Μάστορες τα φώτα σας!!

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,794
Αθηνα
Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Τα ούπατ μου είναι του κιλού οπότε μπορεί να φταίει και αυτό.
Δεν βασίζομαι στα αυτάκια τους αλλά σε όλο το σώμα που διογκώνεται και σφηνώνει.

Μπορεί τα πιο καλά ούπατ να δουλεύουν διαφορετικά.

Τα δικά μου είναι για ένα σφίξιμο.
Αν τύχει να ξεβιδώσω μετά απο καλό σφίξιμο νομίζω είναι για πέταμα και βάζω άλλο.

Ετσι..η εσωτερικη διογκωση ειναι το θεμα...για μια φορα ειναι και πεταμα αμα ξαναβγει...
Προσωπικα εγω θα συνεχιζω το ιδιο ουπα ιδια βιδα απο την στιγμη που δεν εχω θεμα....

Παναγιωτη αυτου του ειδους μικρες νοβοπανοβιδες τις βρισκεις σε κουτι των 1000 με 6-7 ευρω....οποτε ειναι μεγα κλεψια...!!!

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Ναι, αυτες οι συσκευασιες της fischer, οπως και πολλες αλλες μικρες συσκευασιες με βιδοειδη ειναι σε αστειες τιμες. Στα leroy, και οχι μονο.
Προφανως, πανε να πιασουν καποιον που θελει για μια και μοναδικη φορα στη ζωη του να στερεωσει κατι σε εναν τοιχο. Του λενε "αυτα θα παρεις και ξεμπλεξες". Ε, για μια φορα ειναι, δινει τα 2-3-5 και το ξεχναει.

osatosa

Supreme Member
28 March 2011
5,779
Πάτρα
Νικόλα ...γνώμη μου... αν δεν έχεις καθαριστικό σπρει να φύγει το λάδι ίσως κάνει το οινόπνευμα να το διαλύσει

osatosa

Supreme Member
28 March 2011
5,779
Πάτρα
Αγαπητέ Κωστή νομίζω ότι κάνεις λάθος ...και μεταφέρονται και πληροφορίες λάθος στο forum.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση βίδα με 6mm διάμετρο να χωρέσει σε ούπατ 6αρι απλούστατα γιατί το 6αρι ούπατ έχει τρύπα 4,4mm σε όλες τις μάρκες φτηνά και ακριβά.
Πόσο μάλλον το στριφώνι που είναι "ανδρική" βίδα.
Αν επιμένεις θα ήθελα να το αποδείξεις φωτογραφικά.

Ναι Νικόλα κάνει αν δεν έχει λάδι μέσα. Αστο λίγο να στεγνώσει μετά γιατί εμένα μια φορά όταν του έδωσα ρεύμα σε έναν διακόπτη κουζίνας πήρε φωτιά ο διακόπτης και φύσαγα...:ROFLMAO:

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Τώρα απο περιέργεια το δοκίμασα και μπαίνει 6άρα βίδα σε 6άρι ούπατ.
Η βίδα είναι απο κιτ του λιντλ και είναι η μοναδική με τορξ κεφάλι που το αναγράφει στην ετικέτα και είναι σίγουρα 6αρα. Το ούπατ γράφει μέσα σε κύκλο 6 :D

Το έχω κάνει άπειρες φορές. Ειδικά σε περιπτώσεις που για τον αβ λόγο με 6άρι τρυπάνι καταλήγεις σε λίγη μεγαλύτερη τρύπα, αυτός ο τρόπος εξασφαλίζει τέλειο σφίξιμο.

Φωτογραφίες βαριέμαι να βγάλω :p
βίδες έχετε, ούπατ έχετε οπότε δοκιμάστε όσοι δε πιστεύετε!

Εξάλλου δεν θέλω να πείσω εγώ κάποιον ;)

panoss1

Supreme Member
8 July 2012
5,169
Κηφισιά
παιδιά ερώτηση sos!!!! Το wd40 είναι αγώγιμο ή όχι;; Ψέκασα τη φωλιά του ρουλεμάν ενός μοτέρ αλλά έφαγε και η πλακέτα, δεν το έχω μπριζώσει ακόμα.

Δεν έχει ανάγκη,αγωγιμο μεν,βερνικομενη η πλακέτα δε.(Για την περίπτωση που δεν την έχεις πλημμυρίσει.)

