Μαστορευω με Ασφαλεια!

Μέχρι τώρα ήμουν σίγουρος ότι το ρελέ ανιχνεύει διαφορά ανάμεσα στην φάση και τον ουδέτερο (30mA συνήθως στις οικιακές εγκαταστάσεις, όπως είπε και ο vespas). Αφού στο ρελέ συνδέουμε μόνο φάση και ουδέτερο, πως ανιχνεύει διαρροή στην γείωση;
Έχω σοβαρό θέμα με το ρελέ του σπιτιού για αυτό με "καίει". Συγκεκριμένα όσο είμαστε στο σπίτι δεν πέφτει, αλλά αν κάνουμε το λάθος και φύγουμε Σ/Κ όταν γυρίσουμε θα το βρούμε κάτω (σαν να θέλει να το πάρουμε μαζί μας :ROFLMAO: ). Εννοείται ότι έχουν έρθει αρκετοί ηλεκτρολόγοι για να βρούν λύση, αλλά όλοι κατέληγαν ότι πρέπει να ανοίξουν τα κουτιά, οπότε μετά θα έπρεπε να βαφτεί όλο το σπίτι ( με βάση τον νόμο του Μερφυ αποκλείεται να έβρισκαν την ζημιά στο 1ο κουτί)
Έχω αλλάξει αρκετούς τύπους ρελέ.

βρές τις ασφάλειες που ΔΕΝ μπορείς να κλείσεις (ψυγείο, καταψύκτης, συναγερμός κλπ) και την επόμενη φορά που θα φύγεται κατέβασε ΟΛΕΣ τις άλλες

αν πάλι πέσει αρχίζεις και βάζεις μπαλαντέζες και δοκιμάζεις να ρίχνεις τις υπόλοιπες μέχρι να βρείς αν φταίει η συσκευή ή το κύκλωμα
αν δεν πέσει τότε χώρισε τις σε δύο ομάδες και σήκωσε τις ασφάλειες της μία ομάδας
την επόμενη φορά της άλλης ομάδας και συνεχίζεις μέχρι να βρείς το πρόβλημα

Αυτά τα κάνεις και μόνος σου εύκολα και δωρεάν!

εναλλακτικά τί αλλάζει όταν λείπετε?
συναγερμός? δεξαμενή νερού γεμίζει (και έχει φλοτέρ μέσα?) κλπ κλπ

βρές τις ασφάλειες που ΔΕΝ μπορείς να κλείσεις (ψυγείο, καταψύκτης, συναγερμός κλπ) και την επόμενη φορά που θα φύγεται κατέβασε ΟΛΕΣ τις άλλες

αν πάλι πέσει αρχίζεις και βάζεις μπαλαντέζες και δοκιμάζεις να ρίχνεις τις υπόλοιπες μέχρι να βρείς αν φταίει η συσκευή ή το κύκλωμα
αν δεν πέσει τότε χώρισε τις σε δύο ομάδες και σήκωσε τις ασφάλειες της μία ομάδας
την επόμενη φορά της άλλης ομάδας και συνεχίζεις μέχρι να βρείς το πρόβλημα

Αυτά τα κάνεις και μόνος σου εύκολα και δωρεάν!

εναλλακτικά τί αλλάζει όταν λείπετε?
συναγερμός? δεξαμενή νερού γεμίζει (και έχει φλοτέρ μέσα?) κλπ κλπ
Καλημέρα και ευχαριστώ που ασχολήθηκες.
Δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά που αναφέρεις έχουν γίνει. Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι το σπίτι έχει μόνο 2 γραμμές (κοινές) για φωτισμό και πρίζες. Στον χώρο της κουζίνας που υπάρχουν οι περισσότερες συσκευές, υπάρχουν 3 γραμμές (κουζίνα/φούρνος, ψυγείο, μικροσυσκευές).
Πρέπει να το πάρω απόφαση ότι αφού θα ανοιχτούν τελικά τα κουτιά, να αλλαχτεί και η καλωδίωση και εφόσον υπάρχει χώρος στους σωλήνες, να μπουν επιπλέον γραμμές.

