Μάστορες τα φώτα σας!!

Δε γίνεται κρατώντας χαμηλες στροφές σε απλό; Πήρα ένα Hss-e 5%. Θα δείξει. Αυτά που έχω είναι HSS tin Bosch αλλά είναι λεία από τη μάνα τους

ενα δραπανο που παει 3.000 στροφες και αποδιδει πχ 700 βαττ, στις 500-700 σ.α.λ θα σου αποδιδει κατω απο 50-70 βαττ! αρα με τι δυναμη να κοψει?
αν απο την αλλη το γκαζωσεις λιγο, θα παει 1500 σ.α.λ αρα ενα τρυπανι μεγαλο θα σου αναψει,θα φθαρει πολυ, θα σπασει κλπ

στο ξαναλεω, δεν ειναι θεμα υλικου του τρυπανιου αν μιλαμε για σιδερα ή γαλβανιζε. ειναι θεμα μορφης κοπτικου. λιγο να εχει φθαρει, δεν θα κοβει ακομα και με σωστο δραπανο!
ενα φτηνο και καλο δραπανο για αυτες τις δουλιες ειναι πχ το 1100 του λιντλ με δυο ταχυτητες. εκει εχεις πληρη ισχυ στις 1.000 σαλ και παιζοντας με το ροοστατη μπορεις να κατεβεις στις 500-550 για παραδειγμα με 300 βατ περιπου. (χοντρικα και υποθετικα μιλωντας)

το hss-e που λες δεν ξερω ποιο εννοεις.δεν υπαρχει απο οσο ξερω κατι τετοιο. μαλλον εννοεις -r ?

τα τιτανιου (tin) εχουν το κακο οτι συνηθως ειναι μονο η ακρη τους επικαλυμενα με ενα λεπτο φιλμ τιτανιου οπότε λιγο να φθαρει αν το τροχισεις, εχει φυγει η επικαλυψη και απο κατω ειναι απλο hss-r συνηθως, ή ακομα πιο μαλακο, οπότε καθως αναβει, εχει φυγει και η βαφη και τοτε "αντε γεια" :) γιατι θα ειναι και ατροχιστο με 2-3 τρυπηματα μετα.
υποθέτω λοιπον οτι το τρυπανι τιτανιου που ειχες, ειχε φθαρει και καποιος το τροχισε με αποτελεσμα να φυγει το τιτανιο, στο επομενο τρυπημα να φθαρθηκε ακομα πιο πολυ και τωρα δεν κοβει με τιποτα...
για να το επαναφερεις καπως, τροχισε το, περνα το με φλογα δυνατη (να πυρωσει) και ψυξτο σε κρυο νερο μπας και βαφει λιγο

Last edited:
  • Like
Reactions: cyclades
ενα δραπανο που παει 3.000 στροφες και αποδιδει πχ 700 βαττ, στις 500-700 σ.α.λ θα σου αποδιδει κατω απο 50-70 βαττ! αρα με τι δυναμη να κοψει?
αν απο την αλλη το γκαζωσεις λιγο, θα παει 1500 σ.α.λ αρα ενα τρυπανι μεγαλο θα σου αναψει,θα φθαρει πολυ, θα σπασει κλπ

στο ξαναλεω, δεν ειναι θεμα υλικου του τρυπανιου αν μιλαμε για σιδερα ή γαλβανιζε. ειναι θεμα μορφης κοπτικου. λιγο να εχει φθαρει, δεν θα κοβει ακομα και με σωστο δραπανο!
ενα φτηνο και καλο δραπανο για αυτες τις δουλιες ειναι πχ το 1100 του λιντλ με δυο ταχυτητες. εκει εχεις πληρη ισχυ στις 1.000 σαλ και παιζοντας με το ροοστατη μπορεις να κατεβεις στις 500-550 για παραδειγμα με 300 βατ περιπου. (χοντρικα και υποθετικα μιλωντας)

το hss-e που λες δεν ξερω ποιο εννοεις.δεν υπαρχει απο οσο ξερω κατι τετοιο. μαλλον εννοεις -r ?

