Μάστορες τα φώτα σας!!

Αν δεν σου κάνει κόπο, βάλε καμιά φωτογραφία να πάρουμε καμιά ιδέα. Μου έχει καρφωθεί καιρό η ιδέα να κάνω κάτι με τον ευθύ λειαντήρα του λιντλ (που είναι σαν μεγάλο dremel).
Είναι πολύ πρόχειρη ξύλινη κατασκευή σε συνδυασμό με 3d printed τμήματα. Έγινε πρόχειρα για δοκιμη και έγινε μόνιμο
Το έχω για να φτιάχνω τις γέφυρες για τις κιθάρες.

Τον λειαντηρα τον έχω και εγώ με σκοπό να έμπαινε σε αυτοσχέδιο cnc . Μια φορά που τον άνοιξα να δω αν λειτουργεί και μια που μπήκε στο κουτί του. Πλέον βρίσκεις cnc πολύ φτηνά που δε έχει νόημα να ασχοληθείς... Άλλα δεν ξέρω αν αξίζει να το βάλω και σε milling machine . Στις χαμηλές στροφές σχεδόν το σταματούσα με το χέρι...

Αν το έφτιαχνα ξανά θα άλλαζα πολλά.
1. προφίλ αλουμινίου και οχι ξύλο.
2. Με γραμμικά ρουλεμαν και οχι οδηγούς για συρτάρια.
3. Ντιζες για cnc/εκτυπωτή και οχι απλές ντιζες μ6.

Βέβαια τότε μου κόστισε 25€ να το φτιάξω και η μόνη πηγή τότε για parts ήταν το ebay και οχι η πληθώρα των κινεζομαγαζων που έχουμε σήμερα ή ακομη και τοπικά καταστήματα.

Έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει και ως τρυπάνι με ένα ελατήριο που το επαναφέρει επάνω. Επίσης ο άξονας Ζ ναι μεν ανεβαίνει και κατεβαίνει αργά με βήμα 1μμ με την ντιζα άλλα μπορείς να το σηκώσεις άμεσα αν κάτι πάει λάθος. Είχα σχεδιαδει ένα σύστημα σαν quick release . Δεν θυμάμαι καν πως. Είχα έμπνευση τότε Κάπου έχω τα 3d σχέδια.
1482b9ce59e327ef465cf9b4a0f352d6.jpg
96322d1d7c82163d0acf2498a33f853e.jpg

Βεβαια πλέον αντί για αυτοσχέδιο τραπέζι μπορείς να πάρεις αυτή την βάση και να μην σε απασχολεί η κατασκευή πέρα από την κάθετη βάση για το rotary.

9a0f7ccc45a8802ad52724d668d6675a.jpg

Η αυτό για πιο heavy duty.

https://share.temu.com/L4bRT44nYlB
2c18bf501a9e78a2e62900516dabaa60.jpg

Παιδια μηπως καποιος τα εχει δοκιμασει και τα δυο να μας πει αν και ποσο καλυτερο ειναι το dremel απο αυτο?
Ο βασικός λόγος να πάει κάποιος σε dremel είναι τα προσαρτήματα που ταιριάζουν με το συγκεκριμενο σπείρωμα που χρησιμοποιεί η dremel.
Από τη βάση ρούτερ μέχρι το γωνιακό προσάρτημα για δύσκολα σημεία και το μίνι δισκοπριονάκι.

Αν δεν υπάρχει αυτή η ανάγκη τοτε μια χαρά θα κάνεις δουλειά και με πιο οικονομικά εργαλεία (να έχει εύκαμπτο άξονα).

Αν θέλεις ακόμα πιο μικρό εργαλείο για πολύ μικρές λεπτομερειες και πολύ καλύτερο κεντράρισμα που απαιτείται αν θες να τρυπάς κάτω από 2mm (όλα τα ντρεμελοειδή πάσχουν σε αυτόν τον τομέα) υπάρχει και η επιλογή του τροχού νυχιών με τον περιορσμό πως δέχεται μόνο αναλώσιμα με στέλεχος 2.35mm (δεν αλλάζει το τσοκ).

