Μάστορες τα φώτα σας!!

να υπολογιζεις οτι ο μαραγκος θα ζητησει χ3 ή χ4 το κοστος των υλικων. ετσι δουλευουν.
Θα σου πω εγώ..
Οι μαραγκοι αυτή την στιγμή ζητάνε 220-250ευρω το τρέχον μέτρο μαζι με τα υλικα...είχα αυτήν την συζυτηση την Παρασκευή με 2...
Για 5-6τ.μ. καταλαβαίνεις...

να υπολογιζεις οτι ο μαραγκος θα ζητησει χ3 ή χ4 το κοστος των υλικων. ετσι δουλευουν.
το δικο μας το ξυλαδικο δινει και λωριδες το /2 ή 1/3 του φυλου.
σν δεν εχεις συρταρια, πρακτικα θα κανεις μια κασα με πορτες. πιο ευκολο....
με περασεμνη σοκοροταινια και ετοιμες τρυπες για τους μεντεσεδες, μονο βιδωμα θα εχεις να κανεις.
αν το προχωρησεςι θα σε βοηθησουμε εμεις με τις διαστασεις
για αποθηκευση εγω δεν θα εδινα 1000ρικο
Θα σου πω εγώ..
Οι μαραγκοι αυτή την στιγμή ζητάνε 220-250ευρω το τρέχον μέτρο μαζι με τα υλικα...είχα αυτήν την συζυτηση την Παρασκευή με 2...
Για 5-6τ.μ. καταλαβαίνεις...

Το 2020 έφτιαξα μια ντουλάπα 2,4 μέτρων από απλή μελαμίνη 18 χιλιοστών με μαραγκό. Η ντουλάπα είχε τρία συρτάρια και σεζόν πάνω και κάτω. Το κόστος της κατασκευής της ήταν 1.400 ευρώ.

Τώρα, θέλω να φτιάξω μια ντουλάπα 2,5 μέτρων επί 3 μέτρα, δηλαδή 7,5 τετραγωνικά μέτρα. Το κόστος της κατασκευής μιας τέτοιας ντουλάπας θα είναι περίπου 1.875 αν παει 250τμ και δε νομιζω οι μεντεσεδες να είναι της Hettich ή της Blum.

@kospap
Δεν εχω καταλαβει τι δουλειες αξιζει να δωσω στο ξυλάδικο και τι να κανω εγω.
Συγκολητική σιγουρα στο ξυλαδικο να εχω το κεφαλι μου ησυχο.
Κοπες δε μπορω να κοψω με τοση ακριβεια και ισια οπως αυτα τα μηχανηματα χιλιάδων ευρω που εχουν.
Για τρυπες θυμαμαι πως πληρωνεις minimum γιατι πρεπει να προγραματισουν το μηχανημα ισως αξιζει για μεντεσεδες τη μεγαλη τρυπα λογικα..

Στη πλατη να βαλω 8mm μελαμινη;
Σε μάρκες τι θα προτιμουσατε απο μελαμινες;

Last edited:
Το 2020 έφτιαξα μια ντουλάπα 2,4 μέτρων από απλή μελαμίνη 18 χιλιοστών με μαραγκό. Η ντουλάπα είχε τρία συρτάρια και σεζόν πάνω και κάτω. Το κόστος της κατασκευής της ήταν 1.400 ευρώ.

Τώρα, θέλω να φτιάξω μια ντουλάπα 2,5 μέτρων επί 3 μέτρα, δηλαδή 7,5 τετραγωνικά μέτρα. Το κόστος της κατασκευής μιας τέτοιας ντουλάπας θα είναι περίπου 1.875 αν παει 250τμ και δε νομιζω οι μεντεσεδες να είναι της Hettich ή της Blum.

Για 7.5τ.μ εκει περίπου θα πάει...
Όταν λέω τρέχον μέτρο αυτό εννοώ την επιφάνεια.. 3Χ2.5..
Τα συρτάρια και λοιπα συγουρα είναι έξτρα στην τιμή...
Σε ανακαίνιση στην Αργυρούπολη με επένδυση μελαμινης σε 2 ντουλαπες 3.10Χ 2 με 4 συρτάρια του πήρε 3800ευρω σύνολο.. και αυτή ήταν σχεδόν στην.μεση από τις προσφορές του..
Καποιες απορίες που εχω ειναι για τη πλάτη τι να βαλω. Πχ κατι καλυτερο απο το χαρτονι που βαζουν σε ετιμα οπως 8mm μελαμινη;
Εάν το φτιάξεις εσύ βάλε 16mm...