τα τιτανιου (tin) εχουν το κακο οτι συνηθως ειναι μονο η ακρη τους επικαλυμενα με ενα λεπτο φιλμ τιτανιου οπότε λιγο να φθαρει αν το τροχισεις, εχει φυγει η επικαλυψη και απο κατω ειναι απλο hss-r συνηθως, ή ακομα πιο μαλακο, οπότε καθως αναβει, εχει φυγει και η βαφη και τοτε "αντε γεια" :) γιατι θα ειναι και ατροχιστο με 2-3 τρυπηματα μετα.
υποθέτω λοιπον οτι το τρυπανι τιτανιου που ειχες, ειχε φθαρει και καποιος το τροχισε με αποτελεσμα να φυγει το τιτανιο, στο επομενο τρυπημα να φθαρθηκε ακομα πιο πολυ και τωρα δεν κοβει με τιποτα...
για να το επαναφερεις καπως, τροχισε το, περνα το με φλογα δυνατη και ψυξτο σε κρυο νερο μπας και βαφει λιγο
Ετσι ελεγε αλλα το κουτι εγραφε 5% κοβαλτιο.
Εχω τα δραπανοκατσαβιδα του lidl αλλα εχω και https://www.skroutz.gr/s/10728854/Bosch-GBH-2-26-F-Professional-Κρουστικό-Σκαπτικό-Ρεύματος-830W-06112A4000.html?from=catspan
Λες να ειναι καλυτερα με το bosch;
Λεει
Μέγ. διάμετρος τρυπήματος σε μέταλλο13 mm
ΥΓ/. Οπως ειπα αγορασα κοβαλτιου 3 + 4.2 + 11

δοκιμασε το, δεν χανεις τιποτα :)
κανονικα στο μεταλλο θελουμε ακριβεια, για αυτο βαζουμε κλασικα δραπανα και οσο το δυνατον δραπανα που να μην εχουν κρουση για να μην εχει τζογο ο αξονας.
ομως σε γενικες γραμμες, αν εχεις να τρυπησεις τρυπα χαμηλου βαθους, πχ λαμαρινα ή ψιλο σιδερο γενικα, τοτε ανετα νομιζω και το πιστολετο (με ανταπτορα-τσοκ) κανει δουλεια, με το αβανταζ οτι εχει λιγες στροφες
σε ενα πιστολετο, την ελαστικοτητα του "αξονα" την παιρνει ο συνδεσμος αρκει να βρει μια αρχικη τρυπα-βαθουλωμα που να αποτελεσει οδηγο. ετσι κανε μια τρυπα εστω και μιση με ενα μικρο τρυπανακι (το 3αρι που πηρες) με ενα κλασικο δραπανο και μετα βαλε το πιστολετο. λογικα θα κανει δουλεια.
τα κοβαλτιου οπως αυτο που πηρες, ή και τα τιτανιου ακομα, θελουν προσοχη ιδιαιτερα στο τελειωμα της τρυπας. εκει σταματας να πιεζεις γιατι θα σπασει. συνηθως εκει που τελειωνουμε το τρυπημα και νιωθουμε οτι το μεταλλο υποχωρει, του δινουμε ενα ζορι πιο πολυ να τελειωσει μια ωρα αρχητερα καισυνηθως αυτο ανεβαζει στροφες καθως η αντισταση του σιδερου υποχωρει. εκει το χανεις το τρυπανι...

τα πλεον καλα τρυπανια με τα οποια θα τρυπησεις σχεδον τα παντα εναι τα βολφραμιου με κοστος ομως απαγορευτικο (4-5 φορες πανω απο τα κοβαλτιου). ασε που για να τα τροχισεις θελεις πετρα κορουνδιου οπως της μεταμπο με κοστος 90-100 ευρω. με το ιδιο υλικο φτιαχνονται οι κοπτικες ακρες των ακριβων δισκων κοπης ειτε μεταλλου ειτε σιδηρου για αυτο και ειναι ακριβοι. σκεψου ποσο υλικο εχει ενα τρυπανι εξ'ολοκληρου κατασκευασμενο απο αυτο το υλικο και το τι εργαλειομηχανες θελει για να το φανε να γινει τρυπανι...