• Like
Reactions: skysound and vespas
Βεβαια πλέον αντί για αυτοσχέδιο τραπέζι μπορείς να πάρεις αυτή την βάση και να μην σε απασχολεί η κατασκευή πέρα από την κάθετη βάση για το rotary.

9a0f7ccc45a8802ad52724d668d6675a.jpg

Η αυτό για πιο heavy duty.

https://share.temu.com/L4bRT44nYlB
2c18bf501a9e78a2e62900516dabaa60.jpg
Το πρώτο το έχω. Η φράση ό,τι πληρώνεις παίρνεις έχει τη φωτογραφία του.
Φτιάχνεται αλλά θα κοστίσει άλλα τόσα για να έρθει στα ίσια του (τραπεζοειδείς κοχλίες 8x2mm και επιπλέον παξιμάδια, ρουλεμάν και κουζινέτα για να μαζευτεί ο τζόγος).

Φτιάχνεται αλλά θα κοστίσει άλλα τόσα για να έρθει στα ίσια του (τραπεζοειδείς κοχλίες 8x2mm και επιπλέον παξιμάδια, ρουλεμάν και κουζινέτα για να μαζευτεί ο τζόγος).
Δεν την έχω. Οπότε σε πιστεύω. Πάντα υπάρχει και η επώνυμη επιλογή της proxxon.

Κρίνοντας από το πιο μεγάλο τραπέζι της proxxon (KT150, ok δεν είναι για πέταμα αλλά εξακολουθεί να έχει backlash της τάξης των 0.25mm) θα κράταγα μικρό καλάθι και για το KT70.

Τους τελευταίους μήνες έχω κάνει κάποιες αγορές εργαλείων proxxon όπως το μικρό φρεζοδράπανο bfw 40 με το τραπέζι και τη βάση του και αρκετά παρελκόμενα. Δεν είναι τέλεια αλλά σε αυτό το μέγεθος δεν υπάρχουν επιλογές και το ευτύχημα είναι πως οι περισσότερες ατέλειες μπορούν να διορθωθούν με σχετικά μικρό κόστος και αναστρέψιμες επεμβάσεις. Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή.

Το πρώτο πράγμα που μου την "έσπασε" είναι πως τα διάκενα T-slots στα τρία διαφορετικά τραπέζια (ΚT 70, 150, 230) που έχει η proxxon δεν είναι ίδια μεταξύ τους (50, 60, 45mm αντιστοιχα) οπότε κάποια παρελκομενα θέλουν πατέντες με ενδιάμεσες πλάκες για να τα χρησιμοποιήσω στο KT150.

Το δεύτερο που δεν μου άρεσε καθόλου ήταν πως παρέλαβα το μοτέρ bfw40 και δεν δούλευε γιατί μάλλον ο έλεγχος ποιότητας των εργαλείων τους απλά είναι ανύπαρκτος και τρίτο και τελευταίο είναι πως σε μία επεισοδιακή περίπτωση που χρειάστηκε να απευθυνθώ στην proxxon (όχι στον εδώ αντιπροσωπό της) δεν έμεινα καθόλου μα καθόλου ευχαριστημένος από την εξυπηρέτησή τους. Το δε γερμανικό κατάστημα από όπου και είχε αγοραστεί δεύτερη φορά το εργαλείο μου απάντησε πως δεν μπορούσε να μου στείλει τα εξαρτήματα που έλειπαν και μου προσέφερε επιστροφή των χρημάτων.
Η πρώτη φορά που αγοράστηκε ήταν από το γερμανικό amazon όπου το παρέλαβα διαλυμένο λόγω επιεικώς ανεπαρκούς συσκευασίας και το επέστρεψα πίσω.

Ή τους έχει πάρει η κάτω βόλτα ή το φόρτε τους είναι άλλα εργαλεία ή οι δικές μου προσδοκίες είναι πάρα πολύ υψηλές.

Η δική μου πάντως εμπειρία και γνώμη είναι πως οι τιμές είναι σχετικά υψηλές και η ποιότητα που προσφέρουν είναι λίγο πάνω από το μέτριο.

