Μάστορες τα φώτα σας!!

Παιδιά την βοήθειά σας παρακαλώ.
Το project ήταν η αλλαγή καμμένων λαμπτήρων σε φωτιστικά κήπου.Απ΄οτην πολυκαιρία όμως,κάποιες φίδες δεν ξεβιδώνουν με τίποτα.
Στην προσπάθειά μου να τις ξεφιδώσω,φαγώθηκαν.
Πήγα σε τοπικό χρωματοπωλείο και μου σύστησε την αγορά τρυπανιών 1,5-2 και 3 (σύνολο και τα 3 5,5 ευρώ)προκειμένου να τρυπήσω τις βίδες και μετά με εξολκέα που αγόρασα από εκεί με 7 ευρώ το σετ,να τις ξεβιδώσω.
Το τρύπημα μου σύστησαν να γίνει με πολύ αργές στροφές,με το τρυπάνι να γυρίζει με την φορά του ρολογιού.
Αγόρασα επίσης και σετάκια από νέες βίδες για να αντικαταστήσω τις παλαιές.
Εννοείται πως δεν κατάφερα τίποτα.
Φταίει η ποιότητα των τρυπανιών και του εξολκέα;Κάνω κάτι λάθος;
Η προσπάθεια έγινε με το μπλέ δραπανικατσάβιδο της Bosch ρυθμισμένο στις βίδες.
Το φωτιστικό.
Πως έγιναν οι βίδες.
Το σετ με τα τρυπανάκια και εξολκέων.
Το σετ με τις νεες βίδες.

Attachments

• 20221218_130821.jpg
    20221218_130821.jpg
    1.5 MB · Views: 50
  • 20221218_130832.jpg
    20221218_130832.jpg
    612.6 KB · Views: 53
  • 20221218_133718.jpg
    20221218_133718.jpg
    809.1 KB · Views: 53
  • 20221218_133801.jpg
    20221218_133801.jpg
    567.2 KB · Views: 51
Δεν έχω εμπειρία από τον εξωλκέα που δείχνεις - λογικά θα βοηθούσε να έχεις ψεκάσει με WD40 την βίδα πριν ξεκινήσεις να δουλεύεις με τον εξωλκέα/τρυπάνια.
Μια άλλη ιδέα είναι να κάνεις μια σχισμή στην βίδα με ντρεμελοειδές και δισκάκι κοπής. Μετά WD40 και ξεβίδωμα με ίσιο κατσαβίδι.

Aυτη ακριβως ειναι η κλασσικη περιπτωση που χρειαζεται ενα παλμικο κατατσαβιδι, οπου -με τις περιστρεφομενες κρουσεις- ξεβιδωνει ευκολα κολλημενες και σκουριασμενες βιδες. Τα κλασσικα κατσαβιδια/δραπανοκατσαβιδια δεν κανουν δουλεια σε τετοιες περιπτωσεις και η κεφαλη της βιδας χαλαει.

Μεγαλο ρολο παιζει το bit που θα χρησιμοποιηθει, καθως πρεπει να εφαρμοζει ΤΕΛΕΙΑ στην κεφαλη της βιδας, αλλιως θα την φαει, ακομα και με το παλμικο.

Εαν δεν εχεις καταφερει να ανοιξεις τρυπα, δοκιμασε με το 3αρι τρυπανι, πιεζε περισσοτερο και αυξανε στροφες. Οι ελαχιστες στροφες ειναι για μεγαλυτερης διαμετρου τρυπανια. Για μικρα τρυπανακια σαν και αυτα μπορεις και πρεπει να τρυπας με περισσοτερες στροφες, μεχρι και 1000σαλ.

• Like
Reactions: enduras1
Σωκράτη οι βιδες ειναι inox και χρειαζεται τρυπανι κοβαλτιου. τρύπημα με 4mm (η οσο ειναι η βιδα) , κολαουζο για νεες στροφές και νεα βιδα (inox) ξανα. με την διαφορα ότι θα γεμίσεις γρασσο στην τρυπα ετσι ωστε και μετά απο πολλα χρονια να βγαίνει!!!

