Μάστορες τα φώτα σας!!

Πρακτικά είμαι άσχετος αλλά είχα φτιάξει μερεμετια πολλά τέτοια με καλά αποτελέσματα. Γύψο δε θα έβαζα καθώς για μένα δεν έχει νόημα αφού έχεις τσιμεντοειδη σοβά να βάλεις γύψο έχει θέματα. Με έτοιμα επισκευαστικά γίνεται δουλειά και δε χαλάς υλικά. Το μόνο σημείο που έγινε ρωγμή είναι δίπλα στο πίνακα καθώς ήταν πολύ επιφανειακά τα καλώδια από ηλεκτρολόγο. Παρότι τα έβαλα πιο μέσα και έβαλα ινοπλισμενο σοβά και πλέγμα έχει μια ρωγμη. Βέβαια στη δουλειά σε αντίστοιχη περίπτωση έχει φύγει κομμάτι σοβά 30 πόντους. Για στήριγμα πολλοί επαγγελματίες χρησιμοποιούν d32

Μα, αν μιλάμε για τούβλα κι όχι τουβλέτες, δε γίνεται διαφορετικά.
Το μπατικό προϋποθέτει εναλλάξ κάθετα και οριζόντια τούβλα.

Για να κολλησουν τα σπιραλ η οι σωληνωσεις ελαφριου και μεσαιου τυπου οι περισσοτεροι ηλεκτρολογοι χρησιμοποιουν τις περισσοτερες φορες γυψο οικοδομης..
Ο λογως που γινεται αυτο ειναι γιατι οι σωληνωσεις για να σταθουν χρειζονται ταχυπηχτο υλικο που να στεγνωνει σε 1-2 λεπτα....και μονο ο γυψος οικοδομης το πετυχαινει αυτο...ειναι πολυ απλο...και δεν καθεται να περιμενει ο ηλεκτρολογος με τα καλωδια στο χερι μεχρι ποτε θα στεγνωσει..!!!

Άσχετο αλλά είδα τα τούβλα με τις τρύπες να κοιτάτε μέσα-έξω και μου χτύπησε άσχημα.
Τα συγκεκριμενα τουβλα ειναι χτυσμενα δρομικα και μαλλον αυτα που βλεπεις ειναι τα μισα απο κανονικα και εχουν μπει ως τερματικα η σε κενα της στρωσης...πολυ συχνα γινεται αυτο,,,,
Μα, αν μιλάμε για τούβλα κι όχι τουβλέτες, δε γίνεται διαφορετικά.
Το μπατικό προϋποθέτει εναλλάξ κάθετα και οριζόντια τούβλα.
Πολυ σωστα....
Ειναι εντελως διαφορετικο το χτισιμο...

Εγώ πάντως, τα είδα όλα στην ανακαίνηση του διαμερίσματος. Άλλαξα κουζίνα, πατώματα, ηλεκτρικά (πίνακα, νέες γραμμές), υδραυλικά κλπ και από κάθε μάστορα που πέρασε πόνεσε η τσέπη μου και τρόμαξε το μάτι μου. Δεν παλεύονται πλέον τα πράγματα, ιδιαίτερα από την έναρξη του πολέμου στην ουκρανία και μετά. Ακρίβεια, ανατιμήσεις, ελλείψεις και φυσικά παρακαλάς από εδώ και απο εκεί να έλθει ένας μάστορας για 2 μεροκάματα (όλοι τρέχουν σε δουλειές και κανένας δεν έρχεται για ψίχουλα).

• Like
Reactions: Parhs
Η αληθεια ειναι συνoνοματe οτι τον τελευταιο 1-1.5 χρόνο έχει πεσει πολύ δουλειά και τα συνεργία η και αυτόνομοι μαστοροι είναι δυσεύρετοι..
Υπάρχει παλι (επειτα από χρονια) και τρελλή ανέγερση οικοδομών και οποτε τα συνεργία ξανασυσσωρευονται στους κάτασκευαστες και δυστυχώς οι ιδιώτες που θέλουν επισκευές ψάχνουν και δεν βρίσκουν...

