Μάστορες τα φώτα σας!!

Τώρα μπορεί και να σας φανεί αστείο, αλλά και πιο παλιά, όποτε "έκαιγα" οτιδήποτε στο laser, είχα σκεφτεί πως μια καλή λύση για τους καπνούς θα ήταν ένας απορροφητήρας όπως αυτούς που βάζουμε στις κουζίνες.

Άνετα θα μπορούσε να μπει πάνω από τον πάγκο μου εκεί που βάζω συνήθως τον laser printer για να βγάζει έξω από το εργαστήριο τους καπνούς.

Αλλά και για τον 3D Printer όταν τυπώνει ABS που παράγει τοξικά αέρια
Και για την ηλεκτροκόλληση για τους καπνούς του flux και όχι μόνο.

Βλέπω πως ένας μεγάλος απορροφητήρας, με πλάτος 90cm (τυπου Καμινάδας) έχει απορροφητική ισχύ 650 m³/h και κοστίζει 180€ περίπου.
Μήπως κάτι τέτοιο είναι μια λύση για τα μικρά εργαστήρια μας; :unsure:

• Like
Reactions: mikemtb
Τώρα μπορεί και να σας φανεί αστείο, αλλά και πιο παλιά, όποτε "έκαιγα" οτιδήποτε στο laser, είχα σκεφτεί πως μια καλή λύση για τους καπνούς θα ήταν ένας απορροφητήρας όπως αυτούς που βάζουμε στις κουζίνες.

Άνετα θα μπορούσε να μπει πάνω από τον πάγκο μου εκεί που βάζω συνήθως τον laser printer για να βγάζει έξω από το εργαστήριο τους καπνούς.

Βλέπω πως ένας μεγάλος απορροφητήρας, με πλάτος 90cm (τυπου Καμινάδας) έχει απορροφητική ισχύ 650 m³/h και κοστίζει 180€ περίπου.
Υπάρχουν απορροφητήρες για εργαστήρια, σε YouTube video για ηλεκτροκόλληση βλέπω πολλούς. Η κυρία διαφορά που έχουν είναι ότι αντί να τραβάνε αέρα από μια μεγάλη επιφάνεια όπως αυτοί της κουζίνας, έχουν κάποιου είδους εύκαμπτο σωλήνα που μπορείς να τον βάλεις πάνω από την πηγή του καπνού για καλύτερη απόδοση. Δε νομίζω ότι χρειάζεται κάτι τόσο ακριβό όσο ένας απορροφητήρας κουζίνας. Αρκεί κάποιο φαν εύκαμπτο σωλήνα. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει σωλήνας που θα βγάζει τα αέρια έξω. Σε πολλά εργαστήρια φαντάζομαι ότι αυτό θα είναι το δύσκολο να γίνει.

• Like
Reactions: KOSSTV
  • Like
Reactions: nikfor
Χαχαχαχα!

Βρηκες την λυση που εφαρμοζω καθως το λειζερ το εχω στο σπιτι στον Πειραια και οχι στο εργαστηριο.
Επισης βρηκες μεχρι και τον αποροφητηρα μου!

Χαχαχαχα

Το συνιστω ανεπιφυλακτα καθως κανει εξαιρετικη δουλεια και μεχρι και το φως που εχει βοηθαει παρα πολυ!

• Like

Είχαμε πρόσφατα κουβέντα για απορροφητήρες κουζίνας και οι τιμές που είχαμε πει ήταν 30-40ευρώ (δεν το έχω ψάξει ακόμα).

Επειδή το ψάχνω (διαβάζω) εδώ και κάνα μήνα, από ότι έχω καταλάβει καλό είναι να υπάρχουν δύο συστήματα: ένα τύπου σκούπα να ρουφάει στο σημείο που δουλεύεις και ένα τύπου απορροφητήρα για να ρουφάει σε μεγάλη επιφάνεια. Αυτό γενικά για ότι σκόνες και μυρωδιές παράγονται στο εργαστήρι από κόψιμο/τρίψιμο ξύλου/μετάλων και τα μηχανήματα που γράφεις.

