Μάστορες τα φώτα σας!!

Παιδιά την βοήθειά σας.
Αποφάσισα φέτος για πρώτη φορά,να ψήσω στην ψησταριά το αρνί.
Εκτός του ότι την είχα πληρώσει χρυσή το 2010 που έφτιαξα το σπίτι,ανακαλύπτω σήμερα τις ατέλειές της προκειμένου να μπορέσω να ψήσω.
Πως στα διάλα θα μπορέσω να στηρίξω το μοτέρ για να μην γυρίζει μαζί με την σούβλα;
Kαμιά ιδέα;
H σούβλα έχει μήκος 1,80m και οι βάσεις στήριξής της στην ψησταριά απέχουν μεταξύ τους 1,40m.

Attachments

• IMG_20210430_112058.jpg
    IMG_20210430_112058.jpg
    1.9 MB · Views: 57
  • Haha
Reactions: Nektarios2015
Θέλει πιο μέσα η σούβλα, να καθήσει ανάμεσα στα δύο δαχτυλίδια.
Μετά στερεώνεις πολύ καλά το μοτέρ ώστε να μην κουνιέται, δέστο με σύρμα στη σιδερένια βάση.

Μπορεις να την πιασεις με συρμα που θα το τυλιξεις σε καθε ενα απο τα ποδια του διχαλου του μοτερ και θα το στερεωσεις ενθεν και ενθεν στους ορθοστατες της ψησταριας.

Δύσκολο...
Το μοτέρ θα κουνιέται και το αρνί δεν θα γυρίζει ομοιόμορφα, σε κάποιο σημείο θα τουμπάρει. Θα το δείς στην πράξη.
Το πιο δύσκολο όμως δεν το έχεις σκεφτεί ακόμα, θα το δείς κι αυτό στην πράξη.
Η σούβλα πώς θα τοποθετηθεί με το αρνί σουβλισμένο και το μοτέρ κουμπωμένο αν δεν χωράει το μοτέρ ανάμεσα στις κάθετες βάσεις;
Η μόνη λύση είναι να τοποθετηθεί πρώτα η σούβλα με το αρνί και μετά να βιδωθεί, και να δεθεί, το μοτέρ. Αυτό όμως θέλει χρόνο και το αρνί θα αρπάξει.
Εδώ χρειάζεται ένα κομμάτι τσίγκος να μπεί πάνω στη φωτιά όση ώρα γίνονται όλα αυτά για να προστατευτεί το αρνί...
Δύσκολο... και επικίνδυνο να καείς, χρειάζεται πολύ εμπειρία αυτός ο συγχρονισμός.
Η λύση βέβαια είναι ένα πρόσθετο σύστημα με γρανάζια ατέρμονες αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια...

Δύσκολο...
Το μοτέρ θα κουνιέται και το αρνί δεν θα γυρίζει ομοιόμορφα, σε κάποιο σημείο θα τουμπάρει. Θα το δείς στην πράξη.
Το πιο δύσκολο όμως δεν το έχεις σκεφτεί ακόμα, θα το δείς κι αυτό στην πράξη.
Η σούβλα πώς θα τοποθετηθεί με το αρνί σουβλισμένο και το μοτέρ κουμπωμένο αν δεν χωράει το μοτέρ ανάμεσα στις κάθετες βάσεις;
Η μόνη λύση είναι να τοποθετηθεί πρώτα η σούβλα με το αρνί και μετά να βιδωθεί, και να δεθεί, το μοτέρ. Αυτό όμως θέλει χρόνο και το αρνί θα αρπάξει.
Εδώ χρειάζεται ένα κομμάτι τσίγκος να μπεί πάνω στη φωτιά όση ώρα γίνονται όλα αυτά για να προστατευτεί το αρνί...
Δύσκολο... και επικίνδυνο να καείς, χρειάζεται πολύ εμπειρία αυτός ο συγχρονισμός.
Η λύση βέβαια είναι ένα πρόσθετο σύστημα με γρανάζια ατέρμονες αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια...
Οι ατέρμονες είναι η μοναδική λύση αλλά όπως είπες,τέτοια ώρα,τέτοια λόγια και ναι ο μοναδικός τρόπος είναι να μπεί πρώτα η σούβλα και μετά να κουμπώσει στο μοτέρ.Τσίγκο δεν έχω και που να βρώ τέτοια ώρα.Ελπίζω να καταφέρω να την συνδέσω γρήγορα.
Το δεύτερο αγγούρι είναι όταν θα πρέπει να κατεβάσω την σούβλα για να έρθει πιο κοντά στα κάρβουνα.Εκεί να δεις γλέντια αφού θα πρέπει να ξαναστερεώσω το μοτέρ.Καλού κακού πήρα και ένα χερούλι σούβλας.

Αν εχεις ενα σιδερενιο κουβα ή κατι τετοιο, φτυαριζεις εκει τα καρβουνα, κανεις δουλεια σου και τα ξαναβαζεις μεσα.
Ακομα και σε μια ακρη να τα πας, κατι θα γλιτωσεις. Πιο ακομα, αν τα "σβησεις" καμποσο με ενα ψεκαστηρακι, παλι κατι θα γλιτωσεις (ξαναπαιρνουνε ευκολα μετα).