Στάλθηκε από το SM-A528B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Σωκράτη οι βιδες ειναι inox και χρειαζεται τρυπανι κοβαλτιου. τρύπημα με 4mm (η οσο ειναι η βιδα) , κολαουζο για νεες στροφές και νεα βιδα (inox) ξανα. με την διαφορα ότι θα γεμίσεις γρασσο στην τρυπα ετσι ωστε και μετά απο πολλα χρονια να βγαίνει!!!

Στάλθηκε από το SM-A528B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Κοβαλτίου μου έδωσαν,αλλά μάλλον ήταν της πλάκας;Να φταίει το εργαλείο;
Κάποια πρόταση για καλά τρυπάνια κοβαλτίου ή κάτι καλό για τρύπημα σε ανοξείδωτες βίδες;Είναι και πολλές οι καταραμένες.

Με σφυροκατσαβιδο πιθανον να ξεκολλουσαν αρχικα. Αλλα ειναι εργαλειο που λιγοι εχουν αγορασει μιας και δεν ειναι πολυ γνωστο μαζικα.
Force

• Like
Reactions: enduras1
Σωκ, κάτι πάρα πολύ σημαντικό που οι περισσότεροι το αγνοούμε.
Για όλα τα βιδώματα/ξεβιδώματα, ανάλογα με τη βίδα, να χρησιμοποιείς ΠΑΝΤΑ και την ανάλογη μύτη.
Υπάρχουν οι Philips και οι Pozidriv βίδες και οι αντίστοιχα οι ανάλογες μύτες.
Αν δεν χρησιμοποιείς τη σωστή μύτη για την κάθε βίδα, σε δύσκολες περιπτώσεις, θα καταστρέψεις ή τη βίδα ή τη μύτη, συνήθως πρώτα καταστρέφεται η βίδα.

36EE2AA5-72E5-4FED-BBC2-F4D512EF73FA.jpeg

Εκτός απ’ το σχήμα προσοχή και στο μέγεθος της μύτης, έχουν νούμερα. Η μύτη να κουμπώνει ακριβώς στη βίδα, να μήν κολυμπάει.
Οι Pozidriv γράφουν pz0,pz1, pz2 κλπ
Οι Philips γράφουν PH0, PH1, PH2 κλπ
Πχ

D93BD490-9038-47C7-8397-6838EA65D9C8.jpeg

το σφυροκατσαβιδο η εκδοση χειρος του παλμικου ειναι :)
εγω τις βιδες τις βλεπω καλες. θα χρειαστεις ενα καλο μπιτακι καιθα πρεπει να περιμενεις να σου ερθει το μποσακι απο το αμαζον. στην σκαλα 1 , με ελαχιστο πατημα της σκανδαλης θα κανεις δουλεια. με το μπλε μπος που με το παραμικρο ανεβαζει τρελες στροφες, το μονο που θα καταφερεις ειναι να καταστρεψεις τις κεφαλες των βιδων.
στο λεω γιατι ειμαι παθων

το σφυροκατσαβιδο η εκδοση χειρος του παλμικου ειναι :)
εγω τις βιδες τις βλεπω καλες. θα χρειαστεις ενα καλο μπιτακι καιθα πρεπει να περιμενεις να σου ερθει το μποσακι απο το αμαζον. στην σκαλα 1 , με ελαχιστο πατημα της σκανδαλης θα κανεις δουλεια. με το μπλε μπος που με το παραμικρο ανεβαζει τρελες στροφες, το μονο που θα καταφερεις ειναι να καταστρεψεις τις κεφαλες των βιδων.
στο λεω γιατι ειμαι παθων
Aυτές που βλέπεις καλές,είναι από άλλο φωτιστικό που κατάφερα να αλλάξω την λάμπα :)
Έτσι μου ερχόταν το πρωί να πάρω ένα καλέμι και μια βαριοπούλα και να το σπάσω το φωτιστικό και το είχα πληρώσει και πανάκριβα όταν τα είχα βάλει πριν 10 χρόνια.90 ευρώ το ένα γιατί υποτίθεται δεν θα σκούριαζαν και όντως το περίβλημα/πλαίσιο δεν έχει σκουριάσει,την πάτησα όμως με τις βίδες.
Μπαμπίνο,σ΄ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες,αλλά...στερνή μου γνώση να σ΄είχα πρώτα.
Τώρα τι κάνουμε;

• Like
Reactions: nickolas
Τώρα αφήνεις το WD40 να δουλέψει, μα μαλακώςουν τα άλατα και η σκουριά, και ξαναδοκίμασε με τους εξολκείς που πήρες.
Κάνε λίγο βαθειά τρύπα όμως, ο εξολκέας να μπεί τουλάχιστον μισό πόντο μέσα αλλιώς δεν θα δουλέψει.