αρα εχεις ξεχωριστη ασφαλεια για το ψυγειο? προφανως την δοκιμασες..
Για μιλα με ενα τεχνικο μηπως το θεμα ειναι εκει και το ψυγειο το κανει οταν χρειαζεται να κανει αποψυξη (που συμβαινει οταν λειπετε)

Καλημέρα και ευχαριστώ που ασχολήθηκες.
Δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά που αναφέρεις έχουν γίνει. Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι το σπίτι έχει μόνο 2 γραμμές (κοινές) για φωτισμό και πρίζες. Στον χώρο της κουζίνας που υπάρχουν οι περισσότερες συσκευές, υπάρχουν 3 γραμμές (κουζίνα/φούρνος, ψυγείο, μικροσυσκευές).
Πρέπει να το πάρω απόφαση ότι αφού θα ανοιχτούν τελικά τα κουτιά, να αλλαχτεί και η καλωδίωση και εφόσον υπάρχει χώρος στους σωλήνες, να μπουν επιπλέον γραμμές.

Άρα έχετε βρεί την ασφάλεια που ρίχνει το ρελέ σωστά?
Επόμενο βήμα να βγάλετε απο όλες τις πρίζες όσες συσκευές μπορείτε και πάλι να δείτε τί γίνεται.

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς έχει θέμα η καλωδίωση στους τοίχους μόνο όταν λείπετε. Κάποια συσκευή πρέπει να έχει θέμα.
Δές και φίλτρο νερού εφόσον έχει δική του αντλία. Και τα πλυντήρια εάν μένουν μέρες κλειστά και περνάνε υδρατμοί απο πουθενά.

Αλλά εγώ απλά θα έβγαζα τις πρίζες σαν επόμενο βήμα.

Για μιλα με ενα τεχνικο μηπως το θεμα ειναι εκει και το ψυγειο το κανει οταν χρειαζεται να κανει αποψυξη (που συμβαινει οταν λειπετε)

Απόψυξη κάνουν πολύ συχνά με σκοπό να μήν μαζεύουν πολύ πάγο.
Εδώ του καταψύκτη μου. Όλες οι μεγάλες καταναλώσεις με λίγο πλάτος (χρόνο) είναι αποψύξεις.

Στα ψυγεία πάλι το ίδιο γίνεται και νομίζω πιο συχνά.
Στην πράξη η απόψυξη γίνεται στην κατάψυξη. Σε No frost ψυγείο μόνο στη συντήρηση δεν καταναλώνει καθόλου ρεύμα για απόψυξη. Η πλάτη λειτουργεί σαν παγίδα υδρατμών και σε κάθε παύση κύκλου λειτουργίας λιώνει το χιόνι που έχει μαζέψει και πέφτει σε μία τρύπα και βγαίνει έξω.

1729929848048.png

• Like
Reactions: nikfor
Πρίν 20 μέρες περίπου πήγα στο χωριό.
Μπαίνω στο σπίτι και δεν υπάρχει ρεύμα, πεσμένοι διακόπτες και δεν λειτουργεί τίποτε.
Αρχίζω σιγά σιγά να δοκιμάζω τι δουλεύει και τι όχι μήπως και βρώ το πρόβλημα.
Στην αρχή οι φάσεις, έχω τριφασικό, κι όταν διαπίστωσα ποιά φάση έχει το πρόβλημα άρχισα με τις ασφάλειες.
Κατέληξα σε μια ασφάλεια που πάνω της είχε το πλυντήριο πιάτων και το air-contition.
Στην αρχή υποψιάστηκα το πλυντήριο, όταν όμως το αποσύνδεσα είδα οτι το πρόβλημα εξακολουθούσε να υπάρχει, άρα air-contition.
Τί να ψάξω τώρα στο air-contition, ούτε πρίζα υπήρχε να τη βγάλω, έπαιρνε ρεύμα κατ’ευθείαν απ’ τον πίνακα.
Κι εκεί που σκεφτόμουν τι να κοιτάξω, παίρνω τη σκάλα κι ανεβαίνω στην εξωτερική μονάδα.
Και ιδού ο ένοχος!!! Ποντικός. 😟

IMG_9873.jpeg

Τώρα θέλω να ψάξω για ένα spray που μου είπαν οτι υπάρχει για να ψεκάσω όλα τα εξωτερικά καλώδια.