Η σούβλα μήπως είναι τεράστια για την συγκεκριμένη ψησταριά;
Πάρε ένα τροχό και κόψε τα εξωτερικά σίδερα και στις δύο πλευρές, πρακτικά είναι άχρηστα
Εναλλακτικά μάζεψε όλα τα κάρβουνα στην άκρη και βάλε από πάνω αλουμινοχαρτο μέχρι να τοποθετήσεις τη σούβλα με το αρνί

σαν γαλα απο την αγελαδα
δοκιμασα ρολακι μικροινων μικρης διαμετρου και ηταν καπως καλυτερα
(αλλο θεμα ειανι οτι με ανωμαλο το πατωμα το ρολακι πηδουσε)
καλυτερη λυση αποδειχτηκε το πινελο-σφουγγαρι
Παχυρευστο και σωστο απλωμα με σφουγγαρι δεν εχω πετυχει 22 χρονια εως τωρα....μπραβο σου εαν το εκανες ετσι...!!!
Το ρολακι μικροινων 100% δεν χωροπηδαει παντως....κατι αλλο θα εννοεις.

βρήκα μία λαμαρίνα για να τα σκεπάσω και πιστεύω κάτι θα κάνει.
anastasg,δεν έχω τροχό.
Θα κοιτάξω με την πρώτη ευκαιρία να βρω κάποιον να μου βάλει ατέρμονες έτσι ώστε εκτός από ποιό εύκολο να μπορώ να βάλω και μια δεύτερη σούβλα.

Μπορείς να δώσεις ένα παράδειγμα;
Υπαρχει μικρος καδος 3 κυβικων και 6 κυβικων...οι τιμες παιζουν για τον πρωτο απο 70-90 ευρω και για τον μεγαλο απο 120-150 ευρω...και ισχυει οτι παιζει η τιμη αναλογως την περιοχη...
Οι τιμες εχουν ανεβει γιατι πληρωνουν κατι παραπανω στην χωματερη...

βρήκα μία λαμαρίνα για να τα σκεπάσω και πιστεύω κάτι θα κάνει.
anastasg,δεν έχω τροχό.
Θα κοιτάξω με την πρώτη ευκαιρία να βρω κάποιον να μου βάλει ατέρμονες έτσι ώστε εκτός από ποιό εύκολο να μπορώ να βάλω και μια δεύτερη σούβλα.
Οπως ειπωθηκε, μπορεις να κοψεις τα 2 εξωτερικα καθετα αλλα θα τα κοψεις στο πανω σημειο ωστε να περναει η σουβλα στα μεσα καθετα. Τα εξω καθετα δεν θα δεχονται βαρος, θα τα εχεις για κοκορετσι κοντοσουβλι ... θεωρω δυσκολο να χρειαστεις να σουβλισεις 2 αρνια μαζι.

Μη βαλεις ατερμονη γιατι απο οτι βλεπω δεν την χρησιμοποιεις και πολυ. Με την ατερμονη ανεβαινει το κοστος ψηλα, θελει συντηρηση και υποστεγο ... θα εχεις μια ταχυτητα για ολες τις σουβλες και το μοτερ θα ειναι πολυ πιο ακριβο.

Παχυρευστο και σωστο απλωμα με σφουγγαρι δεν εχω πετυχει 22 χρονια εως τωρα....μπραβο σου εαν το εκανες ετσι...!!!
Το ρολακι μικροινων 100% δεν χωροπηδαει παντως....κατι αλλο θα εννοεις.
μα αυτο λεω..δεν ειναι παχυρευστο.