Θα πρότεινα να ανοίξουμε κάνα ξεχωριστό νήμα γιατί υπάρχει πολύ υλικό και ιδέες για DIY.

• Like
Reactions: vespas and nikfor
Αν έχεις τρόπο να βγεις καμινάδα τότε ναί, ειναι μια καλή λύση ένας δυνατός αποροφητήρας.

Αν έχεις τρόπο να βγεις καμινάδα τότε ναί, ειναι μια καλή λύση ένας δυνατός αποροφητήρας.

Αυτό δεν το κατάλαβα. :unsure:
Γιατί πρέπει να βγει οπωσδήποτε στην καμινάδα;
Να βγει απλώς έξω από το σπίτι όπως σε όλους τους απορροφητήρες δεν μας κάνει;

Αυτό δεν το κατάλαβα. :unsure:
Γιατί πρέπει να βγει οπωσδήποτε στην καμινάδα;
Να βγει απλώς έξω από το σπίτι όπως σε όλους τους απορροφητήρες δεν μας κάνει;
Έχει το νου του στην καμινάδα που θα έρθει ο Άγιος Βασίλης.

• Haha
Καλησπέρα και χρόνια πολλά.
Αν θέλετε σοβαρή λύση, τότε ένα σαλίγκαρος νομίζω είναι μονόδρομος. Αφήστε τους απορροφητήρες κουζίνας για την δουλειά που έχουν κατασκευαστεί.

Καλησπέρα και χρόνια πολλά.
Αν θέλετε σοβαρή λύση, τότε ένα σαλίγκαρος νομίζω είναι μονόδρομος. Αφήστε τους απορροφητήρες κουζίνας για την δουλειά που έχουν κατασκευαστεί.

Γιάννη, χρόνια πολλά :)

Πολύ σωστό αυτό που λες, αλλά να σου θυμίσω πως - στη δική μου περίπτωση - μιλάμε για διαμέρισμα σε πολυκατοικία. Ο σαλίγκαρος αν δεν κάνω λάθος είναι αρκετά θορυβώδης για να τον έχεις εξωτερικά, θα ενοχλεί τους γύρω. Και άλλωστε απαιτεί μια μεγάλη κατασκευή που δεν πιστεύω πως ταιριάζει στο μικροσκοπικό μου εργαστήριο των 7 τμ!

Για τον (πολύ μικρό) κύκλο εργασιών που κάνω εγώ, ένας δυνατός απορροφητήρας νομίζω πως θα είναι αρκετός. Μπορεί να κάνω λάθος βέβαια ... θα φανεί :)

Συνάδελφοι, ψάχνω μακριά ζεμπερέκια (γύρω στους 25 πόντους) και επειδή δεν βλέπω να υπάρχουν, λέω να τα φτιάξω μόνος μου.
Η ερώτηση είναι: Που θα βρω αυτό το μέταλλο που να μπορώ να λυγίσω; Πως το λέμε; :unsure:
(το λύγισμα ας γίνει και με ζόρι με τη βοήθεια της μέγγενης, ίσως και με το φλόγιστρο, έτσι και αλλιώς δεν θέλω να κάνω καλλιτεχνίες)

Μιλαμε για γαντζους πορτας (cabin hooks). Τοσο μεγαλο μεγεθος οντως δυσκολα θα βρεις εδω, μονο στο ebay και αμαζον και ειναι και ακριβουτσικοι.

Iσως βολευει βεργα ατσαλοσυρματος παχους 4-5μμ οπως παρακατω

• Like
Γιάννη, χρόνια πολλά :)

Πολύ σωστό αυτό που λες, αλλά να σου θυμίσω πως - στη δική μου περίπτωση - μιλάμε για διαμέρισμα σε πολυκατοικία. Ο σαλίγκαρος αν δεν κάνω λάθος είναι αρκετά θορυβώδης για να τον έχεις εξωτερικά, θα ενοχλεί τους γύρω. Και άλλωστε απαιτεί μια μεγάλη κατασκευή που δεν πιστεύω πως ταιριάζει στο μικροσκοπικό μου εργαστήριο των 7 τμ!