μετα εχουμε κοβαλτιου 10% και 8% (Μ43) οπου εκει θελεις απαραιτητα δραπανο βασης
μετα τα 5% (Μ35) οπου μπορεις με προσοχη να τρυπησεις και στο χερι. πιο καλα με παχος 5μμ και πανω
συνηθως αυτα ειναι hss-r αλλά σε καποιες καλες μαρκες, ειναι hss-g. θα δεις πιο κατω την διαφορα

μετα τα τιτανιου που εγω δεν τα προτιμω για τους λογους που ειπα

μετα τα hss-g που η σημαντικη τους διαφορα περαν της σκληροτητας απο τα πιο μαλακα hss-r , ειναι οτι κατασκευαζονται σε κοπτικα cnc εχοντας ετσι ακμες ακριβειας αλλά και σκηροτερα υλικα με αποτελεσμα να φθηρονται λιγοτερο απο τα απλα -r
τα -r δεν κατασκευαζονται με αποκοπη υλικου απο εργαλειομηχανες, αλλά απο συστροφη του υλικου του τρυπανιου μεσα σε καλουπια σε μορφη πυρωμενου-λειωμενου μεταλλου.

σε ολα αυτα ομως, το πρωτιστο ειναι να ειναι καλα διαμορφωμενες οι κοπτικες ακμες

υγ
αν δεις τα μιλγουοκι κοβαλτιου λενε πανω hss-g δηλαδη ειναι κατασεκυασμενα με αποκοπη υλικου

Last edited:
Με κοβάλτιου κατάφερα να τρυπήσω άνετα. Για κάποιο λόγο τα Bosch HSS tin παρότι νέα δε κάναν τιποτα. Βέβαια όλο το σετ ήταν φτηνο

• Like
Reactions: nickolas
μπραβο! τελος καλο, ολα καλα.
τα τιτανιου οταν ειναι φτηνα αλλά και τα υπολοιπα φτηνα hss, πολλες φορες δεν εχουν προσεγμενες ακμες κοπης. και αυτο γιατι δεν τα προτιμουν οι επαγγελματιες.
οι επαγγελματιες προτιμουν τα hss-g και τα hss-Co (κοβαλτιου).

ενα καλο (irwin) και πραγματικο τρυπανι βολφραμιου (tct) στα 11 mm στοιχιζει περι τα 37 ευρω! οπότε ειναι σπαταλη να πας σε κατι τετοιο αν δεν εχεις να τρυπησεις ιδιαιτερα σκληρα μεταλλα.
για μενα που χρησιμοποιω αρκετα τα 8 χιλ, θελω περι τα 28€ + μεταφορικα ! για ενα τρυπανι

απο τα καλυτερα γενικης χρησης τρυπανια να τρυπανε ανετα ανοξειδωτο ειναι τα κοβαλτιου 5% οπως αυτο που πηρες και απο τα πλεον vfm της αγορας ειναι αυτα εδω (αχχχ... :) ) οπου στα 42 ευρω τα 25 κομματια (μεχρι 13 μμ) ειναι ευκαιρια!

αναμφιβητητα εξαιρετικα ειναι και τα γνωστα ντεβαλτ 8% εχοντας προτρυπημα, οπως αυτα που εβαλε ο γιωργος αλλά ειπαμε, θελουν προσοχη στο χερι. πρεπει να εισαι "χεράς" αλλά και τυχερος αν τρυπας στο χερι. θα κανεις αρκετα τρυπηματα και καποια στιγμη χωρις να το περιμενεις θα σου σπασουν...
ειναι προτιμοτερο να παρεις bosch hss-g που φτανουν σε σκληροτητα το st90 αν ειναι να τρυπας στο χερι.

και κατι τελευταιο, τα hss-Co οπως αυτο που πηρες , εχει ενδεικτικη ταχυτητα στα 11 χιλ, περι τις 300 στροφες. μην ξεπερνας τις 400.
δεν ειναι hss-r για να μπορει να παει 500-600+ γιατι το υλικο του ειναι σκληροτερο και λιγοτερο ελαστικο. αρα σπαει και ευκολοτερα ιδιαιτερα οταν τρυπας στο χερι

υγ
με τι δραπανο τρυπησες τελικα?

Last edited:
  • Like
Reactions: Σωφρον
τα τιτανιου οταν ειναι φτηνα αλλά και τα υπολοιπα φτηνα hss, πολλες φορες δεν εχουν προσεγμενες ακμες κοπης. και αυτο γιατι δεν τα προτιμουν οι επαγγελματιες.