Νικο ,λαμπαδιασε ο διακόπτης γιατί έχει φορτία η επαφή,θερμότητα και τόξο κατά τη λειτουργία...

osatosa

Supreme Member
28 March 2011
5,779
Πάτρα
Τώρα απο περιέργεια το δοκίμασα και μπαίνει 6άρα βίδα σε 6άρι ούπατ.
Η βίδα είναι απο κιτ του λιντλ και είναι η μοναδική με τορξ κεφάλι που το αναγράφει στην ετικέτα και είναι σίγουρα 6αρα. Το ούπατ γράφει μέσα σε κύκλο 6 :D

Το έχω κάνει άπειρες φορές. Ειδικά σε περιπτώσεις που για τον αβ λόγο με 6άρι τρυπάνι καταλήγεις σε λίγη μεγαλύτερη τρύπα, αυτός ο τρόπος εξασφαλίζει τέλειο σφίξιμο.

Φωτογραφίες βαριέμαι να βγάλω :p
βίδες έχετε, ούπατ έχετε οπότε δοκιμάστε όσοι δε πιστεύετε!

Εξάλλου δεν θέλω να πείσω εγώ κάποιον ;)

Φίλε μου κανένας δεν θέλει να πείσει κάποιον .... αλλά να λέμε πράγματα που στέκουν γιατί διαβάζει και άλλος κόσμος εδώ.
""βίδες έχετε, ούπατ έχετε οπότε δοκιμάστε όσοι δε πιστεύετε!""
Αυτό κάναμε με αρκετές βίδες και ούπατ και μετά γράψαμε.

Παχύμετρο έχεις ??? Μέτρησε την βίδα για την οποία μιλάς και άσε τι γράφει το κουτί ...μέτρησε και την τρύπα του ούπατ και πες μας τι βλέπεις ....
Πως μπορεί να χωρέσει σε 4,7mm τρύπα 6mm βίδα ???? πόσο μάλλον και αν η τρύπα όπως λες στον τοίχο είναι και λίγο ξεχειλωμένη και το ούπατ προφανώς θα γυρίζει και λίγο τρελλά μέσα στην τρύπα.
Και η ερώτηση δεν ήταν για οποιαδήποτε βίδα αλλά για σκρινέτο ...που είναι πολύ διαφορετικό από τις λαμαρινονοβοπανόβιδες.

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,794
Αθηνα
Αγαπητέ Κωστή νομίζω ότι κάνεις λάθος ...και μεταφέρονται και πληροφορίες λάθος στο forum.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση βίδα με 6mm διάμετρο να χωρέσει σε ούπατ 6αρι απλούστατα γιατί το 6αρι ούπατ έχει τρύπα 4,4mm σε όλες τις μάρκες φτηνά και ακριβά.
Πόσο μάλλον το στριφώνι που είναι "ανδρική" βίδα.
Αν επιμένεις θα ήθελα να το αποδείξεις φωτογραφικά.

Λυπαμαι αλλα η θεωρια δεν μπορει να υπερβει της πρακτικης...!!!

Δεν μπορει εποιτα απο 20 χρονια και βαλε που χρησιμοποιω αυτην την τακτικη να ειναι λαθος...δεν αντιμετωπισω προβλημα..
Το καμια περιπτωση να μπαινει....κρατα το...

Πραγματι η εσωτερικη διαμετρος του ουπατ μπορει να ειναι λιγο μικρότερη απο την βιδα.. αυτο ομως δεν σημαινει οτι δεν χωραει...η βιδα ειναι συμπαγες υλικο ενω το ουπατ πλαστικο ωστε να περνει τις ανοχες της βιδας....μπαινει οριακα καποιες φορες δεν λεω αλλα η δουλεια γινεται..και μου αρεσει που ειναι σφικτο και συμπαγή..
Απο την αλλη δεν διαφωνω με τα πινακακια που ενδεχομενος να εχω κανει αλλα 3αρα βιδα σε 5αρη ουπα δεν εχω βαλει....!!!

Λαθος πληροφοριες δεν μεταφερονται μια χαρα ειναι..οπως βλεπεις και ο Θωδωρης την ιδια τακτικη ακολουθει και δεν εχει προβλημα....που ομως τον αμφισβητεις τι ειναι με παχυμετρο σε διαμετρο το ουπατ απο οτι τι λεει η ετικετα στο κουτι..!!!!..αυτο πως να το παρω σε πληροφορια.;..εχει κανει λαθος ο κατασκευαστης παρασκευης..;...τεσπα...

Το εαν εσυ το εχεις κανει και βλεπεις προβλημα θα το δεκτω.....πρακτικα ομως δεν μπορεις να με πεισεις...εξαλλου οπως ειπε και θωδωρης δεν εχω λογω να μπω σε αυτην την διαδικασια αφου γινεται η δουλεια...
Παρολου ταυτα θα προσπαθησω να ανεβασω φωτογραφικο υλικο για να δουμε εαν τελικα λειτουργικα ειναι λαθος αυτο...οποτε το συζυταμε μετα...