Οντως με τη βιδα φαινεται πιο ασφαλης επιλογη.

Το πως το θελω περιπου εκανα ενα σχεδιο στο ΙΚΕΑ και βγαινει ~1000€ με πορτες..
Δε ξερω αν θα βγει πιο φτηνο σε μαραγκο η σε DIY παντως με ψηνει και του ΙΚΕΑ καθως εχω παρα πολλα να κανω γενικα και δε ξερω αν αξιζει να σπαταλησω χρονο.
Δε ξερω αν ειναι πολυ 1μετρο ανοιγμα αλλα θα εχω αρκετα ραφια να μην υπερφορτωνεται καποιο.

View attachment 223048

Εγώ πήρα ντουλάπα PAX από το ΙΚΕΑ την οποία και σχεδίασα προσεκτικά και μου βγήκε πάρα πολύ καλό το αποτέλεσμα. Όταν έκανα την συναρμολόγηση και την τοποθέτηση στον χώρο, φάνηκε το πόσο στραβά ήταν το πάτωμα και οι τοίχοι μου, που βέβαια με το μάτι δεν μπορούσα αρχικά να δω στον χώρο. Ευτυχώς τα περιθώρια των ρυθμίσεων της ντουλάπας ήταν υπέρ αρκετά για να μπεί σωστά και το αποτέλεσμα είναι Super. Το καλό με την ντουλάπα από το IKEA ότι έχει εγγύηση και είναι modular ώστε μπορείς όποτε χρειαστείς να αλλάξεις ή να συμπληρώσεις την εσωτερική διαρρύθμιση αγοράζοντας εκ των υστέρων πρόσθετα συρτάρια, παπουστοθήκες κλπ χωρίς να δεσμεύεσαι από το αρχικό σχέδιο. Όσο για τις πόρτες, επέλεξα συρόμενα φύλα με panel σε χρώμα gray gloss και μάλιστα μετά την αρχική τοποθέτηση τα αναβάθμισα με αντικατάσταση των κεντρικών panel από καθρέπτες. Οι μηχανισμοί είναι πάρα πολύ καλοί και το αποτέλεσμα είναι άριστο !

IMG_20220818_125219.jpg

Last edited:
Καλησπερα
Για ντουλαπες απλες με μελαμινες αξίζει DIY; Με προϋπόθεση οτι θα τα παρεις κομμένα απο το ξυλεμπορικο και συγκολλητική κτλ. Δε θελω συρτάρια κτλ. Θυμαμαι οταν ειχα φτιάξει το συρταρι πηγαινε +300 το ενα
Για βάλε το σχέδιο και τα μέτρα να υπολογίσουμε με τιμές του Leroy Merlin.

@kospap
Κοπες δε μπορω να κοψω με τοση ακριβεια και ισια οπως αυτα τα μηχανηματα χιλιάδων ευρω που εχουν.
Για τρυπες θυμαμαι πως πληρωνεις minimum γιατι πρεπει να προγραματισουν το μηχανημα ισως αξιζει για μεντεσεδες τη μεγαλη τρυπα λογικα..

Για τις κοπες θα υπολογισεις και θα τις δωσεις στο ξυλαδικο.
αν κολλησουν αυτοι την σοκοροταινια (οπως θες), θα τους δωσεις τις τελικες διαστασεις (ΜΕ την σοκοροταινια). αυτοι θα κοψουν αναλογα.
Σε οσες ντουλαπες εχουμε κανει στο σοι μας (και ειναι Πολλες) βαζαμε απλη πλατη ("χαρτονι").
Στατικα χρησιμευει για να γωνιασει καλα το επιπλο, το βαρος το παιρνουν τα καθετα.
αλλα εμενα μου αρεσει να εχω 1-2 σταθερα ραφια

Για τις τρυπες, μαρκαρονται ανετα με ειδικο χαρακι και μπορεις να τις κανεις μονος σου αν εχεις ενα ΚΑΛΟ κ ΚΟΦΤΕΡΟ τρυπανι forstner (πχ Τοταλ)..