• Like
Reactions: KOSSTV
Σωκράτη κοιτάζω την φωτογραφία και δεν μπορώ να καταλάβω που είναι το πρόβλημα.
Σε τέτοιες ψησταριές έχω ψήσει αρκετές φορές και δεν είχα πρόβλημα.
Ας τα πάρουμε με την σειρά.
Το μοτέρ περνάει ανάμεσα στα δύο κάθετα στηρίγματα που έχουν τις εγκοπές ??? Αυτό είναι βασικό. Λογικά πρέπει να περνάει εκτός και αν έχεις κανένα θηρίο μοτέρ.
Πριν ανάψεις την ψησταριά:
Βάζεις την σούβλα επάνω στις βάσεις της ψησταριάς με το κενό ανάμεσα στα δακτυλίδια της σούβλας να κάθετε μέσα στο στήριγμα της ψησταριάς ώστε να μην πηγαίνει πέρα -δώθε.
Υπολογίζεις που πρέπει να πάει ο οβελίας ώστε να είναι στο μέσον της ψησταριάς και σημαδεύεις (κανονικά ή νοητά)
Βάζεις και το μοτέρ επάνω και βρίσκεις τον τρόπο που θα το στηρίξεις να μην κουνιέται. Προσοχή όχι σφιχτή στήριξη του μοτέρ γιατί δεν θα είναι κεντραρισμένο στην σούβλα επειδή η τρύπα του είναι μεγαλύτερη από την σούβλα... θέλει να έχει λίγο αέρα η στήριξη για να παίρνει τα μπόσικα κατά την περιστροφή. Απλώς δηλαδή να μην γυρίζει μαζί με την σούβλα. Η λύσεις είναι ανάλογα την περίπτωση ... καμιά μπετόβεργα μακριά ή σκουπόξυλο που θα περνάει ανάμεσα από τα λαμάκια του μοτέρ και θα κοντράρει κάτω ή στον τοίχο ή ακόμα καλύτερα στα στηρίγματα της ψησταριάς.
Στο τελικό σετάρισμα τώρα.
Βάζεις τον οβελία στην σούβλα ...τον δένεις στα απαραίτητα σημεία σωστά και σφιχτά... μοντάρεις το μοτέρ επάνω... έρχεσαι στην ψησταριά και περνάς το μοτέρ με την σούβλα από την μία μεριά ανάμεσα στα κάθετα στηρίγματα. Την τραβάς πιο πολύ προς τα έξω ωστε να περάσει και η άλλη μεριά με την μύτη, ανάμεσα στα απέναντι στηρίγματα. Μετά κουμπώνεις τα δαχτυλίδια της σούβλας μέσα στην βάση όπως είπαμε πριν στερεώνεις το μοτέρ το ανοίγεις στην γρήγορη ταχύτητα στις πρώτες ώρες και συνεχίζεις σύμφωνα με τους κανόνες.
Το ύψος αλλάζει εύκολα δεν χρειάζεται κάποια επί πλέον τεχνική και η αφαίρεση της σούβλας με την αντίθετη διαδικασία.
Καλοφάγωτο και Καλή Ανάσταση :D :D

Αν κάτι δεν έχω καταλάβει ...πες να βρούμε άλλη λύση.

απο οσο προσεξα, το μετερ εχει μια προεκταση που θα κρατα κοντρα σε μια ακθετη επιφανεια για να μην αυτοπεριστρεφεται

αλλα με το ματι την κοβω λιγο κοντη για την εφαρμογη του φιλου.. ενα εφαρμοστο σωληνακι σαν προεκταση και θα ειναι ΟΚ

Μπορεί να γλυτώσεις τα δύσκολα… Μάλλον το μοτέρ χωράει απ’ότι βλέπω στη φωτογραφία.
Για το μοτέρ όμως επιμένω, θέλει καλό στερέωμα.
Εγώ θα έδενα στα κάθετα στηρίγματα μια οριζόντια τάβλα με μια τρύπα ώστε να χωθεί μέσα η κάτω ντίζα του μοτέρ και να σταθεροποιηθεί.
Ακόμα καλύτερα μια κάθετη εγκοπή/σχισμή στη σανίδα ώστε να μπορεί να σηκώνετσι πολύ πιο άνετα η σούβλα.

Όπως το βλέπω εγώ Μπάμπη μπορεί όταν μπει η σούβλα στην θέση της τα λαμάκια του μοτέρ να ταιριάξουν με την από κάτω εγκοπή των κάθετων οπότε θα στηριχτεί μόνο του αν είναι τυχερός.
Όποτε το έχω στερεώσει πολύ σφιχτά ζορίζεται στην περιστροφή γιατί είναι έκκεντρο λόγω διαφορετικής διαμέτρου σούβλας -φωλιάς. Θέλει λίγο αέρα εκτός και αν κάποιος καταφέρει να το κεντράρει ακριβώς πιθανώς με δύο βίδες αντί για μία μονόπλευρη στην φωλιά. Επειδή ο άξονας είναι στην επάνω μεριά η κάτω πλευρά που συνήθως το κοντράρουμε έχει την τάση λόγω βάρους να κλείνει προς τα μέσα. Μιλάω για τα μοντέλα Μανούσος-Καλπάκης :D

Εχω σχεδον το ιδιο set up με τον Σωκρατη και η στηριξη (της διχαλας) του μοτερ στο λαμακι της ψησταριας δεν ειναι αρκετη.
Για αυτον τον λογο παρεχω επικουρικη στηριξη στο μοτερ δενοντας το με συρμα (καλωδιο) πανω στα πυροτουβλα της ψησταριας οπου εχω βαλει βιδοθηλιες.

Θα βαλω μια φωτο αυριο για να γινει πιο κατανοητη η υποστηριξη του μοτερ.

Νίκο στη φωτογραφία δείχνει να μην έχει μεγάλη διαφορά η τρύπα με το σουβλί.
Έτσι μου φαίνεται τουλάχιστον.

Μπορεί να είναι και έτσι Μπάμπη αυτό είναι νεότερο μοντέλο.
Πάντως εγώ αύριο στα δικά μου θα τους κάνω τρύπα με βόλτα για δεύτερη βίδα αντικρυστά από την υπάρχουσα για καλύτερο κεντράρισμα. :cool:

• Like
Reactions: KOSSTV