Μπάμπη τσάμπα κόπος και έξοδο, δεν κάνουν τπτ. Είχα τεράστιο θέμα κάποια στιγμή με τα μπουζοκαλώδια στο αμάξι, ο γαμιόλης έτρωγε μόνο αυτά. Τι σπρέι, τι ναφθαλίνες, τι πετρέλαιο, τίποτα. Είχα αλλάξει 4 σετ. Ε στο τέλος μου πέρασαν τα παιδιά από την αντιπροσωπεία σκληρό σπιράλ γύρω από τα καλώδια και ησύχασα. Φυσικά κάνε μια δοκιμή αλλά μην περιμένεις πολλά. Α, και πάρε μπλε παστίλιες της BASF να τοποθετήσεις σε στρατηγικά σημεία. Τέλος.

Παιδιά, για το εξοχικό μιλάω.
Σε τέσσερα στρέμματα κήπο και γύρω-γύρω χωράφια. Μιλάμε για χιλιάδες αρούρια… Κάθε φορά που ποτίζω ή βρέχει το οικόπεδο μοιάζει σαν οργωμένο απ’τα χώματα που βγάζουν καθαρίζοντας τις φωλιές…
Ξεπατώνονται αυτά;

Αυτό που έγραψες για τις "μικρές επαγωγικές τάσεις" μου έλυσε την απορία, ευχαριστώ. Να υποθέσω ότι, παρόλο που μπορούν να ρίξουν το ρελέ, δεν είναι επικίνδυνες για αυτόν που ακουμπάει το καλώδιο;
όχι δεν είναι επικίνδυνες. μπορείς να τις μετρήσεις με ένα πολύμετρο (μπορούν να φτάσουν στο 80% της τάσης δικτύου) και τα ηλεκτρολογικά πολύμετρα έχουν ειδική ρύθμιση χαμηλής αντίστασης (Low-Z) ώστε να βλέπουν την πραγματική τάση και να ΜΗΝ μπερδεύονται από την τάση αυτή. περισσότερες πληροφορίες για τα ghost voltages εδώ.

• Like
Reactions: dk31
Παιδιά, για το εξοχικό μιλάω.
Σε τέσσερα στρέμματα κήπο και γύρω-γύρω χωράφια. Μιλάμε για χιλιάδες αρούρια… Κάθε φορά που ποτίζω ή βρέχει το οικόπεδο μοιάζει σαν οργωμένο απ’τα χώματα που βγάζουν καθαρίζοντας τις φωλιές…
Ξεπατώνονται αυτά;

σε 1μιση στρέμμα στην αρχή είχα πολλά
πλέον σχεδόν κανένα ή αν μπεί κάποιο στο χωράφι μου είναι μετρημένες οι μέρες του

αυτή η λύση εφαρμόζεται παντού και σε τεράστια ξενοδοχεία

Φάρμακο βάζω αυτό
μου βγάζει ~3 χρόνια άνετα

Είχα ψάξει τις δραστικές και αυτουνού σκότωνε στη μικρότερη δόση και ανα συνολική τιμή συνέφερε σε σύγκριση με άλλα. Αλλά το είχα δεί τον Αύγουστο του 2020!

• Like
Reactions: Babis K.
Άρα έχετε βρεί την ασφάλεια που ρίχνει το ρελέ σωστά?
Επόμενο βήμα να βγάλετε απο όλες τις πρίζες όσες συσκευές μπορείτε και πάλι να δείτε τί γίνεται.

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς έχει θέμα η καλωδίωση στους τοίχους μόνο όταν λείπετε. Κάποια συσκευή πρέπει να έχει θέμα.
Δές και φίλτρο νερού εφόσον έχει δική του αντλία. Και τα πλυντήρια εάν μένουν μέρες κλειστά και περνάνε υδρατμοί απο πουθενά.

Αλλά εγώ απλά θα έβγαζα τις πρίζες σαν επόμενο βήμα.

