Μάστορες τα φώτα σας!!

Παρόλα αυτά είναι ικανό για την εργασία αυτή Κώστα?
Ναι...μπορείς να το βάλεις...
Περισσότερο είναι πως θα το χρησιμοποιήσεις...
Φτιάξε μια μικρή ποσότητα πρώτα να δεις πως μπορεί εσύ να το διαχειριστεις δουλευοντας το και μετά φτιάχνεις περισσότερο..

• Like
Reactions: enduras1
Υπερβολικό το θεωρώ εγώ το r3 επισκευαστικο για αυτή τη δουλειά.. Και ότι θα είναι πιο σκληρό από την υπόλοιπη γύρω επιφάνεια μπορεί να το κάνει και να ρηγματωσει πιο εύκολα

• Like
Reactions: KOSSTV
Καλησπέρα στους μάστορες.

Θέλω να κόβω ξύλα μελαμίνης & MDF πάχους 16 mm, όπως τα 3 σχέδια εικόνας.Sxedia ksylwn kopis.png
Το 1ο σχήμα είναι ότι φαίνεται, το 2ο ορθογώνιο και το 3ο "κάδρο".
Με δισκοπρίονο χειρός δεν καταφέρνω ευθείες κοπές στο "κάδρο".
Τα 2 πρώτα σχέδια τα καταφέρνω.

Έχω ήδη ένα δισκοπρίονο-φαλτσοπρίονο κοπής σιδήρου τύπου της επόμενης φωτογραφίας.

Α) Με δίσκο κοπής ξύλου θα μπορώ να κόψω ίσια "κάδρο"; Έστω και αν κάνω αρχικά με το φαλτσοπρίονο της αρχικές γραμμές-ακμές εσωτερικού ορθογωνίου και μετα τις ολοκληρώσω με δισκοπρίονο χειρός. Φαντάζομαι έχει μια επικινδυνότητα να κόψεις ξύλα με τόσο δυνατό φαλτσοπρίονο...
Β) Σκέφτομαι να πουλήσω το φαλτσοπρίονο σιδήρου (Δεν το χρησιμοποιώ γενικά) και να αγοράσω ένα παγκοπρίονο ξύλου τέτοιο στυλ:

Με αυτό λογικά θα μπορώ να κόβω με ακρίβεια & εύκολα τα ξύλα των 3 σχεδίων;!;
Το φαλτσοπρίονο που έχω θα "πιάσει" σίγουρα 350 γιατί είναι επώνυμο.
Με αυτά τα λεφτά παίρνω παγκοπρίονο ή και άλλη ξυλουργική μηχανή (μεταχειρισμένη)

Δώστε πόνο! :D

Το σωστό κόψιμο είναι για το πρώτο σχήμα με κορδέλα ή σέγα (μπορείς και με δισκοπρίονο χειρός), για το δεύτερο με παγκοπρίονο ή δισκοπρίονο χειρός (μπορείς και με σέγα ή κορδέλα) και για το τρίτο, κόψιμο των 4 πλευρών με παγκοπρίονο ή κορδέλα (αν έχεις ολόκληρο το φύλλο) και στη συνέχεια κόψιμο των φάλτσων με φαλτσοπρίονο και κόλληση των 4 πλευρών για δημιουργία του κάδρου. Το να κόψεις από ένα φύλλο μονοκόμματο το κάδρο είναι σπατάλη υλικού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είτε δουλεύουμε με ό,τι έχουμε είτε κάθε δουλειά είναι αφορμή για νέες αγορές :)

• Like
Reactions: dk31
Με δισκοπρίονο χειρός δεν καταφέρνω ευθείες κοπές στο "κάδρο".
Τα 2 πρώτα σχέδια τα καταφέρνω.
O εύκολος τρόπος να κάνεις το "κάδρο" είναι να κόψεις 4 λώρίδες και μετά να τις ενώσεις σε σχήμα κάδρου.
Αν πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξεις το "κάδρο" από ένα κομμάτι, βάλε σε κάθε κοπή ένα ίσιο πηχάκι για οδηγό, ευθυγραμμισμένο με την εξωτερική άκρη του κάδρου και έτσι θα σου βγουν οι εσωτερικές κοπές ίσιες και στο ίδιο πάχος μεταξύ τους. Αν οι πλευρές του κάδρου έχουν μικρό πλάτος για να χωρέσει ο οδηγός, ξεκινάς με ένα μεγαλύτερο κομμάτι MDF και αφού τελειώσεις με τις εσωτερικές κοπές φέρνεις και τις εξωτερικές πλευρές εκεί που θες.
Για αξιοπρεπές παγκοπρίονο (και πάλι με ερωτηματικό) κοιτάς για dewalt , όπου το μικρό ξεκινάει στα 550€ και θα δυσκολευτείς να βρεις μεταχειρισμένο. Για αυτό που θες να κάνεις δεν αξίζει να μπλέξεις - αφού κατάφερες να κάνεις το 1ο σχήμα θα καταφέρεις και το κάδρο.

Υπερβολικό το θεωρώ εγώ το r3 επισκευαστικο για αυτή τη δουλειά.. Και ότι θα είναι πιο σκληρό από την υπόλοιπη γύρω επιφάνεια μπορεί να το κάνει και να ρηγματωσει πιο εύκολα
Θα τα αλλάξω Αντωνάκη.

