Μάστορες τα φώτα σας!!

Μαστόρια καλημέρα.
Έχω γκαραζόπορτα σαν την παρακάτω. Το πρόβλημα είναι ότι σκουριάζει το κάτω μέρος της, η οριζόντια κοιλοδοκός που δείχνω με το βελάκι.
Σκέφτομαι να αντικαταστήσω την κοιλοδοκό αυτή με νέα.
Λέτε στην καινούρια να κάνω τρύπες (στην κάτω μεριά) για να φεύγει η υγρασία και να μη σκουριάζει όπως αυτή που έχω τώρα (η οποία μάλλον δεν έχει τρ'υπες);
Ή να μην κάνω;

1616850021834.png

Ερώτηση Βου: για να ξεβάψω τελείως κάγκελα (αλλά και την άνωθι πόρτα), να χρησιμοποιήσω paint remover ή όχι;
Έχει κάποιος κάποια σχετική εμπειρία;

25,4 χιλιοστά Γιώργο όχι 30.
Στον κήπο χρησιμοποιώ λάστιχο με συνδέσμους και τα λοιπά αξεσουάρ να είναι Φ32.

Πάντα τα είχα και τα έχω στο μυαλό μου σαν ισοδύναμα της 1". Όταν είδα την αντλία να λέει Φ25 μου φάνηκε περίεργο.

Μαστόρια καλημέρα.
Έχω γκαραζόπορτα σαν την παρακάτω. Το πρόβλημα είναι ότι σκουριάζει το κάτω μέρος της, η οριζόντια κοιλοδοκός που δείχνω με το βελάκι.
Σκέφτομαι να αντικαταστήσω την κοιλοδοκό αυτή με νέα.
Λέτε στην καινούρια να κάνω τρύπες (στην κάτω μεριά) για να φεύγει η υγρασία και να μη σκουριάζει όπως αυτή που έχω τώρα (η οποία μάλλον δεν έχει τρ'υπες);
Ή να μην κάνω;

Ερώτηση Βου: για να ξεβάψω τελείως κάγκελα (αλλά και την άνωθι πόρτα), να χρησιμοποιήσω paint remover ή όχι;
Έχει κάποιος κάποια σχετική εμπειρία;

Το προβλημα σε αυτες τις γκαζοπορτες ειναι οτι απο καπου παιρνει αερα και γινεται οτι γινεται....ειδαλλως δεν θα αναπτυσσοταν σκουρια...
Εαν κανεις τρυπες το νερο η ανερχομενη υγρασια θα παει μεσα....σιγουρα ειναι απο παντου κλεισμενη...;
Tα καθετα πως ειναι ηλεκτροκολλημενα....;
Αριστερα και δεξια πως ειναι ταπωμενη η κατω οριζοντια δοκος...;
O οριζοντιος κατω δοκος ποσο απεχει απο το εδαφος...;...τα ροδακια ειναι μικρα η μεγαλα...;

Ναι με διαβρωτικο και τριψιμο θα φυγει....
Βαλε φωτο Πανωγιωτη....μιλαμε λιγο υποθετικα....

• Like
Reactions: aetosa
Το προβλημα σε αυτες τις γκαζοπορτες ειναι οτι απο καπου παιρνει αερα και γινεται οτι γινεται....ειδαλως δεν θα αναπτυσσοταν σκουρια...
Εαν κανεις τρυπες το νερο η ανερχομενη υγρασια θα παει μεσα....σιγουρα ειναι απο παντου κλεισμενη...;
Είναι από παντού κλεισμένη, δηλαδή, για την ακρίβεια, μοιάζει να είναι από παντού κλεισμένη.
Υποψιάζομαι ότι δεν είναι και πιο συγκεκριμένα πιστεύω ότι 'μπάζει' αέρα από τις κολλήσεις.

Άρα λες ότι το σωστό είναι να είναι από παντού αεροστεγώς κλεισμένη;
(φωτό μόλις μπορέσω γιατί είναι σε άλλο χώρο)

Nαι...πρεπει να ειναι...
Για να σου δωσω ενα παραδειγμα...αντιμετωπιζω τεραστια προβληματα σε τετοιου ειδους συρομενες γκαραζοπορτες εξαιτιας των περιμετρικων κενων,γιατι δεν ειναι πληρως γαζομενες μονο τοπικα κολλημενες,στις λαμαρινες με αποτελεσμα να σκουριαζουν...δεν συμβαινει παντα βεβαια αλλα γινεται σε πολλες....
Εαν δεν κλειστει καλα το κενο εχουν πολλαπλα θεματα....

γκαραζοπορτα.jpg

• Like
Reactions: aetosa
Κάτι που μου ήρθε τώρα: έστω ότι φτιάχνω όλο το πλαίσιο αεροστεγές. Μετά θα πρέπει να κάνω τρύπες για τις ρόδες...Οπότε πάει περίπατο το αεροστεγές...
Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Οι ρόδες είναι κάπως έτσι:
1616862667501.png

Παντως, θυμαμαι καποιον να λεει οτι, επειδη ρεαλιστικα ειναι σχεδον αδυνατο να κλεισεις τα σιδερα εντελως αεροστεγως για παντα, καλυτερα να ΕΧΕΙ κενα, και μεγαλα, για να στεγνωνει ευκολα. Εφοσον, παντα, μιλαμε για κατι καταρχην ανοξειδωτο-γαλβανιζε κτλ.

