Μάστορες τα φώτα σας!!

5 ευρω εχει ολο το κομματι οποτε το αλλαζεις.
Το πιθανοτερο ειναι να κοπει η βιδα απο πανω αλλα δεν σε πειραζει.
Η φλατζα που σφραγιζει τον νιπτηρα ειναι πολυ λεπτη και με τον καιρο διαλυεται.

τωρα πως προχωραμε εδω?

υπαρχει κανενα εργαλειο σαν σωληνα που να φωλιαζει η φιλιερα?IMG_20260903_202931 (Custom).jpg

Ετσι για την πληροφόρηση, υπαρχουν και εξαγωνες φιλιερες που δουλευουν με ενα γαλλικο κλειδακι.
2003300.png

Aλλιως να προσπαθησεις με καποιο καβουρα η καποια πενσα/τσιμπιδα για σωληνες.

Ηλεκτρολογική ερώτηση…
Αυτή η μπαταρία είναι 45 Ah και είναι από το μικρό τρακτεράκι Kubota.
Ξελιγώθηκε όταν ο διακόπτης έμεινε ανοικτός.
Τώρα την έβαλα για φόρτιση και ρωτάω, το οργανάκι τι ακριβώς δείχνει, τι πληροφορία μου δίνει;

IMG_5401.jpeg

Λογικά δείχνει ότι την φορτίζει με ρεύμα 7 αμπερ.
Η μπαταρία κάπου θα γράφει το max ρεύμα που μπορείς να την φορτίσεις, το ΑΙ για τις PB deep cycle (λογικά τέτοια μπαταρία είναι) γράφει 10% με 20% της χωρητικότητας - στην περίπτωσή σου 4,5 με 9 αμπέρ.

• Like
Reactions: Babis K.
Λογικά δείχνει ότι την φορτίζει με ρεύμα 7 αμπερ.
Η μπαταρία κάπου θα γράφει το max ρεύμα που μπορείς να την φορτίσεις, το ΑΙ για τις PB deep cycle (λογικά τέτοια μπαταρία είναι) γράφει 10% με 20% της χωρητικότητας - στην περίπτωσή σου 4,5 με 9 αμπέρ.

Λογικό μου ακούγεται… γι’αυτό κι οπσο προχωράει η φόρτιση η ένδειξη πέφτει.

IMG_5403.jpeg

• Like
Reactions: vespas
Οντως ειναι τα Αμπερ που δινει ο φορτιστης στην μπαταρια. Τα πολλα Αμπερ δεν κανουν καλο στην μπαταρια γιατι την ζεσταινουν, βεβαια εξαρταται και απο την χωρητικοτητα της μπαταριας. To min/max ειναι η ρυθμιση της εντασης δηλαδη γρηγορη η αργη φορτιση και αναλογα αν ειναι μικρη η μεγαλη η μπαταρια.

Βλεπω οτι εχει ενα κουμπακι 3Α ο φορτιστης και αυτο φανταζομαι ειναι για να περιορισει την ενταση στα 3Α οταν αυτο ειναι απαραιτητο.
Δεν το πατας να δεις αν οντως πεσει η ενταση της φορτισης στα 3 Αμπερακια? Ωραιος φορτιστης αυτος!

• Like
Reactions: Babis K.
υπαρχει περιπτωση ο φορτιστης να κανανιζει μονος του την ενταση φορτισης?

Δεν νομιζω οτι μπορει να υπολογισει ποση χωρητικοτητα εχει μια αδεια μπαταρια και αναλογα να δωσει ενταση φορτισης.

Για αυτο εχει και ρυθμιση min/max εντασης (Αμπερ) και επιπλεον κοφτη στα 3Α.

Βλεπω οτι εχει ενα κουμπακι 3Α ο φορτιστης και αυτο φανταζομαι ειναι για να περιορισει την ενταση στα 3Α οταν αυτο ειναι απαραιτητο.
Δεν το πατας να δεις αν οντως πεσει η ενταση της φορτισης στα 3 Αμπερακια? Ωραιος φορτιστης αυτος!
Αυτό με τα 3 αμπέρ, εμένα από την φωτογραφία μου φαίνεται για καπάκι ασφάλειας-αν και είναι περίεργο να έχει τόσο μικρή ασφάλεια.

Από τα λίγα που θυμάμαι από τον στρατό, αυτές οι μπαταρίες κανονίζουν μόνες τους το ρεύμα φόρτισης, το οποίο πέφτει ανάλογα με το ποσοστό που είναι φορτισμένη η μπαταρία.