Εγώ πάντως, τα είδα όλα στην ανακαίνηση του διαμερίσματος. Άλλαξα κουζίνα, πατώματα, ηλεκτρικά (πίνακα, νέες γραμμές), υδραυλικά κλπ και από κάθε μάστορα που πέρασε πόνεσε η τσέπη μου και τρόμαξε το μάτι μου. Δεν παλεύονται πλέον τα πράγματα, ιδιαίτερα από την έναρξη του πολέμου στην ουκρανία και μετά. Ακρίβεια, ανατιμήσεις, ελλείψεις και φυσικά παρακαλάς από εδώ και απο εκεί να έλθει ένας μάστορας για 2 μεροκάματα (όλοι τρέχουν σε δουλειές και κανένας δεν έρχεται για ψίχουλα).
Παρόλες τις ανατιμήσεις όμως γίνονται δουλειές και τρέχουν και δε προλαβαίνουν

• Like
Reactions: KOSSTV
Έχουν γίνει ανατιμήσεις...και μάλιστα βάρβαρες...Από τα Χριστούγεννα μεχρι τώρα υπάρχουν προϊόντα με πάνω από 30% αύξηση όπως δομικά υλικά,μόνωσης και χρωμάτων...
Προσπαθούν οι έμποροι να απορροφήσουν τις αυξήσεις αλλά είναι πολύ δύσκολο...
Είναι αρκετά πολυσύνθετο το θέμα και έχει να κάνει και με τις εταιρίες..
.

Πριν ένα χρόνο άλλαξα όλα τα κουφώματα αλουμηνίου, ηλεκτρικά πατζούρια, σίτες , τις πόρτες ασφαλείας, συν ένα σκασμό ακόμα μετεμέτια και επισκευές. Φέτος ούτε με τα διπλά χρήματα δεν θα μπορούσα να τα βγάλω πέρα. Ολοι λένε ότι πήραν επάνω τα σιδηρικά, τα αλουμήνια, ο χαλκός, τα δομικά, τα ηλεκτρολογικά, ο εξοπλισμός και φυσικά και τα εργατικά. Εχουμε τρελή άνοδο ενοικίων και τιμών πώλησης, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα είναι σε οργασμό, τόσο από τις κατασκευαστικές εταιρείες όσο και από τους ιδιώτες. Νομίζω ότι θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και σε 1 με 2 χρόνια οι τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων θα είναι ακόμα ποιό ψηλά

Για να κολλησουν τα σπιραλ η οι σωληνωσεις ελαφριου και μεσαιου τυπου οι περισσοτεροι ηλεκτρολογοι χρησιμοποιουν τις περισσοτερες φορες γυψο οικοδομης..
Ο λογως που γινεται αυτο ειναι γιατι οι σωληνωσεις για να σταθουν χρειζονται ταχυπηχτο υλικο που να στεγνωνει σε 1-2 λεπτα....και μονο ο γυψος οικοδομης το πετυχαινει αυτο...ειναι πολυ απλο...και δεν καθεται να περιμενει ο ηλεκτρολογος με τα καλωδια στο χερι μεχρι ποτε θα στεγνωσει..!!!
Ο γυψος μπαινει μόνο σε πολυ μικρα μερεμετια βαμενου τοιχου γιατι ειναι λεπτοκοκος και μπορει να τριφτει και να βαφτει
Ποτέ δεν περνας καλωδια πριν στεγνωσει παρα πολυ καλα η λασπη ή ο γυψος
Τα μερεμετια της ηλεκτρολογικης εγκαταστασης τα κλεινει μονο ο ηλεκτρολογος, ο οποιος θα εχει και την ευθυνη εαν κατι δεν εχει παει καλα με τις σωληνωσεις

Ο γυψος μπαινει μόνο σε πολυ μικρα μερεμετια βαμενου τοιχου γιατι ειναι λεπτοκοκος και μπορει να τριφτει και να βαφτει
Ποτέ δεν περνας καλωδια πριν στεγνωσει παρα πολυ καλα η λασπη ή ο γυψος
Τα μερεμετια της ηλεκτρολογικης εγκαταστασης τα κλεινει μονο ο ηλεκτρολογος, ο οποιος θα εχει και την ευθυνη εαν κατι δεν εχει παει καλα με τις σωληνωσεις
Από τα λεγόμενα σου Θανάση δεν ξέρεις την διαφορά του γύψου οικοδομης με τον γύψο καλλιτέχνιας..
Ο πρώτος δεν τρίβεται είναι μόνο για στερέωση και ο δεύτερος είναι για αυτο που λες...
Δεν είπα δεν τα κλείνει ο ηλεκτρολόγος τα μερεμετια αλλά ούτε ότι περνάς καλώδια πιο πριν..μιλησα μονο για σωληνωσεις...διάβασε το ποστ πάλι..