Ναι ok. Δεν το ειπα σωστα. Εννοουσα, οταν καταρχην εχεις ενα σιδερο που με καποιον τροπο εχει μια αντισταση στην διαβρωση, π.χ. γαλβανιζε, βαμμενο σωστα (μινιο και μετα βαφη κτλ), το βοηθας περισσοτερο αν εχει κενα ωστε να μην "λιμναζει" ή παγιδευεται η υγρασια.
Ετσι θυμαμαι να λεει καποιος, τελοσπαντων.

Παντως, θυμαμαι καποιον να λεει οτι, επειδη ρεαλιστικα ειναι σχεδον αδυνατο να κλεισεις τα σιδερα εντελως αεροστεγως για παντα, καλυτερα να ΕΧΕΙ κενα, και μεγαλα, για να στεγνωνει ευκολα. Εφοσον, παντα, μιλαμε για κατι καταρχην ανοξειδωτο-γαλβανιζε κτλ.
Θεωρητικα θα ηταν ετσι...ομως εαν απο τα κενα σταζουν και κατασταλαζουν στην κατασκευη εσωτεριξα ειναι πρακτικα αδυνατον να στεγνωσει κατα τους χειμερινους μηνες...
Εχω τρυπησει επειτηδες ταμπλα απο τετοια ανοξειδωτη λαμαρινα που ειχε εσωτερικα νερο και πηρε σχεδον 1 μηνα,κατα τους καλοκαιρινους μηνες,να στεγνωσει..με αλλα λογια αστα να πανε....!!!!

Αρα συνοψιζοντας ειναι πολυ συμαντικη η τοποθετηση εξ αρχης απο το σιδερα ωστε να κολλησει σωστα τα οποια σιδερα και κατα το βαψιμο να χρησιμοποιηθουν ολα τα υλικα εκεινα(σιλικονες,σιδηροστοκος) για αποφυγη τετοιων καταστασεων...

Εχω διορθωσει τετοια Αγγελε...τρυπες δεν κανει κανεις σε τετοιες περιπτωσεις....η αν κανει ανοιγει δουλεια για αλλους αργοτερα. !!!

Last edited:
  • Like
Reactions: mastroxalastis
Κανονικα οι μεγαλες κατασκευες, στην προκειμενη η συρομενη πορτα, θα πρεπει, για ασφαλεια, να εχουν τρυπρες στο κατω σημειο ωστε να μην εγκλωβιζεται η υγρασια (την εχουμε ξανακανει αυτη την κουβεντα με Pano1 και Osatosa). Βεβαια πεζει ρολο και πως εχει φτιαχτει ο σκελετος, εαν τα καθετα δεξια αριστερα τερματιζουν κατω, κλπ.

Ο σιδερας δεν θα γαζωσει τους ταμπλαδες, δεν το κανει σχεδον κανενας, θα πρεπει να γαζωσει με MIG για πιο γρηγορα, αλλά και παλι θα φαει πολλες ωρες. Απο 'κει και περα το μπαλακι παει στον μπογιατζη και ποσο μαστορας ειναι.

Επισης, εαν ο ιδιοκτητης θελει ταμπλα μεσα εξω, ο σιδερας θα πρεπει να τον ενημερωση για τα αρνητικα της κατασκευης.

Δηλαδη Κωστη, εαν δεν ανοιγες τρυπες ποτε θα στεγνωνε?

Ερωτηση για ηλεκτρολογογνωστες:
Χοντρα ηλεκτρολογικα καλωδια (ηλεκτροκολλησης, εκκινησης μπαταριας κτλ) επηρεαζονται αρνητικα αν τα περασεις με σπρεϊ ψυχρου γαλβανισμου;

Θαναση το κατω μερος θα πρεπει απο ακρη σε ακρη να εχει τελειωμα...οχι μαζι με τα αριστερα δεξια...
Απο την κατω πλευρα για να γινουν τρυπες θα πρεπει να ειναι σηκωμενη η πορτα αρκετα με τα ροδακια γιατι υπαρχει το προβλημα της ανερχομενης υγρασιας κατι που απο τους περισσοτερους σιδεραδες δεν συνυπολογιζεται..
Τωρα οσο αφορα το γαζωμα ειναι οντως δυσκολο να γινει παντου αλλα θα πρεπει να μεριμνηθει κατα την τοποθετηση να μην μενουν τεραστια κενα...και Θαναση δεν ενημερωνουν κανεναν ιδιοκτητη για τυχον θεματα...

Οσο για το ποτε θα στεγνωνε...νομιζω ποτε....αφου το νερο ηταν εγκλωβισμενο μεσα...

Οσο για το ποτε θα στεγνωνε...νομιζω ποτε....αφου το νερο ηταν εγκλωβισμενο μεσα...

αρα λοιπον θα πρεπει να υπαρχουν τρυπες, πως αλλιως θα εφευγε αυτο το νερο? ... μονο οταν θα σαπιζε!

• Like
Reactions: panoss1
Ναι αλλα ξανακλειστηκε..ετσι θα εμενε..;!!!
Ξαναλεω θα πρεπει να κλεινετε καλα αεροστεγος....τροποι υπαρχουν....το θεμα ειναι να εφαρμοζονται στην πραξη....!!!

Last edited:
Νομιζω ΑΥΤΟ ειναι το σημειο-κλειδι στην, ας πουμε, διαφωνια.
Ο Κωστης θεωρει οτι ΜΠΟΡΕΙ να κλειστει αεροστεγως, για μεγαλο διαστημα. Και αν οντως μπορει, προφανως εχει δικιο οτι ειναι καλυτερα ετσι, να μην παιρνει καθολου νερο.
Αν δεν μπορει, καλυτερα να εχει μεγαλες τρυπες να φευγει πιο ευκολα η υγρασια, παρα 2 χαραμαδες, π.χ. αυτες απο τις οποιες μπηκε αρχικα.