Ενας φορτιστης απο το temu που εχω ετσι φορτιζει την μπαταρια αυτοκινητου. Συν τω χρονω πεφτουν τα αμπερ.
Ξεκιναει με 7 και στο τελος φορτιζει με 1 αμπερ. (Μετρησεις με αμπεροτσιμπιδα)

Από τα λίγα που θυμάμαι από τον στρατό, αυτές οι μπαταρίες κανονίζουν μόνες τους το ρεύμα φόρτισης, το οποίο πέφτει ανάλογα με το ποσοστό που είναι φορτισμένη η μπαταρία.
Ενας φορτιστης απο το temu που εχω ετσι φορτιζει την μπαταρια αυτοκινητου. Συν τω χρονω πεφτουν τα αμπερ.
Ξεκιναει με 7 και στο τελος φορτιζει με 1 αμπερ. (Μετρησεις με αμπεροτσιμπιδα)
Από τα λίγα που ξέρω και εγώ, όλοι οι φορτιστές και όλοι οι τύποι μπαταρίας φορτίζουν με τον ίδιο τρόπο: ξεκινάς με Χ αμπέρ και όσο η μπαταρία πλησιάζει προς το φουλ ο φορτιστής (όχι η μπαταρία) ρίχνει σταδιακά τα αμπέρ.
Αυτό που δεν "βλέπει" από μόνος του ο φορτιστής είναι πόσο μεγάλη (σε αμπερώρια Ah) είναι η μπαταρία - πόσο είναι τα Χ αμπέρ που θα ξεκινήσει να φορτίζει. Κάποιοι έχουν ρύθμιση για να διαλέξεις πχ του Μπάμπη διαλέγεις Min ή Μαχ, ένας που έχω εγώ έχει ψηφιακό μενού και επιλέγεις με βήμα 0,1 αμπέρ (πχ τον ρυθμίζεις στα 7,1 αμπέρ). Κάποιοι δεν ρυθμίζονται και ξεκινάνε με συγκεκριμένα αμπέρ.
Για κάθε μπαταρία, ο κατασκευαστής δίνει specs για το ρεύμα φόρτισης ή αν δεν τα βρίσκεις, πηγαίνεις με τα στάνταρ που υπάρχουν για κάθε τύπο μπαταρίας (υπάρχουν παντού στο ιντερνετ). Ο γενικός κανόνας είναι:
-αν βάλεις περισσότερα αμπέρ από αυτά που προβλέπονται, μειώνεται η ζωή της μπαταρίας
-αν βάλεις πολύ περισσότερα από αυτά που προβλέπονται, η μπαταρία καταστρέφεται
-αν βάλεις λιγότερα από αυτά που προβλέπονται, δεν υπάρχει πρόβλημα - απλά διαρκεί περισσότερο χρόνο η φόρτιση.

Αυτό με τα 3 αμπέρ, εμένα από την φωτογραφία μου φαίνεται για καπάκι ασφάλειας-αν και είναι περίεργο να έχει τόσο μικρή ασφάλεια.

Γράφει fuse, ασφάλεια είναι, και για να είναι στα 3Α σημαίνει ότι είναι στην είσοδο των 230V του φορτιστή.

Αριστερά του που γράφει πάλι fuse αλλά είναι με κουμπί, είναι η ασφάλεια που έχει στην έξοδο προς την μπαταρία.
Και είναι με κουμπί για να την κάνεις εύκολα reset αν κατά λάθος ακουμπήσουν τα κροκοδειλάκια και βραχυκυκλώσει η έξοδος.

κατω δεξια η ετικετα γραφει οτι ο φορτιστης αυτος μπορει να ανεβει μεχρι 15Α για τις μπαταριες 12V και 13Α για των 24V
3A είναι όντως η ασφάλεια της πρίζας 3x230V=690W, αν τραβήξει πάνω από αυτό, καιγεται η ασφάλεια. μέγιστη κανονική κατανάλωση γράφει η ετικέτα 450W οπότε είναι λογική η τιμή της ασφάλειας.

ισχύει ότι ο φορτιστής δεν μπορεί να δει τη χωρητικότητα της μπαταρίας και γιαυτο εχει το διακόπτη που ρυθμίζει min/max για μικρές και μεγάλες μπαταρίες.
όμως δεν είναι όλοι οι φορτιστές μπαταριών μολύβδου ίδιοι, η φόρτιση περιλαμβάνει διαφορετικές φάσεις με διαφορετικές τιμές ρεύματος. οι κύριες είναι:
  1. σταθερού ρεύματος (στην αρχική τιμή που γράφει ο φορτιστής) μέχρι η τάση της μπαταρίας να φτασει στο 95% της πλήρους τάσης
  2. σταθερής τάσης (το ρεύμα μειώνεται προοδευτικά καθώς γεμίζει η μπαταρία)
  3. float (ελάχιστο ρεύμα συντήρησης)

1788771643498.png
υπάρχουν φορτιστές που έχουν και περισσότερες, πχ δείτε εδώ για φόρτιση με 5 φάσεις (προφόρτιση κλπ). το pdf περιγράφει και τους πολύ αργούς φορτιστές (trickle charger) που προορίζονται για μόνιμη συνδεση στις μπαταρίες συναγερμών, φωτιστικών πυρασφάλειας, κλπ.