ενα καλο (irwin) και πραγματικο τρυπανι βολφραμιου (tct) στα 11 mm στοιχιζει περι τα 37 ευρω! οπότε ειναι σπαταλη να πας σε κατι τετοιο αν δεν εχεις να τρυπησεις ιδιαιτερα σκληρα μεταλλα.

απο τα καλυτερα γενικης χρησης τρυπανια να τρυπανε ανετα ανοξειδωτο ειναι τα κοβαλτιου 5% οπως αυτο που πηρες και απο τα πλεον vfm της αγορας ειναι αυτα εδω (αχχχ... :) ) οπου στα 42 ευρω τα 25 κομματια (μεχρι 13 μμ) ειναι ευκαιρια!

αναμφιβητητα εξαιρετικα ειναι και τα γνωστα ντεβαλτ 8% με προτρυπημα οπως αυτα που εβαλε ο γιωργος αλλά ειπαμε, θελουν προσοχη στο χερι. πρεπει να εισαι "χεράς" αλλά και τυχερος αν τρυπας στο χερι. θα κανεις αρκετα τρυπηματα και καποια στιγμη χωρις να το περιμενεις θα σου σπασουν...
ειναι προτιμοτερο να παρεις bosch hss-g που φτανουν σε σκληροτητα το st90 αν ειναι να τρυπας στο χερι.

και κατι τελευταιο, τα hss-Co οπως αυτο που πηρες , εχει ενδεικτικη ταχυτητα στα 11 χιλ, περι τις 300 στροφες. μην ξεπερνας τις 400.
δεν ειναι hss-r για να μπορει να παει 500-600+ γιατι το υλικο του ειναι σκληροτερο και λιγοτερο ελαστικο. αρα σπαει και ευκολοτερα ιδιαιτερα οταν τρυπας στο χερι

αναμφιβητητα εξαιρετικα ειναι και τα γνωστα ντεβαλτ 8% εχοντας προτρυπημα, οπως αυτα που εβαλε ο γιωργος αλλά ειπαμε, θελουν προσοχη στο χερι. πρεπει να εισαι "χεράς" αλλά και τυχερος αν τρυπας στο χερι. θα κανεις αρκετα τρυπηματα και καποια στιγμη χωρις να το περιμενεις θα σου σπασουν...

υγ
με τι δραπανο τρυπησες τελικα?
Τρύπησα με απλό parkside. 4 mm ανοίγει για πλάκα. Αλλά μετά το 11mm δεν έχει δύναμη με προσπάθεια και παύσεις το έκανα γιατί ζοριζοταν. Λογικά θα βάλω το Bosch για το 11mm αφού πάω σταδιακά. Και επαγγελματίες έχω δει σταδιακά πάνε.
Κάποιο werco πήρα τελικά. Ίσως παραγγείλω σετ αλλά έχω λίγες τρύπες να κάνω . Μόνο 50 11mm. Και καμία 100 4mm

• Like
Νικόλα, από Ελλάδα σε μεμονωμένα κομμάτια βρίσκεις σε τιμές από 0,5€ ως 6€ ανάλογα την διάμετρο και σε επώνυμες μάρκες (πχ ). Στις μικρές διαμέτρους που σπάνε και πιο εύκολα παίρνεις 2-3 κομμάτια να έχεις καβάτζα. Δεν νομίζω ότι αξίζει η προσφορά του Κινέζου με τα "drillpro" που στην ουσία είναι no-name με τυπωμένη την μάρκα του κάθε πωλητή.

Επίσης, αν υπάρχει κολωνάτο δράπανο έστω και μικρό (350W) κάνει πολύ μεγάλη διαφορά στα σίδερα σε σύγκριση με δράπανο στο χέρι.

σιγουρα για σοβαρα τρυπηματα θες κωλονατο και μαλιστα με ιμαντες αν το αντικειμενο ειναι τα σιδερα. για να εχεις φουλ ροπη σε χαμηλες στροφες
το απολυτο τρυπημα βεβαια γινεται στον τορνο παντα, αν το αντικειμενο πιανεται εκει. και εκει φαινεται το καλο τρυπανι. σπανια βεβαια ενας ερασιτεχνης να εχει να τρυπησει κατι που παει σε τορνο (αν δεν ειναι μπαμπης ;) )
για αυτο θα δεις οτι τα τρυπανια τα δοκιμαζουν συνηθως σε τορνο οπου η ακριβεια των εξαρτηματων ειναι φοβερη (γλίστρες κλπ) . αρα το οποιο μειονεκτημα του τρυπανιου θα φανει...