Τα παραπανω φιλικα και με διαθεση διαλογου και οχι επιβολης που δεν αρμοζει στο χωρο και το forum που μας φιλοξενει...

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Νικο, μην αποκλειεις να μπαινει.
Σε ενα πλαστικο ουπατ, σφηνωμενο σε τρυπα, δεν ειναι αδυνατο να μπει με ζορι, μια μεταλλικη βιδα, με στριψιμο και πιεση, ανοιγοντας, ουσιαστικα, βολτες στο ουπατ, που ετσι κι αλλιως ανοιγει και απο τη φυση του.
Βεβαιως, η θεωρια λεει 1-3 νουμερα μικροτερη βιδα, οπως κανουμε και στην πραξη οι περισσοτεροι. Και, πιθανον, ο τροπος του Κωστη να μην ειναι ο σωστος, γιατι π.χ. αδυνατιζει το ουπατ με τοση πιεση και παραμορφωση.
Αλλα, μην αποκλειεις να γινεται, ουτε οτι και την δουλεια του μπορει να την κανει, σε μεγαλο βαθμο.

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Νικο, μην αποκλειεις να μπαινει.
Σε ενα πλαστικο ουπατ, σφηνωμενο σε τρυπα, δεν ειναι αδυνατο να μπει με ζορι, μια μεταλλικη βιδα, με στριψιμο και πιεση, ανοιγοντας, ουσιαστικα, βολτες στο ουπατ, που ετσι κι αλλιως ανοιγει και απο τη φυση του.
Βεβαιως, η θεωρια λεει 1-3 νουμερα μικροτερη βιδα, οπως κανουμε και στην πραξη οι περισσοτεροι. Και, πιθανον, ο τροπος του Κωστη να μην ειναι ο σωστος, γιατι π.χ. αδυνατιζει το ουπατ με τοση πιεση και παραμορφωση.
Αλλα, μην αποκλειεις να γινεται, ουτε οτι και την δουλεια του μπορει να την κανει, σε μεγαλο βαθμο.

Το ούπατ το καταστρέφει.
Αλλά ταυτόχρονα γεμίζει όλα τα κενά οπότε και έχουμε κάτι σαν χημικό βύσμα/αγκύριο.

Αν κάποιος χρησιμοποιεί καλά ούπατ λογικά δεν χρειάζεται αυτή η υπερβολή και να πιάνει πολύ καλά και με μικρότερα νούμερα βίδας.

Φίλε μου κανένας δεν θέλει να πείσει κάποιον .... αλλά να λέμε πράγματα που στέκουν γιατί διαβάζει και άλλος κόσμος εδώ.
""βίδες έχετε, ούπατ έχετε οπότε δοκιμάστε όσοι δε πιστεύετε!""
Αυτό κάναμε με αρκετές βίδες και ούπατ και μετά γράψαμε.

Παχύμετρο έχεις ??? Μέτρησε την βίδα για την οποία μιλάς και άσε τι γράφει το κουτί ...μέτρησε και την τρύπα του ούπατ και πες μας τι βλέπεις ....
Πως μπορεί να χωρέσει σε 4,7mm τρύπα 6mm βίδα ???? πόσο μάλλον και αν η τρύπα όπως λες στον τοίχο είναι και λίγο ξεχειλωμένη και το ούπατ προφανώς θα γυρίζει και λίγο τρελλά μέσα στην τρύπα.
Και η ερώτηση δεν ήταν για οποιαδήποτε βίδα αλλά για σκρινέτο ...που είναι πολύ διαφορετικό από τις λαμαρινονοβοπανόβιδες.

Η βίδα στην αρχή έχει μικρότερη διάμετρο.
Όπως και στο ξύλο μπαίνει η μύτη και μετά βιδώνει και είναι σαν να κάνει σπείρωμα.
Εγώ μιλάω για νοβοπανόβιδα που είδα στις φωτογραφίες παραπάνω.
Και όσο μπαίνει η βίδα τόσο σφηνώνει και δεν γυρίζει.

Γίνεται και το κάνω ανάλογα την περίπτωση και μόνο σε μπετό. πχ. σε κολόνα που δεν θέλω να κάνω βαθειά τρύπα
Για τούβλο αγοράζω πιο μακριά και καλά ούπατ.

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
36,510
Βριλήσσια
Συναδελφοι να πω και εγω δυο πραγματα για τα ουπατ και μαλιστα της Fischer τα duo pro (κορυφαια) τα οποια επεξεργαστηκα και τα δοκιμασα επισταμενως οταν τα πρωτοχρησιμοποιησα.