Για τον (πολύ μικρό) κύκλο εργασιών που κάνω εγώ, ένας δυνατός απορροφητήρας νομίζω πως θα είναι αρκετός. Μπορεί να κάνω λάθος βέβαια ... θα φανεί :)
Ένα καλό τρυπάνι μπαταρίας κάνει πιο πολύ θόρυβο απο τους σαλίγκαρους να ξέρεις. Προσωπικά έχω δύο στο εργαστήριο και γιαυτό μιλάω με σιγουριά. Ένας σαλίγκαρος γύρω στα 80 - 100 κυβικά με ένα ρεοστάτη και 3 μέτρα σωλήνα σπιράλ να το πηγαίνεις όπου θές, θεωρώ πως είναι καλή λύση.
Απο εκεί και πέρα, δεν χάνεις τίποτα να πάς σε ένα κατάστημα να δείς τι υπάρχει.. Η επιλογή φίλε nikfor είναι δική σου. Σίγουρα δεν μπορώ να ξέρω τις ανάγκες σου ούτε τον χώρο σου.

• Like
Reactions: dk31
Ένα καλό τρυπάνι μπαταρίας κάνει πιο πολύ θόρυβο απο τους σαλίγκαρους να ξέρεις. Προσωπικά έχω δύο στο εργαστήριο και γιαυτό μιλάω με σιγουριά. Ένας σαλίγκαρος γύρω στα 80 - 100 κυβικά με ένα ρεοστάτη και 3 μέτρα σωλήνα σπιράλ να το πηγαίνεις όπου θές, θεωρώ πως είναι καλή λύση.
Απο εκεί και πέρα, δεν χάνεις τίποτα να πάς σε ένα κατάστημα να δείς τι υπάρχει.. Η επιλογή φίλε nikfor είναι δική σου. Σίγουρα δεν μπορώ να ξέρω τις ανάγκες σου ούτε τον χώρο σου.
Και η σπιραλ δεν παραγει θορυβο?

Όχι Σωφρον. Το αντίθετο συμβαίνει. Μόλις βάλεις σωλήνα οποιοδήποτε τύπου στην εισαγωγή, κόβει το 80-90% του όποιου θορύβου.

• Like
Reactions: vespas and KOSSTV
Καλησπέρα. Αγόρασα μια πλαστική ντουλάπα μπαλκονιου,
και τωρα πρεπει να την τοποθετησω.
Οπωσδηποτε θα την στερεωσω στο τοιχο με κανα δυο σιδερογωνιες.

Το προβλημα ειναι οτι χρειαζεται ισοσταθμιση γιατι το δαπεδο
του μπαλκονιου εχει αρκετα μεγαλη κλιση προς τις υδροροες.
Τα "ποδια" της ντουλαπας ειναι αυτα τα κυπελοειδη της φωτογραφιας.
Ψαχνω οποιαδηποτε προταση για μια αποτελεσματικη ισοσταθμιση
αν ειναι δυνατον χωρις τους συνηθισμενους ξυλινους τακους που βρεχονται,
φουσκωνουν και στο τελος διαλυονται.

Κατ' αρχην εχω σκεφτει να δημιουργησω ενα ικριωμα απο μελαμινη
με δικα του ρυθμιζομενα ποδαρακια, και τη μελαμινη να τη περασω
μερικα χερια σπρευ βερνικι στις σοκοροταινιες για αδιαβροχοποιση απο τα νερα
που ριχνει καθε τοσο η συζυγος στο μπαλκονι.

EStmQbO.jpg

Ειναι τοσο μεγαλη και κυριως ενοχλητικη η κλιση που χρειαζεται οπωσδηποτε επεμβαση στα ποδια?

Μηπως ειναι πιο πρακτικο να ισοσταθμιστουν μεσα τα ραφια?
Μια προχωρημενη λυση ειναι να τροχιστουν καταλληλα τα 3 απο τα 5 ποδια (το μεσαιο λιγοτερο τα ακριανα περισσοτερο). :oops:

Εαν τα ποδια ειναι συναρμολογουμενα, μπορουν να μην τοποθετηθουν σωστα, βαζοντας καποιο υλικο μεσα στις υποδοχες καποιων απο αυτων ωστε να εξεχουν οσο πρεπει.

• Like
Reactions: skysound