• Like
Reactions: n_olympios
Στο Leroy merlin δεν με έπεισαν καθόλου οι ντουλάπες του. Πάρα πολύ μέτριες και ακόμα και τα εκθεσιακα δείγματα είχαν θέματα με στραβομονταρισματα, χάσκουν τα πορτάκια και δεν έχουν και καλή ποιότητα. Όσο για μοντέρνα σχέδια και ποικιλια... άστα να πάνε..10 χρόνια πίσω ειναι

Last edited:

@kospap

Νομίζω ότι αυτό που θέλεις είναι 3 κουτιά (κόκκινο) και 6 πόρτες (μπλέ):
1700503439189.png
Μία τάξη μεγέθους κόστους:
https://www.leroymerlin.gr/gr/xulei...elamini-18mm-hromatos-drus-366x183cm-80703221 Με 5 τέτοια φύλλα θα βγάλεις τα κουτιά, τα πορτάκια και την μπάζα και ίσως κάποια ράφια. Σίγουρα απαιτείται πολύ καλός σχεδιασμός ώστε να έχεις τα ελάχιστα δυνατά ρετάλια και για αυτόν τον λόγο πολλές φορε΄ς συμβιβαζόμαστε στις τελικές διαστάσεις.

Σε αυτά προσθέτεις:
  • Τις πλάτες. Εγώ θα έβαζα hardboard 5mm γιατί η σταθερότητα επιτυγχάνεται με το δέσιμο των κουτιών μεταξύ τους με ειδικά συνδετικά, καθώς και με την σοβαρή στήριξη στον τοίχο.
  • Τα σόκορα. Αν δεν θέλεις PVC των 2-3mm, βάζεις το κλασσικό που κολάει με το σίδερο (σιδέρωμα) και με φαλτσέτα και λίγο τρίψιμο έχεις αρκετά ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
  • Τους μεντεσέδες. Πχ https://ash.gr/el-gr/ash-proionta/categoryid/134/level/a από 0,80€ έως όσο θέλεις.
  • Τα πόμολα.
  • Τα πόδια.
  • Στηρίγματα ραφιών.
  • Ίσως ασανσέρ ντουλάπας.
Από όλα τα παραπάνω, προσωπικά θεωρώ σαν πιό δύσκολο την ρύθμιση των μεντεσέδων. Υπολόγισε τουλάχιστον 5/πόρτα και όλες οι πόρτες πρέπει να είναι ευθυγραμισμένες και με ίδια κενά.

Βέβαια, θα χρειαστείς και κάποια βασικά εργαλεία οπότε αν αποφασίσεις να προχωρήσεις μόνος σου, εδώ είμαστε:).

Αυτό δεν το βρήκα σε κανένα ελληνικό σάιτ, μόνο ξένα.
Μάλλον έχεις δίκιο. Δεν θυμάμαι από που το είχα πάρει (χάνεται στον χρόνο). Πλέον βρίσκεις εύκολα 3mm αλλά τα 5mm ίσως εδώ:
http://www.vernikoslines.gr/index.php/el/epifaneies/hardboard-gr 'Εχω πολύ καιρ'ο να αγοράσω.

Δοθείσης ευκαιρίας και ένα link ενημερωτικό:
https://www.karapiperisebex.gr/τα-προιόντα-μας/surfaces/

https://www.leroymerlin.gr/gr/xulei...elamini-18mm-hromatos-drus-366x183cm-80703221 Με 5 τέτοια φύλλα θα βγάλεις τα κουτιά, τα πορτάκια και την μπάζα και ίσως κάποια ράφια.
500€.

• Τις πλάτες. Εγώ θα έβαζα hardboard 5mm
Τιμή??