Το ποστ το εχω διαβασει και ξερω τι γραφω ...
Τις διαφορες τις ξερω πολυ καλα και εχουν να κανουν περισσοτερο με το στεγνωμα. Ολοι οι γυψοι μπορουν να τριφτουν!
Τα ηλεκτρολογικα ηταν τα πρωτα μου χαρτζιλικια ... με θειους ηλεκτρολογους δεν μπορουσα να ξεστρατισω

Στο αρχικο ποστ ο φιλος γραφει για ηλεκτρολογικα μερεμετια / εγκατασταση σε 115τμ και εσυ του γραφεις για γυψο?
Ο γυψος ΔΕΝ κανει

και αυτο που εγραψες ... δηλαδη??????
... και δεν καθεται να περιμενει ο ηλεκτρολογος με τα καλωδια στο χερι μεχρι ποτε θα στεγνωσει..!!!

Ο γυψος οικοδομης δεν τριβεται..σε καμία περίπτωση...αυτο θα επρεπε το γνωριζεις..
Ναι έχουν να κάνουν με χρονους στέγνωματος οπότε ο γυψος οικοδομης σε αυτο οφελει...
Το έγραψα αυτό γιατί βάζοντας γύψο οικοδομης στεγνώνει πολύ γρήγορα και τελειώνει...Εάν βάλει D-32 η οτιδήποτε αλλά σε λάσπη η τσιμεντοειδη δεν τραβαει αμεσως...

Να αναφέρω ότι ο γυψος οικοδομης μπαίνει τοπικά στις σωληνώσεις και ανά τακτικά διαστήματα των 50 με 60 πόντων για την οριζοντια η κάθετη στερέωση αυτών...και δεν είναι για ολικό κλείσιμο των σωληνώσεων...
Μετα κλείνονται με λασπωμα η επισκευαστικα υλικά...
Χρόνια τώρα το κάνουν πολλοί ηλεκτρολογοι αυτό...

Last edited:
Κωστη, για αλλη μια φορα δεν θα κατσω να σου αλλαξω γνωμη.
Ο σωστος και καλος μαστορας ξερει πολυ καλα πως να συγκρατησει τις σωληνες με λασπη.
Εαν στο σπιτι μου, ο ηλεκτρολογος εβαζε γυψο θα τον πεταγα απο το μπαλκονι!

Και εμένα ο ηλεκτρολόγος δεν έβαλε γύψο νομίζω. Έτσι και αλλιώς απο πάνω μπήκε πλέγμα και σοβάς οπότε ότι και να έβαζε μικρή σημασία έχει.
Είδα αυτό το προιόν οπότε ο Κώστας μάλλον έχει δίκιο.

Χρησιμη η αναρτηση και το λινκ Θοδωρε, ξεκαθαριζει λιγο τα πραματα (y)

Προφανως εχουν βγει -και βγαινουν- διαφορα κονιαματα και ετοιμες προσμιξεις υλικων που κανουν την δουλεια γρηγοροτερα και εξ'ισου αποτελεσματικη με τα παραδοσιακα υλικα. Που να τα γνωριζει κανεις αν δεν ειναι της δουλειας!!

Και εγω μεχρι πριν λιγα χρονια, για μερεμετια πχ., ημουν κολλημενος με τα κλασσικα (τσιμεντο, αδρανή και ενιοτε ασβεστης) αλλα στην πραξη ειδα οτι με ενα καταλληλο κονιαματακι κανεις τη δουλεια απιστευτα πιο γρηγορα, καθαροτερα και αποτελεσματικα!!

Ας ειναι καλα το Φορουμ που διευρυνει τους DIY οριζοντες μας :)