληματος ηταν οντως ο (παλαιος/φθαρμενος/στραβος) δισκος -για να ολοκληρωσουμε και το κεφαλαιο περι καψιματος του ξυλου.

Επισης:
Το μαστορικα νοτισμενο μικροκλιμα της υπογας που ισορροπειται αρμονικα απο ευωδια του στοκαρισμενου ξυλου και την αναδυομενη μυρωδια των ευλογημενων εργαλειων, πραγματι ασκει εναν αδιορατο μαγνητισμο και μια ακαταμαχητη ελξη :)

---------
Πολυ σωστη η παρατηρηση του Παυλου παραπανω. Tην εχω πατησει με μικρα κομματακια στο μικρο παγκοπριονο της proxxon με τον μινιατουροειδη δισκο των μολις 5 εκατοστων διαμετρου με μεγιστο υψος κοπης τα 11χιλιοστα !!!
 
Εχεις δικιο, γενικα, Παυλο, για τα μικρα κομματια στο παγκοπριονο. Προσωπικα τα φοβαμαι πολυ.
Αλλα, το συγκεκριμενο δεν ειναι και τοσο μικρο. Ή τελοσπαντων, ειναι δοκαρακι παχυ, μακροστενο, που σου δινει πολυ καλη λαβη να το πιασεις. Αυτο που βλεπεις στη φωτο ειναι το κομμενο, μια φετα στην ακρη.
Εμενα στο συγκεκριμενο, περισσοτερο με προβληματιζε αυτο το κομμενο, οταν κοβοταν και εμενε αναμεσα στο δισκο και το φραχτη.
Εκει φοβομουν μην το αρπαξει και κανει διαφορα περιεργα.
 
Για το κομμάτι που κόβεται μιλάνε και τα παιδιά νομίζω :)

Η αληθεια ειναι οτι για αυτο δεν ειχα ιδεα τι να κανω.
Απλως, μολις κοβοταν, στεκομουν μακρυα και στο πλαι και εκλεινα το πριονι με προσοχη, ελπιζοντας να μην γινει κατι στο ενδιαμεσο.
Σκεφτηκα κανα δυο φορες να προσπαθησω να το βγαλω με τα σπρωχτηρια, αλλα δεν το αποτολμησα :)
 
Το κομμάτι προς κοπή που κρατάμε πάντα σταθερό, είτε με το χέρι αν είναι μεγάλου πλάτους, είτε με το "σπρωχτήρι" που έχουν τα παγκοπρίονα (ή αντίστοιχο ιδιοκατασκευής) είναι αυτό ανάμεσα σε δίσκο και φράχτη! Θα το δεις και σε εικόνα σχεδόν σε όλα τα manual παγκοπρίονων πιστεύω. Θα δεις και σε βίντεο ότι ποτέ δεν κόβουν κομμάτι ανάμεσα, χωρίς να το κρατούν με κάποιο τρόπο.

Σου προσθέτω και μια φωτό από το dewalt:

saw.jpg
 
Α, οκ, κατανοητο.
Τοτε, δεν ξερω πως θα μπορουσα να το "κρατησω" αυτο το κομματακι του1,5 ποντου :)
 
Με κάτι σαν το παρακάτω:
https://www.youtube.com/watch?v=LW8PUsaRSPY

Θα βρεις άπειρα σχέδια και τρόπους να το φτιάξεις. Push stick λέγεται και είναι απαραίτητο αξεσουάρ ασφάλειας. Αν θες να κόβεις μαδέρια/δοκάρια σε παγκοπρίονο, απαραίτητο θεωρώ να φτιάξεις ένα αντίστοιχο "sled":
https://www.youtube.com/watch?v=XebIOAaPhhU

Και γι' αυτό θα βρεις άπειρα σχέδια και υλοποιήσεις με τον όρο "crosscut sled"