Πρωτο πραμα: Μπορει να θεωρησει κανεις ως γενικο κανονα και μπουσουλα οτι μια βιδα θελει δυο νουμερα παραπανω ουπατ. Δηλαδη μια εξαρα βιδα θελει 8αρι ουπατ και μια 4αρα βιδα θελει 6αρι ουπατ.
Δευτερο πραμα: Eνα εξαρι ουπατ, αν και δεν ενδεικνυται, μπορει να δεχτει και να κρατησει μια εξαρα βιδα. Αν και θα παραμορφωθει υπερ του δεοντος, θα την κρατησει, εχω φωτο απο δοκιμη με oυπατ Fischer.

Επιλογος:
Tα πινακακια που ανεβασαν ο Κωστης και ο aetosa ειναι ο καλυτερος οδηγος.
werken_met_pluggen_deel_2-2600_600.png

Σε 6αρα βιδα θα εβαζα 8αρι ουπατ, εκτος απο την περιπτωση που η 6αρα βιδα ειναι μεγαλυτερη σε μηκος απο το 8αρι ουπατ, οποτε θα πηγαινα σε 10αρι ουπατ. Υπαρχει βεβαια και extra long 8αρι ουπατ.

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
30,140
Αθήνα
Η χρήση του ουπατ και ο τρόπος λειτουργίας του είναι όπως τα λένε οι προδιαγραφές, σε 6-άρι ουπατ βάζεις μικρότερη βίδα.
Το ουπατ είναι κατασκευασμένο έτςι ωλςτε να ανοίγει από τη μέση και πίσω, δεν το ξεσκίζεις το ουπατ με τη βίδα.
Μετά μην αναρωτιέστε γιατι το ουπατ γυρίζει τρελά χωρίς να βιδώνει η βίδα, ειδικά σε τοιχοποιία.
Μην μπλέκεστε με τρυπάνια και ουπατ, εκεί ναί, υπάρχει αντιστοιχία, 6 τρυπάνι 6 και ούπατ.

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Εγω στο ΜΗΚΟΣ της βιδας, σε σχεση με το ουπατ, δεν εχω καταληξει.
Αν πρεπει ή πειραζει η βιδα να περασει εξω απο το ουπατ. Ή τιποτε απο τα δυο.

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,981
Κορωπί
Για σωστη δουλεια σε ουπατ 8αρι βαζεις βιδα 6αρα, εαν βαλεις 8αρα βιδα θα μπει αλλα θα καταστρεψει το ουπατ, οποτε δεν εχει νοημα ειτε βαλεις τσιχλα, ειτε οδοντογλυφιδες θα εχεις το ιδιο αποτελεσμα.
Αυτο το διαπιστωνεις και στην πραξη αλλα και στην θεωρεια.

Το εσωτερικο των ουπατ ειναι κωνικο, ετσι ωστε οταν θα μπει η βιδα να το ανοιξει και να γατζωσει στα τοιχωματα της τρυπας.

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
36,510
Βριλήσσια
Φωτογραφιες αρχειου :)

Bυσμα και βιδα ειναι ιδιας διαμετρου, αν θυμαμαι καλα ειναι 6μμ και τα δυο.
E09xqBnh.jpg

Ενα κοντινο απο το αποτελεσμα
mbT2uhYh.jpg

Εξηγουμαι για να μην παρεξηγουμαι:

To σωστο ειναι οτι σε βιδα 6μμ να βαζουμε ουπατ 8μμ. Το σωστο ειναι δηλαδη αυτο που λενε τα αντιστοιχα πινακακια που εχουμε αναρτησει.

Απλα βαζω τις παραπανω φωτο προς μερικη δικαιωση των φιλων που λενε οτι εχουν χρησιμοποιησει χωρις καποιο προβλημα ιδιο νουμερο βιδας και ουπατ.
Η γνωμη μου ειναι οτι το παραπανω ουπατ, παρα την μεγαλη παραμορφωση, κραταει ικανοποιητικα την βιδα.

Και γραφω 'μερικη' δικαιωση καθως το ουπατ, ενω μπορει να κραταει, ειναι ξεκαθαρα μικρο για την βιδα.

mikemtb

Senior Member
15 November 2014
569
γλυφαδα
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση βίδα με 6mm διάμετρο να χωρέσει σε ούπατ 6αρι απλούστατα γιατί το 6αρι ούπατ έχει τρύπα 4,4mm σε όλες τις μάρκες
+1000

Στάλθηκε από το FIG-LX1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

papako

AVClub Addicted Member
16 February 2008
1,537
Αθήνα
Είμαι 52 χρονών και ασχολούμαι μόνο με το ότι έχει να κάνει το σπίτι.
Πάντα χρησιμοποιούσα ίδιο ούπα ίδια βίδα χωρίς κανένα πρόβλημα στους τοίχους του σπιτιού.
Σήμερα για πρώτη φορά καταλαβαίνω ότι όλα αυτά τα χρόνια το κάνω λάθος.