• Like
Καλησπέρα παιδιά.Υπάρχει κάποια έξυπνη σίτα που να είναι απλά λειτουργική;Παίρνω αυτές του εμπορίου με 5-10€ αλλά στο χρόνο πάνω σχίζονται. καμία τίμια πρόταση πχ στα 25€;

@αντιρρησίας:
- με σέγα θα κάνεις τις χειρότερες δυνατές κοπές όσον αφορά την ευθύγραμμη κοπή
- με το δισκοπρίονο πάγκου θα έχεις τα ίδια προβλήματα αν δεν είναι καλό (βλέπε ακριβό) - σε μικρότερο βαθμό βέβαια. Τα περισσότερα έχουν αρκετό τζόγο
- το δισκοπρίονο χειρός για μένα είναι η χειρότερη επιλογή. Πολύ επικίνδυνο, μεγαλύτερη δυσκολία χρήσης, πολύ χρονοβόρα προετοιμασία για να κάνεις πολλές κοπές.
Νομίζω πως η καλύτερη επιλογή είναι μια κοπή σε κορδέλλα αξιοπρεπούς κατάστασης και η αμέσως επόμενη καλύτερη λύση η κοπή με δισκοπρίονο πάγκου αφού αφήσεις λίγα χιλιοστά «ψαχνό» ώστε να το φας μετά είτε με μια πλάνη, είτε με μία ράσπα, είτε με όποιο άλλο εργαλείο.
Σε μελαμίνη, κόντρα πλακέ κ.λ.π. καλό είναι βάζεις ταινία μασκαρέματος στο σημείο που θα κάνεις τις κοπές. Αυτό εμποδίζει μέχρι κάποιου σημείου να ξεφτίσει η μελαμίνη και να δημιουργήσει αμυχές.

Last edited:
- το δισκοπρίονο χειρός για μένα είναι η χειρότερη επιλογή. Πολύ επικίνδυνο, μεγαλύτερη δυσκολία χρήσης, πολύ χρονοβόρα προετοιμασία για να κάνεις πολλές κοπές.
Αν μιλάς για την συγκεκριμένη κοπή που ρωτάει ο φίλος (το "κάδρο") είναι σίγουρα πιο επικίνδυνη από τις απλές κοπές αλλά έχει κι αυτή τον τρόπο της. Αν κάνεις μια αναζήτηση για "circular saw plunge cut" θα βρεις πολύ υλικό για μελέτη.

Αν μιλάς για την συγκεκριμένη κοπή που ρωτάει ο φίλος (το "κάδρο") είναι σίγουρα πιο επικίνδυνη από τις απλές κοπές αλλά έχει κι αυτή τον τρόπο της. Αν κάνεις μια αναζήτηση για "circular saw plunge cut" θα βρεις πολύ υλικό για μελέτη.
Προφανώς και υπάρχει τρόπος να γίνει. Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες επιλογές όμως πιστεύως πως είναι χειρότερη.
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα βέβαια που έχουν τα συγκεκριμένα εργαλεία είναι οτι έχουν περιορισμένο εύρος χρήσης. Ευθεία κοπή, εδραζόμενα σε επίπεδη επιφάνεια και τίποτε άλλο. Δεν τα λες και φθηνά για εργαλεία που κάνουν μόνο ένα πράγμα.
Περί ορέξεως βέβαια...

μια ερωτηση για τα κονιαματα. Τι μπορει να τα κανει να σχηματιστουν ρωγμες? Συρρικνωση λογω μεγαλης αρχικης υγρασιας στο μιγμα?

Καλησπέρα παιδιά.Υπάρχει κάποια έξυπνη σίτα που να είναι απλά λειτουργική;Παίρνω αυτές του εμπορίου με 5-10€ αλλά στο χρόνο πάνω σχίζονται. καμία τίμια πρόταση πχ στα 25€;
Γιατί είδους σίτα μιλάς ;;

• Like
μια ερωτηση για τα κονιαματα. Τι μπορει να τα κανει να σχηματιστουν ρωγμες? Συρρικνωση λογω μεγαλης αρχικης υγρασιας στο μιγμα?
Εάν έχουν μπει σε μεγάλυτερο βάθος από αυτό που αναφέρει η συσκευασια τότε ναι ρηγματωνουν...
Π.χ εάν λέει μέχρι 30mm και εχει μπει σε 50mm είναι φυσιολογικό..
Εξαρτάται και γιατί μιλάμε που,πως...

Καλησπέρα, βρήκα μια "ροδελα" του παρακάτω τύπου μέσα στη σαβούρα μου. Δεν έχω ιδέα από που ή τι μπορεί να είναι αλλά είναι ότι πρέπει σε μια κατασκευή πατέντα που κάνω.

Μέσα έχει μεταλλικο πάσο Μ6 και εξωτερικά πολύ σκληρό πλαστικό.

Μπορώ κάπως να ψάξω και μα βρω ώστε να αγοράσω παραπάνω; Υπάρχει περίπτωση να είναι από κάποιο εργαλείο; 20230909_164153.jpg20230909_164212.jpg

Εχω δυστυχως την εντυπωση οτι προρχεται απο καποιο εργαλειο/συσκευη καθως δεν εχω δει πουθενα παρομοια 'ροδελλα'.
Το φοβόμουν, μοιάζει με αυτά τα παξιμάδια που βιδώνεις συνήθως μηχανόβιδες τύπου "πεταλούδας" έτσι ώστε να σε διευκολύνουν να κρατάς την κόντρα με το χέρι.