Πολλές φορές σε τέτοιες κατεστραμμένες βίδες με έχουν βοηθήσει και μύτες torx που μπορούν να σφηνώσουν με λίγο χτύπημα στην χαλασμένη βίδα όταν η εγκοπή έχει αρχίσει και γίνεται στρογγυλή.
Θα δοκίμαζα στην αρχή και περιστροφή με το χέρι ή αν δεν γίνεται με μανέλα για περισσότερη δύναμη.
Σε τέτοιες σκουριασμένες και κολλημένες βίδες ξεκινάω πάντα με το ανάλογο κατσαβίδι ...χτύπημα από πίσω με το σφυράκι που βοηθάει στο ξεκόλλημα της βίδας τις περισσότερες φορές και μετά προσπάθεια ξεβιδώματος.

Last edited:
Έχω αυτό το ντιμερακι και θέλω να το βάλω σε στεγανό κουτί για εξωτερική χρήση. Θυμάμαι υπήρχαν προεκτάσεις για τον λαιμό. Πήγα σε 3 ηλεκτρονικομάγαζα και μου είπαν που τα θυμήθηκες τις προεκτάσεις αυτά ήταν πριν 50 χρόνια....

Για δώστε μου τα φώτα σας για προέκταση του λαιμού.
Screenshot_20221219-124934_WhatsApp.jpg

με λιγη κολλα πανω στον υπαρχοντα, κατι θα κανει λογικα. ισως και αφαιρεση του κατω τμηματος που δεν προσφερει και τιποτα μονο υψος τρωει

Έχω αυτό το ντιμερακι και θέλω να το βάλω σε στεγανό κουτί για εξωτερική χρήση. Θυμάμαι υπήρχαν προεκτάσεις για τον λαιμό. Πήγα σε 3 ηλεκτρονικομάγαζα και μου είπαν που τα θυμήθηκες τις προεκτάσεις αυτά ήταν πριν 50 χρόνια....

Θα πας στον φιλο σου τον Μπαμπη και θα σου φτιαξει ενα ωραιοτατο αξονακι
Διαφορετικα, στο Leroy υπαρχει αλουμινενιο σωληνακι σε 2 - 3 διαμερτηματα που ισως ταιριαζουν για προεκταση, με λιγη ταινια για να σφηνωνουν ... μη βαλεις κολλα ή να μην ειναι ισχυρη.

για έτοιμη λύση υπάρχουν και πλαστικές και μεταλλικές προεκτάσεις

Ευχαριστω παιδιά αλλά αν μπλέξω με παραγγελία από Κίνα καλό Πασχα στην κυριολεξια....έλεγα μήπως υπάρχει τίποτα εδώ. Τόσο xtreme πράγμα είναι που δεν υπάρχει εδώ;

Α ρε Τάσο....λοιπόν βρήκα στα εργαλεία μου κάτι ουπα 8άρια τα οποία είναι βαρέως τύπου , πολύ χοντρό πλαστικό. Μάλλον από κάποια συσκευασία θα ειχαν ξεμεινει. Δεν πατιέται καθόλου με το χέρι. Από την μια μπαίνει σφηνωτά στον άξονα , και από την άλλη το έφαγα σιγά σιγά με ένα λεπιδι για να μπει το κουμπί.
Θα ανοίξει μια ωραία τρύπα ο ηλεκτρολόγος στο καπάκι να περάσει ίσα ίσα το ουπα και δεν θα περνάει τίποτα μέσα.
Νομίζω λύθηκε το θέμα.

Attachments

• 20221219_162800.jpg
    20221219_162800.jpg
    929.1 KB · Views: 25
  • 20221219_162830.jpg
    20221219_162830.jpg
    756.3 KB · Views: 25