• Τα σόκορα.
  • Τους μεντεσέδες
  • Τα πόμολα.
  • Τα πόδια.
  • Στηρίγματα ραφιών.
Και γι αυτά;

Για πλάτη ρούχων το hardboard πάντως δεν ενδεικνυεται..ειναι πολυ λεπτο υλικο.ετσι και πέσει βάρος ξηλωνεται για πλάκα...εχω διορθώσει ένα σωρό σε σπιτια και πάλι δεν γίνεται σωστά...
Για πλάτη από 8mm και πανω..

Για πλάτη ρούχων το hardboard πάντως δεν ενδεικνυεται..ειναι πολυ λεπτο υλικο.ετσι και πέσει βάρος ξηλωνεται για πλάκα...εχω διορθώσει ένα σωρό σε σπιτια και πάλι δεν γίνεται σωστά...
Για πλάτη από 8mm και πανω..
Κωστή, θα συμφωνήσω μεν αλλά όταν πρέπει να ρίξουμε το κόστος; Θεωρώ ότι μιλάμε για ντουλάπα η οποία θα εφάπτεται στον τοίχο και το hardboard θα καρφωθεί σωστά

• Like
Reactions: KOSSTV
  • γιατί η σταθερότητα επιτυγχάνεται με το δέσιμο των κουτιών μεταξύ τους με ειδικά συνδετικά, καθώς και με την σοβαρή στήριξη στον τοίχο.
  • Τα σόκορα.
  • Τους μεντεσέδες. Πχ https://ash.gr/el-gr/ash-proionta/categoryid/134/level/a από 0,80€ έως όσο θέλεις.
  • Τα πόμολα.
  • Τα πόδια.
  • Στηρίγματα ραφιών.

Και γι αυτά;
Τα σόκορα 3-4€ τα 10m (20mm)
Τα πόμολα, από 7€ τα 4 στο LEROY μέχρι όσο θέλεις.
Πόδια και στηρίγματα ραφιών δεν αξίζει να ασχοληθούμε, εκτός και αν πάμε σε κάτι εξιδεικευμένο

Το ζητούμενο όμως είναι, αν με πολλή προσωπική εργασία και χωρίς την βοήθεια ξυλουργού, το τελικό κόστος είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με την αγορά;

Το σχέδιο που θέλεις είναι πολύ απλό. Για μένα φτιάξε το σκελετό με καδρόνια (για παράδειγμα https://www.leroymerlin.gr/gr/xuleia/takoi-sanides/kadronia/?page=1), ντύσε τα πλαϊνά και φτιάξε τα πορτάκια με μελαμίνη, και βάλε κόντρα πλακέ δύο ή τριών χιλιοστών στην πλάτη.
Η κατασκευή θα είναι πολύ πιο στέρεη και ανθεκτική, το ξύλο δουλεύετε πολύ πιο εύκολα από την μελαμίνη και σε σχέση με αυτήν συγχωρεί πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα λάθη.
Εκεί που θα έχεις σίγουρα διαφορές είναι στα χρώματα αλλά με καλαίσθητους συνδυασμούς χρωμάτων μπορεί να φτιάξεις κάτι πολύ ανώτερο. Ούτως ή άλλως, άλλη θα αποφασίσει... :p
Ότι και να κάνεις πάντως προϋπόθεση είναι πως διαθέτεις - ή μπορείς να βρείς - κάποια βασικά έστω εργαλεία. Αλιώς το δίνεις εξ ολοκλήρου να στο φτιάξουν κι όπου σε βρούν κι όπου σε σφάξουν.

Υ.Γ. Τώρα που το θυμήθηκα.
Αυτό το σχέδιο έχει μεγάλες διαστάσεις, θέλει και πρόβλεψη για στήριξη έτσι;
Δεν είναι ότι καλύτερο να το δεις να γέρνει στο πλάϊ ή μπροστά...

• Like
Και μια ακόμα υποσημείωση, αν σκεφτείς αυτό που σου είπα για τον σκελετό μην βάλεις μεντεσέδες καθώς είναι μπέρδεμα για τέτοια λύση (καδρόνι + μελαμίνη) γιατί αναγκαστικά το καδρόνι θα εξέχει σε κάποιες μεριές (στην εσωτερική λογικά).
Προσανατολίσου σε συρόμενες πόρτες.

Μια ιδέα έριξα, η απόφαση είναι δική σου.

• Like