Πρώτα απ' όλα, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον

Έχουν γίνει όλα όσα αναφέρετε.
Έχω θέσει το πρόβλημα σε όλα τα επίπεδα: Από ηλεκτρολόγους πολυτεχνείου μέχρι τον τελευταίο βοηθό, ότι μου έλεγαν έκανα και λύση δεν βρέθηκε. Στο τέλος όλοι συμφωνούσαν ότι πρέπει να δω την καλωδίωση. Κάποιος μου είπε ότι υπάρχει εταιρεία που με 500€ μπορεί να βρεί το πρόβλημα χρησιμοποιώντας "ειδικό" μηχάνημα. Δεν ασχολήθηκα γιατί με 500€ αλλάζω καλωδίωση και προσθέτω ακόμα 2 γραμμές.
Έχουν αποσυνδεθεί όλες οι συσκευές (tv, pc, καφετιέρα κτλ), έχουν κλείσει όλες οι ασφάλειες(κουζίνα/φούρνος, a/c, καυστήρας, ψυγείο (αφού το αδειάσαμε), κτλ. Φτάσαμε στο σημείο όλες οι πρίζες να είναι κενές και από τις ασφάλειες να είναι ανοικτές μόνο οι 2 γραμμες φωτισμού/ πριζών με τα φώτα κλειστά. Έπεσε πάλι!!!!!
Τώρα που το συζητάμε, στο μπαλκόνι έχω 3 λάμπες που ανάβουν όταν νυχτώνει (αυτές με τον ενσωματωμένο αισθητήρα). Δεν θυμάμαι αν τις εκλεισα, Λέτε;;;;;;
Έχω βάλει διαφορετικούς τύπους ρελέ (Β, Κ, ...... νομίζω ότι είχα βάλει και με καθυστέρηση).

Είναι βέβαιο ότι θα ανοιχτούν σύντομα τα κουτιά γιατί πλησιάζει και ο καιρός που πρέπει να βαφτεί το σπίτι.

wild guess που λενε και στο Αμερικα...
την επομενη φορα που θα φυγετε, κρατησε μετρηση του ρολογιου πρν κ μετα.

• Like
Reactions: newbie and enduras1
Από αυτά που περιγράφεις, δεν είναι προβληματική συσκευή αλλά καλωδίωση. Μπορεί να είναι ντουί στις εξωτερικές λάμπες, ή απλά να έχει χαλάσει η μόνωση κάποιου καλωδίου λόγω υγρασίας (το πιο πιθανό). Πάντως δεν νομίζω ότι χρειάζονται €500 για έναν ηλεκτρολόγο να μετρήσει με αμπεροτσιμπίδα διαρροών και να βρει ποια γραμμή έχει το πρόβλημα.

Όταν λες τύπου Β ή Κ φαντάζομαι αναφέρεσαι σε ασφάλειες και όχι στο ρελέ. Τι ακριβώς άλλαξες; Τη γενική ασφάλεια ή το ρελέ;

Γιατί η διαρροή είναι μικρή και μεγαλώνει όταν έχει περισσότερη υγρασία. Η λύση εκεί είναι η κατάργηση της παλιάς γραμμής και πέρασμα καινούριας.

Από την αναφορά σε ασφάλεια τύπου Κ όμως προβληματίζομαι ότι δεν μιλάμε για ρελέ αλλά για ασφάλεια.

Πρίν 20 μέρες περίπου πήγα στο χωριό.
Μπαίνω στο σπίτι και δεν υπάρχει ρεύμα, πεσμένοι διακόπτες και δεν λειτουργεί τίποτε.
Αρχίζω σιγά σιγά να δοκιμάζω τι δουλεύει και τι όχι μήπως και βρώ το πρόβλημα.
Στην αρχή οι φάσεις, έχω τριφασικό, κι όταν διαπίστωσα ποιά φάση έχει το πρόβλημα άρχισα με τις ασφάλειες.
Κατέληξα σε μια ασφάλεια που πάνω της είχε το πλυντήριο πιάτων και το air-contition.
Στην αρχή υποψιάστηκα το πλυντήριο, όταν όμως το αποσύνδεσα είδα οτι το πρόβλημα εξακολουθούσε να υπάρχει, άρα air-contition.
Τί να ψάξω τώρα στο air-contition, ούτε πρίζα υπήρχε να τη βγάλω, έπαιρνε ρεύμα κατ’ευθείαν απ’ τον πίνακα.
Κι εκεί που σκεφτόμουν τι να κοιτάξω, παίρνω τη σκάλα κι ανεβαίνω στην εξωτερική μονάδα.
Και ιδού ο ένοχος!!! Ποντικός. 😟

View attachment 240861

Τώρα θέλω να ψάξω για ένα spray που μου είπαν οτι υπάρχει για να ψεκάσω όλα τα εξωτερικά καλώδια.
Από 31/10 βγαίνει αυτό. Μπορεί να σου κάνει.

• Like
Reactions: Babis K.