Κρίνοντας από το πιο μεγάλο τραπέζι της proxxon (KT150, ok δεν είναι για πέταμα αλλά εξακολουθεί να έχει backlash της τάξης των 0.25mm) θα κράταγα μικρό καλάθι και για το KT70.

Τους τελευταίους μήνες έχω κάνει κάποιες αγορές εργαλείων proxxon όπως το μικρό φρεζοδράπανο bfw 40 με το τραπέζι και τη βάση του και αρκετά παρελκόμενα. Δεν είναι τέλεια αλλά σε αυτό το μέγεθος δεν υπάρχουν επιλογές και το ευτύχημα είναι πως οι περισσότερες ατέλειες μπορούν να διορθωθούν με σχετικά μικρό κόστος και αναστρέψιμες επεμβάσεις. Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή.

Το πρώτο πράγμα που μου την "έσπασε" είναι πως τα διάκενα T-slots στα τρία διαφορετικά τραπέζια (ΚT 70, 150, 230) που έχει η proxxon δεν είναι ίδια μεταξύ τους (50, 60, 45mm αντιστοιχα) οπότε κάποια παρελκομενα θέλουν πατέντες με ενδιάμεσες πλάκες για να τα χρησιμοποιήσω στο KT150.

Το δεύτερο που δεν μου άρεσε καθόλου ήταν πως παρέλαβα το μοτέρ bfw40 και δεν δούλευε γιατί μάλλον ο έλεγχος ποιότητας των εργαλείων τους απλά είναι ανύπαρκτος και τρίτο και τελευταίο είναι πως σε μία επεισοδιακή περίπτωση που χρειάστηκε να απευθυνθώ στην proxxon (όχι στον εδώ αντιπροσωπό της) δεν έμεινα καθόλου μα καθόλου ευχαριστημένος από την εξυπηρέτησή τους. Το δε γερμανικό κατάστημα από όπου και είχε αγοραστεί δεύτερη φορά το εργαλείο μου απάντησε πως δεν μπορούσε να μου στείλει τα εξαρτήματα που έλειπαν και μου προσέφερε επιστροφή των χρημάτων.
Η πρώτη φορά που αγοράστηκε ήταν από το γερμανικό amazon όπου το παρέλαβα διαλυμένο λόγω επιεικώς ανεπαρκούς συσκευασίας και το επέστρεψα πίσω.

Ή τους έχει πάρει η κάτω βόλτα ή το φόρτε τους είναι άλλα εργαλεία ή οι δικές μου προσδοκίες είναι πάρα πολύ υψηλές.

Η δική μου πάντως εμπειρία και γνώμη είναι πως οι τιμές είναι σχετικά υψηλές και η ποιότητα που προσφέρουν είναι λίγο πάνω από το μέτριο.
Το μόνο εργαλείο proxxon που έχω είναι ο περιστροφικος αλοιφαδορος και είναι έτη φωτός μπροστά σε ποιότητα από άλλο έχω δει στα λεφτά του.
Μόνη παραφωνία η ποιότητα του μαλακού πλαστικού στο σώμα που λερωθηκε απο τα χερια μου και δεν καθαρίζει χωρίς να του κάνω ζημιά. Ενώ για τα αναλώσιμα της δεν συγκρίνονται με των dremel . Έχω χαρακτικά με μύτη 0.5 και 0.3 και φοβόμουν ότι θα έσπαγαν στη χρήση αλλά όχι μόνο δεν έχουν σπάσει αλλά τρώνε τα σκληρά ξύλα όπως τον εβενο σαν βούτυρο.

Τώρα στα μηχανουργικα τύπου milling και τορνους ιδως να έχει θέματα . Ίσως και αυτούς ο ανταγωνισμός από Κίνα να τους επιρρεασε στην ποιότητα...

• Like
Reactions: tonal

Κι εγώ την έχω, κι εγώ χρειάστηκε να ασχοληθώ κάμποσο μαζί του για να το φέρω κάπως στα ίσια του.
Μόνο για χονδρο δουλειές.

• Like
Reactions: tonal
Τα ποστ για τις μασκες μεταφερθηκαν εδω ωστε να ειναι πιο ευκολα αναζητησημα.