σιγουρα στα μικρα νουμερα πρεπει να παιρνουμε αρκετα γιατι σπανε ευκολα και δεν ειναι ευκολο να τα τροχισεις. σε μπενμαν εχω αρκετα μικρομεσαια και ειμαι ευχαριστημενος.
κατι άλλα που εχω απο το παρελθον , τοσο σε φτηνα μπος (απλα αλλά και τιτανιου) οσο και σε B&D, κατι amtech και κατι νονεημ κινεζιες, ολα αυτα δεν λενε...
ολα τα φτηνα εχουν το ιδιο προβλημα, δεν εχουν καλες ακμες κοπης. και πρεπει να εισαι μαστορας για να τα τροχισεις σωστα. σε μικρα νουμερα αυτο ειναιανεφικτο τουλαχιστον για μενα.

τα τρυπανια που εβαλα ειναι και καλα και φτηνα ;) μαλλον η drillpro τα φτιαχνει και πολλες επωνυμες βαζουν την σταμπα τους επανω και τα πουλανε ακριβοτερα.
περιμενω καποια στιγμη να τα βγαλει προσφορα καπου στο -30% να τα παρω. μην ξεχνας οτι μπορει να φαινονται τσιμπημενα αλλά εχει πολλα τρυπανια σε μεγαλα νουμερα και τακτοποιημενα μεσα στη θηκη τους. σε αλλες μαρκες πανε τα 25 κομματια, απο 60€ και πανω .
αν δεν τα βγαλει μεσα στο μηνα, θα παρω τα bosch hss-G για κατι δουλιες του καλοκαιριου και αυτα θα πανε αργοτερα.

θελω καποια στιγμη να δοκιμασω και τα ντεβαλτ αλλά ελλείψη κωλονατου δισταζω γιατι η βαση δραπανου δεν εχει την ακριβεια του κωλονατου, οι τζογοι ειναι αρκετοι και φοβαμαι οτι θα σπασουν. μπορει να κανω λαθος

το καλο τρυπημα μεταλλου ειναι επιστημη!
πχ αν δεν εχεις καλο τσοκ, το καλυτερο δραπανο να εχεις, δεν κανεις τιποτα. πχ παει ο αλλος να μου τρυπησει με κοβαλτιου ή τιτανιου με τσοκ πλαστικο! ή με φτηνιαρικο μεταλλικο και λεει "δεν κοβει". πως να κοψει οταν κανει εκκεντρη κινηση στην ουσια? το μεταλλο δεν ειναι ξυλο, ουτε φυσικα τσιμεντο. αν δεν εχεις καλο τσοκ μεταλλικο (rohm ή bosch), θα κανει 5 λεπτα για τρυπημα του ενος λεπτου. και θα αχρηστευσεις και το τρυπανακι.
ή το αλλο που εχω δει, να πιεζουν τοσο πολυ το δραπανο, που το τρυπανι να λυγιζει καθως τρυπαει. και περιμενουν μετα να κοψει γρηγορα, ή να μην στραβωσει το τρυπανι
ή να τρυπανε χωρις λιπαντικο με αποτελεσμα αμεσο, το να ξεβαφει το τρυπανι ή να βαφει το προς κοψιμο αντικειμενο αν του ριχνουν αραια και που υγρο.

το καλο τρυπημα μεταλλου θελει αργες στροφες, ευθυβολο-ακριβο τσοκ και συνεχη λιπανση

σιγουρα για σοβαρα τρυπηματα θες κωλονατο και μαλιστα με ιμαντες αν το αντικειμενο ειναι τα σιδερα. για να εχεις φουλ ροπη σε χαμηλες στροφες
το απολυτο τρυπημα βεβαια γινεται στον τορνο παντα, αν το αντικειμενο πιανεται εκει. και εκει φαινεται το καλο τρυπανι. σπανια βεβαια ενας ερασιτεχνης να εχει να τρυπησει κατι που παει σε τορνο (αν δεν ειναι μπαμπης ;) )
για αυτο θα δεις οτι τα τρυπανια τα δοκιμαζουν συνηθως σε τορνο οπου η ακριβεια των εξαρτηματων ειναι φοβερη (γλίστρες κλπ) . αρα το οποιο μειονεκτημα του τρυπανιου θα φανει...