Mου χαρισαν ενα πολυ ομορφο ντουλαπακι αντικα το οποιο ηταν ξεχασμενο σε αποθηκη και το εχω συνεφερει σε μεγαλο βαθμο,
Ln8caRQh.jpg

Ενα μικρο προβλημα ειναι οτι λειπει το παλιο κλειδακι. Θα κοιταξω μηπως βρω κατι σε 3D printer αν υπαρχει.
KL2uo35l.jpg

Προσπαθησα να διαμορφωσω ενα μεγαλυτερο κλειδι, αλλα δεν δουλεψε....Θα ξαναπροσπαθησω.
psfsc7Sl.jpg

Σκεφτομουν να βαλω ενα μαγνητακι απο την μεσα μερια που θα κραταει ανετα κλειστη την ελαφρια πορτα.
PUGWAgcl.jpg

Υπαρχει καποια αλλη ιδεα?
Αλλιως υπαρχουν και στο τεμου πολλα κλειδια πασπαρτου που ταιριαζουν σε τετοιες παλιες αντικες.

1. Αλλάζεις κλειδαριά. Θα βρείς εύκολα τέτοιου είδους στα μαγαζιά στη Βύσσης ή στον Φράγκο.
2. Βγάζεις την κλειδαριά και την πας σε έναν κλειδαρά. Σε 10’ λεπτά θα σου ετοιμάσει κλειδί.

Last edited:
Τσαμπα ετοιμασα κλειδι... :)
oGnulCah.jpg

Eχουν πολλα στο Thinginverse!!
i59oTdMl.jpg

....Ιδανικη λυση αλλα το προβλημα ειναι οτι σπανε 😬
ymJRRQTl.jpg

Οποτε το εχω μονο σαν χερουλι και με ενα μαγνητακι απο μεσα κλεινει μια χαρα.

Ομως θα κοιταξω να βγαλω την κλειδαρια να την παω στον κλειδαρα και να μου φτιαξει κλειδακι, αν δεν παραγγειλω αντικλειδι απο το Τεμου.

Παιδιά καλησπέρα.
Έχουμε ένα θέμα στην πολυκατοικία.
Το κτίριο μας είναι κολημμένο με το διπλανό.
Με τα χρόνια έχει δημιουργηθεί κενό ανάμεσα στα κτίρια από το οποίο περνάει νερό όταν βρέχει...
Αυτό δημιουργεί πρόβλημα όπως καταλαβαίνετε.

Πώς διορθώνεται;

Ένας μάστορας είπε σε έναν απ' τους ιδιοκτήτες ότι:
- θα περιμένουμε μέχρι τέλη Μάη, αρχές Ιούνη να στεγνώσει τελείως.
- μετά θα βάλει ένα υλικό μονωτικό (δεν είπε ποιο) το οποίο θα σφραγίσει το κενό

Πώς σας φαίνεται;

Παιδιά καλησπέρα.
Έχουμε ένα θέμα στην πολυκατοικία.
Το κτίριο μας είναι κολημμένο με το διπλανό.
Με τα χρόνια έχει δημιουργηθεί κενό ανάμεσα στα κτίρια από το οποίο περνάει νερό όταν βρέχει...
Αυτό δημιουργεί πρόβλημα όπως καταλαβαίνετε.

Πώς διορθώνεται;

Ένας μάστορας είπε σε έναν απ' τους ιδιοκτήτες ότι:
- θα περιμένουμε μέχρι τέλη Μάη, αρχές Ιούνη να στεγνώσει τελείως.
- μετά θα βάλει ένα υλικό μονωτικό (δεν είπε ποιο) το οποίο θα σφραγίσει το κενό

Πώς σας φαίνεται;
Σωστο αυτο που ειπε να στεγνωσει...

Μια φωτο οπως παντα θα βοηθαγε

Καλο καθαρισμα κενου.
Κολλα, διχτυ στο κενο, αναλογα με το πως ειναι, με ενισχυτικο και επειτα συστημα hyperdesmo..
Θα κρατησει αρκετα χρονια..

Υπαρχουν και δευτερες λυσεις αλλα δεν θα κρατησουν πολλα χρονια..