σιγουρα στα μικρα νουμερα πρεπει να παιρνουμε αρκετα γιατι σπανε ευκολα και δεν ειναι ευκολο να τα τροχισεις. σε μπενμαν εχω αρκετα μικρομεσαια και ειμαι ευχαριστημενος.
κατι άλλα που εχω απο το παρελθον , τοσο σε φτηνα μπος (απλα αλλά και τιτανιου) οσο και σε B&D, κατι amtech και κατι νονεημ κινεζιες, ολα αυτα δεν λενε...
ολα τα φτηνα εχουν το ιδιο προβλημα, δεν εχουν καλες ακμες κοπης. και πρεπει να εισαι μαστορας για να τα τροχισεις σωστα. σε μικρα νουμερα αυτο ειναιανεφικτο τουλαχιστον για μενα.

τα τρυπανια που εβαλα ειναι και καλα και φτηνα ;) μαλλον η drillpro τα φτιαχνει και πολλες επωνυμες βαζουν την σταμπα τους επανω και τα πουλανε ακριβοτερα.
περιμενω καποια στιγμη να τα βγαλει προσφορα καπου στο -30% να τα παρω. μην ξεχνας οτι μπορει να φαινονται τσιμπημενα αλλά εχει πολλα τρυπανια σε μεγαλα νουμερα και τακτοποιημενα μεσα στη θηκη τους. σε αλλες μαρκες πανε τα 25 κομματια, απο 60€ και πανω .
αν δεν τα βγαλει μεσα στο μηνα, θα παρω τα bosch hss-G για κατι δουλιες του καλοκαιριου και αυτα θα πανε αργοτερα.

θελω καποια στιγμη να δοκιμασω και τα ντεβαλτ αλλά ελλείψη κωλονατου δισταζω γιατι η βαση δραπανου δεν εχει την ακριβεια του κωλονατου, οι τζογοι ειναι αρκετοι και φοβαμαι οτι θα σπασουν. μπορει να κανω λαθος

το καλο τρυπημα μεταλλου ειναι επιστημη!
πχ αν δεν εχεις καλο τσοκ, το καλυτερο δραπανο να εχεις, δεν κανεις τιποτα. πχ παει ο αλλος να μου τρυπησει με κοβαλτιου ή τιτανιου με τσοκ πλαστικο! ή με φτηνιαρικο μεταλλικο και λεει "δεν κοβει". πως να κοψει οταν κανει εκκεντρη κινηση στην ουσια? το μεταλλο δεν ειναι ξυλο, ουτε φυσικα τσιμεντο. αν δεν εχεις καλο τσοκ μεταλλικο (rohm ή bosch), θα κανει 5 λεπτα για τρυπημα του ενος λεπτου. και θα αχρηστευσεις και το τρυπανακι.
ή το αλλο που εχω δει, να πιεζουν τοσο πολυ το δραπανο, που το τρυπανι να λυγιζει καθως τρυπαει. και περιμενουν μετα να κοψει γρηγορα, ή να μην στραβωσει το τρυπανι
ή να τρυπανε χωρις λιπαντικο με αποτελεσμα αμεσο, το να ξεβαφει το τρυπανι ή να βαφει το προς κοψιμο αντικειμενο αν του ριχνουν αραια και που υγρο.

το καλο τρυπημα μεταλλου θελει αργες στροφες, ευθυβολο-ακριβο τσοκ και συνεχη λιπανση
Θα βοηθούσε για ερασιτέχνικη χρήση οποιοδήποτε λάδι;

• Like
Με κοβάλτιου κατάφερα να τρυπήσω άνετα. Για κάποιο λόγο τα Bosch HSS tin παρότι νέα δε κάναν τιποτα. Βέβαια όλο το σετ ήταν φτηνο

Αυτό εννοώ…
Το «καλό» και το «πολύ καλό» είναι πολύ σχετικές έννοιες, ανάλογα με τι το συγκρίνεις.
Έχω διάφορα σετάκια τρυπάνια, και πολλά χύμα, τροχισμένα. Παίζει αυτά να είναι και τα καλύτερα😀, θέλουν συχνό τρόχισμα όμως, πολύ δύσκολο για μένα.
Τα Bosch τα πήρα πρόσφατα, για να μην ταλαιπωρώ σε χαζοδουλειές τα Irwin και τα Dewalt.
Κι επειδή ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, το σετάκι της Bosch είναι καλό για τα λεφτά του… Για μαλακά σίδερα καθώς και μπρουτζάκι αλουμίνια κλπ
Όταν τα πράγματα σοβαρεύουν μπαίνουν στον αγώνα τα μεγάλα παιδιά. Όταν θες να βγάλεις δουλειά πρέπει να έχεις κσι τα σωστά παρελκόμενα, γιατί αυτά κάνουν τη διαφορά.
Είναι κι ακριβά όμως… αυτό να λέγεται γιατί έχει σημασία.
Πχ τα Bosch κάνουν 12€ και τα Irwin 50€ (Εγώ τα βρήκα στα 30€ και τα χτύπησα αμέσως).
Αν όμως είχα να κάνω μια σοβαρή δουλειά και διέθετα 100€, αντί να πάρω ένα δράπανο των 90€ και τα απλά Bosch με 10€ θα προτιμούσα να πάρω δράπανο των 50€ κι άλλα 50€ για τα Irwin.

FABC6A32-A124-4E2B-9F0C-0A616F17247F.jpeg

Υ.Γ.
Αυτά λιγουρεύομαι!!!

Last edited:
Θα βοηθούσε για ερασιτέχνικη χρήση οποιοδήποτε λάδι;

Βάλε σαπουνόνερο, βάλε λάδι, βάλε WD40, βάλε γάλα πρόβειο…
Mη τρελαίνεσαι.. για ψύξη το θές, στην ανάγκη ακόμα και σκέτο νερό κάνει.

Μπάμπη και τα Izar που έχεις μια χαρά τρυπάνια είναι.
Έχω πάρει κάποια μεμονωμένα και μου φάνηκαν πολύ ανώτερα σε σχέση με τα Bosch.
Βέβαια όταν αγοράζεις μεμονωμένα η τιμή ανά τεμάχιο είναι στο Θεό αλλά τουλάχιστον παίρνεις τα νούμερα που θέλεις.

Μπάμπη και τα Izar που έχεις μια χαρά τρυπάνια είναι.
Έχω πάρει κάποια μεμονωμένα και μου φάνηκαν πολύ ανώτερα σε σχέση με τα Bosch.
Βέβαια όταν αγοράζεις μεμονωμένα η τιμή ανά τεμάχιο είναι στο Θεό αλλά τουλάχιστον παίρνεις τα νούμερα που θέλεις.

Τα Izar δεν τα έβαλα για κακά, είναι πάρα πολύ καλά.
Και λογικό να είναι πολύ ανώτερα από τα Bosch, είναι κοβαλτίου.
Και η τιμή τους βέβαια πολλαπλάσια…

Αυτο ειναι κοντα μου σχετικα βλεπω εχει izar.
Τι προτεινεται να αγορασω για να παω σταδιακα στο 11;

Αυτο το μαγαζι λεει οτι πουλαει το σετ των 10 τρυπανιων κοβαλτιου των 3μμ με 1.20 ευρω? Δηλαδη ερχεται10 λεπτα το τρυπανακι των 3μμ και 42 λεπτα το τρυπανι των 8μμ?
Τετοιες τιμες για τρυπανια κοβαλτιου ουτε στο μοναστηρακι της κινας δεν βρισκεις!! Εαν αγορασεις απο εκει τελικα, πες εντυπωσεις, εχει πολυ ενδιαφερον.

Για τα 11 χιλιοστα εγω θα το εκανα σιγουρα σε τρεις φασεις, 3μμ, 6μμ και 11μμ ειτε 4μμ, 8μμ και 11μμ.

Τελικα τι σιδερο τρυπας? Ανοξειδωτο, μαντεμι, λαμαρινα, κοιλοδοκο? Τι παχος εχει αυτο που τρυπας? Διαμπερες τρυπημα?